Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7430 hozzászólás a témában

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Sziasztok,

meg tudja nekem valaki mondani hogy miért létezik elsõ váltóból felsõ bilincses,meg alsó (de nem a középcsapágyas,hanem vázra) felfogatású is?
Melyik jobb esetleg? Konkrétan: FD-M 771 vagy 770?
Köszi.

A felsõbilincses a jobb, az alsó a könnyebb.

A sebesség mindent megold.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

arn sokkal kevesebbet kellene idegeskedned,ha inkább átmennél igénytelen felhasználóba...:)

en mar csak ilyen vagyok :) szeretem, ha minden rendesen mukodik (nem csak a bringan). csodalkozom is, hogyha atulok valakinek a bringajara, mennyire gaz rajtuk ezaz: nincs osszelove, beallitva a felfuggesztes, szarul van beallitva a fek, a valto. vmelyik haverom meg azzal se foglalkozik, hogy szimmetrikus legyen vmi. meg is orulnek miatta.

viszont a varosi cangam mar ennyire nem tiptop - nah az nem erdekel, csak az hogy eljuttasson a munkahelyre minden esetben.

lgabster

lgabster

vendég

• fórumtag
  • 74 hozzászólás

Sziasztok,

meg tudja nekem valaki mondani hogy miért létezik elsõ váltóból felsõ bilincses,meg alsó (de nem a középcsapágyas,hanem vázra) felfogatású is?
Köszi.

Vannak olyan össztelós gépek, amiknél a hátsó teleszkóp miatt csak az alsó bilincses váltók szerelhetõk fel (vagy a középcsapágyas változat).
Ha mindegyiket képes fogadni a vázad, akkor én a felsõbilincsesre szavazok. Sztem masszívabb a forgáspontoknál.
A lehetetlen egy tévhit, semmi több!

breeze

breeze

vendég

• fórumtag
  • 149 hozzászólás
Sziasztok,

Köszi.
;) breeze :mad:

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás
arn sokkal kevesebbet kellene idegeskedned,ha inkább átmennél igénytelen felhasználóba...:)

Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.

p.audio

p.audio

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás
A láncvonal helyes-e?(47,5mm a 68mm-s cs.ház,50mm a 73mm-s cs.ház)A hézagolás a jobbos oldalon összesen 5mm,a baloson 2,5mm kell,hogy legyen 68mm cs.háznál,illetve a j.:2,5mm,bal semmi hézag a baloson 73mm-s cs.háznál.Amíg nem jó a láncvonal,addig nem lehet beállítani az elsõ váltót.Esetleg még a sram kar hisztizik a shimanoval?Akkor jó a beállítás,ha a hátsó lánckerék két szélsõértékénél ér csak bele az elsõ váltó keretébe ha a lánc a középtányéron...

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
koszi a tippet, de sajnos nincs ilyen allitasi lehetosegem. ahogy elneztem az is gond, hogy van a kialakitasban egy kis beugro (ahol bekeskenyedik az atdobo), ami ha kicsit log a lanc, akkor epp hozzaer. tehat lehet nem is mindig a szele ver bele, hanem az ideoda csapodo lanc er a perembe. terepen sose fut egy helyben.

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

neha kicsit "szuknek" erzem a lancatdobot: alig erzek kulonbseget a hatso sor kihasznalhatosagaban, ha a kozepso vagy a nagy tanyeron van a lanc. ez mitol van? akarhogy allitgattam - a gyakorlatban kb a harmadik legnagyobb kerekig szoktam hasznalni a kozepso attetelben - itt is hozzaer, es a nagytanyeron a masodik-harmadik legkisebbnel is koszorul mar. de ez a legjobb eset - ha a kozepso tanyert akarom koszorules nelkul hasznalni, akkor nagytanyeron talan a negyedik legkisebbig nem koszorul, alatta igen. vagy a masik oldalon: ha a nagytanyert szeretnem rendesen hasznalni, akkor a kozepson a sor kozepeig megy el koszorules nelkul.

