Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
18544 replies to this topic

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

s.o.s. egy kérdést szeretnék feltenni tárcsafék ügyben. egy lányismerõsömnek a bicaján bizonyos hayes stroker hidraulikus tárcsafék van. azt mondta egy ideje ciripel a fék vagy valami. egyrészt kihallatszott, hogy a fékpofák érnek hozzá a tárcsához, másrészt a kerék nem tudott szabadon forogni sokáig, annyira azért nem volt vészes. mondtam, hogy szedjük ki a kereket, tegyük visza, lehet az van valahogy ferdén, egy próbát megér. nem érte meg, mert ahogy kivettem a kereket a fékpofák egy hangyányit még közelebb kerültek egymáshoz, és nem lehetett visszatenni a kereket. nagyon feszegetni nem akartam. oldalt van egy kis imbuszos csavar (természetesen pont az a méret nem volt a csaj kis készletén) ami feltételezem valami állításra van ott. nos errõl szeretnék érdeklõdni, hogy mi lehet a hiba, és hogy meg lehet-e szakértelem nélkül csinálni, vagy mindenképp szerelõ? köszi

be kell allitani a fektestet :) amugy bizonyos fekeknel elofordulhat ciripeles, plane nagyobb tarcsakkal.

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis

Van itthon egy rohadtmerev maguracsõ, de nem tudom mivel tudnám kimosni belõle a kék vért. Megkérdem a triálosokat.

Ha a kék vér ásványi olajat jelent, akkor finomított benzinnel (patikai) ki tudod mosni, aztán mondjuk egy kompresszorral átlevegõzteted.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

Howkeddlee

Howkeddlee

vendég

• fórumtag
  • 97 posts

Nekem elõl 180 van,hátul 160,és ettõl függetlenül nekem is csak hátul csinálta.
Ahogyan növeled a fékerõt úgy jön létre a rezonancia?
Nem elrettentésként ismerõsömnek mikor eltört a támvillája akkor szólt úgy a hátsófék mint a hajókürt,azelõtt meg rezonált,másik bringámon csak rezonált,de a szemekrõl leszedve a festéket elmúlt,mostani bringámon meg a dugattyú nem akart mozdulni, miután rendesen mozgott megszûnt.
Esetleg az elsõ fékbetétet próbáld meg hátul,hogy azzal csinálja-e.
Üdv,Péter

Szia!

Köszönöm válaszod! Remélem,hogy egy új váznál csak nincsenek repedési/törési gondok,így talán ezt kizárhatom. Nálam a tfék szemek le vannak csiszolva szépen,így a festék gondot is kizárhatom talán. A dugók is szépen egyszerre mozognak,a tárcsa is középen fut,nem üt,nincs benne nyolcas sem.

Nos,nálam ha egyenletesen húzom,és ha nem csak 1-1 pillanatra hanem hosszabban (4-5mp.ig) akkor csinálja. Ha berántom rögtön blokkolja a kereket egyértelmûen,ezért adagolom finoman,s ha egy helyzetben húzom hogy lassuljak csak (pl hegyrõl lefelé) akkor csinálja csak.
De ez olyan (s nem akarok hülyeséget írni,csak hogy értsétek hogy gondolom) mintha a tárcsa "túlmelegedne" vagy nem is tudom,és akkor csinálja. De ez egy SM-RT76-os tárcsa,ami állítólag az egyik legjobb! S pont azért csinálta így a Shimano,hogy a túlmelegedéseket kiküszöbölje!
Ha utána megyek pár percig,és a tárcsa kihûl valamennyire,akkor nem rezonál be,hanem szépen fog. Ezért is gondoltam ismét a betét hibájára. Még az elsõ-hátsó betétetcserén gondolkodom,de már arra is gondoltam,hogy veszek új betétet hátra,valami olcsót... (alligator.t pl) Azon az 1-2e Ft.on nem múlik már semmi...

AGA

AGA

AGA

• fórumtag
  • 2,353 posts
Lehet koszos is a betét. Van olyan cucc az úton néha amit kisütni sem tudsz a pofából, de azért megpróbálnám.
Kb.:
rezsó, vagy gázon platni;
pofa feldob rá, tûz maxra;
Érezni kellemetlen szag, és látni füstjelek;
Megvárni míg kihûl.
Visszarak.
Örül (Al'a Sala ;) )

Túl nagy a tárcsa...hmm ilyet ritkán hallani ;)

a hátsó mindig rugalmasabb a hosszabb fék vezeték miatt,van a problémára megoldás,nézz körül a goodridge háza táján!

Nem az elsõ fékem, úgyhogy tudom mennyivel szokott rugalmasabb lenni. Nem ennyivel. Goodridge be van tervezve, de sajna jelenleg nincs hozzá szerszámom (pénzusz kulcs)

több olajjal keményebb lehet. vagy mint feljebb írta jocek03 fémhálós fékvezeték...

Nem fér bele több, hátul mindig direkt túltöltöm. A hosszabb csövet kompenzálom(zálnám) vele.

Van itthon egy rohadtmerev maguracsõ, de nem tudom mivel tudnám kimosni belõle a kék vért. Megkérdem a triálosokat.

Ride everywhere.

.

golya

golya

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,347 posts
az mennyire para, ha a tárcsa szélén egy kb 0,5-1mm-es sávot nem ér a pofa? BB7-es fék G3-as 160-astárcsával. alátétezzem? itt a betétet ugye nem egy kis csap rögzíti hanem a "dugattyúkon" van egy kis pecek a fékbetétben pedig egy téglalapkivágás így fel-le tud mozogni a betét. elsõnél nincs gond.

Dallas

Dallas

vendég

• fórumtag
  • 19 posts
Sziasztok,
Az elsõ XT fékem nem mondható túl erõsnek. Fékezés közben bugyborékoló hangot ad és ha akarnám sem állítana meg gyorsan, csak olyan szép komótosan lassít. Van valamennyi fékereje, de az nem sok. Visszaolvastam épp elég oldalt és valaki hasonlóról írt és ott a megoldás az volt, hogy levegõs a rendszer. Ezt a megoldást még el is fogadnám, csak korábban már hasonlóan légtelenítettem Deore és SLX fékeket, illetve a hátsó XT-t is gond nélkül légtelenítettem. Többször is megcsináltam már a légtelenítést az elsõn, de ugyanazok a tünetek. Próbáltam minél jobban átnézni hátha valami ereszt valahol, de semmi nyoma szivárgásnak. Biztos ami biztos új fékvezetéket is vettem hozzá, szóval roppantógyûrû és a tû is új, de ugyanaz az eredmény.
Hová szorulhatott be levegõ még? Vagy rossz felé tapogatózom? Most egy kicsit tanácstalan vagyok, mert nem értem hol lehet a gond.
Köszi elõre is bármi ötletért!

Funki

Funki

vendég

• fórumtag
  • 147 posts

Ez igaz,hogy jobban hûl... várom mire sikerült jutnod! :)

Nekem elõl 180 van,hátul 160,és ettõl függetlenül nekem is csak hátul csinálta.
Ahogyan növeled a fékerõt úgy jön létre a rezonancia?
Nem elrettentésként ismerõsömnek mikor eltört a támvillája akkor szólt úgy a hátsófék mint a hajókürt,azelõtt meg rezonált,másik bringámon csak rezonált,de a szemekrõl leszedve a festéket elmúlt,mostani bringámon meg a dugattyú nem akart mozdulni, miután rendesen mozgott megszûnt.
Esetleg az elsõ fékbetétet próbáld meg hátul,hogy azzal csinálja-e.
Üdv,Péter

Howkeddlee

Howkeddlee

vendég

• fórumtag
  • 97 posts

203-as tárcsa jobban is hûl... de majd megírom hogy mi van.

Ez igaz,hogy jobban hûl... várom mire sikerült jutnod! :)

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
"All Mini Series" Mit nem értesz?

Mtbsrác

Mtbsrác

vendég

• fórumtag
  • 263 posts
Gyors kérdés!
Ez a dugattyú jó ugye a Hope Mini Mono-hoz!
Hope Piston - Phenolic | Buy Online | ChainReactionCycles.com
ill ebbõl 1 db kerül ennyibe. Ez pedig hozzá a tömítés:
Hope Seal Kit Mono Mini Caliper | Buy Online | ChainReactionCycles.com

Esetleg valaki rendel CRC-rõl mostanában?

radnaib

radnaib

vendég

• fórumtag
  • 122 posts

Csak azért az érdekes,hogy gyári xt fékbetétek,és a shimano új xt tárcsája így nem passzolnának össze? Elõl meg tök jól mûködik ugyanez a felosztás,csak 203as tárcsával...
Sajnos nincs senki a baráti körömben,akinek lenne 160as tárcsája...

203-as tárcsa jobban is hûl... de majd megírom hogy mi van.

Howkeddlee

Howkeddlee

vendég

• fórumtag
  • 97 posts

Simán lehet, egy próbát megér! (Ismerõstõl kell kölcsönkérni 160-as tárcsát és egy adaptert)

Csak azért az érdekes,hogy gyári xt fékbetétek,és a shimano új xt tárcsája így nem passzolnának össze? Elõl meg tök jól mûködik ugyanez a felosztás,csak 203as tárcsával...
Sajnos nincs senki a baráti körömben,akinek lenne 160as tárcsája...

