Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Please log in to reply
7444 replies to this topic

P3000

P3000

fórumtag

• fórumtag
  • 71 posts

igen itt tarok én is...
ez akkor normális?? :(

tegnap mentem vele egy kört, ez menet közben használhatatlan kb.

Egy-két fokozatot már üzembiztosan váltok egyszerre, de többnél már megkavarodik. Kár, gondolom te is azért ugrottál rá, mint én, 20+ ezret nehezen adnék ki alsócsöves váltókarra, főleg, hogy egy relatíve egyszerű szerkezet. A hetes ergya Shimano úgy működött mint a Doxa óra, de ez szenvedés, senkinek nem ajánlom.
  • albertfish and Vejne like this

albertfish

albertfish

Posztolányi Dezső

• fórumtag
  • 8,749 posts
  • LocationPécs

Ezzel szenvedek én is. Nagyjából oké, de úgy látszik egyszer ki kell izzadnom a Dura Ace-re a zsetont. Amikor felrakod, úgy lődd be a legkisebb fokozatra, hogy a kart csontig előre tolod. A váltás meg úgy mrgy, hogy húzom magam felé, hallom a kattanást és nagyon finoman visszamozgatom egy kicsit. Olyan mintha szorulna a kar, szóval nagyobb fogaskerékre váltásnál túlhúzod két fokozat közé ezért vissza kell tolni oda, ahol a "klikk" van. Uhh, ez elég érthetetlenül hangzik, ha nem világos megpróbálom még kifejteni.

igen itt tarok én is...

ez akkor normális?? :(

tegnap mentem vele egy kört, ez menet közben használhatatlan kb.

Edited by albertfish, 2015. August 27. - 13:58.

Egy Házam van, annak az Égbolt a teteje,padló a végtelen Föld, falak nincsenek.Apám a Nap, Hold Anyám, Csillagok a gyermekek,határtalan horgolják illatok a kertemet.Óceánkád, láng a lámpa, arcom tóban mosom,hegytetõ az irodám, ottan, józan gondolkozom..

BDPST melókeresés in progressz..ha tudsz valamit ne titkolózz! 

P3000

P3000

fórumtag

• fórumtag
  • 71 posts

http://ebike.hu/term...aguti-valtokar/

Ezt a váltókart ismeri valaki? Próbálta már? Én vagyok tukó hogy nem tudom beállítani vele a váltómat? Előbb vált, mint ahogy kattan a fokozat.. ötlet?

Ezzel szenvedek én is. Nagyjából oké, de úgy látszik egyszer ki kell izzadnom a Dura Ace-re a zsetont. Amikor felrakod, úgy lődd be a legkisebb fokozatra, hogy a kart csontig előre tolod. A váltás meg úgy mrgy, hogy húzom magam felé, hallom a kattanást és nagyon finoman visszamozgatom egy kicsit. Olyan mintha szorulna a kar, szóval nagyobb fogaskerékre váltásnál túlhúzod két fokozat közé ezért vissza kell tolni oda, ahol a "klikk" van. Uhh, ez elég érthetetlenül hangzik, ha nem világos megpróbálom még kifejteni.
  • albertfish likes this

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

Akkor mit árul az ismerősöd?Magvas gondolatot kötetbe szedve?

Bringákat, jókat is és kevésbé jókat is, szarokat nem igazán, illetve, muszáj hangsúlyozni, hogy nem fontos a váltás, mert, valahogy a kampát is rá kell beszélni az embernépre :)

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,413 posts

Erre szokta mondani egy bringaboltos ismerősöm: nem kell váltani, fékezni meg csak a bzik szoktak.

Akkor mit árul az ismerősöd?Magvas gondolatot kötetbe szedve?

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

Jaaa, hát igen, az olyan... :)

Erre szokta mondani egy bringaboltos ismerősöm: nem kell váltani, fékezni meg csak a bzik szoktak.

Kár, hogy városi környezet-csúcsforgalom és a debreceni forgószéljárás ezt tökéletesen fölülírja...

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,091 posts

Jaaa, hát igen, az olyan... :)

• Vejne likes this

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

Miért?

:) Mind2en arra hivatkoztak, hogy ha lekopik a teflon bevonat, utána akad-szorul a bowden, elég komoly frikcióval. :)

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,091 posts

Miért?

Teflonos huzalozassal is szemezgettem, de két tapasztalt róka lebeszelt róla.

albertfish

albertfish

Posztolányi Dezső

• fórumtag
  • 8,749 posts
  • LocationPécs

http://ebike.hu/term...aguti-valtokar/

Ezt a váltókart ismeri valaki? Próbálta már? Én vagyok tukó hogy nem tudom beállítani vele a váltómat? Előbb vált, mint ahogy kattan a fokozat.. ötlet?

Egy Házam van, annak az Égbolt a teteje,padló a végtelen Föld, falak nincsenek.Apám a Nap, Hold Anyám, Csillagok a gyermekek,határtalan horgolják illatok a kertemet.Óceánkád, láng a lámpa, arcom tóban mosom,hegytetõ az irodám, ottan, józan gondolkozom..

BDPST melókeresés in progressz..ha tudsz valamit ne titkolózz! 

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts
Reflexesen szoktam abba tenni... unconscious behaviour, de nem tulajdonitok neki mágikus jelentőséget..

Viszont nem fogok többé noname nem rosdamentes bowdent befuzni.

Teflonos huzalozassal is szemezgettem, de két tapasztalt róka lebeszelt róla.

