Jelentkezz be Regisztrálj

Tárcsafékek - általános eszmecsere
Írta 2011. március 31. - 08:21

Nemrég tekerek tárcsafékes bringával (Avid Juicy 3), és van egy problémám. Azt vettem észre, hogyha a gépet a levegõbe emelve megpörgetem a kereket akkor nagyon gyorsan megáll. Jobban megnézve az jött le, hogy a fékpofa hozzáér a tárcsához. Viszonylag gyakran le/fel szerelgetem a kereket, esetleg itt rontok el valamit? Egyébként azt hittem a hidraulikus tárcsafékek maguktól beállnak a megfelelõ pozícióba, de ezek szerint nem?
A kérdésem tehát az lenne, hogy mi okozhatja ezt az "elállítódást" ill. hogyan állíthatom be a pofákat és a tárcsát a megfelelõ helyre?
Írta 2011. március 30. - 23:20

AGA said
Akkor másképp magyarul, hátha.
Szóval; Az utóbbi fél évben cyclocrossal közlekedtem, amin még nincs tárcsa, no meg össze kellett szerelni a montim fékét.
Ezt megtettem tegnap elõtt, elõre ment magura, légtelenítve, kemény, nincs gond. Hátulra ment hayes nine, légtelenítve, elvileg nincs gond. Mivel lassan, hosszú órákon keresztül toltam át rajta minimum két deci olajat, meg a szokásos pöckölgetés stb (no meg nem elõször csinálok ilyet, a boltban sem magamnak szereltem..) és egy fikarcnyi pöcörõ légbuborék sem jött sehonnan, a féktestet külön légtelenítettem stb.
Most kipróbálva, kicsit sem változik és van nyomáspont (bár nem határozott), nem esik be a fékkar, kisujjal meg lehet vele állni.
Viszont takonynak érzem. Más nézõpontból nagyon jól adagolható. Mivel marharég használtam, halvány emlékem van arról, mintha ez sosem lett volna kemény, de arról is van, hogy egyszer sikerült keményebbre légteleníteni (ezután a kopott dugattyú miatt elfolyt az olaj.. azóta jártam ciclokrosszal.)
Hol lehet a hiba? Mennyire valószínû, hogy a fékkábel "megrugalmasodott"?
több olajjal keményebb lehet. vagy mint feljebb írta jocek03 fémhálós fékvezeték...
Írta 2011. március 30. - 20:36

jocek03 said
használ itt valaki vagy ismerõse FORMULA RX féket?
ha igen érdekelnének vélemények róla.
jóó
Írta 2011. március 30. - 20:35

kérdés:
használ itt valaki vagy ismerõse FORMULA RX féket?
ha igen érdekelnének vélemények róla.
Írta 2011. március 29. - 20:04

Szóval; Az utóbbi fél évben cyclocrossal közlekedtem, amin még nincs tárcsa, no meg össze kellett szerelni a montim fékét.
Ezt megtettem tegnap elõtt, elõre ment magura, légtelenítve, kemény, nincs gond. Hátulra ment hayes nine, légtelenítve, elvileg nincs gond. Mivel lassan, hosszú órákon keresztül toltam át rajta minimum két deci olajat, meg a szokásos pöckölgetés stb (no meg nem elõször csinálok ilyet, a boltban sem magamnak szereltem..) és egy fikarcnyi pöcörõ légbuborék sem jött sehonnan, a féktestet külön légtelenítettem stb.
Most kipróbálva, kicsit sem változik és van nyomáspont (bár nem határozott), nem esik be a fékkar, kisujjal meg lehet vele állni.
Viszont takonynak érzem. Más nézõpontból nagyon jól adagolható. Mivel marharég használtam, halvány emlékem van arról, mintha ez sosem lett volna kemény, de arról is van, hogy egyszer sikerült keményebbre légteleníteni (ezután a kopott dugattyú miatt elfolyt az olaj.. azóta jártam ciclokrosszal.)
Hol lehet a hiba? Mennyire valószínû, hogy a fékkábel "megrugalmasodott"?
Ride everywhere.
.
Írta 2011. március 29. - 15:52

