a shadow plus váltóknál, ha jól értem, az a lényeg, hogy a kuplung feszesen tartja a láncot azáltal, hogy nem engedi előremozdulni a váltókanalat, ugye?
Engedi, csak jóval nehezebben. Azt is be lehet állítani hogy milyen erősen működik, de ezt egyszerű szimulálni is azzal hogy nem teljesen fordítod el a "kapcsoló"-t. Szóval lehet vele játszani ha kompromisszum kell, én nem érzek különbséget (XT) úgyhogy mindig bekapcsolom mert a lánczaj kissebb és sose esik le (váltófül ferdülés persze más tészta).
ez a váltás minőségét mennyire rontja? ez az extra feszítés ami a láncot éri, nagyon érezhető tekerés közben?
Nem nagyobb feszítésről van szó hanem egy irányba nagyobb ellenállásról. Tekerés közben nincs különbség, akkor se lenne ha odahegesztenéd a kanalat (csak akkor nehéz lenne váltani ) Sőt, a mozgó kanál/lánc több kinetikus energiát nyel el (hőmérsékletük nő), de ez montisoknak kb. annyira szignifikáns mint egy aerodinamikusabb szemüveg. Az hogy könnyebben mozog a kanál nem azt jelenti hogy átlagosan kissebb az ellenállás a görgőn (mert nagyobb amikor a könnyebben kimozgó kanál visszaleng, még az is elképzelhető hogy ez nagyobb is mint a könnyebben elmozgással nyert minimális előny -> megint (inszignifikáns) hőtermelés).
A váltás minőségét szerintem nem rontja, még abban se vagyok biztos hogy sokan érzik a különbséget (menet közben, nem a laborban/fejben).
(lehet, nagyon f@sz kérdések, de nekem pl az is feltűnik, hogy a hosszúkanalas váltókkal (amik ugye nem tudják annyira feszíteni a láncot) finomabban, könnyebben fut ugyanaz a rendszer mintha rövidkanalassal használom. ezrét kérdezem.)
Nem erősebb a rövidkanalasnak a rugója, pont azért hogy hasonlót tudjon feszíteni mint egy hosszabb? Ha igen akkor nagyobb a váltó és a futóellenállás, tehát nehezebben fut a lánc (elvileg, ha ugyanúgy/tökéletesen felfekszik a görgőkre, elképzelhető hogy pont azért mert túl laza nem fekszik fel tökéletesen és ezáltal veszt energiát a fogakra rácsúszászkor). De ember a talpán akinek számítanak ezek a különbségek, mármint fizikailag, nem pszichológiailag.