Köszönöm !
Csak váz vásárláson gondolkodom és már kezd egy nagy káosz lenni a kis fejecskémben a sok geometria táblázat + a haverok véleményétől.
Köszönöm !
Csak váz vásárláson gondolkodom és már kezd egy nagy káosz lenni a kis fejecskémben a sok geometria táblázat + a haverok véleményétől.
Valaki tudná elemezni 3-4 tőmondatban, mi a különbség két XC merev váz között, ha csak a láncvillák hosszát nézzük ?
Szóval, miért előny/hátrány a rövidebb/hosszabb láncvilla ?
Köszönöm !
Elvileg a rövidebb láncvilla fordulékonyabbá teszi, de ez kerékméret/összkoncepció függvénye is. Fordítva a hosszabb stabilabbá, illetve jobb a meredeken felfelé (jobban tapad a hátsó).
Valaki tudná elemezni 3-4 tőmondatban, mi a különbség két XC merev váz között, ha csak a láncvillák hosszát nézzük ?
Szóval, miért előny/hátrány a rövidebb/hosszabb láncvilla ?
Köszönöm !
Fijjug!
Rosszalkodó bringához vázat keresek. Ami nálam azt jelenti: merev farú trail váz, amivel az akarmilyen meredek, persze lefele is kellemes.
Vagyis rövid lancvilla, hosszú és alacsony felsőcső, lapos fejcsőszög. A (nálunk még nem eléggé) klasszikus
long, low, slack stílus.
Részletesebben:
- lapos fejcsőszög: bármilyen lapos, úgyis túl meredek lesz.. 61fok a minimum amit eddig találtam, de az
viszonylag hosszú telóval, és én rövidebb rugóúttal használnám, ha már a hátulja merev. Rövidebb fejcső is
előny.
- kerékméret: jó a 26, 27.5 elmegy, 29 persze kizárva
- +os láncvilla szélesség jöhet, de jó a 135-ös is
- vázanyag: jó az alu, acél is szimpi de az ugye drágább, karbon felejtős mert drága és kényes..
- lehetőleg új, EU-n belülről. Ha használt de itt van magyaroszágon, megtapperolható az is érdekel.
Amit eddig találtam, hangsúlyozom, ha eddig nem tettem volna a lapos fejcsőszöget:
- https://www.btr-fabr...roducts/belter/
csak hát khmm-khmm az ezer font ugye..
- Ragley Troof, pontosabban http://singletrackwo...-dh-type-riding
ez meg régebbi váz
Előre is köszönöm a segítségeteket.
peppe módosította - 2016. május 09. - 23:55
köszönöm szépen! tehát vázakat nem cserélgethetem össze vissza. mert van ey elég frankó vázam csak 29es gumikkal még nagyobb lenne (nagyon magas vagyok)
Nagy szerencsével beleférne hátul, elől nagy valószínűséggel nem férne bele a villába (és ha igen akkor csak kissebb gumival, ill. kis sárnál is gyorsan szorulna), de akkor is teljesen megváltoztatja a geometriát, szóval jó bringa nem lenne belőle. Rosszabb esetben terhelés alatt súrolni fogja a vázat (támvilláknál), ami akár balesetveszélyes is lehet. Magasabb lenne a súlypontod is mint amire tervezték, ráadásul az áttételeken is változtatna (nehezebb lenne meredeken felfelé).
S, mik az esetleges buktatók?
az egész elképzelés..
Sziasztok, nem találtam meg a megfelelő topicot. a lényeg hogy szeretnék egy bingát építni, egy 26"os kerekű brina vázából indunék ki, azonban 29"-es kerekeket alkalmaznék, ez kivitelezhetetlen lenne, vagy ha belefér a vázba a kerék akkor jó bringa lenne, mikre kell odafigyelni, mik az esetleges buktatók? előre is köszi szépen
Valaki ismeri ezt a gyartot?kezdo fullinak megfelelne egy 180cm magas embernek?
http://bolha.testbik...php?clid=240528
Ne viccelj Van épp egy eladó szép szinte új am vázam, kb ennyiért oda is adom
Egy Házam van, annak az Égbolt a teteje,padló a végtelen Föld, falak nincsenek.Apám a Nap, Hold Anyám, Csillagok a gyermekek,határtalan horgolják illatok a kertemet.Óceánkád, láng a lámpa, arcom tóban mosom,hegytetõ az irodám, ottan, józan gondolkozom..
