nem kezdenék hosszas fejtegetésbe, mert lusta vagyok és sokan nem is értenék, de a lényeg az, hogy az elsõváltók nem véletlenül nem egyformák.
sok befolyásoló tényezõ van, hogy egy elsõváltó jól mûködik-e, ilyenek a nyeregvázcsõszög (!) a lánctányérok egymástól való távolsága, a láncvonal, a lánctányérok nagysága, stb...
légyeg: mixelt rendszernél vagy szerencséje van az embernek, vagy nincs. ezért kell komplett gyártótól venni szettet, és nem lesznek inkomaptibilitási problémák.
tudom, sokaknál ez pénzkérdés, de szerintem a váltás befolyásolja a kerékpározás élményét, és ha nem élvezed a kerékpározást, akkor felelseges...
szóval jó váltásra és jó fékezésre illik költeni.
szerintem.
hogy pite kérdésére válaszoljak - egyezik a véleményem xc riderrel: valószinüleg igen, jó lesz a daverider kollega váltója neked.
shimano hajtomu, monoblokk, elso, hatso valto, valtokarok, fogaskereksor. egyedul a lanc sram. [pc991] es nem birom beloni a valtast jora. ha beallitom ugy, hogy az elso valto kulso terelolemeze nem erje a lancot mikor nagytanyer-konusz fokozatban van, [tehat kelloen meg van feszitve a bovden] akkor ha levaltok kozepso tanyerra, es hatul elkezdem nyomogatni felfele, akkor kb az 5-6iknal mar beleer a lanc a belso terelolemezbe. allvanyon. terheles alatt mar az 5iknel siman. tehat kozepso tanyer, es meg lenne felfele 4 fokozat. tudom, hogy idonkent surolni fog, de ez altalaban csak a legfelso 1-2on szokott.
ugyanez volt az xt/xtr cucc elott is. most nem tudom, hogy a vazon all furan az elso valto, vagy a lancvonal nem jo e.
ugyanez volt egy stumpjumperen is [06-os], ott ugy oldottuk vegul meg, hogy a truva stylo gxp kar helyett felraktunk egy XT-t. nem tudom, hogy rajtam ez mennyire segitene.
mondjuk most ugy van belove, hogy lazitottam a bovdenen, mert a nagytanyer-konusz fokozatot ugyse hasznalom sose. olyan gyorsan ugyse tudok menni

es igy tobb fokozat marad hasznalhato kozepso tanyerral. szoval mukodik, meg maga a valtas is kifogastalan, ezt csak ugy leirtam hogy na