Amúgy ma reggel érdekes állatot láttam.. 9es veloce ergo, még a logó nélküli perforált kanalas változat&rx100 hátsó váltó és atdobo &tripla trekking alivio hajtókar.. 8as sor athezagolva..

Az első váltókar ugyis 13 pozíciót tud, pozicionalatlan, a hátsó meg minimális hezagolomunkat kér csupán.

Nálam is működne.. szvsz Akár a mostani sort (5mm) is át lehet hezagolni 4.8 ra, és úgy 10 es campag fvk (ep15-vlbx) egy Shimano hatso valtoval kombóban...

3mm vastag hezagolok kellenek hozzá amúgy; )☺

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,688 posts

...Indulnék, szeretnék felváltani kónuszról (a tárolófokozat ugyebár kistányér-kónusz). ...

Hát ezen mindig felsírok. :D :P 

De tényleg bocsi ! Hitbeli kérdésekben nem szabad vitázni.

• Vejne likes this
Marci

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

Mai vicces eset:

pár hónapja cseréltem a hátsó váltóhoz kanócot, mivel csak 100ft-os nem rozsdamentes olcsó kókánymókány volt nálam, azt tettem bele. Múlt héten végig szakadt az eső, kétszer megáztam. Hétvégén itt volt a bringa a pincében, ami szintén iszonyat nyirkos (berohad a fékbowden is, meg a csavarok.. minden)

Indulnék, szeretnék felváltani kónuszról (a tárolófokozat ugyebár kistányér-kónusz). Meg se mozdul a váltókar. Kíváncsiságból kibontottam a bowdent: totál szétrohadva a kanóc, mint a smirgli, olyan felülettel. Kértem szépen a boltban jófajta rozsdamentest, most olyan szép-álomszerűen finom és remek a váltás, hogy egy élmény az előző feszülő-szoruló mocsokhoz képest.

Tanulság: hiába a jó bowdenház, jó váltókar, jó váltó, ha sz.r rozsdás bowdened van, ott megette a fene a gyereket. :)

szerk: legalább adtam még egy lehetőséget Andreasnak, hogy kicsit szidja a büdös olaszokat, mikor, úgy dobtam vissza neki a sima rozsdamentes váltóbowdent, hogy "nekem ez nagy fejű, olyat szeretnék, amit befűzök az ergóba+"

s végighallgatni egy újabb monológot arról, hogy mekkora idióták az olaszok, fölbecsülhetetlen élmény :)

Edited by Vejne, 2015. August 24. - 17:31.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

Módositok, elméletileg nem gyakorlatban igen. A scott sparkon középkanalas XO volt 22-42 ill 11-32 simán vitte bár nagyon a határon volt a kanál. A váltás minősége is jó volt.

Edited by zeezoltano, 2015. August 24. - 14:45.

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

Nekem gyanús, hogy nem hosszúkanalas a váltóm, 38/24 hm van fent 36-os végű sorral, viszi.

Rajta van ez valahogy?

Látszik szemre is, gyakorlatban igen, van csapatban olyan aki középkanalas váltóval használja, 38/24-11-36.

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,091 posts

Nekem gyanús, hogy nem hosszúkanalas a váltóm, 38/24 hm van fent 36-os végű sorral, viszi.

Rajta van ez valahogy?

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

http://bike.shimano.com/content/sac-bike/en/home/mtb1/shifting---braking/rear-derailleur.html   

nem

Edited by zeezoltano, 2015. August 24. - 12:35.

• arpi07 likes this
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,413 posts

Középkanalas hátsóváltó bírja a 2x10 24-36(26-38)hátul 36 kombót?

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

Lassít az, csak nem olasz kacat kell rá, 7700 és 7800 is vidáman megállít még 90 kg-nál. ;)

Akkor betétkérdés. Az első generációs kétforgáspontos Centaur (Athena-Daytona) már 2-szer fejreállított, bármikor blokkol, totálisan jó fékerővel bír (tour teszt szerint is.. ) 

Ellenben, ha vizet kap a felni, akkor kész, vége, arrivederci ai freni!

Egyébként egy ismerős pont azért cserélte a bűnronda és dögnehéz szkeletonokra a sima kétforgáspontos (BR11-CEDP) csentaurját, mert túlságosan digitálisnak ítélte a fékhatást. Pech. A Tour meg pont azért szerette: erősebb&könnyebb&olcsóbb. Csak nem lehet köré nagy marketingszöveget biggyeszteni. 

De, hogy váltókarokról is szó legyen: Amivel még lehet fokozni a fékhatást is, az egy jobb fékváltókar. Ld. A mostani harmadik generációs campagnolo fékváltókarok azt hiszem, valamivel több kanócot rántanak, ráadásul a fékkar formája lehetővé teszi, hogy szinte bármilyen szögből ráfogva maximális erővel tudd húzni a kart. Az ősi első generációs ergopowerhez képest ég-föld a különbség fékkar-kialakításban-kényelemben. 

Az adagolhatóságról való siránkozást meg sosem értettem, be lehet nyúlósra is állítani, csak sokan valamiért 1-1.5mm-es fékkar-útra lövik be a rendszert. Hát, az aztán csodálatos!

PS: egy admin áthelyezné ezt a kommentet az adekvát topicsba?

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,141 posts

ON:

a specim-re ugye fel lehetne szerelni egy 10es koszorút hátra, ha most 8as van?

bocsi az amatőr és esetleg megmosolyogtató kérdésért, de nem értek hozzá...

igen

• .vackor. likes this

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"