Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7437 hozzászólás a témában

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

egy kollegám már kb egy hónapja használja napi szinten melóba járásra a 11-es Alfine szettet
majd mondom neki, ha tud rá idõt szakitani irhatna róla pár sort.

OK, köszi. Kettõnket biztos érdekel, de gondolom mást is.
Failure is always an option.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

Van valakinek talasztalata az új 11 sebességes Alfine-al?
Csak ilyen épphogy kipróbálós teszteket sikerült gugliznom. Ezekben viszont mindenki hasra van esve tõle.
Megfordult a fejemben, hogy esetleg jó lenne MTB-be, nem versenyzek és nem vagyok súlymániás, viszont törtem már le hátsó váltót, meg szakítottam el láncot, ezért szimpatikus...
Rohloff Speedhub is tetszik és azt dícsérik nagyon de a Shimano feleannyiba kerül, és a 400% körüli áttételtartomány elég lenne.

egy kollegám már kb egy hónapja használja napi szinten melóba járásra a 11-es Alfine szettet
majd mondom neki, ha tud rá idõt szakitani irhatna róla pár sort.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 hozzászólás
A monti elsõ váltó nem viszi el, mert túl nagy neki az országúti hajtómû...
A Shimanonak van viszont olyan elsõ váltója, ami országúti tányérhoz és monti váltókarhoz való. (FD-R770 a kódja)
Amúgy érdemes ezt a táblázatot átnézni ilyen kérdések esetén.

Versus71

Versus71

vendég

• fórumtag
  • 41 hozzászólás
Sziasztok,

Egy kicsi segítséget kérnék ...
Adott egy Shimano 105 Compact 5750 50-34 , egy pár Shimano XT Shifters 10sp M770 és egy Shimano XT Rear Derailleur Shadow 10 Speed M773.A kérdésem hogy milyen elsõ váltóval mûködhetne ez a kombináció ? Elviszi a MTB elsõ váltó vagy csak egy országúti ? Az országúti elsõváltó és ez a váltókar mûködne együtt ? Köszi a választ mindenkinek.

RedEagle

RedEagle

vendég

• fórumtag
  • 151 hozzászólás

Csak ilyen épphogy kipróbálós teszteket sikerült gugliznom. Ezekben viszont mindenki hasra van esve tõle.
Megfordult a fejemben, hogy esetleg jó lenne MTB-be, nem versenyzek és nem vagyok súlymániás, viszont törtem már le hátsó váltót, meg szakítottam el láncot, ezért szimpatikus...
Rohloff Speedhub is tetszik és azt dícsérik nagyon de a Shimano feleannyiba kerül, és a 400% körüli áttételtartomány elég lenne.

Látom neked is eszedbe jutott. Már ezen kattogok kb. 2 hónapja. Kb. ugyan úgy vagyok vele mint te és már nem szeretném, hogy a gyártók letolják a torkomon ezt a 10s rendszert. Mert, hogy a 9s kiszórják a piacról a felsõbb kategóriákban 1-2 éven belül az szinte biztos. Mondjuk most nem lenne rá keret, de még amúgy sem aktuális a csere.
Egyébként van gyártó aki alkalmazza, gondolom több is pl:
Genesis IO iD Alfine 11
Olyan hegyre mentem, aminek nem volt teteje csak vége. Úgy hívták szél.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Az hiszem 760-as még a sima rapid fire volt,

Akkor ez az oka, a 770es sokkal érzékenyebben vált felfelé.
Emlékszem, amikor laciklon próbálta a 770eseimet az õ 760asa után és egybõl kettõt váltott.

A sebesség mindent megold.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Nekem lefelé jelentett gondot. Felfelé annyival nem volt érzékenyebb, mint az xt, hogy kettõt váltsak.
Milyen xt-t használtál az xtr elõtt?

Az hiszem 760-as még a sima rapid fire volt,

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás
Failure is always an option.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
bowdenezésfüggõ is azért, kinek hogy vált.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Fordítva, XTR-el felfelé sokkal könnyebb mint XT vel, én tavasszal váltottam és eleinte elõfordult több áttétel váltása felfelé annyira könnyen kapcsol, lefelé kioldási erõben nincs nagy különbség, de XTR- nél tudsz kettesével váltani le.

Nekem lefelé jelentett gondot. Felfelé annyival nem volt érzékenyebb, mint az xt, hogy kettõt váltsak.
Milyen xt-t használtál az xtr elõtt?

