Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7430 hozzászólás a témában

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

Sziasztok!
Váltóbowdent szeretnék venni, shimano ls elsõ és xt hátsó váltóhoz, lx váltókarokkal. Láttam, hogy többféle bowden vastagság van. 1,1 1,2 stb
Mire kell figyelni? Milyen vastagot kell venni? Mi a jelentõsége?
köszi

Shimanohoz való váltóbowdent kell venni, még abban sincs különbség, hogy mtb vagy országúti.

Boros_Mókus

Boros_Mókus

vendég

• fórumtag
  • 217 hozzászólás
Sziasztok!
Váltóbowdent szeretnék venni, shimano ls elsõ és xt hátsó váltóhoz, lx váltókarokkal. Láttam, hogy többféle bowden vastagság van. 1,1 1,2 stb
Mire kell figyelni? Milyen vastagot kell venni? Mi a jelentõsége?
köszi
Az az igazi legény, aki a tizenkilencre lapot kér!

Facs

Facs

törzsvendég

• fórumtag
  • 488 hozzászólás

Facs, én ha valamit szerelni akarok, mindig a Park Tool-hoz fordulok segítségért.

http://www.parktool....howto.asp?id=76

Helló!
Köszönöm, ez nagyon hasznos! Viszont a problémámra itt sincs megoldás sajnos.
Facs

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
Facs, én ha valamit szerelni akarok, mindig a Park Tool-hoz fordulok segítségért.

http://www.parktool....howto.asp?id=76

Facs

Facs

törzsvendég

• fórumtag
  • 488 hozzászólás

Ad1.: Ne szedj szét semmit ha nem tudod összerakni. Ha mégis nekiállsz, mindent 2X nézz meg mielõtt kiszeded valahonnan.
Ad2.: Sram sx-4 doc, beírva google-be, 3. találat.

Bár azt írja az elõzõ oldal, hogy ebben majd jól benne van, de nincs. Viszont bennevan mindenféle váltókar ábra, az sx4 sem különbözik nagyon a többitõl.

Ha jófej boltosok vannak nem röhögnek ki, és még túl sok pénzt sem húznak le rólad. Csak azt mondják hogy legközelebb inkább vidd be. Vagyis én ezt szoktam mondani ilyenkor.

Az volt a gond, hogy ahogy kivettem a csavarokat, az egész szétugrott, és hiába nézegettem, sehogy sem akartak a helyére menni a dolgok.

(Nem most kezdtem a szerelést, 3 bringát építettem fel gyakorlatilag az utolsó csavarig, de ez a sram váltó most kifogott rajtam :) )

Sajnos amit linkeltél, azt nem nagyon tudom használni, mert csak a bowden cserét mutatja, de azért kössz.
Üdv.: Facs

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Nekem is most, hidegben csinálja igazán! Én is szeretném kukázni, de nem tudom milyet vegyek helyette. Mire kell figyelni, mi változott az elsõ váltók között azóta? Simán fel lehet rakni egy mai Aliviót vagy Deore-t pl.?

stellaz, láttál már olyan szervízt, ahol szétbontanak egy 17 éves váltókart, pici csavarhúzókkal, nagyító alatt? még ha létezik is ilyen valahol, hát az kerülne majd annyiba, mint egy új elsõ váltókar.

nekem egyszer egy szinte új deore is csinálta, a szerelõ szét se szedte, csak befújkodta wd40-el, meg valamit molyolt rajta, és utána jó lett

korábban egy stx-et kukáztam emiatt, de akkor is mondta, hogy elõbb levihettem volna, hátha megoldható lett volna a dolog

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.108 hozzászólás
Ad1.: Ne szedj szét semmit ha nem tudod összerakni. Ha mégis nekiállsz, mindent 2X nézz meg mielõtt kiszeded valahonnan.
Ad2.: Sram sx-4 doc, beírva google-be, 3. találat.

Bár azt írja az elõzõ oldal, hogy ebben majd jól benne van, de nincs. Viszont bennevan mindenféle váltókar ábra, az sx4 sem különbözik nagyon a többitõl.

Ha jófej boltosok vannak nem röhögnek ki, és még túl sok pénzt sem húznak le rólad. Csak azt mondják hogy legközelebb inkább vidd be. Vagyis én ezt szoktam mondani ilyenkor.
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

Facs

Facs

törzsvendég

• fórumtag
  • 488 hozzászólás
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni váltószerelés ügyben!
A Sram sx-4 elsõ váltókarom eléggé elkezdett akadni. Ezért szédszedtem....
Na összerakni már nem tudtam... Mivel nem akarok a boltban égni, megkérdezem hátha tud valaki segíteni, akár egy robbantott ábrával is.
Üdv.: Facs

Bigtibi

Bigtibi

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 hozzászólás
Legyen szerencséd vele! Bár nem írtam de én is végigcsináltam ezeket a dolgokat. Nálam nem nyert. Igaz egy 30 000 km-t futott alivio valtokarrol van szó...

de belekukkantani a valtokarba meg ingyen van. a burkolatot fogja bar szerencsetlenul picire meretezett csavar, de csak addig kell esznel lenni, amig azokat kiszeded. kell egy darab vilagos szinu rongy, es afolott ha csinalod akkor nem pattan el es latod hogy hova esik ha leesik.

a belseje amugy total egyben van, nem pattan szet a rugo [nem ugy mint az x.o trigger khm...]

es nagyreszt ezeknek osszesen annyi baja van hogy a zsir meg van bennuk kemenyedve. sokszor hoztak be hozzam is ilyen 5ev pinceben tarolas utan eloszedett bringat hogy kellene uj valtokar, mert beesik es ottmarad. szetszeded, valami TF2/WD40 stb cuccal atmosatod, kozben mozgatod oda-vissza a karokat, elobb utobb elkezd szepen jarni. aztan pici lagy zsir bele [de tenyleg csak pici], osszerak, orul.