Egy gyári hayes kábel mennyi idõ után "használódik" el. Értem ezalatt, hogy belülrõl kifelé rugalmassá válik.
Másik ugyanennyire láma... Mivel tudom kimosni maguracsõbõl az ásványi olajat? (Utoljára shimano volt benne.)
Ride everywhere.
.
Írta 2011. március 28. - 14:19

Azóta a project megvalósult és megkell mondanom mûködik is.
Íme:

Itt a képen még ugyan alátétezve van mert elfejetettem elvinni aznap a távtartóit,
mostmár az van rajta és tökéletesen mûködik. Ez az átalakító amúgy:
KCNC PM/IS adapter vásárlás - FTW Bikes webáruház
Tényleg jó 160/160-as átalakító ill úgymondom tudja is ha olyan a telód (max 32-es becsúszóig
lehet jó sztem emelés nélkül ill ha hosszu a fékfelfogató szem. Nekem azért
kellett távtartó mert vastag a teló lába és beleér az adapter így emelnem kellett.
Írta 2011. március 28. - 11:31

Írta 2011. március 28. - 11:04

Írta 2011. március 27. - 22:19

zeezoltano said
Gondolom XC-maraton, arra meg minek hacsak nem vagy 130+kg
140+ vagyok. Na jó nem... de lehetnék

User manualnak pedig utána néztem, de csak a 2011-es modellekrõl találtam infót ami 160-185 mm-t ír.
Írta 2011. március 27. - 19:42

utazoli said
nyomáspontot, de ki is próbálhatod ha olyanod vansziasztok xt hidra féken a free strokes csavar mit állit?

Írta 2011. március 27. - 18:59

Írta 2011. március 27. - 18:16

larsin said
Sziasztok.
Mennyire egészséges egy karbonvázra(merev) hátulra 180-as tárcsát tenni?
Van valakinek tapasztalata esetleg?
Köszi
Gondolom XC-maraton, arra meg minek hacsak nem vagy 130+kg
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!
Írta 2011. március 27. - 18:12

larsin said
Sziasztok.
Köszi
Gyártó biztos megadta, hogy mi az engedélyezett...
Írta 2011. március 27. - 16:40

Köszi
Írta 2011. március 27. - 15:09

Kisherceg said
Nekem volt. Ha minden igaz, a P2 végû típushoz jár: SM-MA-F180P/P2ehhez jár ilyen alátét?
Írta 2011. március 27. - 15:08

radnaib said
Köszi! Itt kellett volna kezdenem. Nekem túl hosszú a két csavar (mindkettõ egyforma hosszú) próbáltam a kúpos alátét nélkül, de már nagyon szorult és a féktestet még nem fogta, tehát kell alá lentre, fentre.Én sehova nem raktam mivel nekem nem volt az eredeti Shimano csomagolásban és teljesen jó volt anélkül is. DE most találtam valamit :
http://techdocs.shim...69830667774.PDF
Írta 2011. március 27. - 14:41

http://techdocs.shim...69830667774.PDF
Írta 2011. március 27. - 13:35

Bocsánat, ha már beszéltetek róla, kicsit keresgéltem a topicban, de kielégítõ választ nem találtam.
Szóval. A Shimano elsõ 180-as PM-PM tárcsafék adapterhez kapott kúpos alátétet hova kell tennem?
1. Fékszem és az adapter közé
2. Adapter és a féktest közé
3. Féktest és a csavar feje közé, ha pont jól fog állni a féktest a tárcsához képest, de az alátét mégis kellene, mert szerintem hozzá kapott csavar pont az alátétekkel lesz megfelelõ hosszú.
Villa: Reba SL 2009-es
Fékadapter Shimano 180-as PM-PM adapter
Fék: 755-ös XT
Tárcsa: 180-as XT (talán SM-RT79)
Az adapter: