Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
18544 replies to this topic

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,271 posts

Tehát egy áron M486, vagy M575? [bocs a dupla hsz-ért, de szerintem sokaknak egyértelmû ez a kérdés, csak átsiklottak felette]

pedig az 575 kurva jó fék.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

silboy

silboy

törzsvendég

• fórumtag
  • 428 posts

Nem sok tapasztalatom van olajos tárcsafékkel, de hogy 765-ös XT féknél nem folyik ki, az biztos. Szerintem a többinél sem.

SLX-ról lenne szó,ennél kifolyik?

rain91

rain91

vendég

• fórumtag
  • 104 posts

Shimano M486 (Alivio, szérián kívüli), vagy M575 (Deore, szérián kívüli)? Egy áron lenne, gondolom, hogy a Deore jobb, de a vélemények nagyon lehúzták az 575-t. Testbike-n, Bikeradaron is. A 486-ról viszont jókat írnak. Az miért van?

Tehát egy áron M486, vagy M575? [bocs a dupla hsz-ért, de szerintem sokaknak egyértelmû ez a kérdés, csak átsiklottak felette]

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
sok új shimano betéten eleve le van reszelve a pofa széle...
a "darálást" pedig tényleg a túl puha betét okozza, fõleg ott figyelhetõ meg, ahol aftermarket betétet használ a delikvens, vagy csak simán más féktárcsát, nem oylat ami ahhoz a féknyereghez való
(nekem pl többféle BBB is "darált")

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

radnaib

radnaib

vendég

• fórumtag
  • 122 posts

használj nehéz felnit :D ezen jót nevettem :)

Egyébként van benne sok igazság, bár a pofa éleinek lereszelése nem tudom jó ötlet-e...

szerintem az a V fékes nyikorgásos gyakorlatból jött. Ott is kicsit V alakba kellett állítani a fékpofákat, hogy ne a sarok érjen élõsszõr hozzá.

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

Ha nem állítva szállítom a bringámat amin hidraulikus tárcsafék van,belevegõsödhet?Még egy kérdés.Ha szétbontom a fékcsövet a fékkarnál akkor kifolyik a tartályból az olaj?Elõre is köszönöm a válaszokat.

elméletileg nem levegõsödhet fel. igen ki fog folyni az olaj.

Nem sok tapasztalatom van olajos tárcsafékkel, de hogy 765-ös XT féknél nem folyik ki, az biztos. Szerintem a többinél sem.
Failure is always an option.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
használj nehéz felnit :D ezen jót nevettem :)

Egyébként van benne sok igazság, bár a pofa éleinek lereszelése nem tudom jó ötlet-e...

radnaib

radnaib

vendég

• fórumtag
  • 122 posts

jok ezek a magura tippek, csak fele baromsag

szerintem õk is csak tapogatóznak és megosztották az eddig tapasztalatokat, de szerintem azért mind alátámasztható észérvvel, szóval nem légbõl kapott baromságok . Talán csak az eredeti pofát kérdõjelezném meg, de nekik ugye ezt kell mondani... Meg amúgy is 2004-es az iromány azóta valószínû még több a tapasztalat....

radnaib

radnaib

vendég

• fórumtag
  • 122 posts

Ha nem állítva szállítom a bringámat amin hidraulikus tárcsafék van,belevegõsödhet?Még egy kérdés.Ha szétbontom a fékcsövet a fékkarnál akkor kifolyik a tartályból az olaj?Elõre is köszönöm a válaszokat.

elméletileg nem levegõsödhet fel. igen ki fog folyni az olaj.

silboy

silboy

törzsvendég

• fórumtag
  • 428 posts

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
jok ezek a magura tippek, csak fele baromsag
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

radnaib

radnaib

vendég

• fórumtag
  • 122 posts

Szia!

Huh,nekem ez a leírás sajnos nem mond semmit... remélem,hogy te ebbõl tudsz majd meríteni 1-2 jótanácsot,s remélem hogy meg is osztod majd velem/velünk!
Köszi elõre is!

amugy szereltem ma de sajnos ahhoz a részéhez még nem jutottam. Fékkart és fékcsövet kellett cserélnem. Tesztelni még nem volt idõm bár nem hiszem, hogy ez a két dolog befolyással lenne a rezgésre. Bár találtam egy fórumot ott valakinek az volt a megoldás???, hogy a fékcsövet kábelkötözõvel rögzítette és eléggé meghúzta... Kevésbé tûnik ésszerûnek, de kinek a pap kinek a papné... Na majd jelentkezem, ha haladt az ügy valamerre. Nekem amúgy a lánya inkább :) csak találjam meg...

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Szia!

Abben lehet valami,hogy valami ferde (csak nem tudom mi?),de a tárcsa-betét rossz párosítással annyira nem értenék egyet,mert xt fék,gyári xt betét,xt tárcsa párosítással használom.
Ennél jobb párosítást...?

