Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Please log in to reply
7430 replies to this topic

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy az SLX rövid és hosszú kanalas változata között mi a különbség ? Vagyis miért van rövid és hosszú, melyiknek mi az elõnye és a hátránya, melyiket hova ajánlanátok ? SLX szettet tervezek vásárolni és az csak hosszú kanalas váltóval van.

Köszi elõre is a segítséget...
Specialized S-Works vázhoz menne...

SLX-bõl rövidkanalast vegyél (Sramból ugyanez a méret középkanalat jelent). 12cm-t mozgó fullyn is elég volt a középkanalas Sram váltóm, merevfarún meg pláne elég lesz, cserébe annyi az "áldozat", hogy elõl kistányéron, hátul kb. a 3 legkisebb fogaskeréken lóg a lánc, mert ott már nem feszít a váltó, de ilyen áttételt nem nagyon használ senki.

bacsesz

bacsesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 532 posts
hát a bowden nem igazán lehet, mert most cseréltem a váltóval 1 ütt jagwire-re meg láncot is meg fogaskereket is.:S köszi a segítséget, hát lehet Õ sem tökéletes:S:)......azt a 2 fogaskerék hiányát még elviselem valahogy, amúgy sem használtam annyit, de nem lenne jó ha rosszabbodna a dolog.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,672 posts
Bacsesz !
Ez nem fog tetszeni, amit mondok, de már többször láttam ez a jelenséget dual-control karoknál, lx,xt,xtr-nél is. Vadi új korában nem csinálta havernál sem, de aztán elkezdte az õrületet. Kicseréltük a teljes bowdenezést - semmi hatás. Mondom, biztosan az xt váltó rugója gyenge. Hát nem az volt. Haverom vett rapidfire váltókart és azóta minden rendben van. Hát, jó kísérletezgetést, de ha valahogy lehetséges, próbálj felrakni csak próbaképpen egy rapidfire-t és mindent hagyjál a régiben. Lehet, hogy csodálkozni fogsz. Tudom, xtr... de hátha Õ sem tökéletes.
Marci

karfi

karfi

vendég

• fórumtag
  • 151 posts
ugy ertettem, hogy valoszinuleg bekoszolodott vagy valami mas miatt szorul. probald meg kicserelni.

bacsesz

bacsesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 532 posts
nemhiszem, mert már mindenhogy állítottam és akkor a többi sem lenne jó......

karfi

karfi

vendég

• fórumtag
  • 151 posts
szerintem a bovdennel/bovdenhazaknal lesz a gond.

bacsesz

bacsesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 532 posts
a hátsó váltóm a 3-4 es fogaskerék köztt nemtudja a helyét:( valamiért(xtr dualcontroll a váltókar és a váltó deore xt) minden többi kerék szuper de az a 2 nem.....lehet h a rugóval van gond, szervízbe metudják csinálni vagy új váltót kell vennem:S ami nemlenne jó:)

Merida-harcos

Merida-harcos

törzsvendég

• fórumtag
  • 334 posts
Köszönöm srácok, akkor nyugodtan rendelem.

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
Tényleg nem rossz a hosszúkanalas, nekem is az van. Erõs a rugója, meg minden.
Mondjuk Gázlón nem volt láncfelkapásom a hosszú kanál miatt.

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts

x7 biztos hogy jól mûxik, x5-el nincs tapasztalatom
(és pár száz kilóméter tesztmenet után (mármint xt bõl) még mindig jobban bejön az x9 mint az xt shadow

hm.. pedig már majdnem rábeszéltem magam hogy shadow+lx lesz .)
x9 nálam is pöpec, de alatta lévõ sramokkal nem naon van tapasztalat :/ viszont ha x7 az jól mûködik és csak anyagában különbözik az x5tõl akkor lehet mégis ez kéne.
1:1ben bejövõs hogy kevésbé igényel folyamatos állítgatást..

de ahogy látom pár oldallal elõbbre se érkezett válasz x5 tapasztalatról. Dani16 Te megvetted azóta? .)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

SLX CS-HG80-9 11-32-es sor lenne hozzá. Ennyire gáz a hosszú ? Rövid csak összeválogatva lenne, (sajnos szettben nem) úgy jelentõsen drágább lenne. Persze nem akarok olyat venni, amit nem tudok használni.

