Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
18533 replies to this topic

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts
hát 3 éve én se gondoltam hogy valaha fogok jót írni shimano fékrõl...:)

s most az újakat kipróvalva (slx, 596) ezek már verik a nálam eddig etalon régi lujza fr-t. (az 575 csak majdnem eléri azt a szintet)
ellenben a formula (tán rx) nem nyûgözött le különösebben
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
ar/ertek aranyaval valoban nehez versenyezni - keves dologhoz ragaszkodnek egy masik bringan, hogy milyen valtas, telo, etc legyen rajta, de a fek az tuti shimano lenne.

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 posts

Sajnos ebben Zee kollégával kell egyetértsek.

Nekem Hayes volt, meg Avid. Shimano-ból több féle. Magasan a Shimano volt a legmegbízhatóbb. Baráti körben is szopnak az RX-ekkel meg a K-szériás Formulákkal sajnos. Azok ilyenek. :/ Nekem ezek a Magurával karöltve az alkatrészek miatt nem jöttek szóba.
A Hope-okat bevállalnám, csak kétszeres áruk van, annyival meg nem jobbak.

Kétszeres ár?
Ha a Mo forgalmazó árait nézzük akkor sincsen nagy különbség.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
Sajnos ebben Zee kollégával kell egyetértsek.

Nekem Hayes volt, meg Avid. Shimano-ból több féle. Magasan a Shimano volt a legmegbízhatóbb. Baráti körben is szopnak az RX-ekkel meg a K-szériás Formulákkal sajnos. Azok ilyenek. :/ Nekem ezek a Magurával karöltve az alkatrészek miatt nem jöttek szóba.
A Hope-okat bevállalnám, csak kétszeres áruk van, annyival meg nem jobbak.

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 posts

Biketiggert idézném csak
"Vannak akik szeretnek szívni, a többiek Shimano féket vesznek"

Hát nem tudom, lehet kevesebb szívás van a Shimanokkal, de Én akkor sem vennék azt.
HOPE, Formula, Magura párti vagyok.
Jelenleg is egy The One-om van. Azt elismerem h iszonyatos szívás a légtelenítése, de kárpótol a fékereje.

És mielõtt megszólnátok, próbáltam már új XT,XTR, SLX, Saint féket is.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Biketiggert idézném csak
"Vannak akik szeretnek szívni, a többiek Shimano féket vesznek"
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,026 posts
én meg egyszerû megoldások híve vagyok. két helyen kattogtatnék:

apro.bikemag.hu/

BIKE-COMPONENTS.DE - Fahrradteile & Fahrradzubehr fr Mountainbike (MTB), Rennrad, Trekking-Fahrrder und Roadbike

az egyik helyen a "hirdetés feladása", a másikon a "buy" gombot ajánlom.
esetleg visszavihetnéd a boltba, ahol vetted a cangát.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 posts

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni. Formula RX (2011es) féket használok, szinte teljesen új, kb 500km van benne, elöl 180as hátul 160as tárcsával. Az utóbbi idõben olyan jelenséget tapasztalok vele, hogy ha dinamikusabban fékezek, vagy folyamatosan nagyobb erõvel kell lefelé fékezni, az egész fékrendszer beremeg és pont olyan brutális hangot ad az egész, mint amikor egy szénnel megrakott tehervonat vészfékez és még zúg is hozzá egy kicsit az egész. Totál olyan érzés, mint amikor az autó fékbetétje elkopik és vas a vason fékez. Elöl és hátul is csinálja, elõl a villát is berázza, hátul valószínûleg nem tud berázni semmit, csak hangot ad. Akkor jelentkezik, ha a fékkart jobban behúzom, kisebb erõhatással járó lassítófékezésnél nem. A fék gyárilag rajta volt a bringán (Cube), a jelenség ellenére fékerõ van, nem érzem levegõsnek, a tárcsa nem görbe. A vicc az, hogy a bringavétel elõtt kipróbáltam egy ilyen tesztgépet és teljesen ugyanezt produkálta, de nem foglalkoztam vele, mert az gondoltam, hogy azon már erõsen elhasználták a féket. Ezek szerint nem. Olvastam weben azt is, hogy a Formula RX nem egy csendes fék és nehéz beállítani, de ez már egy kicsit több annál szerintem. Tudnátok segíteni, tapasztaltatok már ilyet? Mivel kezdjem a próbálgatást? Tárcsa, vagy betétcsere? Beállításokkal már próbálkoztam, a tárcsa jól fut, nem nyomja el egyik oldalra sem, a felülete jól kopik, több ötletem nincs. Elõre is köszi a segítséget!

