Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7430 hozzászólás a témában

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Üdv.

Akkor te is úgy vagy a dologgal mint én,csak annyi külömbséggel hogy én meg a 8-as rendszerrel vagyok igy.:cheers:
-Én 9-es Deore váltókart akartam használni 8-as Alivio-hoz.:D
-Valahogy biztos belehet állítani vagy össze lehet hangolni a cuccot.:chin:

8-as lehet 7-eshez használni gond nélkül, de 9-est nyolcashoz már nem.

TREKs Atesz

TREKs Atesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 789 hozzászólás

Hát akkor lehet hogy mégiscsak az Alivio marad. Ma még elmegyek 1-2 boltba hátha véletlenül rábukkanok egy hatos fékváltókart, de ha nem akkor hetes lesz.
Tényleg ha találok véletlenül egy hatos fékváltókart, és most egy hetes racsni van a bringámon, akkor muszáj lecserélni a racsnit is hatosra ? Nem lehet beállítani a váltót hogy mondjuk a legfelsõ fogozatot (a 7-est) kihagyja és max. csak hatosig váltson fel ?
Lehet hogy most jó nagy hülyeséget kérdeztem, de ezzel tényleg nem vagyok tisztában :D

Üdv.

Akkor te is úgy vagy a dologgal mint én,csak annyi külömbséggel hogy én meg a 8-as rendszerrel vagyok igy.:cheers:
-Én 9-es Deore váltókart akartam használni 8-as Alivio-hoz.:D
-Valahogy biztos belehet állítani vagy össze lehet hangolni a cuccot.:chin:
TREK bike-on szebb az élet!!:cool2:

Bigtibi

Bigtibi

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 hozzászólás
Felújítás keretében a héten cseréltem le családom egyik bringáján a váltószettet egy új Sram x5 karok, x7 elsõ, és x9 hátsó váltó fog. sor (970 ?) és lánc szettre. Azért ilyen öszvér mert az apróból vettem így egyben. Mivel ém sram-ot akkor használram utoljára amikro még sachs-nak hívták, így nekem ujdonág a shimanok után. Alapvetõen tetszik, precízen , pontosan olyan"férfiasan" bár nekem kicsit csattogva vált, az elsõ vátást különösen jónak találom. De a váltókaron a könnyebb fokozatot váltó kar nekem sehogy sem esik kézre, ill. újjra :-(

Sram x-5, Sram x-7 és Shimano SLX közül melyik a legjobb választás, árat is figyelembe véve? Esetleg tapasztalatok? köszi

Gaba7

Gaba7

újonc

• fórumtag
  • 4 hozzászólás
Sram x-5, Sram x-7 és Shimano SLX közül melyik a legjobb választás, árat is figyelembe véve? Esetleg tapasztalatok? köszi

slayer006

slayer006

vendég

• fórumtag
  • 57 hozzászólás
Ha 7es sor van rajta, miért nem 7 sebességes fékváltótkart veszel? Vagy az túl 1xû?

Visine

Visine

újonc

• fórumtag
  • 6 hozzászólás
Hát akkor lehet hogy mégiscsak az Alivio marad. Ma még elmegyek 1-2 boltba hátha véletlenül rábukkanok egy hatos fékváltókart, de ha nem akkor hetes lesz.
Tényleg ha találok véletlenül egy hatos fékváltókart, és most egy hetes racsni van a bringámon, akkor muszáj lecserélni a racsnit is hatosra ? Nem lehet beállítani a váltót hogy mondjuk a legfelsõ fogozatot (a 7-est) kihagyja és max. csak hatosig váltson fel ?
Lehet hogy most jó nagy hülyeséget kérdeztem, de ezzel tényleg nem vagyok tisztában :D

TREKs Atesz

TREKs Atesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 789 hozzászólás

TREKs Atesz köszi a válaszod !

Nos érdekes de a boltban ahol néztem a váltókat ott az Alivio váltó még olcsóbb is volt mint az Acera asszem 600 HUF-al :D Nem tudom hogy miért :) Az Alivio váltóval volt egy-két rossz tapasztalatom régebben. Egyszerûen szétrobbant tekerés közben :D De tény hogy soha nem kellett álígatni és egyéb dolgokat csinálni vele :)

Üdv.

-Nos érdekes amit mondasz mert pld az én 2002-es TREK-emen már 7.éve és kb 17000 km után müködik még ugyanolyan pontosan precizen és minden gond nélkül egy Alivio hátsóváltó,mint amikor annak idején a gyárban vagy a boltban felszerelték rá.:)
-Viszont az igazsághoz hozzátartozik még az is,hogy én inkább csak túrázásra használom a bringámat és csak terhelésmentesen váltok vele.:wtf:
-Lehet hogy csak jó szériát fogtam ki,vagy annak idelyén ennyire masszivra gyártották?:chin:
-Amúgy én is mostanában akarom nyugdíjazni az Alivio-t és lecserélni egy Deore-ra.:lick:

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Az ár általában tükrözi a pozíciót a termékpalettán. Lehetnek azonban akciók, ill. lehet olcsóbb a felsõbb kategória ha el akarják adni a 89-tõl ott porosodó elfekvõ készletet

6spd rendszernél nem hiszem hogy lenne félváltókar...

Visine

Visine

újonc

• fórumtag
  • 6 hozzászólás
TREKs Atesz köszi a válaszod !

Nos érdekes de a boltban ahol néztem a váltókat ott az Alivio váltó még olcsóbb is volt mint az Acera asszem 600 HUF-al :D Nem tudom hogy miért :) Az Alivio váltóval volt egy-két rossz tapasztalatom régebben. Egyszerûen szétrobbant tekerés közben :D De tény hogy soha nem kellett álígatni és egyéb dolgokat csinálni vele :)

TREKs Atesz

TREKs Atesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 789 hozzászólás

Sziasztok !

Éppen hátsó váltó vásárlását tervezem és ebben szeretnék tanácsot kérni. Egy jó közép kategóriás váltót szeretnék max. 6000 HUF-ig ha megoldható. Én most egy Shimano Acera-t néztem ki (4800 HUF), de nem tudom igazából hogy milyen ?
Plusz van egy kis bajom a fékváltókarommal. Havonta egyszer eltépi a bovdent csak nem tudom hogy miért :S. Gondolkoztam már új fékváltókar vásárlásán is de csak max. 6 fokozatig. Nem kell ilyen 7, 8 fokozatos fékváltókar, mert nem használom ki :) Létezik egyáltalán 6-os fékváltókar ?
Szóval tudnátok ajánlani nekem hátsó váltót, és max 6-os fékváltókart ? :D
Elõre is köszönöm !

Üdv.

-Ha középkategoriás váltót szeretnél akkor inkább Alivio-t vagy Deore-t vegyél,bár ez a két tipus már nem igazán jön ki 4800 Ft-ból,de ezekre jobban megéri beruházni már csak tartóssági szempontból is.
-Az Acera az inkább belépõ szintü.

-Váltókarokban nem vagyok annyira otthon,hülyeséget meg nem akarok írni,erre majd válaszolnak a nálam jobban felkészültebbek.

slayer006

slayer006

vendég

• fórumtag
  • 57 hozzászólás
Egy kérdés. Milyen fokozatú hátsó váltót is szeretnél? :icon_ques

Visine

Visine

újonc

• fórumtag
  • 6 hozzászólás
Sziasztok !

Éppen hátsó váltó vásárlását tervezem és ebben szeretnék tanácsot kérni. Egy jó közép kategóriás váltót szeretnék max. 6000 HUF-ig ha megoldható. Én most egy Shimano Acera-t néztem ki (4800 HUF), de nem tudom igazából hogy milyen ?
Plusz van egy kis bajom a fékváltókarommal. Havonta egyszer eltépi a bovdent csak nem tudom hogy miért :S. Gondolkoztam már új fékváltókar vásárlásán is de csak max. 6 fokozatig. Nem kell ilyen 7, 8 fokozatos fékváltókar, mert nem használom ki :) Létezik egyáltalán 6-os fékváltókar ?
Szóval tudnátok ajánlani nekem hátsó váltót, és max 6-os fékváltókart ? :D
Elõre is köszönöm !

pali kj

pali kj

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.505 hozzászólás
ha nagyon éles a bowdenházban a kanyar, vagy ha nagyon hosszú a bowdenház akkor is nagy lehet a súrlódás. a bowden zsírzása meg felejtõs, mert a házak többsége már valami teflon betéttel van ellátva, vagy valami alacsony súrlódású vacak van benne. nekem az olcsó hosszanti szálas ház plusz egyszerû köszörült bowden párosítás normál kupakokkal hibátlanul mûködik. a sarat nem szereti a normál kupak, de azt még kibírom.

:chin: Két kéz, és csak egy száj... ez a probléma az ivással!

http://tiszatavitekerok.hu/:bell:

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
nekem az elsõ váltóm produkél hasonlókat, nagyon nehezen mozog a kar. Elõször azt hittem nem is mozdul, de ha kézzel rásegítek az átdobón, akkor már vált. Vadi új lx kar, rendesen bekötve, beállítva, kézzel segítve vált is rendesen. Bovden vadi új, bovdenház kipucolva, zsírozva, olajozva, váltó forgáspontjai szintén.

Szerelõ is a fejét vakarta, majd jövõhéten jobban megszakérti, de õ se igen tudja így elsõre, hogy mi a gond.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás

sziasztok!

mint hogy gondoltam, mindegy hogy állok neki a váltonak, teljesen mindegy hogy nagyfogaskeréktõl vagy kisfogaskeréktõl álitom be,ha a bowdent megfelelõen huzom be vagy ki elötte, a hiba ugyan az, nagy fogaskerekek irányába képtelenség váltani, egyszerüen beletörik az ujjam a váltókarba:D

majd felteszek próbaképp egy másik váltókart, már többen is megnézték és nem értik.. na mindegy ha törik akkor se megyek szervizbe:D

azért köszi a tippeket
ui : nem tudom kinek kelett deore váltókar de akkor msot lehet szerencséje lesz

mar leirtak itt neked parszor hogy forditva csinalod es azert nem megy. vannak itt akik joval tapasztaltabbak nalad szerelesben, nyugodtan elfelejtheted amit kigondoltal, es megbizhatsz a hozzaertok szavaban.

kulonben is mi ertelme ugy tanacsot kerni ha utana csakazertsem ugy csinalod?

azert nem mozdul a valtokar [el ne tord] mert benne van az osszes bovden. engedd ki [mutatoujjas karral valtsal lefele amig lehet] aztan kis fogaskerekre rakod a lancot, es bekotod a bovdent. ennyi. tovabb tart leirni mint megcsinalni

ha nem igy csinalod, akkor nem fog mukodni.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

pali kj

pali kj

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.505 hozzászólás

sziasztok!

na mindegy ha törik akkor se megyek szervizbe:D

nem szégyen az ha nem tudsz valamit és segítséget kérsz egy szervízben. elég ha csak ránéznek, attól még te fogod megcsinálni. inkább mint hogy barmolj. amúgy Atesz leírása alapján szépen meg lehet csinálni az egészet. (mellesleg neten is van egy valag videó ami szépen lépésrõl-lépésre elmondja hogy mit hogyan kell csinálni. youtube a barátod)

nem csak xtr-el jó...

bocs most nézem hogy ez pont fordított rugóirányú, de a lényegen nem változtat.
íme egy normál rugóirányú:

TREKs Atesz

TREKs Atesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 789 hozzászólás

sziasztok!

mint hogy gondoltam, mindegy hogy állok neki a váltonak, teljesen mindegy hogy nagyfogaskeréktõl vagy kisfogaskeréktõl álitom be,ha a bowdent megfelelõen huzom be vagy ki elötte, a hiba ugyan az, nagy fogaskerekek irányába képtelenség váltani, egyszerüen beletörik az ujjam a váltókarba:D

majd felteszek próbaképp egy másik váltókart, már többen is megnézték és nem értik.. na mindegy ha törik akkor se megyek szervizbe:D

azért köszi a tippeket

Üdv.

-Sajnos nem mindegy.

-A váltónál a legkisebb fogaskeréken legyen a lánc és a váltókaron is a legalsó fokozatban(8-as vagy 9-es) kell hogy legyen a váltókar.

-A bowdent mindig csak a munka végén szabjuk méretre amikor már minden csavart meghúztunk,vagyis teljesen bekötöttük a váltót.

-Ezt még próbáld meg,igy elvileg és gyakorlatilag már mûködnie kellene.

-Ha igy mégsem jó akkor passz.

duncon

duncon

újonc

• fórumtag
  • 8 hozzászólás
sziasztok!

azért köszi a tippeket

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

szeintem nagyon kiváncsi arra h hol talál olyat ;)

Bemegy egy boltba és kér ilyet. Nekem is van itthon egy valahol.

A sebesség mindent megold.

pali kj

pali kj

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.505 hozzászólás
én még vagy 4 éve láttam olyat egy vidéki boltban. azon túl lövésem sincs hogy hol lehetne kapni. amúgy van olyan láncfeszítõ, ami tudja ezt a dolgot. (ne kérdezd mi a neve, vagy hogy ki gyártja, én is csak egyszer láttam.) tudom ez nem segítség, de legalább tudjuk hogy ilyen is van.