Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7437 hozzászólás a témában

czanga

czanga

törzsvendég

• fórumtag
  • 563 hozzászólás
Hogyha az árat nem nézzük, akkor mik a fõbb külömbségek egy shadow slx és egy deore shadow hátsó váltó közt? Remélem lesz aki tudja, és/vagy tapasztalta.

Scotty19

Scotty19

törzsvendég

• fórumtag
  • 377 hozzászólás
Szétszedtem a deore rapidfire váltókarjaimat 1 kis "tuning" miatt (kijelzõ pöcköt átfestettem zöldre) :)
És most ott tartok hogy váltás közben nem mozog a kijelzõ cucc. Van benne 1 kis v alakú rugó amit nem tudom hova kellene beakasztani ezért nem megy a kis pöcök sem. Valaki tudna nekem adni valami segítséget akár képekben akár szóban?
Köszi
Sírva születtél, körülötted mindenki nevetett, igyekezz úgy élni, hogy nevetve távozz, és körülötted mindenki sírjon.

Lacika

Lacika

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás
Mert más arányban húzza a bowdent mint a simanó. Sztem DH-ra megteszi az olcsóbb is!

DCCC

DCCC

vendég

• fórumtag
  • 80 hozzászólás
Segítséget kérnék Sram váltókkal kapcsolatban. Elsõ sorban, hogy mi az alapvetõ különbség egy Sram X9 és X7 között? Olvastam a gyári adatokat, de inkább tapasztalati dolgokra gondolok, DH-ra kellene. Valamint mi is pontosan az ESP és D.I.R.T. technológia? Shimano karokkal miért nem kompatibilisek? Köszi.

hyperr

hyperr

vendég

• fórumtag
  • 111 hozzászólás

Ha van telópumpád akkor nem nagy dolog és gyorsan meglehet a probléma forrása.

Most jutottam el odáig, hogy a javaslatokra kipróbáljam leereszteni a tagot. Bejött a dolog, ugyanis (mindenféle váltóállítgatás nélkül) a tagot leeresztve a soron a lánc elkezdtett kapkodni a lentebbi fokozat felé. Azaz valamiképpen lazult a bowden. Kicseréltem azt a kis bowdenszakaszt egy jóval hosszabbra, és kipróbáltam teljesen összenyomott taggal is meg felfújttal is. Most úgy tûnik hogy jól vált mindig. (így állványon)
A hurok amit tettem bele elég nagy, alapállapotban is nagyobb mint amennyit én magamtól hagytam volna, de úgy látszik ez a módja.
Remélem éles körülmények közt is bebizonyosodik hogy jól megy.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Én tennék egy próbát egy 1-1,5 centivel hosszabb utolsó bovdenházzal is.

A shadow bovdenezése így tökéletes ahogy képen van. Nálam is ilyen.

Az utólsó bowdent nincs értelme hosszabbra venni, mert a shadow váltó a képen látható pozíciónál elõrébb nem tud fordulni, mert ott a végállása.
Tehát csak hátrább fordulhat a váltótetst ami ugye rövidebb bowdenhosszt jelent.

Gyanús hogy akkor a felsõ (himbakarnál levõ) csatlakozás a ludas.
A teló leeresztéséhez még nem kezdtem hozzá, de ha más nem lesz az lesz a vége.

Ha van telópumpád akkor nem nagy dolog és gyorsan meglehet a probléma forrása.

A sebesség mindent megold.

hyperr

hyperr

vendég

• fórumtag
  • 111 hozzászólás

Az utólsó bowdent nincs értelme hosszabbra venni, mert a shadow váltó a képen látható pozíciónál elõrébb nem tud fordulni, mert ott a végállása.
Tehát csak hátrább fordulhat a váltótetst ami ugye rövidebb bowdenhosszt jelent.

Gyanús hogy akkor a felsõ (himbakarnál levõ) csatlakozás a ludas.
A teló leeresztéséhez még nem kezdtem hozzá, de ha más nem lesz az lesz a vége.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Na itt van 3 kép amin jól látszik hogy hogyan megy a váltóbovden.
Amint látjátok a mechanikából, rugózáskor még csökken a ház hossza.
Tehát, vélemény?

http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

Szerintem engedd ki a tagból a levegõt és nyomd össze a vázat és ha megfeszül (lehet megakad a nyeregcsõbilincsbe) akkor ez a baj, ha nem akkor nem.

A sebesség mindent megold.

kolin

kolin

törzsvendég

• fórumtag
  • 358 hozzászólás
nincs véletlenül valakinek elfekvõ v. rossz SRAM X-7 jobb oldali váltókarja?
nekem csak a kis kioldókar kéne, mert letört

nagy segítség lenne!

privibe vagy a kolinbiker@gmail.com-ra írjatok légyszi

köszi!!!