BDPST melókeresés in progressz..ha tudsz valamit ne titkolózz!
Haló!
Adott egy Mondraker Zenith X váz, ami 216*63os dhx levegős tagot fogad. Így 170mm moccan, ami nekem sok tekeréshez, de a váz masszívságára szükségem van. Kérdsem az lenne hogy egy 200*56mm RP23 tagot ha beleteszek, az nagyon hazavágja? Van hozzá geometria állító szett, azzal utána lehet menni a szögetnek, inkább a mozgás mássága miatt aggódok.
Egy Házam van, annak az Égbolt a teteje,padló a végtelen Föld, falak nincsenek.Apám a Nap, Hold Anyám, Csillagok a gyermekek,határtalan horgolják illatok a kertemet.Óceánkád, láng a lámpa, arcom tóban mosom,hegytetõ az irodám, ottan, józan gondolkozom..
BDPST melókeresés in progressz..ha tudsz valamit ne titkolózz!
Mi ezzel a baj?az ok hogy a tagot egybol cserelni kell de a vazzal mi lehet a gond.oke nem high end ezt tudom de ennyire szar?
azért fullit csúnyán el lehet b---ni.
sokszor a "nagyok" is rossz katalogból választanak (szétcsavoRODÓ FORGÁSPONTOK, SZAR MOZGÁS, ROSSZ GEÓ ETC)
mire veszel egy jó tagot + 40-50, ott vagy mintha vennél egy bevált darabot taggal.
regi/hibas agyvaltokat veszek.
Valaki ismeri ezt a gyartot?kezdo fullinak megfelelne egy 180cm magas embernek?
http://bolha.testbik...php?clid=240528
80-90 körül szoktak lenni használható teljesen jó fulli vázak.
ezt +venni szvsz ekvivalens azzal mintha rágyújtanál a megfelelő címletekkel.
regi/hibas agyvaltokat veszek.
Sziasztok!
Lenne egy nagy problémám!
Vettem nemrég egy vázat és belső bowdenvezetéses a cucc. Na most az a bajom, hogy felül benyomom a bowdent, de az egy istennek sem akar alul kijönni. Érzem, hogy megakad egy ponton (lemértem a becsúszott hosszt, végig megy) és onnan semerre! Mind a kettő oldalon ez a helyzet. Létezik, hogy ez a belső vezető cső nem egy cső hanem a váz belsejében szabadon mehet mindenfelé a bowden???
Ebben az esetben, hogy a sörétbe tudom átvezetni hogy a másik oldalon kijöjjön?
ez az aszimmetria leginkább a láncvillákat érinti, a támvillákra nem jellemző. több oka is lehet (van):
- a hajtásoldalon a hajtásnak és váltásnak kell a hely. el kell férjen a lánc (lehetőleg mind kevesebb kontaktussal a láncvillával), kell hely az első váltónak (berugózott állapotban is!).
- a bal oldalon fenti szempontok nem játszanak, tehát lehet egyszerűbb a láncvilla vonalvezetése, viszont ott a fék (ez mondjuk rendszerfüggő, hogy a láncvillát vagy a támvillát terheli, utóbbi "jobb"), aminek hely kell és másképpen terheli a vázat, mint a hajtás/váltás.
köszi a választ
Sziasztok!
Egyre többször látom, hogy az össztelós montik láncvillája asszimetrikus. Miért jó ez, vagy miben különbözik a szimetrikus vázakhoz képest? (nem a kinézetre gondolok)
Köszi
ez az aszimmetria leginkább a láncvillákat érinti, a támvillákra nem jellemző. több oka is lehet (van):
- a hajtásoldalon a hajtásnak és váltásnak kell a hely. el kell férjen a lánc (lehetőleg mind kevesebb kontaktussal a láncvillával), kell hely az első váltónak (berugózott állapotban is!).
- a bal oldalon fenti szempontok nem játszanak, tehát lehet egyszerűbb a láncvilla vonalvezetése, viszont ott a fék (ez mondjuk rendszerfüggő, hogy a láncvillát vagy a támvillát terheli, utóbbi "jobb"), aminek hely kell és másképpen terheli a vázat, mint a hajtás/váltás.
Kisherceg módosította - 2016. február 03. - 16:07
"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."
"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"
Sziasztok!
Egyre többször látom, hogy az össztelós montik láncvillája asszimetrikus. Miért jó ez, vagy miben különbözik a szimetrikus vázakhoz képest? (nem a kinézetre gondolok)
Köszi