nem vagyok orvos nem okoskodok tovább
Jelentkezz be Regisztrálj
Térdfájás és egyéb ízületi bajok
Írta 2007. augusztus 04. - 15:34
nem vagyok orvos nem okoskodok tovább
Írta 2007. augusztus 04. - 14:58
A biciklizést évek óta ûzöm, de csak hobby szinten, nem sportszerûen. 20-25km-t napi szinten csinálok 3 éve, néha meg nagyobb távot is, 100-150km.
A múlt héten rászántam magamat egy nagyon hosszú útra. Putnok-Keszthely. Magyarország kerékpáratlaszát használtam, a zöld csíkos utakon mentem. 50 km-enként megálltam pihenni. Budapest elõtt elkezdett a bal térdem ropogni, de aztán megszûnt.
Székesfehérvárig nem is volt gondom. Innentõl elkezdett tompán fájni mindkét térdem, de nem erõsen.
Különösebb jelentõséget nem tulajdonítottam neki. A bal térdem pedig néha ropogott. A Balaton partjánál kezdett el szúrni, Alsóörs környékén. Itt megálltam, majd pár km-t gyalog mentem. Aztán visszaültem, és meginn nem volt gond... 10 percig... aztán meginn jött a tompa fájás, szúrás... Zánka-Köveskál-ig elvonszoltam még magam, de ott már fel kellett adnom, mert a gyaloglás is fájdalmas lett.
Eddig soha semmi baj nem volt a térdemmel. Lehet, hogy most jól kiszúrtam magammal, és maradandó bajt okoztam? Fekete nadálytõ fõzettel borogattam, most már fájdalommentesen járok, de a tekerés az fáj.
Attól félek, hogy valami maradandó bajt okoztam magamnak. Jövõ héten mindenesetre valami dokit is felkeresek.
Azt szeretném kérdezni, hogy volt-e már valakinek hasonló esete, és mit kellett tennie ilyenkor. Esetleg ha felépülök, mire ügyeljek ilyen hosszú távnál?
Írta 2007. május 15. - 14:37
Én a következõket tapasztaltam.
1. Szezonkezdéskor jóval érzékenyebb a térdem az alacsonyabb üléspozícióra, ezért mindig ügyelek, h. ne üljek túl alapcsonyan.
2. Lazítok az spd-n, h. szabadabban mozoghasson a sarkam.
A km-ek begyûjtésének arányában pedig mindig szorosabbra veszem.
De ez lehet, h. csak az én hülyeségem.
Dello
Írta 2007. május 14. - 13:59
Írta 2007. május 14. - 13:57
szerintem ne próbálgasd magad egy ideig, mert csak nehezebben javul.
nézz kerós filmeket, ajánlom a "The bicycle thief" c. olasz fekete-fehér filmet 48-ból, ma fogom én is megnézni.
http://www.imdb.com/title/tt0040522/
jobban gyógyuslz tõle, figyeld meg
Írta 2007. május 14. - 12:21
Ezek be vannak tartva, csak az a gondom, hogy nem tudott még kb idõt mondani sem, így nem tudom, hogy 2 hétig, vagy 2 hónapig leszek kiütve
Írta 2007. május 14. - 11:47
Sziasztok!
Csütörtökön igen szépen lezúztam a bal lábam, focizás közben belerugtam véletlen egy másik játékos sarkába, minek következtében a bal nagylábujjamnál egy 2 mm-es porcdarab letört. Pihentetem, és fáslizom, ahogy az orvos mondta, de az idegesít a legjobban, hogy nem tudta megmondani, mikor ülhetek újra a drótra. Van itt valaki aki átélt valami hasonlót?
foci-foci-foci.
nem egy kerós ismerõsömnek lett baja focizás közben, nekem is így sikerült sérülni, úgyhogy aki kicsit komolyabban kerózik mint az átlag, gondolja meg, hogy mit kockáztat. én is csak utólag vagyok okos.
ööö nem értek hozzá, fogalmam sincs hogy mikor gyógyul meg a lábad, de ha nem múlik a fájdalom, menj vissza a dokihoz, vagy nézesd meg másikkal is, hogy mit mond rá.
fáj amúgy, ha rálépsz, vagy ha mozgatod, akkor is?
kitartás!
