Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7441 hozzászólás a témában

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Az XTR tengelyét (ami a kanalat fogja) tenném be az XT kanalába, vagy ez reménytelen?

Sajnos itthon váltókanalat teljesen esélytelen beszerezni.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

És tényleg, köszönöm. Mit gondolsz, átrakható a kanál egy XTR-re?

A robbantott ábra szerint esélytelen, másképp rögzülnek a váltóhoz.

A sebesség mindent megold.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
És tényleg, köszönöm. Mit gondolsz, átrakható a kanál egy XTR-re?
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Sziasztok! Hogyan lehet egy régebbi XT Shadow hátsóváltó kanalát leszerelni? Mert a csavarhoz a görgõ kiszedése után férnék csak hozzá, de még akkor sincs semmilyen standard feje (imbusz stb), olyan, mintha préselve lenne.

http://techdocs.shim...69830706603.pdf
Oldalról fogja a pici csavar.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Sziasztok! Hogyan lehet egy régebbi XT Shadow hátsóváltó kanalát leszerelni? Mert a csavarhoz a görgõ kiszedése után férnék csak hozzá, de még akkor sincs semmilyen standard feje (imbusz stb), olyan, mintha préselve lenne.

ivancso.isti

ivancso.isti

vendég

• fórumtag
  • 268 hozzászólás

Ferde váltófül, elhasználódott bovdenek.

oké köszi, tényleg úgy látom, hogy a 2 görgõ nincs egyvonalban, talán elferdült valami... Holnap elviszem a szervízbe és megkérdezem, mit kéne kicserélni rajta, nézzék át újra. A bovdeneknek szerintem még jónak kell lenni így pár hónap után.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Sziasztok!
A hátsó váltómat (Ultegra) egyszerûen nem lehet jól beállítani. Legutóbb a szervízben is kértem, állítsák be, a szerelõ úgy adta vissza másnap, hogy passz....
Ha nem akar felváltani, és húzok a bovdenen picit, akkor leváltani nem fog normálisan; ha valamennyire mégis sikerül beállítani, hogy elöl nagytányérral viszonylag tûrhetõen váltson hátul, akkor kistányérral nem fog jól mûködni és így tovább... Egyszerûen nem lehet úgy beállítani, hogy jól mûködjön. (Használtan vettem március elején a bringát mindenestül, de a lánc, sor, fékváltókar, bovdenek újak voltak rajta.)
Tudom, így látatlanban nem sok mindent lehet mondani, de ha valakinek mégis lenne valami ötlete, mit nézzek meg, mivel próbálkozzak, légyszi írja meg!
Ma egész délután próbálkoztam, elõször is leszedtem a láncot, és az alsó és felsõ végpontot beállítottam a 2 kis csavarral, majd a láncot visszatéve a láncfeszesség-állító csavart eléggé kicsavartam, hogy feszesebb legyen a lánc (közelebb van most a terelõgörgõ a sorhoz, szerintem túl messze volt), majd próbáltam a bowdenhúzó csavarral játszadozni, de mint írtam, egyszerûen lehetetlen.

Valami tipp esetleg? Ilyenekre gondoltam pl. hogy el lehet ferdülve valami, a görgõ aszimmetrikusan elkopva, esetleg az elsõ tányérok nincsenek egyvonalban a hátsó sorral vagy nemtom... A szerelõ se tudta...

(Másik topikba még a racsni miatt is írok.)

Ferde váltófül, elhasználódott bovdenek.

ivancso.isti

ivancso.isti

vendég

• fórumtag
  • 268 hozzászólás
Sziasztok!
A hátsó váltómat (Ultegra) egyszerûen nem lehet jól beállítani. Legutóbb a szervízben is kértem, állítsák be, a szerelõ úgy adta vissza másnap, hogy passz....
Ha nem akar felváltani, és húzok a bovdenen picit, akkor leváltani nem fog normálisan; ha valamennyire mégis sikerül beállítani, hogy elöl nagytányérral viszonylag tûrhetõen váltson hátul, akkor kistányérral nem fog jól mûködni és így tovább... Egyszerûen nem lehet úgy beállítani, hogy jól mûködjön. (Használtan vettem március elején a bringát mindenestül, de a lánc, sor, fékváltókar, bovdenek újak voltak rajta.)
Tudom, így látatlanban nem sok mindent lehet mondani, de ha valakinek mégis lenne valami ötlete, mit nézzek meg, mivel próbálkozzak, légyszi írja meg!
Ma egész délután próbálkoztam, elõször is leszedtem a láncot, és az alsó és felsõ végpontot beállítottam a 2 kis csavarral, majd a láncot visszatéve a láncfeszesség-állító csavart eléggé kicsavartam, hogy feszesebb legyen a lánc (közelebb van most a terelõgörgõ a sorhoz, szerintem túl messze volt), majd próbáltam a bowdenhúzó csavarral játszadozni, de mint írtam, egyszerûen lehetetlen.

Valami tipp esetleg? Ilyenekre gondoltam pl. hogy el lehet ferdülve valami, a görgõ aszimmetrikusan elkopva, esetleg az elsõ tányérok nincsenek egyvonalban a hátsó sorral vagy nemtom... A szerelõ se tudta...

(Másik topikba még a racsni miatt is írok.)

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.683 hozzászólás
Köszi.
Marci

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.272 hozzászólás

Egy rövid kérdés: X7 v. X9 elsõ váltót csakis Sram váltókarral lehet váltani ?

nem.

bár nekem is csak fordított konfigban volt :)

de akkor még nem voltak túl jók a sram átdobók.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.683 hozzászólás
Egy rövid kérdés: X7 v. X9 elsõ váltó csakis Sram váltókarral fog jól mûködni ?
Marci

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Sziasztok!