gyari allapotaban mar nem emlekszem, hogy mukodott, a hajtomu nem ugyanaz. a gyari deoret csereltem slxre.
az integralt csapagyakat hagytam az eredeti deoret.
lanc szinten a gyari: sram 971. ezt is lecsereltem elotte, shimano hg73ra, de a bakonymaraton utan kukazni kellett. ott mintha kevesbe csinalta volna, lehet kicsit eltero a lanc legnagyobb szelessege.
az atdobo etype slx, tehat nem tudok a poziciojan modositani. ill a speci ugy oldotta meg, hogy spacerekkel egy fel cmt lehet lefele eltolni, de az mas tipusoknal van ugy: enduro, ilyesmi (stumpinal a felso helyzetben van).
az elso trigger sram x.7.

tipp?
probaltam mar absz "szabalyosan" - letoltottem a shimano doksit, aztan megneztem, hogy ott mit javasol: ott ugy lovik be, hogy a kozepso tanyeron es a sor legnagyobb kereken kell a lancnak lennie. ebben az esetben kell, hogy a lanc hogy epp ne, vagy hozzaerjen az atdobo szelehez.

ps: tenyleg szukebb a shimano - 6.5mm vs 6.8

Én megpróbálnám úgy beállítani, hogy a középsõ tányéron csak a két szélsõ lánckeréknél köszörüljön, vagy ott se ha lehet és az elsõ váltó "nagytányéros" határoló csavarját addig kitekerném ameddig még éppen hogy nem vált túl. Persze fontos hogy az elsõ váltó jó helyen legyen (1-2 mm-re menjen el a nagytányér fölött) és jól álljon (párhuzamosan).
Ha ezzel már próbálkoztál akkor bocs, marad a csavarhuzós széjjelebb feszítés :)
Failure is always an option.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
neha kicsit "szuknek" erzem a lancatdobot: alig erzek kulonbseget a hatso sor kihasznalhatosagaban, ha a kozepso vagy a nagy tanyeron van a lanc. ez mitol van? akarhogy allitgattam - a gyakorlatban kb a harmadik legnagyobb kerekig szoktam hasznalni a kozepso attetelben - itt is hozzaer, es a nagytanyeron a masodik-harmadik legkisebbnel is koszorul mar. de ez a legjobb eset - ha a kozepso tanyert akarom koszorules nelkul hasznalni, akkor nagytanyeron talan a negyedik legkisebbig nem koszorul, alatta igen. vagy a masik oldalon: ha a nagytanyert szeretnem rendesen hasznalni, akkor a kozepson a sor kozepeig megy el koszorules nelkul.

gyari allapotaban mar nem emlekszem, hogy mukodott, a hajtomu nem ugyanaz. a gyari deoret csereltem slxre.
az integralt csapagyakat hagytam az eredeti deoret.
lanc szinten a gyari: sram 971. ezt is lecsereltem elotte, shimano hg73ra, de a bakonymaraton utan kukazni kellett. ott mintha kevesbe csinalta volna, lehet kicsit eltero a lanc legnagyobb szelessege.
az atdobo etype slx, tehat nem tudok a poziciojan modositani. ill a speci ugy oldotta meg, hogy spacerekkel egy fel cmt lehet lefele eltolni, de az mas tipusoknal van ugy: enduro, ilyesmi (stumpinal a felso helyzetben van).
az elso trigger sram x.7.

tipp?
probaltam mar absz "szabalyosan" - letoltottem a shimano doksit, aztan megneztem, hogy ott mit javasol: ott ugy lovik be, hogy a kozepso tanyeron es a sor legnagyobb kereken kell a lancnak lennie. ebben az esetben kell, hogy a lanc hogy epp ne, vagy hozzaerjen az atdobo szelehez.

ps: tenyleg szukebb a shimano - 6.5mm vs 6.8

csibu

csibu

újonc

• fórumtag
  • 2 hozzászólás
Köszönöm Kobike és rob a segítséget!