Írta 2007. május 12. - 23:04
Csütörtökön igen szépen lezúztam a bal lábam, focizás közben belerugtam véletlen egy másik játékos sarkába, minek következtében a bal nagylábujjamnál egy 2 mm-es porcdarab letört. Pihentetem, és fáslizom, ahogy az orvos mondta, de az idegesít a legjobban, hogy nem tudta megmondani, mikor ülhetek újra a drótra. Van itt valaki aki átélt valami hasonlót?
Írta 2007. május 11. - 21:58
Szia!ezt tudom, arra lennék még kíváncsi, hogy menniy ideig kell még benn feküdni utána (ha nem találnak semmit, vgay ha porcdarabkát is távolítanak el), menniy idõ a gyógyulás, mennyi idõ után kerózhat újra az ember, vagy menniyre lehet majd terhelni.
tudom, hogy ez mindnkinél máshogy alakul, de valami átlagszerûségre lennék kíváncsi.
köszi
A fiamnak volt ilyen mûtétje. Õt a budaörsi egynapos sebészeten mûtötték. Reggel bementünk (labor, EKG, altatóorvosi vizsgálat, mellkasröntgen leleteket vinni kellett), délután hazamentünk (saját lábán ment a kocsihoz bot nélkül). Kb. 1 hét-10 nap - már nem emlékszem, a kontroll - utána gyógytorna. Csak jó tapasztalataink vannak, ha mindenhol ilyen lenne az ellátás...
A kerékpárt meg kell kérdezni az orvostól, beavatkozástól függ.
Gyógyulást!
Írta 2007. május 11. - 03:03
Írta 2007. május 10. - 23:41
A sebesség mindent megold.
Írta 2007. május 10. - 23:31
Barátomnak 3 napig kellett bentmaradnia utána és kb. 1 hónap volt a regenerálódási idõ.
De ez változó
és neki csak belenéztek, vagy ki is szedtek/leszívtak valamit?
Írta 2007. május 10. - 22:22
ezt tudom, arra lennék még kíváncsi, hogy menniy ideig kell még benn feküdni utána (ha nem találnak semmit, vgay ha porcdarabkát is távolítanak el), menniy idõ a gyógyulás, mennyi idõ után kerózhat újra az ember, vagy menniyre lehet majd terhelni.
tudom, hogy ez mindnkinél máshogy alakul, de valami átlagszerûségre lennék kíváncsi.
köszi
Barátomnak 3 napig kellett bentmaradnia utána és kb. 1 hónap volt a regenerálódási idõ.
De ez változó
Írta 2007. május 10. - 15:46
keresgélek-keresgélek. nem biztos, hogy szükség lesz rá, de elõre kell gondolkodni.
vendég_galuska_*
Írta 2007. május 10. - 15:00
vendég_galuska_*
ezt tudom, arra lennék még kíváncsi, hogy menniy ideig kell még benn feküdni utána (ha nem találnak semmit, vgay ha porcdarabkát is távolítanak el), menniy idõ a gyógyulás, mennyi idõ után kerózhat újra az ember, vagy menniyre lehet majd terhelni.
köszi
Az édesapám már sántított a térde miatt (pontosabban a levált porcdarabka miatt), de egy-két hónap múlva már vadul teniszezett és teszi ezt azóta is.
Próbálj meg a Béres professzor úrhoz (Béres Alexandra édesapja) jutni (asszem a BM kórházban van, ha még van egyáltalán, mert ugye nagy a káosz) õ valóságos mágus "térdügyileg". A focista haverom szétrúgott térdét is úgy összepuzzlézta, hogy azóta 100-120 kilókkal guggolgat...
Írta 2007. május 10. - 13:09
A sebesség mindent megold.
Írta 2007. május 10. - 10:08
-hátizom erõsítés
-bio-glükozamid
-nyeregen állítottam kábé 1 mm-t
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás
Írta 2007. május 10. - 10:03
köszi
Írta 2007. május 10. - 07:31
Leginkább egy endoszkópos vizsgálathoz hasonlítható, az elvet figyelembe véve, egy száloptikás cuccon keresztül megnézik a sérült porcot, izületet és közben el tudnak távolítani levált darabokat, s felesleges folyadékot is leszívhatják.
A combon elszorítják a vérkeringést, majd egy apró bemetszésen keresztül az izületbe juttatják a mûszert. Ha mûtenek is akkor mégegyet vágnak és azon át dolgoznak, aztán összevarják.
Írta 2007. május 08. - 21:50

Belépés
Felhasználó létrehozása

Ugrás az oldal tetejére