Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7430 hozzászólás a témában

bexzy

bexzy

vendég

• fórumtag
  • 29 hozzászólás
Sziasztok!
Most készülök komplett cross bicajt venni, de olyat szeretnék amin fékváltókar van.
Egy kerékpár leírásánál ezt találtam a váltókarnál : Shimano ST-EF60-8
Ez mit jelentene, hogy fékváltókar-e, és az a 8 az pedig, hogy 8 sebességes a hátsó?
Valamint mivel még ilyet nem próbáltam, ezeknek hogy megy a használata, mert eddig Revoshift-em van, de ezeket még nem láttam mûködésben.
Elõre is köszi
bexzy

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás
Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy a hetes és nyolcas váltókarok ugyan annyit húznak a váltásnál?

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás

Az élet nagy kérdése:
Mikor kopott el egy alsó váltógörgõ?
http://imagerz.com/Q...EtvAwJWA1xMEwVR
Ez például? :) (még tartja a láncot)

Ne tréfáljál már ! :D Addig simán használhatod, amíg már a kis hegyek is eltünnek. Másokkal meg ne törõdj, mit mondanak a dobócsillagodra. Elvégre a Shimano és a ninják is Japán dolgok.
Marci

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
nagyon szivesen ;)
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

lordborr

lordborr

vendég

• fórumtag
  • 33 hozzászólás

a ket gorgo kozul az egyik olyan hogy ha megfogod a porvedokkel egyutt, akkor vizszintes iranyban van neki par mili mozgasa. a masik fix. a fix megy alulra.

Szia Tamaska!

Köszi a segítséget! Még jó,hogy megkérdeztem, mert ha az én logikám alapján teszem össze, akkor pont fordítva tettem volna vissza a görgõket! :cool2:

By,
lordborr

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
a ket gorgo kozul az egyik olyan hogy ha megfogod a porvedokkel egyutt, akkor vizszintes iranyban van neki par mili mozgasa. a masik fix. a fix megy alulra.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

lordborr

lordborr

vendég

• fórumtag
  • 33 hozzászólás
Sziasztok!

Egy elég suta kérdésem lenne: a hátsó váltó görgõi közül melyiket kell alulra-, ill. felülre rakni???

Tisztítási célzattal leszedtem ugyanis a görgõket egy alivio hátsó váltóról. És mivel kívülrõl tökéletesen egyformának tûntek, nem jegyeztem meg, hogy melyik volt alul, ill. felül. Aztán a takkerolási folyamat közben konstatáltam, hogy mégis van eltérés a két görgõ között: az egyik a görgõ mûanyag anyagába ágyazott fémperemes, a másik sima mûanyag peremes kialakítású. Úgy sejteném, hogy az alsó görgõ kapja a nagyobb igénybevételt ezért logikailag ide raknám vissza a fém peremest. Jól gondolom én ezt? Van ennek egyáltalán jelentõsége? Valaki legyen szíves homályosítson fel a helyes pozíciókról! Egyébként mi ezeknek a görgõknek a hivatalos neve? Az alsó a feszítõ-, és a felsõ a vezetõ görgõ?

Köszi a segítséget!
lordborr

u.i.: érdekelne még, hogy mivel ajánlott, ki mivel szokta a váltók kenését végezni: olaj, TF2, WD-40, esetleg egy kis zsír a rugóra...

ricsárd

ricsárd

vendég

• fórumtag
  • 175 hozzászólás
Ma Visegrád felé tekertünk.............tökig ér a sár. De ami a lényeg, hogy eltört a hátsó váltó tartó konzolom. Az eredmény: két törött küllõ, váltókanál leves, lánc leves, a vázon egy nyírás és dög nagy nyolcas a kerékben. Azért jó volt a tekerés:)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

nekem volt ennél kopottabb is :)

Köszi. Én is úgy gondolom, hogy kophat még (még vannak rajta fogak :) ), csak sokan piszkálnak vele, hogy cseréljem már le, mert úgy néz ki mint egy dobócsillag.

A sebesség mindent megold.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Az élet nagy kérdése:

nekem volt ennél kopottabb is :)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Az élet nagy kérdése:

wiloz

wiloz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.820 hozzászólás
Kijelzõs és kijelzõ nélküli váltókarokat is használok de soha nem nézem hogy hányasban vagyok. :) Ízlések és pofonok. Bérelni kell egy kínai vendégmunkást aki utánunk teker nézi a lánckerekeket és bemondja mennyi van még.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

azert van a valton vegallas csavar, hogy ne told bele a kullokbe, nem? :)

ááá
nem ez volt a lényeg....:)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
azert van a valton vegallas csavar, hogy ne told bele a kullokbe, nem? :)

RAUH-Welt
B E G R I F F

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

nekem kell a kijelzõ. francnak van kedve fejben tartani van e még fokozat vagy már a kûllõkbe váltok :)

Én is így vagyok vele.

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8.649 hozzászólás
nekem van kijelzõm, de ha kiváncsi vagyok "hányasban vagyok", akkor inkább nézek le a lánckeréksorra, mint a kijelzõre.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Változtak az új Sram karok ergonómiájukban? A "régi" kijelzõsökkel tudtam hüvelyk és mutatóujjal is váltani, és sokkal jobban kézre állt, mint a Shimano. )

hát ezt mondom én is.

nekem kell a kijelzõ. francnak van kedve fejben tartani van e még fokozat vagy már a kûllõkbe váltok :)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
nekem se hianyzik kulonosebben a kijelzo. ha nem jo fokozatban vagy akkor valtasz, ennyi

RAUH-Welt
B E G R I F F

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás
Változtak az új Sram karok ergonómiájukban? A "régi" kijelzõsökkel tudtam hüvelyk és mutatóujjal is váltani, és sokkal jobban kézre állt, mint a Shimano. És kisebb a mozdulat maga is. Igaz, ha nem DH-ról van szó, a markolatváltóimat nem cserélném le egyik géprõl sem.
A kijelzõrõl meg annyit, hogy talán 4 éve már h nem használtam mûködõ kijelzõvel rendelkezõ váltókart... (van most nálam egy ilyen XT, de az meg nem volt felszerelve)

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Egy SS váltó is elviszi. Nem a váltó a szûk keresztmetszet, hanem a lánchossz és a láncvilla hossza.

Pont ezért adtam meg a lánc hosszt, mert hosszabb lánccal elviszi a 11-34-et is csak éppen le fog esni a lánc rázós lefeléken.