Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7437 hozzászólás a témában

hyperr

hyperr

vendég

• fórumtag
  • 111 hozzászólás
Sziasztok!

Lenne egy kis problémám a váltóbeállítással, ebben kérnék némi tanácsot.
Nem vagyok már kezdõ ezen a téren de most nem sok tippem van.
Az a gondom, hogy menet közben néha akaratlanul vált a gép, majd vissza.
Tehát idõnként a lánc át-át ugrik másik fokozatba majd vissza.
Nem nagyon gyakran van hogy csak pár kilométerenként teszi meg de akkor nagy kattanás zökkenés stb
igen kellemetlen.

Régebben akkor tapasztaltam ilyet amikor szemetes volt a bowden(nagy sarazás után), de most az a helyzet hogy:
-Bowdenek/bowdenházak (4mm) teljesen újak.
-Teljesen új XT sor van fent.
-Teljesen új Sram CrossStep 9 es lánc. (nem találtam benne törést vagy szoruló szemeket)
-A váltó egy XT shadow, nem új de eddig tökéletesen ment,
meg lett takarítva semmi koszmó nincs rajta, görgõi nem kotyognak, jól forognak.
-A kazettatestnek van egy minimális kottya, de mivel új az agy meg a másik tökéletesen
mûködõ kerón is van annyi kotty ez nem hiszem hogy okozhatná a gondot.

Ami gyanús de nem kellene hogy gond legyen(?)
A váz egy fully, himbakaros, felül vezeti a bowdent a felsõcsövön. Nem tudom hogy ez
okozhat-e problémát, a bowdennek nem hagytam túl nagy ívet a csukláspontnál, csak annyit hogy még szabadon
mozoghasson berugózásnál. Talán mintha elengedett kézzel mennek (nagyobb sag hátul) nagyobb eséllyel fordulna elõ.
De nem egyértelmûen eldönthetõ, e nélkül is jelentkezik néha az eset.
Összességében elég zavaró.

Játszottam még a b-tension állítócsavarral a váltón, most teljesen ki van tekerve, azaz
a görgõk legközelebbi pozícióban vannak a sorhoz, de még nem érnek a sorhoz (~ 1-2 cm)

Természetesen a gép állványra helyezve, meg az úton is próbálgatva tökéletesen pöccre vált.

Mostanra teljesen kifogytam a tippekbõl, úgyhogy segítsetek, valami 5 lettel!

[levi]

[levi]

törzsvendég

• fórumtag
  • 434 hozzászólás

ha nincs bekötve a váltóbóvden az elsõváltóba, akkor megvannak a fokozatok? ha így van akkor rosszul van beállítva.

Akkor is a fent leírtak szerint "mûködik". Esetleg nem lehetne valahogy frikcióssá alakítani a markolatot?
"Iszok ha gyõzök, iszok ha vesztek, a testem delíriumtól reszket"

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8.649 hozzászólás
ha nincs bekötve a váltóbóvden az elsõváltóba, akkor megvannak a fokozatok? ha így van akkor rosszul van beállítva.

[levi]

[levi]

törzsvendég

• fórumtag
  • 434 hozzászólás
Darabra megvannak :), csak az 1. (ami kijelzõ szerint 1 és 2 között van) és 2. között olyan keveset fordul a markolat, hogy nem húz elég bowdent (szerintem a külömbözetet lehet tovább húzni 3. után).

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

;965107']Köszi, de nem az a bajom, hogy tovább tudnám tekerni, hanem az, hogy a 3 pozícionált fokozat helyett csak 2 és féllel gazdálkodhatok. Mintha a váltómarkolat mechanikájában ment volna szét valami... csak tudnám, hogy mi.

amit leirtál abban az van, hogy megvan mind a 3 fokozat
tekintsünk el attól, hoyg az optikai kijelzõ mûködik-e vagy sem
a fokozatok megvannak?

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

[levi]

[levi]

törzsvendég

• fórumtag
  • 434 hozzászólás

mi a kérdés?
álltísd be a határolócsavart az elsõváltón és akkor nem tudod továbbtekerni.

Köszi, de nem az a bajom, hogy tovább tudnám tekerni, hanem az, hogy a 3 pozícionált fokozat helyett csak 2 és féllel gazdálkodhatok. Mintha a váltómarkolat mechanikájában ment volna szét valami... csak tudnám, hogy mi.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

;963856']Van egy kis problémám a zsírúj Shimano Revoshift váltómarkolatommal. Az elsõ váltóhoz tartozó markolatot legkisebb fokozatba téve a kijelzõ valahol 1-es és 2-es között áll, közelebb a 2-eshez. Innen rövid úton kapcsolja a kettest, a szám meg is jelenik, onnan meg a hármast (az is megjelenik), és még tovább is lehet tekerni, de nem kattan be, hanem ha elengedem, visszamegy 3-as pozícióba. Mit lehet itt tenni?

mi a kérdés?
álltísd be a határolócsavart az elsõváltón és akkor nem tudod továbbtekerni.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Tsipet

Tsipet

vendég

• fórumtag
  • 108 hozzászólás
Valaki tud olyan hátsóváltóról (Sram X0-án, és XX-en kívül), aminek rugót közrefogó kalitkáját nem szegecseléssel rögzítik? Ha jól látom akkor itt miniatûr zégergyûrûk vannak. Elvileg ezek bonthatóak.

