Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7437 hozzászólás a témában

bexzy

bexzy

vendég

• fórumtag
  • 29 hozzászólás

Ezt nem értem, 15 éve is fékváltókarnak hívtuk az ilyesmit, és sokkal elterjedtebb volt a magasabb kategóriákban, mint a különálló váltó és fékkar, lévén, hogy a fékkarnak nem volt olyan sok szerepe a canti fékek világában (nem úgy mint a tárcsafékeknél). Szóval semmi butítás nincs a dologban, ha csak azt nézem, hogy egybe van építve a motyó.

Amire te gondolsz a dual control, bár itt tényleg pontosabb elnevezés a fékváltókar.

Akkor már csak annyi, hogy ha jól gondolom, akkor az elsó kar ami a hüvelyk ujjnál van azzal tudok felfelé váltani, ami a mutató ujjnál azzal meg lefele? Mert nekem így lenne legalábbis ésszerû, de nem biztos.

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás
A hátsó váltó görgõit ki mivel keni? Lehet hogy volt már téma, de nem találtam.
Csak azért jött nálam elõ, mert volt már jópár bringám és szerelgettem is õket eleget, meg másokét is, de új hátsó váltót most vettem és raktam fel elõször és hát meglepetés ért... A forgáspontoknál ott volt szépen a gyári zsír, de a görgõk tök szárazak voltak (Deore LX), viszont a csavarok szépen menetrögzítõvel be voltak ragasztva...ebbõl arra következtetek, hogy Shimanoék úgy gondolják hogy olajozzuk (vagy azt se?).
Én azt szoktam csinálni, hogy amikor szétszedem megpucolom és bezsírozom a tengelyét, még a porvédõ alá is rakok zsírt. Ezzel az újjal is ezt tettem.
Failure is always an option.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Ez a Rapid Fire váltókar butítása, nem túl praktikus szerintem, Easy Fire néven fut. A fékváltókarnál a fékkarral váltasz és fékezel is.

Ezt nem értem, 15 éve is fékváltókarnak hívtuk az ilyesmit, és sokkal elterjedtebb volt a magasabb kategóriákban, mint a különálló váltó és fékkar, lévén, hogy a fékkarnak nem volt olyan sok szerepe a canti fékek világában (nem úgy mint a tárcsafékeknél). Szóval semmi butítás nincs a dologban, ha csak azt nézem, hogy egybe van építve a motyó.

Amire te gondolsz a dual control, bár itt tényleg pontosabb elnevezés a fékváltókar.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Akkor ezt minek nevezik, ha nem fékváltókar, mert a marokváltót, valamint a régi hagyományos váltót ismerem.

Ez a Rapid Fire váltókar butítása, nem túl praktikus szerintem, Easy Fire néven fut. A fékváltókarnál a fékkarral váltasz és fékezel is.

bexzy

bexzy

vendég

• fórumtag
  • 29 hozzászólás

Pont arról nincs kép a Shimano oldalán de ilyesmi:Product Nem fékváltókar, és szerintem cross bicajon nem is fogsz találni fékváltókart.

Akkor ezt minek nevezik, ha nem fékváltókar, mert a marokváltót, valamint a régi hagyományos váltót ismerem.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.673 hozzászólás

Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy a hetes és nyolcas váltókarok ugyan annyit húznak a váltásnál?

Igen, ugyan annyit húznak.
Marci

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Sziasztok!
Most készülök komplett cross bicajt venni, de olyat szeretnék amin fékváltókar van.
Egy kerékpár leírásánál ezt találtam a váltókarnál : Shimano ST-EF60-8
Ez mit jelentene, hogy fékváltókar-e, és az a 8 az pedig, hogy 8 sebességes a hátsó?
Valamint mivel még ilyet nem próbáltam, ezeknek hogy megy a használata, mert eddig Revoshift-em van, de ezeket még nem láttam mûködésben.
Elõre is köszi
bexzy

Pont arról nincs kép a Shimano oldalán de ilyesmi:Product Nem fékváltókar, és szerintem cross bicajon nem is fogsz találni fékváltókart.

bexzy

bexzy

vendég

• fórumtag
  • 29 hozzászólás
Sziasztok!
Most készülök komplett cross bicajt venni, de olyat szeretnék amin fékváltókar van.
Egy kerékpár leírásánál ezt találtam a váltókarnál : Shimano ST-EF60-8
Ez mit jelentene, hogy fékváltókar-e, és az a 8 az pedig, hogy 8 sebességes a hátsó?
Valamint mivel még ilyet nem próbáltam, ezeknek hogy megy a használata, mert eddig Revoshift-em van, de ezeket még nem láttam mûködésben.
Elõre is köszi
bexzy

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás
Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy a hetes és nyolcas váltókarok ugyan annyit húznak a váltásnál?