Howkeddlee

Howkeddlee

vendég

• fórumtag
  • 97 posts

Várj vele majd én kísérletezek aztan megírom, hogy mi van, amit leírtam, hogy változtatni akarok az nekem mind van készleten :). Az, hogy a tárcsa miatt lenne kétlem, mivel 1,5 evet ugyan ezzel a tárcsával (180-as) mentem csak másik fékkel... Szerintem vagy a felfogatás rugalmas vagy nem párhuzamos vagy a tárcsa és a fékpofa párosítás nem jó. Szent meggyõzõdésem, de majd kiderül :) sok helyen olvastam errõl és ott egy másik pofa (swissstop) segített nekik.. Meglátjuk. Azért is gyanús a pofa mert amikor megcsiszoltad akkor nem csinálta.

Ohh...ezt megköszönöm,fõleg mert neked van mindened "készleten". :) jó neked!
Azért írtam én is azt elsõre,hogy a pofa gondja lesz,mert mikor kicsit megcsiszoltam a felületeit,akkor rögtön nem csinálta. Egy jó hosszú lejtõn jöttem le vele országúton,húztam a féket egy darabig (4-5-6mp.ig) nem is volt probléma fogott szépen,majd jött a fémes hang,és a berezonálás!
Onnantól már ha kicsit is hosszabban húztam,már rezonált is,és olyan kurva szar érzés,mert végig érzem a nyergen át még a... szóval ott is... :) szóval ahogy meleg a tárcsa,már vannak gondok!

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,325 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

olyant mondtak,hogy nem-e az lehet a baj,hogy a vázamhoz a 180as tárcsa túl nagy. Ki kellene próbálnom egy kisebb 160as tárcsával

Simán lehet, egy próbát megér! (Ismerõstõl kell kölcsönkérni 160-as tárcsát és egy adaptert)

radnaib

radnaib

vendég

• fórumtag
  • 122 posts

Szia!

Nekem is IS-es a felfogatásom a vázon. Leszedtem az elõbb a féknyerget (adapterestõl) kiszedtem belõle a betéteket,letisztítottam õket,finoman egymáshoz is dörzsöltem õket,majd visszaraktam. Elmentem vele próbaútra,egy darabig nem volt vele gond,de megint csinálta sajnos ahogy bemelegedett.
A munkahengereket is néztem,szépen együtt mozognak,a tárcsát egyik oldalra sem nyomja el. Én a fékbetétre gyanakszom,de ma beszéltem az egyik bringabolttal,és ott olyant mondtak,hogy nem-e az lehet a baj,hogy a vázamhoz a 180as tárcsa túl nagy. Ki kellene próbálnom egy kisebb 160as tárcsával...
De feleslegesen nem szeretnék venni sem egy új tárcsát,sem új fékbetétet... :(

Várj vele majd én kísérletezek aztan megírom, hogy mi van, amit leírtam, hogy változtatni akarok az nekem mind van készleten :). Az, hogy a tárcsa miatt lenne kétlem, mivel 1,5 evet ugyan ezzel a tárcsával (180-as) mentem csak másik fékkel... Szerintem vagy a felfogatás rugalmas vagy nem párhuzamos vagy a tárcsa és a fékpofa párosítás nem jó. Szent meggyõzõdésem, de majd kiderül :) sok helyen olvastam errõl és ott egy másik pofa (swissstop) segített nekik.. Meglátjuk. Azért is gyanús a pofa mert amikor megcsiszoltad akkor nem csinálta.

Howkeddlee

Howkeddlee

vendég

• fórumtag
  • 97 posts

Nekem is hasonló problémám van. PM-es SLX-el nem volt gond. Most IS-es XT van és nekem is rezonál (csak a hátso), de nem az elejétõl fogva, így el kezdtem keresi min változtattam. Ez pedig nem lett más mint az IS-átka: az alátétek... Eddig egy vastag kb 1mm-es alátét volt alatta és nem rezonált. Most, hogy finomabban beállítsam tettem alá 3 de jóval vékonyabb (0,5mm) alátétet. Így nem súrlódik menet közben a fék cserébe rezonál. Következõket fogom tenni:
1 kicserélem az alátéteket minél kevesebb darabszámúra
2 megnézem hogy a munkahengerek párhuzamosan jönnek-e ki (Advanced level: 4 dugo)
3 kicserélem az adaptert
4 kicserélem a fékpofát
5 kicserélem a tárcsát

ha ezek sem segítenek akkor eladom :)
de optimista vagyok.
Neked is sok sikert. Esetleg írhattál volna több infót, hogy milyen felfogatás stb...

