Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Please log in to reply
7430 replies to this topic

iollari

iollari

újonc

• fórumtag
  • 8 posts
oké oké, úgy látszik elvitték a gondolkodó agyamat a lények.
A H csavar max arra jó, hogy ne váltsak túl a nagy keréken, de ha nem elég feszes a bowden, akkor odáig már ki sem jut a lánc-terelõ (vagy mi).
tehát, ha lazítanék rajta, az biztos nem segítene.
Egyébként nem akadályozza a csavar a felváltást, minden tök rendbe van, csak egyszerre vettünk két új bringát, az enyémen acera, a másikon alivio elsõ váltóval, és nagyon durva különbség van aközött, hogy mennyi erõ kell az enyém és mennyi a barátnõm bringáján ahhoz, hogy elöl a 3. pozícióba kattintsuk a váltókart. de pontos, nem vált túl, szóval minden ok, csak mivel én 10 éve nem bringázom, akkor meg egy teljesen kézzel szabályozható (nem kattintós) váltójú ócskaságom volt, sajnos nem vagyok teljesen képben a "mostani" váltókat illetõen. Azért a végpon-beállítsáokat meg tudom csinálni, meg, mivel nem bonyolult szerkezetek, azért sejtem, hogy mi hogy van. De tudom, hogy vannak olyanok, akik tök profin nyomják, és talán több tapasztalatuk van, nem szégyellek tanulni senkitõl, ezért idegesítem a fórumot a hülye kérdésekkel...:)

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
A bowden feszítés-lazítás a középsõ fokozat pozícióját változtatja.
A legtöbb foggal rendelkezõ fokozat állítócsavarja a túlváltást akadályozza meg, az egy ütközõ tulképp. (Dettó a kicsié.)
Erõ kell ide, ennyi az egész.

Javaslat esetleg a markolatváltó.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
igen, ez sajnos ilyen, rugó ellenében nehezebb váltani.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,881 posts

Mivel nem szóltatok róla, gondolom a bowdenlazítás nem jó 5let. (persze, ahogy ismerem magam, 7végén kipróbálom, aztán majd valszeg szívok vele, hogy visszaállítsam normálisra

Ne csináld már.

Ha lazítasz a bowdenen, akkor szerinted hogy a túróba tenné fel a nagytûnyérra? Azért gondolkozz picit.

Tapasztalatból mondom, hogy az is lehet a probléma, hogy a "H" jelû csavar beállításával lehet gond, hogy akadályozza a nagytányérra történõ váltást.

Probáld meg, hogy ezt a csavart egy/másfél fordulattal kijjebcsavarod. Ha nincs változás akkor csavard vissza és marad a "gyúrós" módszer.

iollari

iollari

újonc

• fórumtag
  • 8 posts
Mivel nem szóltatok róla, gondolom a bowdenlazítás nem jó 5let. (persze, ahogy ismerem magam, 7végén kipróbálom, aztán majd valszeg szívok vele, hogy visszaállítsam normálisra, végül megmondom a szerelmemnek, hogy gyúrjon hüvelykujjra:):):))
Piszkos és kopott nem lehet a váltó, mert az egész bringa vadiúj, nincs benne 25 km.
Azért köszi a válaszokat...

io

szaBike

szaBike

törzsvendég

• fórumtag
  • 302 posts
Küld meg a váltó forgáspontjait WD-40 el vagy ha nincs akkor láncolajjal.Ha ettõl javul akkor piszkos volt vagy kopott az elsõ váltó.

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,695 posts
SZVSZ azért nehezebb 2-rõl 3-ra váltani, mert a rugó akkor jobban megfeszül. Nekem az X-Gen-em is ilyen, eleinte nehéz volt nyomni, de aztán megerõsödött az ujjam.
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

rmx rider

rmx rider

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,790 posts
Ilyen jellegû problémám nekem is volt, de én rágyúrtam újjra és mostanra minden ok. :bananadan nekem az elsõ pár hétbe még jó volt a váltás utána kezdett el csak nehezedni

iollari

iollari

újonc

• fórumtag
  • 8 posts
Sziasztok!