Csucsu

Csucsu

törzsvendég

• fórumtag
  • 780 hozzászólás
  • LocationBudapest
Szerintem is az lesz a ludas, berugózáskor megfeszül a bowden, és ez valószínû elég a pillanatnyi váltáshoz. Viszont ha ez a baj, akkor nem biztos, hogy egyszerû lesz kiküszöbölni. Próbáld meg esetleg úgy beállítani a váltót hogy kicsit késõbb váltson húzásra, ha enged ennyi játékot. Ha nem akkor passz.

hyperr

hyperr

vendég

• fórumtag
  • 111 hozzászólás
Na itt van 3 kép amin jól látszik hogy hogyan megy a váltóbovden.
Amint látjátok a mechanikából, rugózáskor még csökken a ház hossza.
Tehát, vélemény?

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8.649 hozzászólás
végülis kormánynál is ugyanaz a helyzet csak ott kisebb mértékben. pl a streetgépemen v-fék van, kormánypörinél érezhetõen kintebb fog a fék.

szerintem próbáld meg hosszabb bóvdenházzal. néha nekem is csinálta a reign... mondjuk az x9-nél tök máshogy megy a bowden.

hyperr

hyperr

vendég

• fórumtag
  • 111 hozzászólás
Este megpróbálok valami olyan fotót készíteni amin látszik a kérdéses terület.

Igazán nem azzal vitatkozok hogy nem ez a probléma, hanem a megoldást nem látom. Ettol rovidebb, es hosszabb bowdenburkolatot sem látnék jónak. De majd akkor a kép után megmondjátok szerintetek mi van.

(Elmélkedés on)
A kormánynál miert nem hasonló a helyzet? ott is burkolatban megy a váltóbowden, és amikor kanyarodok a két végpont egymáshoz képest elmozdul csak nem vertikálisan hanem horizontálisan. Sok különbséget nem látok. Sõt még ott nagyobb elmozdulás van mint a himbakarnál.
(Elmélkedés off)

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
Én is Matt ötletére szavazok....valószínû rángatja a bowdent bemozgás közben

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás

De biztosak vagytok benne hogy csak ez lehet a probléma?
Ennyi erõvel kanyarban is váltania kellene a biciklinek amikor fordítom a kormányt...

szerintem ezt gondold at megegyszer ;)

amugy nem biztos hogy ez a problema, de ez letezik, es mas megoldast se te se mi nem tudunk. tehat?

milyen vaz ez amugy? jobb lenne ha elottem lenne, mert igy leirasok alapjan kicsit zavaros a kep
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

hyperr

hyperr

vendég

• fórumtag
  • 111 hozzászólás
De biztosak vagytok benne hogy csak ez lehet a probléma?
Ennyi erõvel kanyarban is váltania kellene a biciklinek amikor fordítom a kormányt...

hyperr

hyperr

vendég

• fórumtag
  • 111 hozzászólás

Lehet mégse megfelelõ hosszú a váltó és a váz közötti bowdenszakasz.

Van benne fedetlen bowden szakasz a felsõcsõnél meg a támvillánál, de igazán annak nem kellene befolyásolnia.
A nem megfelelõ bovdenhossz... talán, de akkor mi az általánosan bevett gyakorlat?
Nem az hogy ne feszüljön semmilyen állásba sem, de tul bugyros se legyen?
Egyébkent amikor a bike berugózik akkor a bowden pont hogy bugyrosabb lesz (közelebb kerül a két vége egymáshoz) mivel a támvilla vége végsõsoron közelebb kerül a felsõcsõ végén levõ szemhez. (Mivel a himbakar forgáspont ezen szem alatt van, es a himbakar nyugalmi pozícióban nagyjából vízszintes.

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8.649 hozzászólás
Lehet mégse megfelelõ hosszú a váltó és a váz közötti bowdenszakasz.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
elkepzelheto hogy berugozaskor a bovden kicsit lazul, eleg ahoz hogy a valto megmozduljon, majd amikor a vaz visszaall alaphelyzetbe, akkor vissza feszul a bovden, es levalt a valto.

nekem szerencsere vegig bovdenhazban megy a kartol a valtoig, igy nem fordulhat ez elo, de ha neked olyan hogy vannak benne "fedetlen" bovdenszakaszok, akkor lehet hogy ez a baj

amit tudsz csinalni: felrakod allvanyra, es kiengeded a levegot a tagbol. akkor elvileg kezzel mar lehet mozgatni a vazat. vagy ki is lehet venni a tagot teljesen, bar akkor mar ketemberes a dolog. a lenyeg hogy hajtani kell a pedalt szepen lassan, es kozben mozatni a vaz hatuljat valahogy a ki-berugozast imitalva.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F