Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Please log in to reply
7430 replies to this topic

Bici

Bici

vendég

• fórumtag
  • 211 posts
Sziasztok!

'96-'98-'99-es 3x8-as Shimano XT rendszerem van, és a hátsó váltó ugrálásából elegem lett.
'07-es Sram x.9-et szeretnék venni használtan, de nem szívesen cserélném le a jó kis XT fékváltókarjaimat. Sokban lennének az új váltókarok, és új fékkarok.
Létezik valami megoldás, akár fúrás-faragás árán is, amivel megbízhatóan összehozható a 2:1-es XT kar az 1:1-es SRAM hátsó váltóval?

Köszi!

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Szia,

1: igen

2: SRAM-éknál a hosszú kanalas is megfelelõen feszít, szerintem mehet.

X

pytsur2

pytsur2

vendég

• fórumtag
  • 44 posts
Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni!

Van egy gyári rockrider 5.2-esem (ez van :P ).

Szeretném raja kicserélni a hátsó váltót egy x.7-esre, x.5-ös váltókarokkal. Ha jól tudom, mind a két rendszer 1:1-es, tehát szerintem kompatibilisek. Jól tudom?
Cserés lesz a fogaskoszorú is (SRAM PG-95 11-32).
Kap a bicaj egy új láncot (SRAM PC-971) és fékkarokat (Shimano Deore BL-M511).

A gyári Altus (vagy Acera, fogalmam sincs, a váltóra Altus van írva) fékváltókarok pedig csatlakoznak a föld körül keringõ törmelékekhez. Az elsõ váltó marad. Ha jól olvasok a sorok között, az elsõ váltó esetében a Shimano és a SRAM rendszerek kompatibilisek.

A kérdéseim:

• az x.7-es hátsó váltó valóban mûködõképes lesz az x.5-ös karral?
  • hosszú, vagy közepes kanalas váltót javasoltok (hajtómû: Suntour XCT302 22-32-42) ? (erdõbe, néha sárban, túrázni, tehát semmi extrém használat)
Ha esetleg valahol valami nem stimmel az elméletemben, szívesen fogadom (az építõ jellegû) kritikáitokat!

A segítségeteket elõre is köszönöm!

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
Sportos túrázós, kirándulós felhasználási területre szánom.
A kistányért nem használtam már régen, ált. nem járok olyan terepen, ahol szükségem lenne rá. A kettõ helyett meg akkor legyen inkább 1 tányér elõl.
Ha valami miatt ismét szükségem lenne rá, akkor bármikor vissza tudom tenni.

Ami megvan: Gebhardt 43t (fentebb 44et írtam, rosszul emlékeztem, és bekavart hogy 44t a fixim.), 12-23 8as (Sora) fogsor, és az eddig használt négyszöges RPM (FSA gyártmány) hajtómû, 105GS váltó.

MTB váz esetében (nálam egy MTB alapú sport/trekking bringa lesz) vigyázni kell a láncvilla lánckerék méret, láncvonal kényes egyensúlyával. 40 felett (mármint ami a fogak számát illeti :D) problémás lehet a dolog. Aki hegyre építi, az ritkán tesz fel 38nál nagyobbat, és az ált. el is fér. Külföldi fórumokon javasolták, hogy érdemes rockringet használni (váltáskönnyítõ nélküli lánctányér alap, mert ledobja a láncot). Én ilyenben nem gondolkodtam, kifelé tuti nem dobja le, ha befelé necces, akkor majd rendelek egy ilyet

Idõ hiányában nem kezdtem még el építeni, de gyak. minden megvan már hozzá (lesz porlakkozás meg minden...)

pytsur2

pytsur2

vendég

• fórumtag
  • 44 posts

Én most rakok össze egy 1x8as rendszert, nekem 44t elõl, 12-23 hátul 105 rövidkanalassal.

Mesélnél errõl bõvebben? Meddig jutottál az ügyben?

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
minden váltónál megvan, hogy mennyi az áttételtartománya, vagy hogy mekkora max. fogat tud lekezelni, vagy valami szám, ami arra utal, mekkora sorhoz lehet feltenni.
ha össztelóshoz kell, akkor semmiképpen nem ajánlom a GS váltókat.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Faq

Faq

vendég

• fórumtag
  • 28 posts
kösziszépen, ezek szerint a 11-34 az már elég nagy lenne rövidkanalasnak!
az a baj h nekem kell az a nagy fogas, néha ezzel is megrohadok.

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
azt jelenti, hogy ha nagyon széles az áttételtartomány, akkor ahhoz hosszú kanál kell. Szélsõséges példa: elõl 20-34-46 (nem tudom ilyen egyáltalán létezik-e, de látható, hogy ha túl nagy a legkisebb és legnagyobb közötti különbség, akkor ahhoz, hogy mindkettõn normálisan feszes legyen a lánc, a hosszú kanál jobban be tudja állítani a lánc feszességét). Ha elõl 1 tányér van csak, akkor csak a hátsó sort kell figyelni. Akkor a 11-32 es sor elég nagy tartományt fed le, de sztem ezt visítva elbírhatja egy GS. Esetleg vegyél egy hegyezõsebb országúti sort, annak azt hiszem 26t a legnagyobb fokozata.