Hali

Barátomnak is ugyan ez a problémája.
Eddig adapter cserével tudtuk mérsékelni a jelenséget, de nem sokat nyertünk vele. Pont most írta barátom h megint ugyan olyan lett :S

Most azon vagyunk h teljesen szétszedjük kitakarítjuk, és majd reméljük lesz vmi.

Mi elsõnek próbálkoztunk betét, tárcsa cserével is, de semmi nem használt. Ha esetleg rájövünk a megoldásra kiírom ide.

Kitartás!

mp76

mp76

újonc

• fórumtag
  • 1 posts
Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni. Formula RX (2011es) féket használok, szinte teljesen új, kb 500km van benne, elöl 180as hátul 160as tárcsával. Az utóbbi idõben olyan jelenséget tapasztalok vele, hogy ha dinamikusabban fékezek, vagy folyamatosan nagyobb erõvel kell lefelé fékezni, az egész fékrendszer beremeg és pont olyan brutális hangot ad az egész, mint amikor egy szénnel megrakott tehervonat vészfékez és még zúg is hozzá egy kicsit az egész. Totál olyan érzés, mint amikor az autó fékbetétje elkopik és vas a vason fékez. Elöl és hátul is csinálja, elõl a villát is berázza, hátul valószínûleg nem tud berázni semmit, csak hangot ad. Akkor jelentkezik, ha a fékkart jobban behúzom, kisebb erõhatással járó lassítófékezésnél nem. A fék gyárilag rajta volt a bringán (Cube), a jelenség ellenére fékerõ van, nem érzem levegõsnek, a tárcsa nem görbe. A vicc az, hogy a bringavétel elõtt kipróbáltam egy ilyen tesztgépet és teljesen ugyanezt produkálta, de nem foglalkoztam vele, mert az gondoltam, hogy azon már erõsen elhasználták a féket. Ezek szerint nem. Olvastam weben azt is, hogy a Formula RX nem egy csendes fék és nehéz beállítani, de ez már egy kicsit több annál szerintem. Tudnátok segíteni, tapasztaltatok már ilyet? Mivel kezdjem a próbálgatást? Tárcsa, vagy betétcsere? Beállításokkal már próbálkoztam, a tárcsa jól fut, nem nyomja el egyik oldalra sem, a felülete jól kopik, több ötletem nincs. Elõre is köszi a segítséget!

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
ha mint az amit irtal valoban ugy van akor max arra tudok gondolni hogy mivel eleg regi a fek a dugattyuk kikotyogosodtak.

regi/hibas agyvaltokat veszek.

pitbul92

pitbul92

újonc

• fórumtag
  • 1 posts
üdv!

olyan problémám lenne, hogy nem fog rendesen a fékem. Hayes El camino-m van elõl, hátul, rendesen le lett légtelenítve, (legalábbis szerintem levegõ mentes) új fékbetétek vannak benne, kb 1 hónaposak, már bõven mentem annyit, hogy bekopjon, a tárcsákat letisztítottam alkohollal, aztán újra bekoptattam, nem fognak rosszul, de szerintem kevés a fékerõ. valami ötlet, hogy mi lehet?

