Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Please log in to reply
7430 replies to this topic

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 posts

Az lenne a gondom, hogy mikor a középsõ kerékrõl váltani szeretnék a nagyra, nem tudok, mivel az átdobó belsõ része teljesen hozzányomja a láncot a nagy tányérhoz és így ebben a helyzetben nem tudom tovább húzni.

Az elsõ váltódat magasabbra kell helyezni. Próbáld meg feljebb tenni 2-3 mm-el, ha úgy se jó, akkor megint emeld. Közben figyelj arra is, hogy he feljebb rakod, feszíteni kell a bowdenen is (amennyiben felülhúzós, alulhúzós esetén engedni kell a bowdenen).

X.

Merida Speeder__________________________Magellan Serpens --> Merida XC-Mission
Járt utat járdáért el ne hagyj!

Kamisama

Kamisama

vendég

• fórumtag
  • 159 posts
Az a furcsa hogy minden alakatrész tök új a gépemen, szal nem hiszem hogy el lenne ferdülve, de azért majd még holnap utánanézek ennek, mellesleg hátul egy olcsó rövidkanalas shimano tourney váltó van, ami nem tetszik túlságosan de csak remélni mertem, hogy nem lesz olyan szar mint amilyennek kinéz.

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
nekem a régi motobécane-omon azért bodja le néha a láncot szerintem, mert a váltógörgö eszeveszettül kotyog jobbra balra és nem tudja rendesen tartani a láncot, melleslegsz**rá van kopva...
amúgy egy régi nagyon rövid kanalas favorit

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
az elso valtot lehet hogy feljebb/lejjebb helyezgetessel kellene probalgatni.

a lanchosszot en pedig ugy merem, hogy elol is es hatul is a legkisebb fogszamu fogaskerekre valtok, es ilyenkor a lancnak nem szabad elernie a hatso valto kanalat alulrol.

ha a valton nem akar megmaradni a lanc az pedig azert is lehet, mert nem all egyenesen a valto. nezd meg hatulrol, hogy sikban van e. lehet, hogy elgorbult a valtopapucs.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Kamisama

Kamisama

vendég

• fórumtag
  • 159 posts
Vettem ma egy Melux hajtómûvet 42/34/24-eset. Van hozzá egy Shimano Alivio átdobóm. Az lenne a gondom, hogy mikor a középsõ kerékrõl váltani szeretnék a nagyra, nem tudok, mivel az átdobó belsõ része teljesen hozzányomja a láncot a nagy tányérhoz és így ebben a helyzetben nem tudom tovább húzni. (Marokváltóm van.) Elolvastam a váltók beállítása cikket abban ilyet nem találtam.
Illetve lenne még egy problémám: a hátsó váltóm alsó görgõjérõl néha leesik a lánc. Ez lehet azért mert esetleg túl hosszú a lánc?

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 posts
Markolatváltóhoz igen meleg szívvel ajánlom az avid FR-5 (2500/pár) vagy SD-7 (5000/pár) fékkarjait. Mármint V fékhez, mechanikus tácsához inkább csak az SD-7et.

X.

Merida Speeder__________________________Magellan Serpens --> Merida XC-Mission
Járt utat járdáért el ne hagyj!

zsbacsi

zsbacsi

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 287 posts

Köszi az infókat, akkor valószínûleg benevezek egy Attack-ra...:)

Bár nem tarozik szorosan ide, de milyen fékkart érdemes venni hozzá (a hosszára gondoltam). Mivel szeretem a hosszabb markolatokat (nagy a kezem), gondolom egy háromujjas jobban átéri (ugye a markolathosszt + a váltó markolat részének hosszát). Vagy háromujjast ne akarjak? (Természetesen ezt is csak két ujjal húznám, de gondolom ez hosszabb). Bocsi az Off-ért.

OFF
én XT fékkart használok a markolatváltóhoz, idáig semmi gond nem volt belõle :)
ON

juby

juby

törzsvendég

• fórumtag
  • 540 posts
a kérdésed sztem abszolút egyéni izlés dolga egy biztos a kétujas fkarok markolat váltó esetén egy picit messzeb kerülnek és ez megszokást kiván én már annyira hozzá szoktam,hogy a mostani fékváltókart pont ezért kell lecserélnem:D

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts

van már valakinek tapasztalata az idei x.9 váltókarral? link

az egyetlen sram kar, amit erdemes megvenni. majdnem mint az x.o, csak olcsobb. ha nem lennek shimano parti, ilyenem lenne
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

jimmy8

jimmy8

vendég

• fórumtag
  • 31 posts

igen, arra akartam utalni, hogy megszokás kérdése csak a dolog.
nekem amúgy konkrétan egy régi gripshift van a bringámon: SRT800, de valószínû az újak is nagyjából hasonlóak belülrõl.
Ami nagy elõny a gripshiftekben, hogy kb 4 darabból áll az egész, igy nagyon nincs mi elromoljon bennük, tisztítani/kenni sem nehéz, illetve ha annyira számít a súly, még könnyebbek is jóval, mint a rapidfire váltókarok..