Tegnapi váltóbeállítgatós problémámmal a segítségetekkel sikerült megbirkóznom, köszi Nektek! Már csak egy bajom van az oldalbordám elsõ váltójával, kiváncsi vagyok, mit gondoltok.
szal: (Alivio váltókar + elsõ váltó) a két végpont rendesen be van állítva, fel-le vált gond és zörejek nélkül, DE: mikor fel akarom pakolni a láncot a legnagyobb fogaskerékre, akkor elég izmosan nyomni kell a kart, hogy megtegye. Sajnos a "nem baj, legalább izmosodik a hüvelykujjad" válasz nem tette túl boldoggá a páromat, meg aztán engem is piszkál a dolog. Szerintetek, ilyen esetben, ha lazítok a bowdenen, majd ennek megfelelõen újra beállítom a végpontokat, akkor elképzelhetõ, hogy könnyebben lehet felrakni a nagy fogasra? (Vagy a lazítás gondot okozhat a kis fogaskerékre váltásnál?)

Ha idõtök engedi és 5letetek van, megköszönném, hogy segítetek egy ilyen kezdõt, mint én.:)

Üdv,
iollari

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

X-7 hátsó váltó ESP® és D.I.R.T. technológiák kombinációja: kisebb váltási ellenállás, precízebb váltás
- Fokozatok száma: 8 / 9
- Alumínium ház, kovácsolt alumínium csuklók
- Kompatibilitás: SRAM® ESP® váltókarokkal
- Alumínium rögzítõrész: megnövelt merevség és tartósság, tökéletes illeszkedés a vázhoz
- Acél belsõ-, kompozit külsõ váltókanál
- Cserélhetõ, 11 fogas váltógörgõk
- Súly: 255g

Sram
Feltöltött kép

Cikkszám: RDE71

Ajánlott kisker ár: 10900,- Ft

ezt a váltót tudom Shimano alivio váltókarokkal, illetve shimano alivio elsõ váltóval használni?

nem....../az elsõváltóval igen az csereszabatos, de sh karral nem mûxik a sram h.váltó/
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

rmx rider

rmx rider

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,790 posts
X-7 hátsó váltó ESP® és D.I.R.T. technológiák kombinációja: kisebb váltási ellenállás, precízebb váltás
- Fokozatok száma: 8 / 9
- Alumínium ház, kovácsolt alumínium csuklók
- Kompatibilitás: SRAM® ESP® váltókarokkal
- Alumínium rögzítõrész: megnövelt merevség és tartósság, tökéletes illeszkedés a vázhoz
- Acél belsõ-, kompozit külsõ váltókanál
- Cserélhetõ, 11 fogas váltógörgõk
- Súly: 255g

Sram
Feltöltött kép

Cikkszám: RDE71

Ajánlott kisker ár: 10900,- Ft

ezt a váltót tudom Shimano alivio váltókarokkal, illetve shimano alivio elsõ váltóval használni?

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,881 posts
Endroo

Kicsit off, de csekkoltam az aláírásod. A 2001es masinád szemet szúrt. (nem csak mert olyan randa :D)

Szal akkor kezdtem kb. bicajozni (2000 tájékán), és épp akkor hoztak az egyik szombathelyi bringaboltba egy Scott FX DH vázat. Anno talán 150 lehetett az ára. A minap megyek be valami alkatrészért, hát a szegény Scott nem ott porosodik még mindig?! Az árát nem néztem, de szerintem már nincs az a hüle aki megvenné.

Csak ennyi.