Berényi Péter

Berényi Péter

újonc

• fórumtag
  • 7 posts
Köszi a segítséget

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts
szvsz inkább a tárcsának nem lenne mindegy, ha fémes betétrõl lenne szó, azt nem bírják annyira az alap csak gyantáshoz ajánlott pizzák. de mivel mûgyantás kb mindegy ami átmérõben jó kb, bár sztem egyik sem lesz jobb a shimanonál, a gyantás betét meg úgysem bír 3-4 ezernél többet, max sík úton használva minimál fékhasználattal.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Berényi Péter

Berényi Péter

újonc

• fórumtag
  • 7 posts
Shimano Alivio (BL-M486+BR-M486) szett (tárcsa nélkül)

Konkrét, nem shimano tárcsatípusokat tudnátok ajánlani ehhez a gyantás fékhez?

"Sziasztok!
Tanácsra lenne szükségem. Arra lennék kíváncsi, hogy milyen féktárcsák (180 és/vagy 160mm) használhatóak a shimano alivio (BL-M486+BR-M486) hidraulikus fékhez, a gyártó által ajánlott Shimano SM-RT62M, SM-RT62L, SM-RT63 típusokon kívül. Úgy tudom nem mindegy, hogy mit veszek hozzá a mûgyantás fékbetétek élettartama és hatékonysága miatt.
Tudnátok ajánlani néhány alternatívát? Egyenlõre nem számít, hogy centerlock-os vagy 6csavaros.
Elõre is köszi a segítséget! "

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
Vannak agyak ahol a porvedo leszedheto.A jol emlekszem a ringle ilyen.

regi/hibas agyvaltokat veszek.

szedrik5

szedrik5

vendég

• fórumtag
  • 107 posts
Érdeklödnék tud e valaki olyan hátsóagyat ami tárcsafékes és sima lánctányéros (fogsoros) váltos , de az agy hossza nem haladja meg a 120 mm (12cm) .

Az mindegy ,h a racsnira hány lánctányér megy,gondolom elég kevés ilyen hossznál.
Cruiser vázra teném és az én meglévö tárcsfékes hátsoagyam joval hosszab.

Létezik e ilyen rövid agy (a megadot paraméterekel)?

Ha valaki tud az ajálhatna is !
szedrik

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
Valóban majdhogynem bármit. Arra figyelj, hogy a Shimano-nak van olyan alsóbb kategóriás tárcsája, ami csak gyantás betéttel használható.

Berényi Péter

Berényi Péter

újonc

• fórumtag
  • 7 posts
Shimano Alivio (BL-M486+BR-M486) szett (tárcsa nélkül)

Sziasztok!
Tanácsra lenne szükségem. Arra lennék kíváncsi, hogy milyen féktárcsák (180 és/vagy 160mm) használhatóak a shimano alivio (BL-M486+BR-M486) hidraulikus fékhez, a gyártó által ajánlott Shimano SM-RT62M, SM-RT62L, SM-RT63 típusokon kívül. Úgy tudom nem mindegy, hogy mit veszek hozzá a mûgyantás fékbetétek élettartama és hatékonysága miatt.
Tudnátok ajánlani néhány alternatívát? Egyenlõre nem számít, hogy centerlock-os vagy 6csavaros.
Elõre is köszi a segítséget!

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,662 posts

Disc Brake System Reviews Products Listing
Van egy-két érdekes helyezés a listán. Ahol 10 felett van a Reviews-szám és magas az átlag, az már lehet mérvadó.
Szintén Shimano-t vennék, SLX-et, esetleg XT-t.

Akkor most megnyugodtam, hogy nem csak szerintem lehet jó fék egy bovdenes. Az Avid bovdenes 700 (!!!) feletti review-val van és elég magas pontot kapott. De a BB7 modell külön is 245 review-t kapott.
Marci

mof

mof

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,297 posts
áh, Máriónak az is fontos, hogy mi van ráírva:)