A tárcsa-betét a darálást okozza. A sikítást is okozhatja, de az nem jellemzõ.
Egyébként a hayes darál a saját tárcsájával és a gyári puha betétjével.

Mi ferde? Konzol bármely része, adapter, csavar, féknyereg, agy, papucs.

A sebesség mindent megold.

radnaib

radnaib

vendég

• fórumtag
  • 122 posts

Szia!

Huh,nekem ez a leírás sajnos nem mond semmit... remélem,hogy te ebbõl tudsz majd meríteni 1-2 jótanácsot,s remélem hogy meg is osztod majd velem/velünk!
Köszi elõre is!

csak most csak neked :)
1, a felfogató szem a vázon mindig festék mentes legyen. ha nem az meg kell kézi maróval marni.
2, féket mindig be kell fékezni ez a 10-20x kb 30km/h rol lefékezést jelent
3, tiszta legyen a tárcsa és a pofa (takarításhoz meleg mosogatós vizet ajánl)
3, a gyors-szár mindig a féktesttel ellentétes oldalon legyen
4, kerék küllõk meg legyenek normálisan húzva (szerintük 50%-ban ez a hiba)
5, a csavar fej alá egy vastag alátétet érdemes rakni (karbon vázaknál szerintük igen hatékony) /ezt igen jó ötletnek tartom, ki is fogom próbálni/
6, csak eredeti betétet használj..
6, reszelõvel reszeld le a pofa fékezõ felületének éleit
8, használj nehéz felnit
9, nedves környezetben nincs mit csinálni...

a számozást nem én csesztem el, hanem csak konzekvensen követtem.

Howkeddlee

Howkeddlee

vendég

• fórumtag
  • 97 posts

nem ennyire egyszerû, vagy tényleg sok mindentõl kell eltekinteni.
Magura pl konkrét tanácsokat ad: http://www.magura.co...s_d231f9_11.pdf
mivel nálam is jelentkezett így utána olvastam és sajnos azt kell mondanom nem ilyen egyszerû...

Szia!

Köszi elõre is!

radnaib

radnaib

vendég

• fórumtag
  • 122 posts

Ha eltekintünk a repedéstõl, töréstõl, stb, akkor a problémát biztos az okozza, hogy valami ferde.

Írt itt valaki a darálásról, bugyborékolásról meg hasonló dolgokról. Azt általában a tárcsa betét rossz párosítás okozza. A puha betét ráfog a tárcsára, hirtelen lassítja, de jön a lyuk a tárcsán és tovább engedi. Rugalmas telóknál ez kellemetlen érzést okoz, mert rángatja a bringa elejét.

nem ennyire egyszerû, vagy tényleg sok mindentõl kell eltekinteni.
Magura pl konkrét tanácsokat ad: http://www.magura.co...s_d231f9_11.pdf
mivel nálam is jelentkezett így utána olvastam és sajnos azt kell mondanom nem ilyen egyszerû...

rain91

rain91

vendég

• fórumtag
  • 104 posts
Shimano M486 (Alivio, szérián kívüli), vagy M575 (Deore, szérián kívüli)? Egy áron lenne, gondolom, hogy a Deore jobb, de a vélemények nagyon lehúzták az 575-t. Testbike-n, Bikeradaron is. A 486-ról viszont jókat írnak. Az miért van?

Howkeddlee

Howkeddlee

vendég

• fórumtag
  • 97 posts

Ha eltekintünk a repedéstõl, töréstõl, stb, akkor a problémát biztos az okozza, hogy valami ferde.

Írt itt valaki a darálásról, bugyborékolásról meg hasonló dolgokról. Azt általában a tárcsa betét rossz párosítás okozza. A puha betét ráfog a tárcsára, hirtelen lassítja, de jön a lyuk a tárcsán és tovább engedi. Rugalmas telóknál ez kellemetlen érzést okoz, mert rángatja a bringa elejét.

Szia!

Abben lehet valami,hogy valami ferde (csak nem tudom mi?),de a tárcsa-betét rossz párosítással annyira nem értenék egyet,mert xt fék,gyári xt betét,xt tárcsa párosítással használom.
Ennél jobb párosítást...?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

A sebesség mindent megold.

Howkeddlee

Howkeddlee

vendég

• fórumtag
  • 97 posts

hali még nem volt idõm rá, de ma szerelek szóval hátha holnap lesz már pár tapasztalattal több..

Szia!

Ok,megköszönöm... Ma kipróbáltam azt is,hogy megcseréltem az elsõfékkel a betéteket,változás nem volt. Alátéteket is tettem a féknyerek alá,úgy is kipróbáltam,semmi változás,a fémes hang és rezonálás ugyanúgy megmaradt.
Már tényleg az lesz a gond szerintem,hogy a 180as tárcsa nagy hátra. :(