Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
18544 replies to this topic

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,325 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee
Igen, a csavarok átlós meghúzása az fontos, körbe-körbe haladva húzom meg mindig elõször 2 Nm-rel, aztán az elõírt nyomatékkal (nálam ez csak 4Nm, Magura SL tárcsa). Nyolcas szerencsére nincs benne, csak abból adódik a súrolás, ahogy a csavarokon el tud mozdulni kb. 1-1.5 mm-t az agy 6-csavaros felületén minden irányban. Na ez nálam nincs centerben, valamerre folyton üt. Mindegy, tudok vele élni, pár napig ütemesen súrolni fog majd minden kerékfordulatnál. Tényleg jó lenne valami kúpos csavaros megoldás, ami tökéletesen középre húzza a tárcsát, mint az autók kerekénél. (Vagy nem is! Kitaláltam a frankót: mi lenne, ha lenne ilyen centerlock, ami fogakra csak felfekszik és kész. :-> Vagy ilyen mán' van? ;->)

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,029 posts
Nem minden fék bírja el.
Hajlítgatni szerintem nem felesleges,ha mégis,akkor ez mi?
http://www.parktool....t=14&item=DT-2#

Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.

bandyta

bandyta

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 posts
Keresztbe kell meghúzni a csavarokat, nekem menni szokott. Tedd le egy sima bútorlapra (általában totál sima) és nyomkodd meg hátha valahol felemelkedik, lehet, hogy nyolcas van benne, ha nincs, akkor fordítsd, majd nyomkodd körbe ismét a fékezõ felületnél. Hajlítgatni felesleges. Nekem is szokott lenni benne kicsi nyolcas, de a fék elbírja, tehát nem ciripel.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,325 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee
6-csavaros tárcsa le- és felszerelése szívatott már meg többedik alkalommal. "Szokás szerint" kitörtem egy küllõt ma is, ami a hátsó agy tárcsa felõli oldalára volt fûzve. Gondoltam oké, tárcsa és külsõ gumi le, küllõre zsír, befûz, satöbbi, majd bicajba be a kerék elõször küllõ nélkül, szokásos centrírozás. Aztán tárcsa. Amit jó sok szenvedés árán sem bírtam úgy beállítani ismét, hogy ne legyen kilengése valamilyen irányba, és ismét súrol "egyszer/kerék által megtett kör" alatt valamit a féktest és a fékpofa környékén.
Van erre valami trükk, amivel flottul, centerbe állítva vissza lehet a 6-csavaros tárcsát hajítani az agyra? Az egyszerû paraszti ész, vagyis kerék megpörget enyhén kilazított tárcsával, majd ahol "üt", arrébb tol és igazít, na ez valahogy nekem nem megy valami könnyen...
(Valami kúpos csavaros megoldás, mint az autók kerekénél, na az nem lett volna rossz ide.)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Nekem ritkán sikerül úgy beállítani,hogy ne ciripeljen.
Tényleg marha közel van a tárcsához.
Lehet ,hogy szerelõ légtelenítette,de saját tapasztalat szerint sose megy elsõre,és többön túl vagyok már,lehet nem sikerült tökéletesen.
Ha a régebbi Hayes volt(HFX),annak merevebb a féknyerge.
Ha húzod a féket az oron,szemmel látszik ahogy nyomja szét a féknyerget.
Összességében kicsivel nyúlósabb.
De asszem arpi07 ilyet használ,ill van neki több is.

Köszi.
HFX-eket használok/használtam. Most már értem, hogy mi volt amikor elõször beállítottam a féket és nem húztam meg a fékbetét rögzítõ csavart, aztán utána meghúztam és néztem hogy miért ér a betét a tárcsához, ennyire rugalmas.
Még bemegyek egy közeli boltba és húzogatok különbözõ fékkarokat, aztán kitalálom kell-e ezt légteleníteni.

A sebesség mindent megold.

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,029 posts
szívesen.

czmate

czmate

vendég

• fórumtag
  • 28 posts
rob, bringavarázs, köszi a válaszokat!

