Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7430 hozzászólás a témában

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
nem kezdenék hosszas fejtegetésbe, mert lusta vagyok és sokan nem is értenék, de a lényeg az, hogy az elsõváltók nem véletlenül nem egyformák.
sok befolyásoló tényezõ van, hogy egy elsõváltó jól mûködik-e, ilyenek a nyeregvázcsõszög (!) a lánctányérok egymástól való távolsága, a láncvonal, a lánctányérok nagysága, stb...
légyeg: mixelt rendszernél vagy szerencséje van az embernek, vagy nincs. ezért kell komplett gyártótól venni szettet, és nem lesznek inkomaptibilitási problémák.
tudom, sokaknál ez pénzkérdés, de szerintem a váltás befolyásolja a kerékpározás élményét, és ha nem élvezed a kerékpározást, akkor felelseges...
szóval jó váltásra és jó fékezésre illik költeni.
szerintem.

hogy pite kérdésére válaszoljak - egyezik a véleményem xc riderrel: valószinüleg igen, jó lesz a daverider kollega váltója neked.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

XC_Rider

XC_Rider

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.218 hozzászólás
Úgy megyis, csak ha megnézed a 92-93-as XT-nél a kalitka hátsó terelõlemeze nem nyúlik le olyan mélyre hogy a láncot optimális szögben tudja föltenni, egy kompakt hajtómûre. Az acera meg kompakthoz készült, nagy hátsó terelõlemezzel, azzal nincs ilyen gond. A mostani XT hajtómûbõl is létezik 48-as tányéros, azzal talán mene a régi váltó.

:love: I Love Kolim!!!!!!!

Tüzes Paripám

Kkrisz

Kkrisz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.236 hozzászólás
Érdekességként irom, hogy nekem o.uti 52-42 tányérokat váltottam acera átdobóval.

XC_Rider

XC_Rider

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.218 hozzászólás
érdemes lecsecserélni, de attól hogy noname, attól még lehet jó állapotban. A Sram gyári váltóbowdenjei amúgy is vékonyabbak (1.1mm) így kevésbé hajlamosak a szorulásra. A többi gyártóé 1.2mm. Sokat számít az az 1 tized, tapasztaltam.

Tüzes Paripám

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Érdemes jobb jagwire-re, shimanora lecserélni.
Múltkor az egyik bicikliszerelõ ismerõsöm vigyorogva jött oda hozzám a boltban, hogy végre sikerült beállítania a hátsóváltóját 2 év után és kérdeztem, hogy mi volt a gond vele, és a válasz az volt, a bovdenezés :) .

A sebesség mindent megold.

newbiker

newbiker

törzsvendég

• fórumtag
  • 520 hozzászólás
üdv újra,

még egy kérdés merült fel bennem a váltó csere elött: mivel az x.0-ás grip shifthez mellékelve kapom a teflonos bovdent, azon gondolkodtam, hogy a bovdenházat is cseréljem-e?! van értelme? a mostani sima noname. van esetleg tippetek, hogy egyáltalán érdemes-e cserélnem és ha igen, mire?

köszi,

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás
Papíron jó a 48-36-26hoz ha jól emléxem, gondoltam hogy az a 2 fog belefér... de gyakorlatilag nem.

off: DaveRider, biznisz? Ha itt a szakemberek megszavazzák hogy annak faszának kelle lennie megszbadítanálatok tõle, te meg vehetsz modern váltót a tiedre :)

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

XC_Rider

XC_Rider

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.218 hozzászólás
Igen DaveRider váltója valószínûleg jó lenne neked.
A probléma a túl nagy átmérõjû tányérok miatt van. A deore 42-44-hez van optimalizálva,s +4 fog az sok neki. Ha megnézed a váltókalitka külsõ íve is kisebb ívû, mint a 48-as tányéré.

Tüzes Paripám

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás
Üdv!

Van egy suntour 48/38/28as hajtómûvem, jelenleg C050el. 31,8 top swinges.

Deore és Sram 3.0ás váltóval nem ment, shminaoék szerint vmi lánc... lánc....nmetommilyen távolság nem jó (hogy a váztól nem olyan távolságra lenne; nem tudom hogy ez lerázás volt vagy tényelg így lehet.)

Megmérve Shimano komp. B+ hajtómûvel a fogaskereke közti távolság dettó.

Ha Deoret úgy állítottam be ahogy kéne, a belsõ átdobófül beleért a középsõ fogba, ha úgy állítottam hogy ott jó legyen akkor majd egy centire volt a külsõ a külsõ fogtól. Gyakoraltilag ez is, sram is rosszabbul váltott mint az öreg C050.

Hajtómû+ hátsó sor+hátsó agy csere nem játszik, az erre a biciklire más elég sok kiadás lenne (42-14 meg k sok ahhoz hogy úgy maradjon, meg a mostani hajtómûvem is teljesen korrekt, a rákért fizessek rá még 10-15 rugót...)

szerk: DaveRider váltója elvileg jó lenne nekem?