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Igen, érezhetõ. Pl ha átülsz egy slx-es bringáról egy xt-vel szereltre akkor elsõre kettõt fogsz váltani. Az xtr és az xt között már nincs ennyi különbség felfelé váltásban, a lefelében viszont van, mert ott az xtr-rel fogsz kettõt váltani ha átülsz xt-rõl. De az elsõ használat után simán megszokod bármelyiket, csak akkor zavaró ha átülsz az egyik bringáról a másikra.

Fordítva, XTR-el felfelé sokkal könnyebb mint XT vel, én tavasszal váltottam és eleinte elõfordult több áttétel váltása felfelé annyira könnyen kapcsol, lefelé kioldási erõben nincs nagy különbség, de XTR- nél tudsz kettesével váltani le.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

És érezhetõ is a különbség, vagy csak elméletben létezik? Ehhez képest az XTR? (Éppen tervezgetem a jövõ évi gépet...)

Igen, érezhetõ. Pl ha átülsz egy slx-es bringáról egy xt-vel szereltre akkor elsõre kettõt fogsz váltani. Az xtr és az xt között már nincs ennyi különbség felfelé váltásban, a lefelében viszont van, mert ott az xtr-rel fogsz kettõt váltani ha átülsz xt-rõl. De az elsõ használat után simán megszokod bármelyiket, csak akkor zavaró ha átülsz az egyik bringáról a másikra.

drotos.toth

drotos.toth

vendég

• fórumtag
  • 201 hozzászólás

Felfelé gyorsabban vált, érzékenyebb a kar.

És érezhetõ is a különbség, vagy csak elméletben létezik? Ehhez képest az XTR? (Éppen tervezgetem a jövõ évi gépet...)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Az XT váltókar hamarabb old ki, mint az SLX? Vagy egyéb érdemi különbség van köztük?

Felfelé gyorsabban vált, érzékenyebb a kar.

drotos.toth

drotos.toth

vendég

• fórumtag
  • 201 hozzászólás
Az XT váltókar hamarabb old ki, mint az SLX? Vagy egyéb érdemi különbség van köztük?

breeze

breeze

vendég

• fórumtag
  • 149 hozzászólás
Üdv,

2x10-es váltásra cserélném jelenlegi rendszeremet.
Mit kell cserélnem, s van-e tapasztalat mire?
Az SLX család szimpatikus, alá nem mennék, fölé meg anyagiak miatt nem.
Jelenleg:
- Deore elsõ váltókarok
- Deore elsõ váltó
- Deore hajtómû
- SLX hátsó váltóm van.
Mit, hol kapok meg szerintetek a legjobb áron? Mindent el kell adnom?
Köszi.
;) breeze :mad:

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
asszem az lesz a legegyszerubb, hogy felrakom mindkettot. beallitom, aztan megnezem mit csinal :) bar olyanokat olvastam, ha rovidebb mint kell, akkor kis kerekeknel hajlamos ledobalni a lancot, viszont precizebb, es kevesbe csapkod.

blueshark

blueshark

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.190 hozzászólás
Alivió hátsó váltót cseréltem középkanalas X-9-re, semmi változás nem történt a váltásban na jó csak annyi hogy a Sram sokkal jobb :)
Team Heavy Pedal - Szeged

A tehetség az, amikor többet tudsz, mint amennyit tanultál.

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 hozzászólás
Biztos jön majd egy bicószerelõ ember aki ezt profibban el tudja mondani, de alapvetõen a kanál egyfajta puffer szerepet tölt be - felveszi a feles láncot, illetve enged amikor többre van szükség. Pl. gondolj bele, amikor hátul pl. 14-esen vagy, és elöl felváltasz 42-rõl 52-re. Akkor hirtelen 10 foggal több "kerül a rendszerbe", és valahonnét jönnie kell annak a plusz láncmennyiségnek.

A rövidebb kanál nyilván kevesebb láncszemet bír pufferelni.

(Magyarul, a fogszámok alapján számított lánchossznak kevés lesz a kanál, nem tudja felvenni, és lógni fog.)

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
ranezesre mindkettonel azt mondanam, hogy hosszukanalas :) de nem egyformak az tuti (igaz a valto sem ugyanaz).

a lanchossz: hogy lehet tul hosszu vagy rovid, amikor eleve a lancfeszito nelkul kell meretezni (nagy tanyer-nagy kerek)?
a belelogast azt ugy mondod, hogy nem lehet a feszitot olyan pozicioba hozni (lancfeszito csavarral), hogy ne logjon le a lanc? a doksi szerint a sram mmben hatarozza meg, hogy milyen tavolsagra kell kerulnie a ket szelso helyzetben a gorgonek a koszoru fogaskerekeitol (6mm).

http://www.sram.com/...Derailleurs.pdf