Ha markolatváltó, akkor végy egy ATTACK 3x8as verziót, és ha évente bezsírozod, sztem 10-20 évig elketyeg :)

Köszi az infókat, akkor valószínûleg benevezek egy Attack-ra...:)

Bár nem tarozik szorosan ide, de milyen fékkart érdemes venni hozzá (a hosszára gondoltam). Mivel szeretem a hosszabb markolatokat (nagy a kezem), gondolom egy háromujjas jobban átéri (ugye a markolathosszt + a váltó markolat részének hosszát). Vagy háromujjast ne akarjak? (Természetesen ezt is csak két ujjal húznám, de gondolom ez hosszabb). Bocsi az Off-ért.

h0o2a7j6

h0o2a7j6

törzsvendég

• fórumtag
  • 279 posts
van már valakinek tapasztalata az idei x.9 váltókarral? link

zsbacsi

zsbacsi

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 287 posts

Ez így OK, de nem egy XT váltókar kontra SRAM markolatváltó, hanem modjuk egy ALIVIO vagy DEORE váltókar kontra SRAM markolatváltó kölönbségre gondoltam.

Vagy arra akartál utalni, hogy a SRAM m.váltója (melyik?) az XT váltókarral van egy színvonalon?

igen, arra akartam utalni, hogy megszokás kérdése csak a dolog.
nekem amúgy konkrétan egy régi gripshift van a bringámon: SRT800, de valószínû az újak is nagyjából hasonlóak belülrõl.
Ami nagy elõny a gripshiftekben, hogy kb 4 darabból áll az egész, igy nagyon nincs mi elromoljon bennük, tisztítani/kenni sem nehéz, illetve ha annyira számít a súly, még könnyebbek is jóval, mint a rapidfire váltókarok..

Ha markolatváltó, akkor végy egy ATTACK 3x8as verziót, és ha évente bezsírozod, sztem 10-20 évig elketyeg :)

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts

van

és a revoshift vajon mííí? ;)

ezt gondolom xc-nek célloztad:)
amúgy én is használtam ilyet de kaki nagyon...hidegbe beragad nem vált 7esbe meg letörik könnyen a szürke borítás, és nekem elég bonyolult a bowdencsere, de nektek ez már simán megy:D

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7,030 posts

vagy a sramnak van shimano komptibilitis marokváltója?

van

és a revoshift vajon mííí? ;)

Feltöltött kép

tudom, hogy tourney kategória de akkor is gyárt, és annyira nem vészes. gyerek bicóján ilyen van és vált :)

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
jaaaa, értelek mostmár köszi!:)
és a 3x7es gripshift a shimanonak az?ennél csak megvették a licencet?

XC_Rider

XC_Rider

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,218 posts
Egyszerûen azért, mert a Sram levédette a markolatváltó technológiáját, így aki hasonlót akar csinálni az perkálhatja a licenszdíjatkat minden darab után. így nem éri meg senkinek fejleszteni, a Sram gripkók meg olyan pofonegyszerûek és igénytelenek, a szó pozitív értelmében, hogy más próbálkozás nem lenne piacképes.

:love: I Love Kolim!!!!!!!

Tüzes Paripám

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
a shimano miért nem fog bele 1 jó marokváltó csinálásához?vagy a sramnak van shimano komptibilitis marokváltója?vagy épp a shimanonak ott a dualc. azért nem csinálja?

XC_Rider

XC_Rider

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,218 posts
Arra akart utalni sztem, hogy mindegy mit használsz, markolatváltót, vagy rapidfire-t, mindegyik jó, csak megszokás kérdése a használata

:love: I Love Kolim!!!!!!!

Tüzes Paripám

jimmy8

jimmy8

vendég

• fórumtag
  • 31 posts

nekem mióta normálisabb bringáim vannak, mindig shimano váltó+gripshift kombináció volt a bringámon. Idén lett XT rapidfire is, érzésem szerint teljesen mind1 milyen váltókart használsz, mind2 jó. Kinek ez-kinek az tetszik jobban.

Ez így OK, de nem egy XT váltókar kontra SRAM markolatváltó, hanem modjuk egy ALIVIO vagy DEORE váltókar kontra SRAM markolatváltó kölönbségre gondoltam.

Vagy arra akartál utalni, hogy a SRAM m.váltója (melyik?) az XT váltókarral van egy színvonalon?

zsbacsi

zsbacsi

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 287 posts

Nem vagyok egy határozott:chin: , így még mindig vacillálok, milyen váltókart vegyek. Mivel a hátsó váltó shimano és egy ideig még nem cserés, ezért nem sok választás marad, de....
Érdemes e venni shimano váltóhoz való SRAM marokváltót (csak megpróbálkoznék vele). Esetleg csak azért gyárt shimano kompatibilis váltó"karokat" a SRAM, hogy lefedje ezt a piaci szegmenset is, és a mindenki által hangoztatott SRAM fölény (jól mûködõ, nehezen elállítódó, tartós...) csakis a saját váltóihoz való bowdenhúzású váltókaroknál jelentkezik?
Ha érdemes, akkor melyiket: Attack, Centera vagy MRX? (Csakis 8-as)
Jelenleg egy ALTUS:( hátsó váltóhoz lenne, de késõbb sem lesz DEORE-nál jobb felrakva.

nekem mióta normálisabb bringáim vannak, mindig shimano váltó+gripshift kombináció volt a bringámon. Idén lett XT rapidfire is, érzésem szerint teljesen mind1 milyen váltókart használsz, mind2 jó. Kinek ez-kinek az tetszik jobban.