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6.811 hozzászólás

Hát az a váltó már nagyon régi, retro darab. 92-93-as XT és akkor még nem voltak a kompakt hajtómûvek. Szóval asszem a legkisebb lánckerék az 26-os amit szeret. talán 26-36-48 volt akkor az átlag fogszám. Talám ezért nem tudod belõni. Ja és akkor még csak 6 vagy 7 fokozat volt, tehát valószínûleg keskenyebb a kalitkája is.

hümm, köszi a választ. akkor azt gondolom, vennem kell egy másikat, a francba...

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Mi baj van az X-Gennel?

szimplán nálam átdobóban jobban mûxik a shimano....legalábbis sram karral :) röhögjetek körbe de az xt karokkal az xt átdobó szarabbul mûködött mint a srammal....a sram karokkal meg még az lx átdobó is tökéletes....az x gen viszont nem annyira jó...
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

XC_Rider

XC_Rider

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.218 hozzászólás
Hát az a váltó már nagyon régi, retro darab. 92-93-as XT és akkor még nem voltak a kompakt hajtómûvek. Szóval asszem a legkisebb lánckerék az 26-os amit szeret. talán 26-36-48 volt akkor az átlag fogszám. Talám ezért nem tudod belõni. Ja és akkor még csak 6 vagy 7 fokozat volt, tehát valószínûleg keskenyebb a kalitkája is.

Tüzes Paripám

_kz_

_kz_

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.374 hozzászólás
Mi baj van az X-Gennel?

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6.811 hozzászólás
na hát csak nem akar beállítódni az elsõ váltóm: ha feldobja kicsiröl középsõre, akkor a középsõnél súrlódik és hát elég hülye hangja van, ha meg megszüntetem ezt a súrlódást, akkor pedig vagy nem vált fel, vagy pedig középrõl egybõl ledobja a láncot a vázra...rengeteget játszottam már vele, és nem akar sikerülni...lassan arra gyanakszom, hogy a váltó (régi XT - FD-M736 valamelyik régebbi hszemben volt) nem igazán szereti a mostani fogkülönbséget.

a váltókar alivio fékváltókar (nem DC), a hajtómû FC-M580 LX HT2-es 22/32/44-el, hátul 8-as rendszer fut, a terelõ pedig a fent említett FD-M736...az még talán fontos, hogy most lett újrabowdenezve (köszörült jagwire), ez számít valamit? (mennyi idõ alat nyúlik be egy ilyen bowden?)...

esetleg ha van valakinek régebbi (talán '97?) shimano katalógusa, akkor lenne olyan kedves és megnézné nekem, hogy ez a váltó mennyit is bír a fogak tekintetében?

newbiker

newbiker

törzsvendég

• fórumtag
  • 520 hozzászólás

Jó, szerintem ugyanaz mint a jagwire.

köszi neked is

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Jó, szerintem ugyanaz mint a jagwire.

A sebesség mindent megold.

newbiker

newbiker

törzsvendég

• fórumtag
  • 520 hozzászólás

teljesen jól mûxik és elég jó kombó ez így....viszont az x-gen annyira nem jó, szal átdobónak mindenképp xt szvsz....

köszi a gyors választ Tigger. én is úgy gondoltam és mintha már mondták is volna, hogy az x-gen nem igazán jó. marad a jóöreg XT.

még annyit kérdeznék, hogy az x.0 grip shift-hez adott "teflon bevonatú" bovden jó-e? vagy vegyek-e jagwire készletet? :confused:

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

sztok,

mivel váltórendszer csere elött állok, engem az érdekelne, hogy egy SRAM x.9 hátsó váltó és egy Shimano XT elsõ váltó kompatibilisek-e egymással? vagy kell-e vennem egy XGEN-t elõre?

elõre is köszi!

teljesen jól mûxik és elég jó kombó ez így....viszont az x-gen annyira nem jó, szal átdobónak mindenképp xt szvsz....
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

newbiker

newbiker

törzsvendég

• fórumtag
  • 520 hozzászólás
sztok,

mivel váltórendszer csere elött állok, engem az érdekelne, hogy egy SRAM x.9 hátsó váltó és egy Shimano XT elsõ váltó kompatibilisek-e egymással? vagy kell-e vennem egy XGEN-t elõre?

elõre is köszi!

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.108 hozzászólás
Én is szeret(t)em a forditott rugós rendszert (amig fel nem csavartam dunán :'-( ) én rapidfire karral használtam (mind2 xtr)
az volt benne a legjobb, hogy amikor jött 1 sprint, csak hüvelykujjal nyomtam rajta 3-at, 1 reccsenés és már lent is volt, teljes terhelés mellett... Ja, és sárban is ugyanúgy vált felfele... nem gyenge az a rugó ;)

Jajj és megfogdostam a boltban az új xtr fv.kart... ipari mûremek ;)
A legjobb párostás lenne számomra az új xtr Rapidfire fv.kar forditott rugós h.váltóval...
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala