Jelentkezz be Regisztrálj
Váltók, váltókarok
Írta 2010. március 29. - 13:18
Lenne egy kis problémám a váltóbeállítással, ebben kérnék némi tanácsot.
Nem vagyok már kezdõ ezen a téren de most nem sok tippem van.
Az a gondom, hogy menet közben néha akaratlanul vált a gép, majd vissza.
Tehát idõnként a lánc át-át ugrik másik fokozatba majd vissza.
Nem nagyon gyakran van hogy csak pár kilométerenként teszi meg de akkor nagy kattanás zökkenés stb
igen kellemetlen.
Régebben akkor tapasztaltam ilyet amikor szemetes volt a bowden(nagy sarazás után), de most az a helyzet hogy:
-Bowdenek/bowdenházak (4mm) teljesen újak.
-Teljesen új XT sor van fent.
-Teljesen új Sram CrossStep 9 es lánc. (nem találtam benne törést vagy szoruló szemeket)
-A váltó egy XT shadow, nem új de eddig tökéletesen ment,
meg lett takarítva semmi koszmó nincs rajta, görgõi nem kotyognak, jól forognak.
-A kazettatestnek van egy minimális kottya, de mivel új az agy meg a másik tökéletesen
mûködõ kerón is van annyi kotty ez nem hiszem hogy okozhatná a gondot.
Ami gyanús de nem kellene hogy gond legyen(?)
A váz egy fully, himbakaros, felül vezeti a bowdent a felsõcsövön. Nem tudom hogy ez
okozhat-e problémát, a bowdennek nem hagytam túl nagy ívet a csukláspontnál, csak annyit hogy még szabadon
mozoghasson berugózásnál. Talán mintha elengedett kézzel mennek (nagyobb sag hátul) nagyobb eséllyel fordulna elõ.
De nem egyértelmûen eldönthetõ, e nélkül is jelentkezik néha az eset.
Összességében elég zavaró.
Játszottam még a b-tension állítócsavarral a váltón, most teljesen ki van tekerve, azaz
a görgõk legközelebbi pozícióban vannak a sorhoz, de még nem érnek a sorhoz (~ 1-2 cm)
Természetesen a gép állványra helyezve, meg az úton is próbálgatva tökéletesen pöccre vált.
Mostanra teljesen kifogytam a tippekbõl, úgyhogy segítsetek, valami 5 lettel!
Írta 2010. március 28. - 21:06
ha nincs bekötve a váltóbóvden az elsõváltóba, akkor megvannak a fokozatok? ha így van akkor rosszul van beállítva.
Akkor is a fent leírtak szerint "mûködik". Esetleg nem lehetne valahogy frikcióssá alakítani a markolatot?
Írta 2010. március 28. - 20:34
Írta 2010. március 28. - 20:25
Írta 2010. március 28. - 19:01
amit leirtál abban az van, hogy megvan mind a 3 fokozat;965107']Köszi, de nem az a bajom, hogy tovább tudnám tekerni, hanem az, hogy a 3 pozícionált fokozat helyett csak 2 és féllel gazdálkodhatok. Mintha a váltómarkolat mechanikájában ment volna szét valami... csak tudnám, hogy mi.
tekintsünk el attól, hoyg az optikai kijelzõ mûködik-e vagy sem
a fokozatok megvannak?
"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan
"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.
Írta 2010. március 28. - 18:57
mi a kérdés?
álltísd be a határolócsavart az elsõváltón és akkor nem tudod továbbtekerni.
Köszi, de nem az a bajom, hogy tovább tudnám tekerni, hanem az, hogy a 3 pozícionált fokozat helyett csak 2 és féllel gazdálkodhatok. Mintha a váltómarkolat mechanikájában ment volna szét valami... csak tudnám, hogy mi.
Írta 2010. március 28. - 18:07
mi a kérdés?;963856']Van egy kis problémám a zsírúj Shimano Revoshift váltómarkolatommal. Az elsõ váltóhoz tartozó markolatot legkisebb fokozatba téve a kijelzõ valahol 1-es és 2-es között áll, közelebb a 2-eshez. Innen rövid úton kapcsolja a kettest, a szám meg is jelenik, onnan meg a hármast (az is megjelenik), és még tovább is lehet tekerni, de nem kattan be, hanem ha elengedem, visszamegy 3-as pozícióba. Mit lehet itt tenni?
álltísd be a határolócsavart az elsõváltón és akkor nem tudod továbbtekerni.
"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan
"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.
Írta 2010. március 28. - 11:07
A vizuális tipusúaknak itt egy kép:
Írta 2010. március 24. - 17:30
Írta 2010. március 22. - 23:40
Írta 2010. március 22. - 23:39
BT. Kérdés,hogy milyen évjáratú coilered volt.
egyel régebbi mint a Tied - a tábla szerint 72 fokos nyeregvázcsõ, de azt nem feltétlrn kell elhinni, meg az eleve a gyárilag benne lévõ 130-as marzo hulladékkal lett volna igaz, én meg pike-al használtam néha full öszecsukva.-
a 06-os dawg meg elvileg majdnem ugyanaz a váz szinte csak színben más, de ott már csak 71,5 fokot írnak.
de több olyan 6"-t mozgót láttam mint a Tied, teljesen jól mûködö átdobóvaa.
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való
Írta 2010. március 22. - 23:31
BT. Kérdés,hogy milyen évjáratú coilered volt.
Írta 2010. március 22. - 23:28
az egyetlen kivétel a scott karbon g zero e-type xt átdobója volt, na annál nagyobb hányadék viszont nem sok létezhet
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való
Írta 2010. március 22. - 23:28
Szerintem így kellett volna: "Sok össztelós váznak az a hátránya, hogy nem váltanak szépen, kivéve például a speci direct mountos vázakat."
Írta 2010. március 22. - 23:23
hit meEzzel sokan vitatkozni fognak (én is:D), és joggal.
Írta 2010. március 22. - 23:22
az össztelós vázaknak ez a hátránya, hogy nem váltanak szépen, kivéve a speci direct mountos vázakat
Ezzel sokan vitatkozni fognak (én is:D), és joggal.
Írta 2010. március 22. - 23:15
mindegyik csak egyféle bilincsel jön, 34.9 a többi méretre adapterezni kell
csak kétféle tipus van igy, topswinges (alulbilincses) és down swinges (felülbilincses)
nem, a váltó egyforma, ugyanott is helyezkedik el, csak a bilincse van másholAham. Szóval lehet,h az alsó bilincsesbe meg beleérne a kerék berugózáskor. Kezdem kapisgálni.
Ezer köszi.
szerintem amugy a te vázadra nem emgy fel az alulbilincses
az össztelós vázaknak ez a hátránya, hogy nem váltanak szépen, kivéve a speci direct mountos vázakat
Írta 2010. március 22. - 23:15
Ezer köszi.