Még kezdõ vagyok ezért volna pár kérdésem:

Vettem egy bringát amin alivio váltó van alivio váltókarrokkal 3x8 sebesség mtb.Egy caprine epik 30 disc,szeretném a váltókat egy az egyben kicserélni vagy deore xt-ére elöl hátul vagy valamilyen sram-ra.
-Az érdekelne hogy a sram cuccok tényleg nem mennek össze a shimanos dolgokkal vagy ez kamu?
-Inkább deore xt legyen elöl hátul vagy sram?
-Az alivio váltókar maradhat?
-Van olyan deore xt váltó amelyik jó a 3x8 as fogaskoszorúhoz vagy azokat is cserélnem kell 3x9 esre?

Semmi különbség nem lesz (azonkívül hogy elmondhatod, hogy neked xt váltóid vannak).

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Sziasztok!

Vettem egy bringát amin alivio váltó van alivio váltókarrokkal 3x8 sebesség mtb.Egy caprine epik 30 disc,szeretném a váltókat egy az egyben kicserélni vagy deore xt-ére elöl hátul vagy valamilyen sram-ra.
-Az érdekelne hogy a sram cuccok tényleg nem mennek össze a shimanos dolgokkal vagy ez kamu?
-Van olyan deore xt váltó amelyik jó a 3x8 as fogaskoszorúhoz vagy azokat is cserélnem kell 3x9 esre?

Miért nem vettél olyan bringát, ami kapásból megfelel?

Ha 8-asról 9-esre váltanék (azon kívül, hogy elvileg mi mivel mûködik jól és mivel nem) egész biztos, hogy mindent kicserélnék: váltókarok (Deore vagy XT-jobb), váltók (XT), fogaskeréksor (Deore, SLX, XT), lánc (SRAM PC971), hajtómû (SLX). Direkt úgy írtam, mibõl mit érdemes, nézd meg ezeknek az árát, és döntsd el érdemes-e ennyit rákölteni.

Az sram és a shimano nem fér össze, más a váltókar, a lánc és a fogaskeréksor összefér. Shimano vagy sram ízlés dolga, Shimano-ban SLX/XT-t érdemes, SRAM-ban X7, X9-et. Ha felteszel egy xt hátsó váltót és megtartod a kart, szerintem úgy mennie kell. Kérdés le lehet-e szabályozni a 9 sebességes váltó végállásait a 8 sebességes rendszerhez.

nagylaci32

nagylaci32

vendég

• fórumtag
  • 178 hozzászólás
Elõször is írd le miért szeretnéd kicserélni a váltókat.
Sram váltó csak Sram váltókarral mûködik, egyébként a lánckeréksor, lánc, lánctányér elvben kompatibilis a Shimanoval.
Ha csak a váltókat cseréled ki alivio-ról xt-re akkor maradhatnak a karok, de szerintem ez esetben nem sok javulást hoz a csere(szerintem a váltókart is kellene cserélni a jobb teljesítményhez)
Én úgy tudom a váltókar határozza meg a fokozatok számát, így egy 9 sebességre képes váltó jól mûködik 8 sebességesként is.

DOGLEONE187

DOGLEONE187

újonc

• fórumtag
  • 1 hozzászólás
Sziasztok!

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Az három legkisebb fogaskeréken csinálja? Majd megfigyelem a sajátomon, de nem tûnt fel ilyesmi.

Mate94

Mate94

vendég

• fórumtag
  • 138 hozzászólás

Sziasztok!
Más is tapasztalta már, h a Sh shadow hátsó váltók nem váltanak tökéletesen?Fõleg az alsó, 7-8-9 fokozatnál gondolkodik sokat, ha egyáltalán berakja a helyére.3 xt és egy xtr-nél is láttam, tapasztaltam már.És nem a lánc vagy a fogsor kopása miatt csinálja és nem is a bowden dzsuvasága miatt.Ma is volt egy ilyen eset, új lánc, új sor, új görgõk, új bowden és nem oldódott meg a problem, oszt felkerült egy normál rendszerû deore és hibátlan.

Én megerõsíteni tudom ezt. Tényleg sokat gondolkodik ezekben a fokozatokban. :/

löpapp

löpapp

törzsvendég

• fórumtag
  • 406 hozzászólás

A második RD-M772 SGS-t nyúzom, elõtte deore SGS volt rajta, ahhoz képest gyorsabb. Mindegyik jól váltott és azonnal. Deore váltókarok vannak.

Érdekes, már több embernél láttam és két váltónál is tapasztaltam.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
A második RD-M772 SGS-t nyúzom, elõtte deore SGS volt rajta, ahhoz képest gyorsabb. Mindegyik jól váltott és azonnal. Deore váltókarok vannak.

löpapp

löpapp

törzsvendég

• fórumtag
  • 406 hozzászólás
Sziasztok!
Más is tapasztalta már, h a Sh shadow hátsó váltók nem váltanak tökéletesen?Fõleg az alsó, 7-8-9 fokozatnál gondolkodik sokat, ha egyáltalán berakja a helyére.3 xt és egy xtr-nél is láttam, tapasztaltam már.És nem a lánc vagy a fogsor kopása miatt csinálja és nem is a bowden dzsuvasága miatt.Ma is volt egy ilyen eset, új lánc, új sor, új görgõk, új bowden és nem oldódott meg a problem, oszt felkerült egy normál rendszerû deore és hibátlan.