Én most rakok össze egy 1x8as rendszert, nekem 44t elõl, 12-23 hátul 105 rövidkanalassal.

Faq

Faq

vendég

• fórumtag
  • 28 posts

Hosszú kanál kevésbé feszítni a láncot, mert ugye nagyobb az erõkar. De az nagyobb fogszámot tud vinni.

A kiskanalas tehát jobban feszít, de kevesebb fogszámot tud elvinni.

Kiskanalas tehát ugrálásra jobb, mert nem csattogtatja annyira a láncot. De neked nem arra kell.

A rövidet valamiért nem ajánlják fully-ra, de ez nem tuti, majd megmondja az, akinek össztelós bicaja van.

Én azért némileg megbántam, hogy nem vettem rövidkanalas Shadow XT-t.
Jó dolog az.

Kifejtenéd bõvebben, hogy mit jelent az , hogy nagyobb fogszámot tud elvinni?!
Leírom h milyet szeretnék összerakni: deore lx gs; 32-11 -es koszorú és 38-as az elsõ tányér. Most akkor itt számítana h rövid vagy hosszú kanalas a váltó?
ha a koszorút idõvel cserélni szeretném egy 9s 34-11-esre azon h befolyásolná a gs ill. sgs.
elõre köszönöm a válaszotokat

Angolo

Angolo

vendég

• fórumtag
  • 44 posts
Azon leszek köszi:)

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
Ha lefele nem vált, feszes a bowden, ha felfele nem, akkor laza. Bowdent- és házat illdomos lenne venni újat. Sokat javít a váltáson.

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

Angolo

Angolo

vendég

• fórumtag
  • 44 posts
Na csak sikerált megcsinálnom:)
Szerencsére nem görbe hanem én voltam agyabeteg : )
Beállítani viszont nem sikerül.
Egész délután ezzel szórakoztam .
Egyszer fölfelé vált pontosan lefelé meg nem, aztán lefelé jó fölfelé nem.
Nemértem, mondjuk a bowden is kiszálasodott picit...

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
oldaliranyba nem. ha a valto uj, akkor a valtoful van megtekeredve.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Angolo

Angolo

vendég

• fórumtag
  • 44 posts
Nincsen!
Valahogy esetleg lehet állítani a kanál pozícióján?

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
el van gorbulve a valtoful?
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Angolo

Angolo

vendég

• fórumtag
  • 44 posts
Hello mindenkinek!
Nos megvettem az slx váltót amirõl eddig dumáltunk de megint akadt egy kis probléma :S
Felraktam a váltót de egyszerüen képtelen vagyok úgy beállítani h a lánc az alsó görgõnél ne érne hozzá a váltókanál fémházához.
A lánc valahogy nem egy síkban fut a görgõvel és egy kicsit jobbra kifelé húzza így hozáér a fémhez.
Tudtok valamit javasolni?
üdv

bacsesz

bacsesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 532 posts
nincs problémám az xtr el, könnyû váltani kézreáll, stbstb, semmi negatívum nics róla csak valami oka van h az a 2 fogaskerék nincs:S......éés nemtudom milehet.:)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Akkor már én is elmesélem mi lenne a tökéletes váltó-váltókar számomra.
1:1 húzás, shadow vagy sram kialakítás, minimum xt szintû váltógörgõk, rf+ váltókar a trigger kiskarjának váltási sebességével.

A sebesség mindent megold.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,269 posts

Nem egészen értem a problémátokat a shimano pl. az xt váltóval kapcsolatban. Nekem három éve lx rapidfire kar xt hátsó váltó van fent. Tökéletesen mûködik, csendesen, gyorsan, simán, precízen vált mindkét irányba, soha egy melléváltása sem volt. Persze a bowdent néha meg kell pucolni, cserélni, de ez minden, nem kell azt folyton állítgatni! Nincs egy kicsit túl lihegve ez a váltó kérdés?

nincs.senki nem lihegte túl, csak tapasztaltcserét folytattunk :)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Bigtibi

Bigtibi

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 posts
Nem egészen értem a problémátokat a shimano pl. az xt váltóval kapcsolatban. Nekem három éve lx rapidfire kar xt hátsó váltó van fent. Tökéletesen mûködik, csendesen, gyorsan, simán, precízen vált mindkét irányba, soha egy melléváltása sem volt. Persze a bowdent néha meg kell pucolni, cserélni, de ez minden, nem kell azt folyton állítgatni! Nincs egy kicsit túl lihegve ez a váltó kérdés?

hm.. pedig már majdnem rábeszéltem magam hogy shadow+lx lesz .)
x9 nálam is pöpec, de alatta lévõ sramokkal nem naon van tapasztalat :/ viszont ha x7 az jól mûködik és csak anyagában különbözik az x5tõl akkor lehet mégis ez kéne.
1:1ben bejövõs hogy kevésbé igényel folyamatos állítgatást..

de ahogy látom pár oldallal elõbbre se érkezett válasz x5 tapasztalatról. Dani16 Te megvetted azóta? .)