Szia!

Nekem is IS-es a felfogatásom a vázon. Leszedtem az elõbb a féknyerget (adapterestõl) kiszedtem belõle a betéteket,letisztítottam õket,finoman egymáshoz is dörzsöltem õket,majd visszaraktam. Elmentem vele próbaútra,egy darabig nem volt vele gond,de megint csinálta sajnos ahogy bemelegedett.
A munkahengereket is néztem,szépen együtt mozognak,a tárcsát egyik oldalra sem nyomja el. Én a fékbetétre gyanakszom,de ma beszéltem az egyik bringabolttal,és ott olyant mondtak,hogy nem-e az lehet a baj,hogy a vázamhoz a 180as tárcsa túl nagy. Ki kellene próbálnom egy kisebb 160as tárcsával...
De feleslegesen nem szeretnék venni sem egy új tárcsát,sem új fékbetétet... :(

nicecleanpot

nicecleanpot

vendég

• fórumtag
  • 158 posts
s.o.s. egy kérdést szeretnék feltenni tárcsafék ügyben. egy lányismerõsömnek a bicaján bizonyos hayes stroker hidraulikus tárcsafék van. azt mondta egy ideje ciripel a fék vagy valami. egyrészt kihallatszott, hogy a fékpofák érnek hozzá a tárcsához, másrészt a kerék nem tudott szabadon forogni sokáig, annyira azért nem volt vészes. mondtam, hogy szedjük ki a kereket, tegyük visza, lehet az van valahogy ferdén, egy próbát megér. nem érte meg, mert ahogy kivettem a kereket a fékpofák egy hangyányit még közelebb kerültek egymáshoz, és nem lehetett visszatenni a kereket. nagyon feszegetni nem akartam. oldalt van egy kis imbuszos csavar (természetesen pont az a méret nem volt a csaj kis készletén) ami feltételezem valami állításra van ott. nos errõl szeretnék érdeklõdni, hogy mi lehet a hiba, és hogy meg lehet-e szakértelem nélkül csinálni, vagy mindenképp szerelõ? köszi

radnaib

radnaib

vendég

• fórumtag
  • 122 posts

Köszönöm a tanácsokat. Új a vázam is (merev vázam van) a szemeket megnéztem,nincs rajta festék,gyárilag le van csiszolva.
A fékerõvel nincs gondom,mert jól fog,csak ez a berezonálás,és a fémes hangja nem tetszik.
Nem is gondoltam volna,hogy ennyi mindenen múlik a dolog. Most jöhet a kísérletezgetés,hogy mi miatt lehet. :-(

Nekem is hasonló problémám van. PM-es SLX-el nem volt gond. Most IS-es XT van és nekem is rezonál (csak a hátso), de nem az elejétõl fogva, így el kezdtem keresi min változtattam. Ez pedig nem lett más mint az IS-átka: az alátétek... Eddig egy vastag kb 1mm-es alátét volt alatta és nem rezonált. Most, hogy finomabban beállítsam tettem alá 3 de jóval vékonyabb (0,5mm) alátétet. Így nem súrlódik menet közben a fék cserébe rezonál. Következõket fogom tenni:
1 kicserélem az alátéteket minél kevesebb darabszámúra
2 megnézem hogy a munkahengerek párhuzamosan jönnek-e ki (Advanced level: 4 dugo)
3 kicserélem az adaptert
4 kicserélem a fékpofát
5 kicserélem a tárcsát

ha ezek sem segítenek akkor eladom :)
de optimista vagyok.
Neked is sok sikert. Esetleg írhattál volna több infót, hogy milyen felfogatás stb...

radnaib

radnaib

vendég

• fórumtag
  • 122 posts

Szevasztok. Végre elértem a mai napon, hogy úgy fogjon a tárcsám ahogy én azt elvárom tõle. Amúgy bekoptatni hogy érdemes? Mert itt a környéken nemtudok sok helyre elmenni ahol igazán igénybe tudnám venni, vagyis nagyon ritka amikor jut rá idõ. De találtam a közelben 2 lightosabb lejtõt. Nem több egyiksem 100m-nél. Az jó ha azon végig finoman húzom, vagy inkább csak szakaszosan, hogy közben hûljön is kicsit?

Bekoptatni úgy kell, hogy megtekered 20-30km/h közzé és jó párszor erõsen fékezel úgy, hogy éppen ne csússzon meg a kerék. Szakzsargon kb. 20x-i ismétlést ajánl, de egy idõ után magától is bekopik...

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
hasznald, aztan bekopik...