On

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7,030 posts
sramnál nincs is mit tekergetni a váltón. mindenesetre mikor még shimanom volt akkor hátul beállítottam feszesre és a karnál állítottam finomra

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,695 posts
Nem jól tudod. A váltókarnál annyit tekerj, amennyi a tökéletes váltáshoz kell. Legyen az sok, vagy pici. Ez fõleg a bovden befûzésén múlik, hogy törekedtél-e arra, hogy feszes legyen, vagy nem.
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

iollari

iollari

újonc

• fórumtag
  • 8 posts
koszi Neked is, cak egy kérdésem lenne: jól gondolom, hogy az én esetemben lazítani valszeg nem kell a bowdenen? ha a vegpontok be vannak allitva, akkor folymatosan feszesebbre huzas-proba, feszesebbre huzas-proba, amig jo nem lesz? Jól tudom, hogy az a jo, ha minel kevesbe a valtokarnál csavargatok? tehát igyekezzek inkabb a valtonal megoldani a dolgot?
(bla bla:))

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,881 posts
A hátsó váltó beállításának a végpontok belövése csak a kezdete. Ezután jön a meló oroszlánrésze, amit a váltókaron (illetve a váltón) levõ finomállítókkal tudunk elvégezni.

Célszerû úgy játszani, hogy elöl középen van a lánc.

Végpontok beállít. Bowden befûz, rögzít. Ekkor még laza lesz a bowden. Hajtókar forgat, szépen próbálgat feszít, bla bla.

iollari

iollari

újonc

• fórumtag
  • 8 posts
Köszi az ötletet! a 8-as 9-es probléma nem áll fenn, "összeillõ" cuccal volt szerelve a bringa. Mivel a barátnõmé a keró, és nem biztos, hogy van kedve autóba pakolászni, vagy tökéletlen váltóval 20km-t bringázni a boltig, jobb szeretném magam belõni a dolgot.:)
A váltókarnál lévõ bowden-feszesség állító izét én is láttam, meg ha jól emléxem, a váltón lévõt is. Lehetséges, hogy ha feszesebbre húzom a bowdent, akkor pont annyival fogja beljebb húzni az egész cuccot, hogy a legnagyobb keréken még nem megy túl, a legkisebbre is ráengedhetõ, de középen a jelenleg "hiányzó" 1-2 mm pont meglesz?
Mégegyszer köszi, hazamegyek és nekilátok...

XC_Rider

XC_Rider

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,218 posts
Több bolog is lehet a hiba oka. Esetleg lehet a bowden nyúlása. Attól hogy a végpontokat belövöd, nem fog rendesen váltani. a váltókaron, és a váltón is be kell lõni a tekerentyûkkel a megfelelõ pozíciót. Esetleg 9-es váltókarod van 8-as sorra, vagy a Deorehoz egy SRAM kompatibilis váltókar került felszerelésre. Ha tényleg új, vidd vissza a boltba, állítsák be gariba!

:love: I Love Kolim!!!!!!!

Tüzes Paripám

iollari

iollari

újonc

• fórumtag
  • 8 posts
Sziasztok!
Van egy kis problémám egy Deore hátsó váltóval. A legkisebb és a legnagyobb fogaskeréken nem vált túl, tehát a végpontok rendben vannak, DE: a középsõ fogaskerekek esetében, amikor a nagyobb fogaskerék felé váltok, nem hajlandó felpakolni a láncot. 1-2 mm hiányzik. Arrébb "megy", de nem akad be, csak kerreg. Ha ilyenkor mégegyet váltok, akkor megérkezik az eredetileg kívánt fogaskerékre, de addigra már az afölöttin kerreg, tehát vissza kell váltanom egyet. ez a dolog a felsõ és az alsó két fogaskeréknél nincs így, csak a középsõknél. És csak akkor, amikor a nagyobb kerekek felé váltok. Visszaváltáskor minden ok. A bringa vadiúj, Merida Matts Sport 300.
Ha van ötletetek, köszönök mindent elõre is!
Üdv, iollari

_rihi_

_rihi_

vendég

• fórumtag
  • 202 posts

szerintem olvass vissza...én pl már leírtam, de még egyszer nem fogom

Oks, kössz!
Ha írtak már ilyen esetben, akor viszaolvasok.

Üdv, rihi
Az Akadályok Azért Születtek Hogy Legyõzzék Õket!
__________________HoNLaPoM______________________

Gyõzni Tudás: Mást Tenni Mint Amit A Legyõzöttek!