igen, ez lenne az elképzelés. úgy oldanám meg, hogy ss/1*10, ehhez csak a sor kell feldobni, a váltót és v.kart, ha a bovdenezést nem bontom meg leszereléskor, akkor csak vissza kell csavarozni. lánccsere meg patentszemmel hamar megy. esetleg még a lánckerék cseréje elöl, de az 4db csavar, nem tétel. persze nem "ma ss, holnap váltós" megoldás, hanem a gyakoribb "háztáji" tekerésekhez maradna ss, ha meg valami kimozdulás van tervben, akkor van annyi idő, hogy át lehessen variálni. ezt egyébként az inbredem is tudná, de bennem van az építhetnék. 
röhögni fogsz, de az is megfordul a fejemben, hogy egyszerűen építek még egy inbredet. a meglévőt vissza váltósra, az újat meg ss-re. akkor kereket sem kellene vennem, ez a bundle pedig nem is rossz:
http://www.on-one.co..._eid=83170a252b
csak hát 26-os....
a frame only 650b ajánlatok hiánya számomra valahol annak megerősítése, hogy igazából csak több új bringát akarnak eladni.
lemondva az ss lehetőségéről, ezt nézegetem már egy ideje,de valahogy olyan utolsó lehetőségnek érzem:
http://www.on-one.co..._eid=83170a252b
...
az apróban szembejövő egykori álombringák tényleg veszélyesek tudnak lenni. Tig, most fordulj el 
http://apro.bikemag....-3-l290943.html
nagyon szerettem volna egy ilyet anno, bárkinek a fél veséjét odaadtam volna, de "csak" az ugyanilyen kék xtc-re volt pénzem.
@Tig: a "KONA PACAL" simán dobogós lett volna, mikor pár éve pályázaton kerestek nevet a kadabrának vagy melyiknek. 
Igen, én is pont ilyesmin gondolkodtam, csak lánctányér-cserebere nélkül. Előre egy 30 fogú narrow-wide, hátra meg egy 40 fogú e-thirteen lánckerékkel, vagy AbsoluteBlack-féle clusterrel megtuningolt 10-es sor. Ami egy ilyen átalakításkor kikerül a 10-es sorból, a 17 fogú lánckerék, az meg pont jó lett volna a 30-assal sinnglespeedre, legalábbis áttétel szempontjából. Még ki is számoltam, hogy kb. 120e Ft-ból jönne ki a hajtás-váltás így. (Nomeg esetleg még egy agyváltós-agydinamós pár kerék kopasz gumival, "kommutálni"...) Ehhez kellett volna az Explosif az állítható papucsával.
De most már kár ilyesmin agyalni, hiszen nemsokára kijön az új XT szett 1*11-es opcióval. Ha ott (lesz) az egységes rendszer, és a 11 is felmegy arra a kazettatestre, amire most a 10, akkor miért ne? Ha valaha még építek valamit ebben az életben, akkor azon biztos, hogy ilyen lesz. Nekem nincs elfekvő hajtásláncom a fiókban, úgyhogy mindegy, hogy mire ruházok be újonnan. (A legkirályabb az lenne, ha a 11-es Alfine is működne ugyanazzal a váltókarral, mint a láncos 11-es. :-))
Engem pont a Pyxis véd meg attól, hogy ráizguljak mindenféle retromontira. Van már, tudom, hogy milyen, nem kell több. (Azt a háromhub@zmeges Can-o-ale-t azért sajnálom. Egy, amikor megláttam a hirdetést, kettő, amikor megláttam élőben a bringát, három, amikor megemeltem. Nem is maradt ott sokáig...)
Ha lemondunk a SS opcióról, akkor az az Inberd 27 egész jó alap lehet. Igaz, ha lemondunk az SS opcióról, akkor elől is lehet több lánctányér... (Pont az On-one-t nem néztem tegnap. A Surly Instigatort nézegettem, az úgy 27.5, hogy eredetileg kvázi-fatbike 26"-osnak szánták, széles felnivel, ballonos gumikkal. Az is "többopciós", de az árából meg lehetne venni egy rendes ejtőpapucsos 27.5-es ÉS egy vízszintes papucsos vázat.)
De először is el kéne menni valami tesztnapra, kipróbálni egy 29"-est meg egy 27.5"-est, aztán annak alapján indulni tovább. (Nekem ki kéne próbálni egy jó, gyári 26"-ost is, mert lehet, hogy amiket én építettem, simán csak sz@rok. De olyat alighanem ki sem hoznak már tesztnapra.)
Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!