Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7430 hozzászólás a témában

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.695 hozzászólás

Új hajtómû (XTR) új fogsor (XT) új lánc (XTR), a váltóm pedig 5 éves :S

Talán még azt kéne megnézned, hogy nem-e szorult esetleg meg valamelyik láncszem. Kicsi az esélye, de hátha :)
Ha nem, akkor R.I.P. :(
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

Lacika

Lacika

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás
Új hajtómû (XTR) új fogsor (XT) új lánc (XTR), a váltóm pedig 5 éves :S

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5.592 hozzászólás
ha ugrál a lánc akkor nem az a baj szerintem...:S
fogsor/lánc kopása nem egyezik!
szerintem ez a balhéja neki

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

Lacika

Lacika

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás
Meghalt az XTR hátsó váltóm... Terhelés alatt ugrál a lánc folyamatosan :(

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás
nekem van gripkom is meg triggerem is teljeden jó mind 2.....és valahogy nem vágyom a másik S-re mióta ezeket használom....:)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.695 hozzászólás

...Viszonylag nagy erõ kell a tekeréshez, és nagyon hangosan mûködik...

Az a baj, hogy sok marokváltó viszont nagyon könnyen elforog. Így például egy durvább mászásnál nagyon bosszús pillanatokat tud okozni. A hang meg...

Én sem akarok vitázni, nekem egyáltalán nem jön be a markolatváltó :)
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.558 hozzászólás

szia,

ez újabb kérdést vett fel? RD-M971-GS vagy RD-M970-GS? illetve egész pontosan mi a különbség a fordított illetve normál váltórendszer között? olvastam itt (is), hogy a fordított barátibb valamivel, de nem egészen értem mitõl jobb. árban ugyanannyi a kettõ. és rövid vagy hosszú kanalas? itt mi a különbség. nekem a lényeg, hogy tartós legyen, bírja a strapát (ami azt jelentené, hogy mindennapos városi használat és az idényben minnél több maratonon szeretném magam kipróbálni).
igazából azért szemeztem az X.0-val, mert most trigger váltóm van, de szerettem volna visszatérni a gripshifthez. az valamiért jobban bejött.

Egészen egyszerû dologról van szó: A normál rugóállású váltónál, ha a kisebb fogról szeretnél egy nagyobbra váltani, akkor kell nagyobb erõt kifejtened. Ez egy rapid fire kar esetében azt jelenti, hogy felfelé tekerve a kicsiny újaddal még a váltó karját is "buzerálnod" kell, hogy az végre feljebb pakolja a láncot.
Fordított rugónál akkor kell erõt kifejtened, ha nagyobb fogról szeretnél kisebbre váltani. Ugye ez logikusabb, mert ilyen helyzetben -leginkább gyorsítás- egyszerûbb erõt kifejteni. Dual Control esetén felfelé tekerve felpöccinted a kart, és a rúgó/váltó felhúzza a láncot. Nincsen nyekergés, nyöszörgés stb. Mondhatjátok, hogy elfogult vagyok, de hibátlan találmány.
A trigger karom még az elején volt, nem hagyott bennem mély nyomot. A hétvégén ismét kipróbáltam a haverom X.0 – X.9 rendszerét és továbbra sem gyõzött meg. Viszonylag nagy erõ kell a tekeréshez, és nagyon hangosan mûködik. Hozzáteszem neki nagyon tetszik a Sram. És õ még jó áron vette….mert azért már annyira nem olcsó a Sram sem.
Nem akarok újra Sram-Shimano vitát nyitni, csak segíteni próbálok a kollégának.

newbiker

newbiker

törzsvendég

• fórumtag
  • 520 hozzászólás

én meg arra írtam hogy a x0 gripkóhoz felesleges x0 váltót venned, nioncs akkora különbség mûködésben az x9-hez képest.../persze 100 euroért én is vennék :) )

Tigger,

én is az X.9-ben gondolkodtam, egészen addig amíg meg nem láttam, hogy az eBay-en 100 körül mozog egy új dobozos X.0 alu kanalas-carbon házas és 130 körül a blackbox carbon kanalas. a baj épp ott van, hogy nincs "gripkó" a bikernél. mellesleg az ebay árak sajnos még postával együtt is olcsóbbak, mint az itthoni nagykerár...

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

thez,

nem feléd ment, de köszi.
venném azt xtr-t, de mint írtam nem csípem a trigger-es váltót. az X.0 marok meg szimpatikus. nagy kár, hogy az X.0 nem megy mondjuk a 971-es XTR-el. a baj ott is van, hogy bárhogy nézem, min 60K-t rá kell áldoznom a cserére, akár SRAM akár Shimano lesz a választott... az X.0-ás hátsó váltót meg már 100 eurótól tudok venni az eBay-en.

én meg arra írtam hogy a x0 gripkóhoz felesleges x0 váltót venned, nioncs akkora különbség mûködésben az x9-hez képest.../persze 100 euroért én is vennék :) )
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "

newbiker

newbiker

törzsvendég

• fórumtag
  • 520 hozzászólás

a miért az jó kérdés.:-)
ha felém jött a kérdés:
970(fordított)-971(egyenes) viszonylatra írtam.

thez,

nem feléd ment, de köszi.
venném azt xtr-t, de mint írtam nem csípem a trigger-es váltót. az X.0 marok meg szimpatikus. nagy kár, hogy az X.0 nem megy mondjuk a 971-es XTR-el. a baj ott is van, hogy bárhogy nézem, min 60K-t rá kell áldoznom a cserére, akár SRAM akár Shimano lesz a választott... az X.0-ás hátsó váltót meg már 100 eurótól tudok venni az eBay-en.

