Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7430 hozzászólás a témában

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Sima egysebis aggyal?

Úgy igen, láncfeszítõvel.

A sebesség mindent megold.

JustG

JustG

újonc

• fórumtag
  • 5 hozzászólás
Sima egysebis aggyal?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Sziasztok!

Új vagyok. Annyi lenne a kérdésem bemelegítésnek, hogy a cangámra a meglévõ sebességekbõl (3*7) azt az extrát szeretném, hogy csak az elsõ váltó mûködjön, hátulra egy sebességes agy került, de a szerelõ szerint nem kivitelezhetõ, hogy az elsõ mûködöképes maradjon, még külön hátsó láncfeszítõvel sem. Ráadásúl a hátsó agy kontrás is lett. :) Nincs semmi megoldás?

G

Kontrásan nincs megoldás.

JustG

JustG

újonc

• fórumtag
  • 5 hozzászólás
Sziasztok!

Új vagyok. Annyi lenne a kérdésem bemelegítésnek, hogy a cangámra a meglévõ sebességekbõl (3*7) azt az extrát szeretném, hogy csak az elsõ váltó mûködjön, hátulra egy sebességes agy került, de a szerelõ szerint nem kivitelezhetõ, hogy az elsõ mûködöképes maradjon, még külön hátsó láncfeszítõvel sem. Ráadásúl a hátsó agy kontrás is lett. :) Nincs semmi megoldás?

G

andersen

andersen

törzsvendég

• fórumtag
  • 349 hozzászólás
A váltókanál hossza :)
Ebbõl fakadóan az, hogy mekkora fogszám különbséget tolerálnak.
A shimano rendszerben:

SS: Rövidkanalas (alapvetõen csak országúti váltók, kivéve a Saint)
GS: középkanalas (országúti és mtb-s váltók is vannak ilyenek)
SGS: hosszúkanalas (csak MTB)

Alapvetõen érdemes rövidebb kanalas váltót választani a rövidebb lánc és az (elvileg) jobb váltásminõség miatt.
Shimano techdocs-ban szerepel hogy egy adott váltó milyen áttétel tartományt kezel, pl 105-ös váltó esetén:
Max fogszám kapacitás: SS: 33 GS: 39
Legkisebb fogaskerék min: SS, GS: 11
Legnagyobb fogaskerék max: SS, GS: 28
Lánctányér fogszám különbség max: SS:16 GS: 22

Tehát tripla hajtómûhöz tehát kell a GS (MTB-nél a SGS)

El tudnáltok mondani nekem pár mondatban, hogy mi a különbség a rövid-közepes-hosszú kanállal szerelt hátsó váltók között? thx.

csiak

csiak

vendég

• fórumtag
  • 72 hozzászólás
Köszönöm!

- rövid SS, országutikra ajánlott elõl 2 tányér hátul 11-23 kiosztás
- közepes GS,hasonló hátsó áttétellel elõl 3 tányér treckingekhez és crossing bringákhoz javallott
- hosszú SGS,Mtb hátsó 11-34 kiosztásban elõl 3 tányér

Minél nagyobb az elsõ és hátsó tányérok közti differencia, annál többet kell feszíteni a láncot!
Tömören ennyi!

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 hozzászólás
  • LocationMecsek
- rövid SS, országutikra ajánlott elõl 2 tányér hátul 11-23 kiosztás
- közepes GS,hasonló hátsó áttétellel elõl 3 tányér treckingekhez és crossing bringákhoz javallott
- hosszú SGS,Mtb hátsó 11-34 kiosztásban elõl 3 tányér

Minél nagyobb az elsõ és hátsó tányérok közti differencia, annál többet kell feszíteni a láncot!
Tömören ennyi!

csiak

csiak

vendég

• fórumtag
  • 72 hozzászólás
El tudnáltok mondani nekem pár mondatban, hogy mi a különbség a rövid-közepes-hosszú kanállal szerelt hátsó váltók között? thx.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
Nah... felkerült az slx váltó. Ez ugyan shadow kivitel, de ha nem tudom, akkor nem tûnne fel, hogy keskenyebb.

Amúgy még szokni kell az érzést, hogy egy kattintás, egy váltás :D

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

A váltóbeállítás elég egyszerû dolog. Annyi probléma lehet, hogy az slx shadow, a régi pedig normál váltó és a shadowhoz rövidebb bovdenház kell.
A gyári görgõvel jobban fog váltani, mint a bbb-vel.

ok, köszi

hazafelé inkább akkor beugrom a szerelõsráchoz, végül is nem kell túl sûrûn váltót szerelnem (na meg iszom egy fröccsöt v. sört, míg bütyköl, a nagy melegre való tekintettel :) )

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Tegnap megjött az slx váltóm és ezzel kapcsolatban két kérdésem lenne.

Egyrészt otthon mennyire macera feltenni, beállítani? Még sosem csináltam, és azon gondolkozom, hogy elszöszöljek-e vele, vagy inkább hazafelé beugorjak vele a szervízbe.

A másik, hogy a régi váltómban kb. 2 ezer km-t futott a kerámia csapágyas bbb görgõ. Érdemes ezt helybõl átrakni az slx-be, vagy nincsen nagy jelentõsége, és a gyári is pontosan ilyen jó lesz?