Jó a hosszú is, idén egy szezont mentem vele...

A sebesség mindent megold.

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7,622 posts

SLX CS-HG80-9 11-32-es sor lenne hozzá. Ennyire gáz a hosszú ? Rövid csak összeválogatva lenne, (sajnos szettben nem) úgy jelentõsen drágább lenne. Persze nem akarok olyat venni, amit nem tudok használni.

nincs semmi baj a hosszúval sem..

Merida-harcos

Merida-harcos

törzsvendég

• fórumtag
  • 334 posts

Milyen sorod van? Ha teheted, vegyél rövidet, vagy ha létezik, középkanalast.

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
Milyen sorod van? Ha teheted, vegyél rövidet, vagy ha létezik, középkanalast.

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

Merida-harcos

Merida-harcos

törzsvendég

• fórumtag
  • 334 posts
Köszi a választ ! Akkor ha jól értem, nekem jó a hosszú is. Bakonyi túrák, gázlótt, pár maraton és sima tekerés (aszfalt) lenne.

Hosszú kanál kevésbé feszítni a láncot, mert ugye nagyobb az erõkar. De az nagyobb fogszámot tud vinni.

A kiskanalas tehát jobban feszít, de kevesebb fogszámot tud elvinni.

Kiskanalas tehát ugrálásra jobb, mert nem csattogtatja annyira a láncot. De neked nem arra kell.

A rövidet valamiért nem ajánlják fully-ra, de ez nem tuti, majd megmondja az, akinek össztelós bicaja van.

Én azért némileg megbántam, hogy nem vettem rövidkanalas Shadow XT-t.
Jó dolog az.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,269 posts

08as sram x5 és x7 hátsóváltó között van érdemi különbség? amit az adatlapon látok az annyi, hogy könyebb az x7 kanala mer' nem acélból van..
x7es váltókarral lenne.

vagy inkább lx rapidfire+shadow xt ?

sram felé hajlok, mert hibátlanul mûködik az x9 váltóm az x7 váltókarral évek óta anélkül hogy bármit is állítottam volna rajt.
1:2 bóvdenhúzás aggaszt..

x7 biztos hogy jól mûxik, x5-el nincs tapasztalatom
(és pár száz kilóméter tesztmenet után (mármint xt bõl) még mindig jobban bejön az x9 mint az xt shadow
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
Hosszú kanál kevésbé feszítni a láncot, mert ugye nagyobb az erõkar. De az nagyobb fogszámot tud vinni.

A kiskanalas tehát jobban feszít, de kevesebb fogszámot tud elvinni.

Kiskanalas tehát ugrálásra jobb, mert nem csattogtatja annyira a láncot. De neked nem arra kell.

A rövidet valamiért nem ajánlják fully-ra, de ez nem tuti, majd megmondja az, akinek össztelós bicaja van.

Én azért némileg megbántam, hogy nem vettem rövidkanalas Shadow XT-t.
Jó dolog az.

Merida-harcos

Merida-harcos

törzsvendég

• fórumtag
  • 334 posts
Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy az SLX rövid és hosszú kanalas változata között mi a különbség ? Vagyis miért van rövid és hosszú, melyiknek mi az elõnye és a hátránya, melyiket hova ajánlanátok ? SLX szettet tervezek vásárolni és az csak hosszú kanalas váltóval van.

Köszi elõre is a segítséget...
Specialized S-Works vázhoz menne...

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
08as sram x5 és x7 hátsóváltó között van érdemi különbség? amit az adatlapon látok az annyi, hogy könyebb az x7 kanala mer' nem acélból van..
x7es váltókarral lenne.

vagy inkább lx rapidfire+shadow xt ?

sram felé hajlok, mert hibátlanul mûködik az x9 váltóm az x7 váltókarral évek óta anélkül hogy bármit is állítottam volna rajt.
1:2 bóvdenhúzás aggaszt..

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
De azért kérdem, mert pozícionálatlan. Tehát nincs megszabva a váltókar útja.
Holnap keresek egyet, aztán 'jólbetesztelem' .

Daci, azért kell, mert ha megyek ugrálni, akkor más sebesség kell, meg ha triált megyek tanulni, oda is más kell.