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,029 posts
Nekem ritkán sikerül úgy beállítani,hogy ne ciripeljen.
Tényleg marha közel van a tárcsához.
Lehet ,hogy szerelõ légtelenítette,de saját tapasztalat szerint sose megy elsõre,és többön túl vagyok már,lehet nem sikerült tökéletesen.
Ha a régebbi Hayes volt(HFX),annak merevebb a féknyerge.
Ha húzod a féket az oron,szemmel látszik ahogy nyomja szét a féknyerget.
Összességében kicsivel nyúlósabb.
De asszem arpi07 ilyet használ,ill van neki több is.

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,029 posts

Meddig lehet használni egy féktárcsát? Egész pontosan milyen vastagságig? Roundagonról lenne szó.

1.5 mm

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
A formula fékekkel kapcsolatban lenne kérdésem. Ezek mennyire nyúlos érzésû fékek pl a hayes-ekhez képest? Azért kérdezem mert szereztem egy használt hátsó oro k24-et és furcsa a hayes után. Ezer éve hayes fékeket használok (egy-két alkalomtól eltekintve amikor valamelyik haver bringáját próbáltam ki) és nem tudom hogy ez normális-e a formulánál. Van egy érezhetõ pont aminél egy ujjal nagyon durván kell húznom hogy kicsit tovább tudjam húzni, de tovább tudom húzni. A hayes meg olyan koppanós volt és eléggé digitális. Elvileg légtelenítve van (a szerelõ akitõl vettem légtelenítette).
Az elég érdekes ennél a féknél, hogy iszonyat közel vannak a betétek a tárcsához, dolgozni kellett vele rendesen a 140es tárcsánál is hogy ne ciripeljen. Ami viszont meglepett hogy a2z supersinter betétek már a második fékezés után elég jólfogtak (persze csak két ujjal húzva).

A sebesség mindent megold.

bandyta

bandyta

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 posts
Meddig lehet használni egy féktárcsát? Egész pontosan milyen vastagságig? Roundagonról lenne szó.

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 posts
  • LocationMecsek
A fékkar visszamegy! Csak a dugattyú nem!

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,029 posts

Sziasztok! Avid Juicy 5 fékemen nem nagyon akarnak visszamenni a dugattyúk! Légtelenítés meg volt, és úgy sem oké! Mit érdemes tenni ilyenkor?

Lehet ,hogy jól van légtelenítve.
Ha nem megy vissza a kar,akkor valszeg a fékkarházban kell kicserélni a rugót,illetve a tolórúdon levõ karmantyút.
Típushiba.
Meg egy balbré vagyok ,mert a srác nem a fékkarról beszélt...:)

bandyta

bandyta

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 posts
Szerintem rosszul légtelenítetted.

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 posts
  • LocationMecsek
Sziasztok! Avid Juicy 5 fékemen nem nagyon akarnak visszamenni a dugattyúk! Légtelenítés meg volt, és úgy sem oké! Mit érdemes tenni ilyenkor?

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,029 posts

BB5-höz szeretnék új tárcsát a Roundagon helyett. Shimano tárcsa jó? Clean Sweep elég drágának tûnik.
Elõre is köszi!

Hayes jó szokott lenni.
Ha tudsz vegyél régebbit,amin a nagy ovális furatok vannak.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
az avidok nagyobb felületen fognak, ha jól tudom
inkább hayes

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

czmate

czmate

vendég

• fórumtag
  • 28 posts
BB5-höz szeretnék új tárcsát a Roundagon helyett. Shimano tárcsa jó? Clean Sweep elég drágának tûnik.
Elõre is köszi!

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
hát ha 140-es, akkor várható, hogy hamar melegszik :)

Gabe84

Gabe84

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,248 posts
140-es, de még így is jobban fog mint az elsõ. Ha egyedül megyek nincs gond, megállít bárhol gond nélkül, de a Duna Maratonon lefelé feltartottak mindenhol, így a vége felé már éreztem az égett szagot (a Deore sosem csinált ilyet, szóval nem bennem van a hiba :) és a fékhatás csökkenést. Tavasszal tervezem kipróbálni a Hope-ot gyári tárcsákkal, hátha..

Szóval fékhatásra szerintem 10/8, de csak azért 8, mert 140 mm-es. Melegedésre a Duna marci miatt 10/6.
"A fordulóig nyélen, utána ing, gatya"