A váltóbeállítás elég egyszerû dolog. Annyi probléma lehet, hogy az slx shadow, a régi pedig normál váltó és a shadowhoz rövidebb bovdenház kell.
A gyári görgõvel jobban fog váltani, mint a bbb-vel.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
Tegnap megjött az slx váltóm és ezzel kapcsolatban két kérdésem lenne.

Egyrészt otthon mennyire macera feltenni, beállítani? Még sosem csináltam, és azon gondolkozom, hogy elszöszöljek-e vele, vagy inkább hazafelé beugorjak vele a szervízbe.

A másik, hogy a régi váltómban kb. 2 ezer km-t futott a kerámia csapágyas bbb görgõ. Érdemes ezt helybõl átrakni az slx-be, vagy nincsen nagy jelentõsége, és a gyári is pontosan ilyen jó lesz?

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Csak xt-tõl.

THX! Ebayen van 20 alatt zsír új szett, annyit szerintem megér.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Többek mondták, hogy a Deore és a Deore XT váltókarok között (9 sebességesre gondolok) óriási a különbség. Ez az SLX-re is igaz, vagy csak XT-tõl jobb?

Csak xt-tõl.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Többek mondták, hogy a Deore és a Deore XT váltókarok között (9 sebességesre gondolok) óriási a különbség. Ez az SLX-re is igaz, vagy csak XT-tõl jobb?

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Sajna arra most nincs keret. Viszont nekem semmi bajom a 8-as sorral. De! Mivel apránként az ember korszerûsít, ezért gondoltam, h veszek abból a márkából egy újratervezett modellt. És hát úgy alakult, h az alkalmas a 9-es sorra is. Meg persze van neki egy nagyobb akadálya is. Történetesen nekem alivio fékváltókarom van. Szóval ha kicserélem a váltókart, akkor kéne venni külön fékkart is. Arra meg most tényleg nincs. Na meg a 9-es sor melléje plusz lánc... Idén ezek elkopnak sztem és akkor majd télen beruházok. De akkor sem szeretnék 2x váltót venni. És inkább most vennék vmi jobbat, ami jó lesz most is és késõbb is az új rendszerre.

Arra figyelj, hogy a 9-es kar nem használható 8-as sorral.

Mondjuk a legolcsóbb megoldás ha találsz az apróban régi, de használatlan 8-as fékváltókarokat. Nem túl gyakori, de elõfordul.

Én 2 éve vettem régi 8-as lx fékváltókarokat (cantihoz valót) 4500 Ft-ért a párt, és azért az minõségi darab.

vinidis

vinidis

újonc

• fórumtag
  • 4 hozzászólás

A nyolcas sor helyére felmegy a kilences sor is, és akkor használhatsz 9-es váltókarokat. Apróban 2 napja láttam pár ezer ft-ért párban vadi új deore váltókar szettet. Ez mondjuk akkor kifizetõdõ anyagilag, ha éppen aktuális vagy vársz addig, míg sort-láncot amúgy is kellene cserélni.

Sajna arra most nincs keret. Viszont nekem semmi bajom a 8-as sorral. De! Mivel apránként az ember korszerûsít, ezért gondoltam, h veszek abból a márkából egy újratervezett modellt. És hát úgy alakult, h az alkalmas a 9-es sorra is. Meg persze van neki egy nagyobb akadálya is. Történetesen nekem alivio fékváltókarom van. Szóval ha kicserélem a váltókart, akkor kéne venni külön fékkart is. Arra meg most tényleg nincs. Na meg a 9-es sor melléje plusz lánc... Idén ezek elkopnak sztem és akkor majd télen beruházok. De akkor sem szeretnék 2x váltót venni. És inkább most vennék vmi jobbat, ami jó lesz most is és késõbb is az új rendszerre.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Köszi.
Csak azért kérdeztem, mert új váltót kell vennem. Eddig volt egy régi alivio, de az elhasználódott és szeretnék egy másikat venni. Mivel meg voltam-vagyok vele elégedve meg arra elég amire én használom, ezért gondoltam veszek egy ugyan olyat, annyi különbséggel, h az már 2011-es széria. És a termékinfóban az volt leírva, h 9-es rendszerekhez van. Ezért érdeklõdtem, h jó-e a 8-ashoz is, mert nem szeretnék egy halom mindent kicserélni.
Köszönöm a választ.

A nyolcas sor helyére felmegy a kilences sor is, és akkor használhatsz 9-es váltókarokat. Apróban 2 napja láttam pár ezer ft-ért párban vadi új deore váltókar szettet. Ez mondjuk akkor kifizetõdõ anyagilag, ha éppen aktuális vagy vársz addig, míg sort-láncot amúgy is kellene cserélni.

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
SL-M770 és nálam sincs különbség a távolságokban.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

czanga

czanga

törzsvendég

• fórumtag
  • 563 hozzászólás

Befotóztam, hogy mire gondolok. A karok vadiújak.

Shimano XT shifters (brand new) - asymmetric arms - a set on Flickr

Esetleg aki tudja plusszban nézze mag az övéit, mert nem tudom, hogy ez ilyen, vagy ferde valami gyárilag?