Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7430 hozzászólás a témában

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
szeintem nagyon kiváncsi arra h hol talál olyat ;)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Sziasztok!

Létezik olyan átalakító ami a csavaros felfogatású váltók felfogatását lehetõvé teszi olyan vázra amire csak a füles (kerékcsavarra rögzített) szerelhetõ fel?

Egy olyan fül amit fel tudok csavarni ahogy a váltót is de a másik vége egy olyan idomban végzõdne amire simán felcsavarható a csak csavaros váltó.

Ilyen kellene :) Vagy meghegesztem a vázat de a váltót nem merném egy hegesztett fülre rakni, azért az nem 100-as úgy.

Kaptam egy tuti váltót de egy régebbi kecsoszra raknám fel amin most egy sima shimano sis váltó van (ami ugye a régi fajta füles). Maga a váz nem is teszi lehetõvé csavaros váltók felfogatását.

Létezik ilyen átalakító.

A sebesség mindent megold.

AdiArsenal

AdiArsenal

újonc

• fórumtag
  • 5 hozzászólás
Hali!

Az SLX és az XT váltók közöt mi a lényegi különsbség?

vadonka

vadonka

újonc

• fórumtag
  • 4 hozzászólás
Sziasztok!

Létezik olyan átalakító ami a csavaros felfogatású váltók felfogatását lehetõvé teszi olyan vázra amire csak a füles (kerékcsavarra rögzített) szerelhetõ fel?

Egy olyan fül amit fel tudok csavarni ahogy a váltót is de a másik vége egy olyan idomban végzõdne amire simán felcsavarható a csak csavaros váltó.

Ilyen kellene :) Vagy meghegesztem a vázat de a váltót nem merném egy hegesztett fülre rakni, azért az nem 100-as úgy.

Kaptam egy tuti váltót de egy régebbi kecsoszra raknám fel amin most egy sima shimano sis váltó van (ami ugye a régi fajta füles). Maga a váz nem is teszi lehetõvé csavaros váltók felfogatását.

pali kj

pali kj

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.505 hozzászólás
akkor itt alapvetõen rosszul indultál neki a beállításnak. mondjuk az látszódik az elején hogy fordított, vagy normál húzású a váltód. ha a legnagyobb fogaskerékre megy fel automatikusan akkor egyrtelmûen fordított. ha a legkisebbre, akkor normál rugóirányú a váltó. ezek szerint kell elkezdeni a beállítást.

:chin: Két kéz, és csak egy száj... ez a probléma az ivással!

http://tiszatavitekerok.hu/:bell:

duncon

duncon

újonc

• fórumtag
  • 8 hozzászólás

Üdv.

-A beállítást úgy kezted hogy a váltó legalsó legkisebb fogaskereken a legalsó pozicióban van?:confused:

-Mert ha úgy hogy a legfelsõn van a lánc akkor szerintem lefelé a rugó ereje húzza.:chin:

Szia!

legnagyobb fogaskerékre van téve, mert oda kéne a legtöbb bowden és arra szoktam állitani , hogy tutira elég legyen a bowden. Kipróbálom akkor forditva is

Ja és igen elötte forditott mûködésû Deore Xt volt, de gondotlam csak annyi a különbség hogy forditva váltok..

TREKs Atesz

TREKs Atesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 789 hozzászólás

Sziasztok!

Pár napja vettem egy hátsó rövidkanalas Sora váltót, Deore váltókarral raktam össze, de a gond az , hogy beállitom felteszem szépen a legnagyobb fogaskerékre, szépen levált visszafele viszont képtelen váltani, mintha nem is huzná a bowdent rendesen, pedig ha nincs bekötve huzza a bowdent simán, probike szerint mûködnie kellene a két alkatrésznek együtt, valakinek volna esetleg valami ötlete?

Köszönettel : Gábor

Üdv.

-A beállítást úgy kezted hogy a váltó legalsó legkisebb fogaskereken a legalsó pozicióban van?:confused:

-Mert ha úgy hogy a legfelsõn van a lánc akkor szerintem lefelé a rugó ereje húzza.:chin:
TREK bike-on szebb az élet!!:cool2:

Delma01

Delma01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.247 hozzászólás

Sziasztok!

