Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7437 hozzászólás a témában

munbike

munbike

újonc

• fórumtag
  • 17 hozzászólás
  • LocationMünchen

Ha lóg vagy nincs beállítva a k.csapágy, azon semmi pénz nem fog segíteni.

Pontosan ez volt a problémám, hogy nemrég állítottam be, és álló helyzetben nem tapasztaltam semmi játékot, csak ezt nem írtam le. :-). Azt gondoltam, hogy egy olcsóbb kormánycsapágy a jó beállítás ellenére is bemozdulhat előre-hátra terhelés alatt. Végül rájöttem a problémára, egész veletlenul. Alaposan lemostam felnit és lám megszűnt rázkodás. Ezentúl gyakrabban teszem. Broki voltam.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.088 hozzászólás

Ami érdekes volt a gyártónál, hogy ha rádobtam volna még kb. 300 eur-t, akkor szinte minden XT, a láncot és a kazettát kivéve, illetve nem Shimano, hanem magura fékek vannak rajta. A felni és kormánycsapágy ugyan az. A követekző bringa, ami szintén full XT, és már jobb a kormány csapágy és a felni is már 1500 EUR.

Ha lóg vagy nincs beállítva a k.csapágy, azon semmi pénz nem fog segíteni.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

munbike

munbike

újonc

• fórumtag
  • 17 hozzászólás
  • LocationMünchen

Igen az én trekkingem is XT hátsó váltóval és első átdobóval van szerelve, többi deore. Sajnos abban az érkategóriában nem nagyon lehet más bringát kapni, pedig nem is olcsón vettem. Szívesebben vennék olyan bringát, ahol kevesebbet költük a váltóra,váltókarra. Helyette a kormánycsapágy, a fékek, és felni lenne jobb minőségű. 700EUR-ért vettem a bringát, és 500 km városi közlekedés után, már rázkódik a bringa eleje fékezésnél. 1500-2000 EUR-ért nem akarok bringát venni, pláne nem trekking bicajt. :)

Ami érdekes volt a gyártónál, hogy ha rádobtam volna még kb. 300 eur-t, akkor szinte minden XT, a láncot és a kazettát kivéve, illetve nem Shimano, hanem magura fékek vannak rajta. A felni és kormánycsapágy ugyan az. A követekző bringa, ami szintén full XT, és már jobb a kormány csapágy és a felni is már 1500 EUR. 

munbike

munbike

újonc

• fórumtag
  • 17 hozzászólás
  • LocationMünchen

nem. rábasznak egy xt váltót, acera, alivio, átdobó, váltókar, sor, hmű kevert rendszerrel,  mivel a pór vevő úgyis a háccsóváltót nézi elsőnek, akkor azt el lehet adni mint xt-s bringa.

azért a történeti hűség kedvéért mostanság inkább deore-al mixelik az xt-t, mert 10-es rendszerek, 9-esben keverik az alivio, acera. altus alkatrészeket.

Igen az én trekkingem is XT hátsó váltóval és első átdobóval van szerelve, többi deore. Sajnos abban az érkategóriában nem nagyon lehet más bringát kapni, pedig nem is olcsón vettem. Szívesebben vennék olyan bringát, ahol kevesebbet költük a váltóra,váltókarra. Helyette a kormánycsapágy, a fékek, és felni lenne jobb minőségű. 700EUR-ért vettem a bringát, és 500 km városi közlekedés után, már rázkódik a bringa eleje fékezésnél. 1500-2000 EUR-ért nem akarok bringát venni, pláne nem trekking bicajt. :)

munbike módosította - 2015. július 10. - 14:53

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.272 hozzászólás

http://bikemag.hu/ma...netebol#respond

Fenti cikkben szerepel egy megjegyzés:

"Manapság pedig egy „ikszté” hátsóváltó felszerelésével adják el tucatszám nyugati hipermarketekben az Aliviós gépeket… mennyit változott a világ!"

Mit értenek ez alatt? Az XT váltók valójában Alivio-k? Nekem pl. ez a típus van: Deore XT RD-T780

nem. rábasznak egy xt váltót, acera, alivio, átdobó, váltókar, sor, hmű kevert rendszerrel,  mivel a pór vevő úgyis a háccsóváltót nézi elsőnek, akkor azt el lehet adni mint xt-s bringa.

azért a történeti hűség kedvéért mostanság inkább deore-al mixelik az xt-t, mert 10-es rendszerek, 9-esben keverik az alivio, acera. altus alkatrészeket.

• munbike kedveli ezt
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

munbike

munbike

újonc

• fórumtag
  • 17 hozzászólás
  • LocationMünchen

http://bikemag.hu/ma...netebol#respond

Fenti cikkben szerepel egy megjegyzés:

"Manapság pedig egy „ikszté” hátsóváltó felszerelésével adják el tucatszám nyugati hipermarketekben az Aliviós gépeket… mennyit változott a világ!"

Mit értenek ez alatt? Az XT váltók valójában Alivio-k? Nekem pl. ez a típus van: Deore XT RD-T780

munbike módosította - 2015. július 10. - 10:22

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Köszönöm Mindenkinek!

Nem kapkodom el. Van aki próbálta itt hosszabb távon egyébként? (Legalább majd én itt leszek :) )

1x11-es rendszer véleményeket csak Sram vonalon tudtam olvasni, ott nagyon senki nem panaszkodott komolyabb kopásra (fórumok, nem hivatalos tesztek). A lánc vonala valóban "érdekes" ott is de ennek ellenére nagyon csendes rendszernek írják. Közben a 34/11-40 áttétel arányokat is megnéztem, ott tudnék minden egyes lánckereket kihasználni kis tartalékkal ha lesújtana a kalapácsos ember.

Lehet alapból csendes, de egy saras versenyen megelőzött egy tag ilyen rendszerrel, hátul a nagy lánckeréken volt, az a hang amit produkált az leírhatatlan, nehéz elhinni, nem ment ott gallyra valami a végére.

gaboca1 módosította - 2015. június 28. - 19:38

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.560 hozzászólás

Köszönöm Mindenkinek!

Nem kapkodom el. Van aki próbálta itt hosszabb távon egyébként? (Legalább majd én itt leszek :) )

1x11-es rendszer véleményeket csak Sram vonalon tudtam olvasni, ott nagyon senki nem panaszkodott komolyabb kopásra (fórumok, nem hivatalos tesztek). A lánc vonala valóban "érdekes" ott is de ennek ellenére nagyon csendes rendszernek írják. Közben a 34/11-40 áttétel arányokat is megnéztem, ott tudnék minden egyes lánckereket kihasználni kis tartalékkal ha lesújtana a kalapácsos ember.

Szerintem ne kapkodj! :)

1x11-nél olyan szinten keresztbe fut a lánc, hogy fájdalom. Persze a profiknak mindegy, új lánc, új sor, új tányérok ha kell, de nekünk az péz.

gtitdi

gtitdi

fórumtag

• fórumtag
  • 62 hozzászólás
Sziasztok
Sajnos csak 3X8-as váltóm van.
Gondoltam fejleszteném 10 esre,csak hallottam,hogy akkor mindent cserélnem kell(fogas sort,váltókart,nyílván...de sajna váltót és a hajtóművet is...Ha 9 esre váltok akkor is ez a helyzet?köszi

26" gepida asgard pro-rock shox xc32-deore-Schwalbe

https://www.dropbox....30 18.57.53.jpg

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Nem nagyon láttam postot itt a 2016-os XT, különösen az 1x11-es váltásról. Csak én vagyok rákattanva?

Lehet, szerintem egyszerűen ronda az új 11-es XT/XTR hajtás :) A fekete 3x10-es XT viszont egyszerűen esztétikus. Az x10-es XTR se jön be, a 10-es SLX-nek a hajtókarja viszont nagyon.

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

Szerintem ne kapkodj! :)

1x11-nél olyan szinten keresztbe fut a lánc, hogy fájdalom. Persze a profiknak mindegy, új lánc, új sor, új tányérok ha kell, de nekünk az péz.

Még nem tudom melyik lesz....

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.560 hozzászólás

Átszaladtam a másik topicon is, köszi.

Én is készítettem egy táblázatot, itt a 30 és 32-es tányérral a 1x11-es kiosztás arányai. Még nem tudom melyik lesz....

attetel_zpsxbyr4ivx.jpg

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

Nekem van pár dolog, amiért amíg csak lehet maradok a mostani 10s szetten:

Nagyon nem jön be a kéttányéros hajtómű fogkiosztása. A jelenlegi 38/24-el nagyon boldog vagyok, ott meg csak 10 fog távolságú tányérpárok vannak. Nem tudom, lehet-e majd mókolni, de gyanítom nem, vagy legalábbis nem lesz olyan a váltás, mint a gyári párokkal.

Valahol olvastam, nem megy majd együtt az XT sor az XTR váltóval. Pedig az nagy jóság most... 

Szóval 14 fog távolságú hm tányérok, 11-36-os sorral kéne, ez így inkább a marketingesek ötlete, mint a bringásoké.

Nem nagyon láttam postot itt a 2016-os XT, különösen az 1x11-es váltásról. Csak én vagyok rákattanva?

Itt már vannak árak, ha jól számolom nagyjából 340 Euró az átalakítás ha mindent vesz az ember (hajtókar, váltó, váltókar, lánc, sor):

https://www.bike-com...himano-XT-2016/

Azt hiszem én ki fogom próbálni hamarosan, XT szinten a Shimano olyan nagyot nem hibázhat, jelenleg is a 2x10-est használom és jó. 

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.088 hozzászólás

az 50,4mm-es láncvonal nagyon gáz az 1x11-es xt-nél. legalább adták volna meg az esélyt, hogy állíthasson rajta az ember.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.272 hozzászólás

Itt már vannak árak, ha jól számolom nagyjából 340 Euró az átalakítás ha mindent vesz az ember (hajtókar, váltó, váltókar, lánc, sor):

Azt hiszem én ki fogom próbálni hamarosan, XT szinten a Shimano olyan nagyot nem hibázhat, jelenleg is a 2x10-est használom és jó. 

újdonság topikban beszéltünk róla.

off de nekem meg a 8020-as keréxett a szívem csücske - on

nekem még mindig a 2 tányér szimpi elől, viszont úgy meg nekem a 36-os végű sor hiányzik.

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.560 hozzászólás

karakoram módosította - 2015. június 19. - 21:48

bijancsi

bijancsi

fórumtag

• fórumtag
  • 48 hozzászólás

megveszed a 10-est azt' fölrakod a 9-es helyére :D

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.413 hozzászólás

Tudja esetleg valaki,mi a módja 9sebességes Sram gripshift kart átalakítani 10-re?

wiloz

wiloz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.820 hozzászólás
Most már még jobban bosszant, hogy pénteken el törött a váltókanalam. :-)

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

Ez nem jó hír. :( Abban reménykedtem, hogy a váltókar egy adott mennyiségû bowdent cibál amit a váltó csak szimplán lekövet a karhoz passzoló soron.

csak nem minden váltó mozog ugyanannyi egységnyi bowdencibálásra. :) pölö: régi 74-es sorozatú DA hátsó váltó azonos bowdenhúzásra többet fog mozogni, mint egy "normális SIS-es" shimano. 

http://en.wikibooks....ging_Dimensions