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.354 hozzászólás
a miért az jó kérdés.:-)
ha felém jött a kérdés:
970(fordított)-971(egyenes) viszonylatra írtam.

newbiker

newbiker

törzsvendég

• fórumtag
  • 520 hozzászólás
szia,

lehet, hogy korán van, de ezt nem értem mire írtad. igazából nem jön be a trigger váltókar, és szeretnék újra marokváltót. sajnos éppen nincs is X.0 gripshift a biker-nél... :(
amúgy miért sokkal olcsóbb a 2007 XTR mint a sram X.0 hátsóváltó?

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.354 hozzászólás
fordított: dual control rendszerhez, sima pöcögtetõvel nem a legpontosabb.
egyenes: rapid rise és egyéb váltókarokhoz.
megszokás kérdése, én fordított 960assal megyek már jóideje, megszoktam nem zavaró.
De ha valóban nagyon pontos váltót akarsz, akkor a 971-eset vedd!

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

szia,

igazából azért szemeztem az X.0-val, mert most trigger váltóm van, de szerettem volna visszatérni a gripshifthez. az valamiért jobban bejött.

attól nyugodtan használhatsz x9-et, tökéletsen mûködik, kb csak súlykülönbség van az X0-al....

newbiker

newbiker

törzsvendég

• fórumtag
  • 520 hozzászólás

Teljes Shimano XT meghajtáshoz igen sokáig használtam Sram 9.0 sort, és ha jól emlékszem PC69-es láncot (a 9.0 szintnek megfelelõ volt). Késõbb minden változatlan maradt, de a Sram dolgokat leváltotta egy XT sor és lánc. Bizony óriási a különbség a Shimano javára. Csendesebben, gyorsabban és precízebben pakolta nekem a váltó a soron a láncot. És mióta XTR van :clap: :bananadan :koniobijc

További véleményem: Ha jól értem még hátsó váltód sincsen, és szóba került az X.0 Egy X.0 szintû alkatrésznek szerintem akkor van értelme, ha meghajtás/váltás terén minden ilyen szintû. Abból a váltóból majdnem megveheted a 2006 vagy 07-es XT elsõ/hátsó váltókat és váltókarokat. Egy-két boltnak hihetetlen akciói vannak. Szal én mindenból inkábbb az Xt-t venném.

szia,

ez újabb kérdést vett fel? RD-M971-GS vagy RD-M970-GS? illetve egész pontosan mi a különbség a fordított illetve normál váltórendszer között? olvastam itt (is), hogy a fordított barátibb valamivel, de nem egészen értem mitõl jobb. árban ugyanannyi a kettõ. és rövid vagy hosszú kanalas? itt mi a különbség. nekem a lényeg, hogy tartós legyen, bírja a strapát (ami azt jelentené, hogy mindennapos városi használat és az idényben minnél több maratonon szeretném magam kipróbálni).

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.558 hozzászólás

sztok,

újabb kérdésem van mielött beruháznék. LX hajtókarhoz (FC-M572) milyen kazettát vegyek? 11-34 vagy 11-32? X.9 vagy X.0 lesz hátul, XT elsõváltó, X.0 gripshift elöl, 971-es lánc. a kazetta az ami még nem tiszta és ebben kérném a segítségetek.

elõre is köszi,

Teljes Shimano XT meghajtáshoz igen sokáig használtam Sram 9.0 sort, és ha jól emlékszem PC69-es láncot (a 9.0 szintnek megfelelõ volt). Késõbb minden változatlan maradt, de a Sram dolgokat leváltotta egy XT sor és lánc. Bizony óriási a különbség a Shimano javára. Csendesebben, gyorsabban és precízebben pakolta nekem a váltó a soron a láncot. És mióta XTR van :clap: :bananadan :koniobijc

További véleményem: Ha jól értem még hátsó váltód sincsen, és szóba került az X.0 Egy X.0 szintû alkatrésznek szerintem akkor van értelme, ha meghajtás/váltás terén minden ilyen szintû. Abból a váltóból majdnem megveheted a 2006 vagy 07-es XT elsõ/hátsó váltókat és váltókarokat. Egy-két boltnak hihetetlen akciói vannak. Szal én mindenból inkábbb az Xt-t venném.

XC_Rider

XC_Rider

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.218 hozzászólás

Saint váltót csak saint váltókarral lehet használni?

Miért lehetne csak azzal? Sztem bármilyen Shimano kompatibilis váltókarral megy. Akát a régi SIS váltókarral is :)

:love: I Love Kolim!!!!!!!

Tüzes Paripám

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.695 hozzászólás

Most kicsit megzavarodtam.

A Sram X-gen elsõváltó bír alul és felül húzós is lenni?

Tud bizony. Egy csavart kell átrakni csak.
White Horse

Hotmaat

Hotmaat

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.150 hozzászólás
Most kicsit megzavarodtam.

A Sram X-gen elsõváltó bír alul és felül húzós is lenni?

xenonadio

xenonadio

törzsvendég

• fórumtag
  • 329 hozzászólás
Saint váltót csak saint váltókarral lehet használni?