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.673 hozzászólás

Az élet nagy kérdése:
Mikor kopott el egy alsó váltógörgõ?
http://imagerz.com/Q...EtvAwJWA1xMEwVR
Ez például? :) (még tartja a láncot)

Ne tréfáljál már ! :D Addig simán használhatod, amíg már a kis hegyek is eltünnek. Másokkal meg ne törõdj, mit mondanak a dobócsillagodra. Elvégre a Shimano és a ninják is Japán dolgok.
Marci

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
nagyon szivesen ;)
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

lordborr

lordborr

vendég

• fórumtag
  • 33 hozzászólás

a ket gorgo kozul az egyik olyan hogy ha megfogod a porvedokkel egyutt, akkor vizszintes iranyban van neki par mili mozgasa. a masik fix. a fix megy alulra.

Szia Tamaska!

Köszi a segítséget! Még jó,hogy megkérdeztem, mert ha az én logikám alapján teszem össze, akkor pont fordítva tettem volna vissza a görgõket! :cool2:

By,
lordborr

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
a ket gorgo kozul az egyik olyan hogy ha megfogod a porvedokkel egyutt, akkor vizszintes iranyban van neki par mili mozgasa. a masik fix. a fix megy alulra.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

lordborr

lordborr

vendég

• fórumtag
  • 33 hozzászólás
Sziasztok!

Egy elég suta kérdésem lenne: a hátsó váltó görgõi közül melyiket kell alulra-, ill. felülre rakni???

Tisztítási célzattal leszedtem ugyanis a görgõket egy alivio hátsó váltóról. És mivel kívülrõl tökéletesen egyformának tûntek, nem jegyeztem meg, hogy melyik volt alul, ill. felül. Aztán a takkerolási folyamat közben konstatáltam, hogy mégis van eltérés a két görgõ között: az egyik a görgõ mûanyag anyagába ágyazott fémperemes, a másik sima mûanyag peremes kialakítású. Úgy sejteném, hogy az alsó görgõ kapja a nagyobb igénybevételt ezért logikailag ide raknám vissza a fém peremest. Jól gondolom én ezt? Van ennek egyáltalán jelentõsége? Valaki legyen szíves homályosítson fel a helyes pozíciókról! Egyébként mi ezeknek a görgõknek a hivatalos neve? Az alsó a feszítõ-, és a felsõ a vezetõ görgõ?

Köszi a segítséget!
lordborr

u.i.: érdekelne még, hogy mivel ajánlott, ki mivel szokta a váltók kenését végezni: olaj, TF2, WD-40, esetleg egy kis zsír a rugóra...

ricsárd

ricsárd

vendég

• fórumtag
  • 175 hozzászólás
Ma Visegrád felé tekertünk.............tökig ér a sár. De ami a lényeg, hogy eltört a hátsó váltó tartó konzolom. Az eredmény: két törött küllõ, váltókanál leves, lánc leves, a vázon egy nyírás és dög nagy nyolcas a kerékben. Azért jó volt a tekerés:)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

nekem volt ennél kopottabb is :)

Köszi. Én is úgy gondolom, hogy kophat még (még vannak rajta fogak :) ), csak sokan piszkálnak vele, hogy cseréljem már le, mert úgy néz ki mint egy dobócsillag.

A sebesség mindent megold.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Az élet nagy kérdése:

nekem volt ennél kopottabb is :)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Az élet nagy kérdése:

A sebesség mindent megold.

wiloz

wiloz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.820 hozzászólás
Kijelzõs és kijelzõ nélküli váltókarokat is használok de soha nem nézem hogy hányasban vagyok. :) Ízlések és pofonok. Bérelni kell egy kínai vendégmunkást aki utánunk teker nézi a lánckerekeket és bemondja mennyi van még.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.269 hozzászólás

azert van a valton vegallas csavar, hogy ne told bele a kullokbe, nem? :)

ááá
nem ez volt a lényeg....:)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való