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

Sziasztok!
Segítsetek nekem!
Van egy Alivio SL-MC20 váltókarom aminek lejárt az ideje!
Az lenne a kérdésem, hogy ha kicserélem egy Alivio SL-M410-esre akkor ez mûködni fog?
Tehát a kettõ kompatibilis?
Ha igen, akkor a bovdent is ki kell cserélnem a váltókarral együtt?
Elõre is köszi a segítséget!

az új karhoz kapsz majd bowdent is, érdemes házzal együtt cserélni, meg ha már ott vagy, az elsõt is.
és igen, simán kompatibilis a kettõ

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

Sziasztok!
Segítsetek nekem!
Az lenne a kérdésem, hogy ha kicserélem egy Alivio SL-M410-esre akkor ez mûködni fog?

Mit jelent az hogy lejárt az ideje? Ezek elég tartós cuccok... Ha mégis úgy érzed hogy cserélni kell, akkor bármelyik 8-as Shimano váltókarral kompatibilis, így az M410-essel is.
Ha jó állapotban van a bovdened be lehet fûzni az új váltókarba, de én inkább kicserélném. Jó bovden sokat segít a váltásban :)
Failure is always an option.

csibu

csibu

újonc

• fórumtag
  • 2 hozzászólás
Sziasztok!
Segítsetek nekem!

Marzoccho

Marzoccho

vendég

• fórumtag
  • 25 hozzászólás
és vajon passzolna-e az alivio váltóhoz, ami 8 sebességes? Mert tegyük fel vennék egy 9 sebességes váltókart a shimano aliviomhoz, amire rá van matricázva hogy 8 de szerintem mûködhetne, mert végülis nem a végállásán van a váltó, amikor a váltókar már igen.

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Kössz :) De szerencsére ez ráér késõbb is a cserére, mert ha 3x9-eset használok 2-vel, akkor csak a hajtómûvön, meg az elsõ váltó beállításán múlik...

szuper...

Makakk0

Makakk0

vendég

• fórumtag
  • 129 hozzászólás
Kössz :) De szerencsére ez ráér késõbb is a cserére, mert ha 3x9-eset használok 2-vel, akkor csak a hajtómûvön, meg az elsõ váltó beállításán múlik...

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Hát az a kérdés, hogy milyen 2 tányéros hajtómûvek vannak?

race face
fsa

sramból xx, x0, x9,x7 (amik lánykori nevükön truvativok ugye )
shimanoból xtr
vagy 2 tányér + guard slx pl ami gyárilag 36/22 de 38 ig biztos tuningolható

illetve egy részük még csak hamarost kapható állapot
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Makakk0

Makakk0

vendég

• fórumtag
  • 129 hozzászólás
Hát az a kérdés, hogy milyen 2 tányéros hajtómûvek vannak?

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Szoktam járni versenyekre, és hát grammániás is vagyok, de a tartósság az egy fõ szempont... Szóval a 10-es rendszer már szezononkénti cserét/ nagyobb karbantartást igényelne?
A 2szer 9-es az még maradhatna tartós, nem? Szerintem az erõnlétemmel annyira nem lehet gond...
Ám ez most azért aktuális, mert nem vált már szépen a 2008-as deore rendszerem... és bizony egy slx váltókar+ egy xt shadow hátsó váltó már biztos szebben énekelne :)

Amitõl tartósabb:a szélesebb lánc,szélesebb fogaskarék=árnyalattal több anyag.
Ha úgyis váltást cserélnél,menj inkább sram x.9-re.
Kevesebb gond lesz vele.
Érzésre is más lesz.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás
amúgy a 2*9 annyira nem nagy frissen szart sponyilviasz. csak most van körötte nagy hype hogy a "nagyok" is csinátak.
az fsa-nak kb 2006-7 ban is volt 2 tányéros montis (xc-s) hajtómûve . 5 karos, 42/29 - es isis -es cucc (legalábbis 2008 ban már "elfekvõ árú volt) meg is akartam venni csak megelõztek :)
bár nekem inkább a 39/26 lenne ideális.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való