Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7437 hozzászólás a témában

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
azert van a valton vegallas csavar, hogy ne told bele a kullokbe, nem? :)
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

nekem kell a kijelzõ. francnak van kedve fejben tartani van e még fokozat vagy már a kûllõkbe váltok :)

Én is így vagyok vele.

A sebesség mindent megold.

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8.649 hozzászólás
nekem van kijelzõm, de ha kiváncsi vagyok "hányasban vagyok", akkor inkább nézek le a lánckeréksorra, mint a kijelzõre.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.269 hozzászólás

Változtak az új Sram karok ergonómiájukban? A "régi" kijelzõsökkel tudtam hüvelyk és mutatóujjal is váltani, és sokkal jobban kézre állt, mint a Shimano. )

hát ezt mondom én is.

nekem kell a kijelzõ. francnak van kedve fejben tartani van e még fokozat vagy már a kûllõkbe váltok :)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
nekem se hianyzik kulonosebben a kijelzo. ha nem jo fokozatban vagy akkor valtasz, ennyi
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás
Változtak az új Sram karok ergonómiájukban? A "régi" kijelzõsökkel tudtam hüvelyk és mutatóujjal is váltani, és sokkal jobban kézre állt, mint a Shimano. És kisebb a mozdulat maga is. Igaz, ha nem DH-ról van szó, a markolatváltóimat nem cserélném le egyik géprõl sem.
A kijelzõrõl meg annyit, hogy talán 4 éve már h nem használtam mûködõ kijelzõvel rendelkezõ váltókart... (van most nálam egy ilyen XT, de az meg nem volt felszerelve)

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Egy SS váltó is elviszi. Nem a váltó a szûk keresztmetszet, hanem a lánchossz és a láncvilla hossza.

Pont ezért adtam meg a lánc hosszt, mert hosszabb lánccal elviszi a 11-34-et is csak éppen le fog esni a lánc rázós lefeléken.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Három tányéros hajtómûnél, 11-32-es sornál 106 lánc szemmel a GS váltó is elviszi, és kibírja a véletlen nagytányér-nagytányér váltást is.

Egy SS váltó is elviszi. Nem a váltó a szûk keresztmetszet, hanem a lánchossz és a láncvilla hossza.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás
Három tányéros hajtómûnél, 11-32-es sornál 106 lánc szemmel a GS váltó is elviszi, és kibírja a véletlen nagytányér-nagytányér váltást is.

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8.649 hozzászólás
válaszoltam a privátra is de azért beírom ide is.
sramnál csak hüvelykujjal tudsz válatani, új shimanoknál van opció mutatóújjas váltáshoz lefele. De szerintem shimano is azért vezette be a hüvelykujjas lefeleváltást, mert sok ember megszerette a sramnál és aki egyszer kipróbálja és megszokja annak sohasem fog kelleni a mutatóujjas váltás .)

nekem is az x9 vált be, de barátnõnek gond nélkül mûküdik az xt shadow, xt karral.
válaszd azt amelyik jobban illik a bringához. egyiket sem fogod megbánni.

közép vs hosszú?
Három lánckerékhez inkább a hosszúkanalast szokták ajánlani, de ha nem váltasz keresztbe (nagytányér, hátul nagy lánckerekek) akkor jó lehet a középkanalas is, jobban feszít.

hatragyi

hatragyi

vendég

• fórumtag
  • 143 hozzászólás
Úgy néz ki, akkor marad az xt shadow váltó, xt karral. Az x9 váltó igen, de az x9 váltókar nem tetszene. Sajnos kipróbálni nem fogom tudni az x9 kart (vidék), csak az itt elmondottakra, és az asszony sram attack trigger shifter váltókarjára tudok hagyatkozni, bár nem teljesen olyan mint az x9, csak annyi, hogy ez is csak egyujjas.

hatragyi

hatragyi

vendég

• fórumtag
  • 143 hozzászólás

Persze, én is. Csak ugyanabba az irányba kellett nyomni mintha hüvelykujjal váltanál. Kifacsart póz.

:) .

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

én tudtam az x9 triggerel matatóujjal is váltani...igaz azon még volt kijelzõ

Persze, én is. Csak ugyanabba az irányba kellett nyomni mintha hüvelykujjal váltanál. Kifacsart póz.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.269 hozzászólás
én tudtam az x9 triggerel matatóujjal is váltani...igaz azon még volt kijelzõ
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Most lehet félreértjük egymást. Szóval az x9 váltókar olyan, hogy hüvelykujjal lehet fel és le is váltani, és esetleg mutatóujjal is tudok lefelé váltani, vagy itt nincs mutatóujj opció, csak a hüvelyujjal megy minden irányba?

Na látod ezt pontosan nem tudom megmondani, a barátnõm bicaján X7-es van ott nincs csak hüvelyk újjal váltás. Nincs alternatíva csak saját márkás váltókarral mûkszik.

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás
Sõt, ha jól emlékeszem vissza a Sram váltókra, akkor azok nagyobbik karja 80-90 fokkal elforgatott síkban mozog a Shimanohoz képest. Ami azt jelenti, hogy a hüvelykujjaddal nem lefelé, hanem oldalra kell nyomni, ami nem túl kényelmes.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

hatragyi

hatragyi

vendég

• fórumtag
  • 143 hozzászólás

Csak hüvelykujjal tudsz váltani.

Ajjaj, nem jó hír. :-(
Vannak más lehetõségeim váltókarok terén az x9 váltóhoz?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Most lehet félreértjük egymást. Szóval az x9 váltókar olyan, hogy hüvelykujjal lehet fel és le is váltani, és esetleg mutatóujjal is tudok lefelé váltani, vagy itt nincs mutatóujj opció, csak a hüvelyujjal megy minden irányba?

Csak hüvelykujjal tudsz váltani.

hatragyi

hatragyi

vendég

• fórumtag
  • 143 hozzászólás

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás
Igen az X9 olyan, de ez a funkció mûködik az új XT váltókaron is mint opció, válthatsz lefelé mutató újjal is és ugyan ezt a kart tolhatod elõre is hüvelyk újjal is ahogy tetszik, csak kézre esõbb nekem a SH-nál, A régi XT nem tudta ezt és nem is éreztem szükségét, de most az XTR-en is lehet így váltani, sõtt duplán lehet lefelé ami meg nagyon tetszik.:)