A vizuális tipusúaknak itt egy kép:
Feltöltött kép

[levi]

[levi]

törzsvendég

• fórumtag
  • 434 hozzászólás
Van egy kis problémám a zsírúj Shimano Revoshift váltómarkolatommal. Az elsõ váltóhoz tartozó markolatot legkisebb fokozatba téve a kijelzõ valahol 1-es és 2-es között áll, közelebb a 2-eshez. Innen rövid úton kapcsolja a kettest, a szám meg is jelenik, onnan meg a hármast (az is megjelenik), és még tovább is lehet tekerni, de nem kattan be, hanem ha elengedem, visszamegy 3-as pozícióba. Mit lehet itt tenni?

forest

forest

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.146 hozzászólás
Akkor az én készülékemben van a hiba. :(

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.269 hozzászólás

BT. Kérdés,hogy milyen évjáratú coilered volt.

egyel régebbi mint a Tied - a tábla szerint 72 fokos nyeregvázcsõ, de azt nem feltétlrn kell elhinni, meg az eleve a gyárilag benne lévõ 130-as marzo hulladékkal lett volna igaz, én meg pike-al használtam néha full öszecsukva.-
a 06-os dawg meg elvileg majdnem ugyanaz a váz szinte csak színben más, de ott már csak 71,5 fokot írnak.

de több olyan 6"-t mozgót láttam mint a Tied, teljesen jól mûködö átdobóvaa.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

forest

forest

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.146 hozzászólás
Én is bilincsre gondoltam rob. De én is azt nézem,h a rugóstag rögzítõje miatt lehet,h nem is lehetne.

BT. Kérdés,hogy milyen évjáratú coilered volt.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.269 hozzászólás
nos nekem 1 kivétellel az összes fullimon (kikapu, coiler, dawg, stumpi) tökéletsen mûködött az elsõ váltó -ráadásul ugyanaz a darab xt vagy 5 éve - bár az is igaz hogy kikpu kivételéével különféle sram karokkal :)
az egyetlen kivétel a scott karbon g zero e-type xt átdobója volt, na annál nagyobb hányadék viszont nem sok létezhet
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás
Csak rosszul fogalmaztál.:)

Szerintem így kellett volna: "Sok össztelós váznak az a hátránya, hogy nem váltanak szépen, kivéve például a speci direct mountos vázakat."

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

Ezzel sokan vitatkozni fognak (én is:D), és joggal.

hit me

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás

az össztelós vázaknak ez a hátránya, hogy nem váltanak szépen, kivéve a speci direct mountos vázakat

Ezzel sokan vitatkozni fognak (én is:D), és joggal.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
mindegyik shimano váltó alul-felül húzós már egy ideje, csak az ilyen fdc051 szintûek nem. (azaz aceratól felfelé minden)
mindegyik csak egyféle bilincsel jön, 34.9 a többi méretre adapterezni kell
csak kétféle tipus van igy, topswinges (alulbilincses) és down swinges (felülbilincses)

Aham. Szóval lehet,h az alsó bilincsesbe meg beleérne a kerék berugózáskor. Kezdem kapisgálni.
Ezer köszi.

nem, a váltó egyforma, ugyanott is helyezkedik el, csak a bilincse van máshol
szerintem amugy a te vázadra nem emgy fel az alulbilincses
az össztelós vázaknak ez a hátránya, hogy nem váltanak szépen, kivéve a speci direct mountos vázakat

forest

forest

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.146 hozzászólás
Aham. Szóval lehet,h az alsó bilincsesbe meg beleérne a kerék berugózáskor. Kezdem kapisgálni.
Ezer köszi.

boti

boti

vendég

• fórumtag
  • 111 hozzászólás

Akkor viszont továbbra is él a kérdésem. Mi a különbség? :)

Top Swing: Ker
Down Swing: Ker

Így szerintem egyértelmû. Más a felfogatás módja. A bowdenhúzás mindkettõnél lehet akár 2 irányú is. Persze nem egyszerre:)

mancy

mancy

újonc

• fórumtag
  • 2 hozzászólás
Mi a véleményetek a Shimano 105-ös szettrõl?

http://shimano105.co...shimano-105.jpg