mindez persze csak akkor ha nincs belul eltorve semmi. de ha szetszedeskor apro femdarabkak potyognak ki, akkor ez ugyis egyertelmu lesz.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
de belekukkantani a valtokarba meg ingyen van. a burkolatot fogja bar szerencsetlenul picire meretezett csavar, de csak addig kell esznel lenni, amig azokat kiszeded. kell egy darab vilagos szinu rongy, es afolott ha csinalod akkor nem pattan el es latod hogy hova esik ha leesik.

a belseje amugy total egyben van, nem pattan szet a rugo [nem ugy mint az x.o trigger khm...]

es nagyreszt ezeknek osszesen annyi baja van hogy a zsir meg van bennuk kemenyedve. sokszor hoztak be hozzam is ilyen 5ev pinceben tarolas utan eloszedett bringat hogy kellene uj valtokar, mert beesik es ottmarad. szetszeded, valami TF2/WD40 stb cuccal atmosatod, kozben mozgatod oda-vissza a karokat, elobb utobb elkezd szepen jarni. aztan pici lagy zsir bele [de tenyleg csak pici], osszerak, orul.

mindez persze csak akkor ha nincs belul eltorve semmi. de ha szetszedeskor apro femdarabkak potyognak ki, akkor ez ugyis egyertelmu lesz.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.108 hozzászólás
Zsero: bármilyen mai mtb váltókar jó lesz, nem változott sem a bowdenhúzás mennyisége, sem a tányérok távolsága.
Egy alivio-deore rapidfire már teljesen jó, a deore pl. 7890-ért van, per pár, de darabra is lehet venni, gondolom fele áron... Nem is drága, kb 3/4-1 órás munkadíj ára.
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

Nekem is most, hidegben csinálja igazán! Én is szeretném kukázni, de nem tudom milyet vegyek helyette. Mire kell figyelni, mi változott az elsõ váltók között azóta? Simán fel lehet rakni egy mai Aliviót vagy Deore-t pl.?

stellaz, láttál már olyan szervízt, ahol szétbontanak egy 17 éves váltókart, pici csavarhúzókkal, nagyító alatt? még ha létezik is ilyen valahol, hát az kerülne majd annyiba, mint egy új elsõ váltókar.

Akkor próbáld meg te magad. Nincs szükség nagyítóra, csak jegyezd meg mi hol volt. Én már szervízeltem régi váltókart, nagyjából a tiéddel egy generáció, nekem egy kis epoxi segített a problémán, most tökéletesen mûködik.

zsero

zsero

vendég

• fórumtag
  • 41 hozzászólás

Bigtibi

Bigtibi

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 hozzászólás
Nekem akkor csinálta ezt amikor kezdett szétkopni. Elõször csak hidegben rosszalkodott, aztán mindíg. :-( Én kukáztam.

Egy kb. 1993-as Deore XT 3x7-es rendszert használok, aminek az elsõ váltókarja elkezdte azt a hülyeséget csinálni, hogy egyre többször beesik, kb. olyan 2/3-ad ig. Még lehet rajta nyomni, de nem kényelmes, és ha megint megpróbálom, akkor általában jól mûködik. Aztán megint beesik. Eleinte ritkábban, aztán mostanában egyre gyakrabban.

Az lenne a kérdésem, hogy szét merjek-e egy ilyet nyitni, nem fog szétesni milliónyi rugóra, stb-re, valamint, hogy meg lehet csinálni otthon az ilyet?

Illetve, hogy volt e bármiféle váltás az elsõ váltók között az elmúlt 17 év során, azaz, ha veszek egy mai Deore vagy Alivio elsõ váltókart, akkor az fog-e menni a régi elsõ váltóval. Az elsõ tányérok közötti távolságban volt változás?

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
http://www.testbike.hu/pics/s346.jpg

ez a fajta xt elsõváltó mekkora átmérõjû nyeregvázcsövekre passzol?

31,8 és 34,9?

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Egy kb. 1993-as Deore XT 3x7-es rendszert használok, aminek az elsõ váltókarja elkezdte azt a hülyeséget csinálni, hogy egyre többször beesik, kb. olyan 2/3-ad ig. Még lehet rajta nyomni, de nem kényelmes, és ha megint megpróbálom, akkor általában jól mûködik. Aztán megint beesik. Eleinte ritkábban, aztán mostanában egyre gyakrabban.

Az lenne a kérdésem, hogy szét merjek-e egy ilyet nyitni, nem fog szétesni milliónyi rugóra, stb-re, valamint, hogy meg lehet csinálni otthon az ilyet?

Illetve, hogy volt e bármiféle váltás az elsõ váltók között az elmúlt 17 év során, azaz, ha veszek egy mai Deore vagy Alivio elsõ váltókart, akkor az fog-e menni a régi elsõ váltóval. Az elsõ tányérok közötti távolságban volt változás?

vidd le egy szervízbe, nagy valószínûséggel tudnak rajta segíteni

zsero

zsero

vendég

• fórumtag
  • 41 hozzászólás

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás

Nekem van tartalék, csak az erdõben nincs hegesztõkabin. :D
Egyébként 10 év alatt csak egyszer tört el.

kellett neked olyan hulladek vas vazat venni :D
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

manston91

manston91

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás
Nah ma sikerült vennem egy pont ugyanolyat.2100 Ft volt.

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás

de egy valtoful pici, es relative nagy szivastol tud megkimelni ha van tartalek.

Nekem van tartalék, csak az erdõben nincs hegesztõkabin. :D
Egyébként 10 év alatt csak egyszer tört el.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]