Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Please log in to reply
7451 replies to this topic

boti

boti

vendég

• fórumtag
  • 111 posts

SLX hátsó váltóhoz milyen kar lenne az ideális? ár/teljesítményben a középkategóriát céloznám meg.

Esetleg SLX?

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
SLX hátsó váltóhoz milyen kar lenne az ideális? ár/teljesítményben a középkategóriát céloznám meg.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

Hali!

A kérdésem az lenne, hogy olyan váltót lehet egészségesen használni, ami alapból 7sebességre van tervezve, de a bringa hátsója csak 6sebességes? Vagy mindenképp 6sebességes váltót vegyek majd rá? Vagy be lehet úgy lõni precízen hogy úgy mûködjön mint ha 6sebességes lenni, a feszítõ-finombeállító csavarokkal meg lehet csinálni?

igen

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

Hali!

A kérdésem az lenne, hogy olyan váltót lehet egészségesen használni, ami alapból 7sebességre van tervezve, de a bringa hátsója csak 6sebességes? Vagy mindenképp 6sebességes váltót vegyek majd rá? Vagy be lehet úgy lõni precízen hogy úgy mûködjön mint ha 6sebességes lenni, a feszítõ-finombeállító csavarokkal meg lehet csinálni?

Igen.

Ðani

Ðani

újonc

• fórumtag
  • 4 posts
Hali!

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

Köszi gaboca1 kipróbálom.
Azért fontos adat még a láncvillahossz is. Nekem az elõzõ vázam egy magellan volt. Mikor kicseréltem erre a scott ösztelósra, ugyanaz a lánc már rövid volt( hosszabb a láncvilla)

Jogos az észrevétel mindkét részrõl, errõl megfeledkeztem. Szóval 424mm láncvillánál érvényes a 107 szem!Az elv mûködik más hossznál is, de ott ki kell tapasztalni mennyi szem maradhat.:)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Azért fontos adat még a láncvillahossz is. Nekem az elõzõ vázam egy magellan volt. Mikor kicseréltem erre a scott ösztelósra, ugyanaz a lánc már rövid volt( hosszabb a láncvilla)

Igen, ezt múltkor én is mondtam neki, hogy nem minden bringán lesz így jó. Egy monti láncvillája 405-430mm, ami 5cm különbség lánchosszban, azaz 4 szem.

A sebesség mindent megold.

kotovics

kotovics

vendég

• fórumtag
  • 178 posts

107 szemesre állítsd be a lánc hosszt, nekem ugyan ez a fogkiosztás van és így bírja a 44-32 22-11 fokozatot is és nem rázódik le a lánc lefelében sem.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

Nekem 11-32 a fogsorom, 22-32-44 pedig a hajtómûvem. Ehhez jó a rövid kanál ??
Ha a verseny hevében véletlen 44-32 váltok, (ami tudom hogy nagyon nem egészséges;)) jól értem hogy akkor okoz gondot a rövid kanál? Esetleg ide nem vált fel?

107 szemesre állítsd be a lánc hosszt, nekem ugyan ez a fogkiosztás van és így bírja a 44-32 22-11 fokozatot is és nem rázódik le a lánc lefelében sem.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
vagy lehet esszel hasznalni a bringat, es nem kell 44-32es es 22-11es attetelt hasznalni
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

Ha a verseny hevében véletlen 44-32 váltok, (ami tudom hogy nagyon nem egészséges;)) jól értem hogy akkor okoz gondot a rövid kanál? Esetleg ide nem vált fel?

Ha olyan hosszu lánccal használod, hogy 44/32-õn jó legyen, akkor 22/11-en laza lesz a lánc, ha olyan röviddel, hogy 22/11-en jó, akkor 44/32-vel letörheted a váltót, jobbik esetben nem tudsz felváltani.
Azért van a hosszukanalas váltó, hogy a 27 sebességes bringa 27 sebességes legyen :)
Cserébe hosszabb lánc kell hozzá, nehezebb, gyengébben feszít és sérülékenyebb.
Failure is always an option.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,701 posts

Nekem is 32es a sorom és teljesen jó a rövid kanalas. Állítólag a 34eshez már kell a hosszabb kanál, nem tudom. Majd a szakik megmondják.
44-32 meg ne váltsál, lécci ! Ezt szerintem semmilyen váltó nem szeretné.
Marci

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

Igen azt már próbáltam, de ott már teljesen kitekertem

Akkor tekerd vissza :)
...és állíts a bowdenen úgy hogy a legkisebbre váltasz, meglazítod a váltónál a bowden rögzítõcsavarját, megfeszíted a bowdent és visszahuzod a csavart.
Ezután a finomállítást az MJani által említett állítókával megteheted.

kotovics

kotovics

vendég

• fórumtag
  • 178 posts

kotovics: a hosszabb nagyon fogszámokat tud átölelni....a kissebb valóban kevásbé sérülékeny, merevfarúra bõven elég a közép, sõt ha nem használsz olyan beteg áttételeket mint a 44/34 akkor a rövid kanál is elég lehet

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
kotovics: a hosszabb nagyon fogszámokat tud átölelni....a kissebb valóban kevásbé sérülékeny, merevfarúra bõven elég a közép, sõt ha nem használsz olyan beteg áttételeket mint a 44/34 akkor a rövid kanál is elég lehet

Hosi

Hosi

törzsvendég

• jóváhagyásra váró
  • 431 posts

A váltókaron lehet állítani. Ahol a bovdenház megy bele a váltókarba, ott van egy tekerõ, tekerd kifelé.

Igen azt már próbáltam, de ott már teljesen kitekertem

kotovics

kotovics

vendég

• fórumtag
  • 178 posts
Egy kérdésem lenn, hátha valaki tudja a szakszerû választ?
XTR hátsó váltó vásárlásán töröm a fejem. Van ugye a normál kanalas(GS), meg a hosszú kanalas(SGS) mi az elõnye-hátránya az egyiknek-másiknak.
Rövid kanalas talán jobb lenne a sérülésveszély kisebb? (már 2 váltótartó fület elgörbítettem eddig. mindig beakad, elhajlik nekem)
tehát mitõl függ hogy a választható kanálhossz?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Lenne egy kérdésem. Nem én szoktam szerelni a bringát, szóval egyáltalán nem értek hozzá, különösen nem a váltóhoz. Az elsõ XT váltóm valószínûleg rosszul van beállítva, mert ha a hátsót leteszem kis fogaskerékre egyszerûen a lánc hozzáér az elsõ váltóhoz és kerreg ha tekerek. Mivel lehet ezt állítani, melyik csavarral?

A váltókaron lehet állítani. Ahol a bovdenház megy bele a váltókarba, ott van egy tekerõ, tekerd kifelé.

A sebesség mindent megold.

Hosi

Hosi

törzsvendég

• jóváhagyásra váró
  • 431 posts
Lenne egy kérdésem. Nem én szoktam szerelni a bringát, szóval egyáltalán nem értek hozzá, különösen nem a váltóhoz. Az elsõ XT váltóm valószínûleg rosszul van beállítva, mert ha a hátsót leteszem kis fogaskerékre egyszerûen a lánc hozzáér az elsõ váltóhoz és kerreg ha tekerek. Mivel lehet ezt állítani, melyik csavarral?

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

De hol kapok mostanság 8 fokozatút?)

Aliviobol kapsz szinte bárhol, az szerintem teljesen jó.