Pár napja vettem egy hátsó rövidkanalas Sora váltót, Deore váltókarral raktam össze, de a gond az , hogy beállitom felteszem szépen a legnagyobb fogaskerékre, szépen levált visszafele viszont képtelen váltani, mintha nem is huzná a bowdent rendesen, pedig ha nincs bekötve huzza a bowdent simán, probike szerint mûködnie kellene a két alkatrésznek együtt, valakinek volna esetleg valami ötlete?

a legkisebb fogaskeréken kell beállítani a váltót és nem a legnagyobbon,meghúzni a bowdent,végállásokat beállítani stb, gondolom ez így tiszta.
lefelé mindig le fog váltani, mert egy rugó húzza le

aztán lehet az is gond hogy normál vagy fordított rugóirányú váltókhoz van a váltókar

duncon

duncon

újonc

• fórumtag
  • 8 hozzászólás
Sziasztok!

forest

forest

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.146 hozzászólás
Az alig 1 hónapos XT váltókarjaimból az elsõt sikerült kinyírnom. :( Eltört a nyomó karnak a vége belül,de olyan szinten,hogy a letört darab átjött a burkolat illesztési résén.
Van egy sejtésem,de hátha....talán.... Lehet kapni külön nyomókart szerintetek? Vagy valamelyik DH-s arcnak nincs egy feles elsõ váltókarja olcsón?

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
a felso gorgoben siklocsapagy szokik lenni, mivel annak oldalra kell csuszkalnia par milimetert. ami nyilvan roviduton kinyirna a golyoscsapagyat. az egyszerubb valtokban alul is siklocsapagy van, vagy csak egy acel persely a legrosszabb esetben. XT/XTR szinten viszont mar rendes golyos zart csapagy van alul.

vannak alul-felul csapagyas gorgo szettek [pl az acor szines elox alu] amikben a csuszkalast egy ketreszes stifttel oldjak meg felul.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

pali kj

pali kj

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.505 hozzászólás
szerintem a felsõ, mert annak egyikrõl a másik fogaskerékre kell terelni a láncot váltásoknál.

t.s.

t.s.

újonc

• fórumtag
  • 1 hozzászólás
Sziasztok!
Segitseget kerek!
A hatso valtonal melyik lancvezeto kerek az erosebb (jobb csapagyazasu) a racsnihoz kozelebbi felso, vagy az also?
Koszi: t.s.

wody21

wody21

törzsvendég

• fórumtag
  • 390 hozzászólás

Szia

Ja, igazából egy kérdéssel jöttem eredetileg:
Egy alap Shimano elsõ átdobó (talán C50?) megbírkózik egy 22/32/44 hajtómûvel?

Nekem is a létezõ legolcsóbb Sh elsõ átdobóm van már vagy 5 éve, és volt már mindennel (48, 44, 42) mindegyikkel mûködött, 44-el a legjobban : )

Lobo Marunga

Lobo Marunga

vendég

• fórumtag
  • 31 hozzászólás
Sziasztok!
Nemrég cseréltem komplett hajtást a Meridámon. X7 trigger váltókarok, X7 elsõ, X5 hátsó váltó.
Amikor középsõ tányérról a nagyra akarom felrakni, az kicsit nehézkes, (úgy vettem észre fõleg akkor, ha hátul nem megfelelõ fokozatban vagyok, pl. túl kicsi fogaskeréken), és viszonylag nagy erõt követel ebben az esetben a váltókaron is a váltás. Ettõl eltekintve 110%. Bár eddig nem sokat mentem, gondolom azért a bowdenek nyúlnak, meg bekopik, aminek be kell. De azért kérdezném, hogy szerintetek állítani kell az elsõ váltón?

bardocz

bardocz

törzsvendég

• fórumtag
  • 464 hozzászólás
Köszi!
Majd le akarom cserélni az acera váltómat,mindenestül,aztán lehet Sram-ot rakok fel Shimano helyett.

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás

Sramból az X5 vagy az X7 felel meg a deore szintnek?

Az X5

bardocz

bardocz

törzsvendég

• fórumtag
  • 464 hozzászólás
Sramból az X5 vagy az X7 felel meg a deore szintnek?

Pcsirke

Pcsirke

vendég

• fórumtag
  • 21 hozzászólás

no nemi tekeres utan pontosabb diagnozis :) minden esetben akkor pattog, amikor a bal oldali hajtokar also allasban van, bringa helyzetetol fuggetlenul (emelkedon eltolodik). a vazhoz szorosan rogzitett dologrol lehet szo, mert a vaz felerositi a hangot. csak bal oldalon terhelve hallhato.

szvsz a fotengely lesz.

Szia
Nálam kétféle hang is volt szintén hajtókarpozíciótól és terheléstõl függõen. Az egyik (inkább tompán roppanó jellegû) a pedál cseréjével, a másik (fémesen idegtépõ hangon pattanó) pedig a gyárilag szárazon szerelt hajtókar zsírozva összerakásával szûnt meg.
Hátha segít, ha még nem oldódott meg.

Ja, igazából egy kérdéssel jöttem eredetileg:
Egy alap Shimano elsõ átdobó (talán C50?) megbírkózik egy 22/32/44 hajtómûvel?

pali kj

pali kj

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.505 hozzászólás
szerintem csak simán koszos a forgáspontoknál a váltód.