Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7430 hozzászólás a témában

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás

34-11=23

jajj, tényleg :D

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

nem.
azt adja meg, hogy hány fog különbséget tud átváltani a fogaskoszorún.
vagyis a 33T kapacitású max. 11-34est tud átvinni.

34-11=23

Oh! Köszi, értem. De tulajdonképp annál nagyobb nincs is, nem? Akkor mi értelme egyes váltóknál a 45T értéknek?

Van nagyobb, pl 12-36, 11-36, de nem csak ez a lényeg.
Hanem: 44-22=22 , 34-11=23 22+23=45

A sebesség mindent megold.

Synthetic

Synthetic

újonc

• fórumtag
  • 8 hozzászólás
Oh! Köszi, értem. De tulajdonképp annál nagyobb nincs is, nem? Akkor mi értelme egyes váltóknál a 45T értéknek?

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás

Üdv!
A hátsó váltók leírásánál a Total capacity jól sejtem hogy a legnagyobb elsõ lánctányér mérete? Tehát pl ha egy rövid kanalas váltónál ez 33T akkor azt nem lehetne használni normál elsõ váltós gépen? (mivel ott 42T a nagytányér)

nem.
azt adja meg, hogy hány fog különbséget tud átváltani a fogaskoszorún.
vagyis a 33T kapacitású max. 11-34est tud átvinni.

Synthetic

Synthetic

újonc

• fórumtag
  • 8 hozzászólás
Üdv!
A hátsó váltók leírásánál a Total capacity jól sejtem hogy a legnagyobb elsõ lánctányér mérete? Tehát pl ha egy rövid kanalas váltónál ez 33T akkor azt nem lehetne használni normál elsõ váltós gépen? (mivel ott 42T a nagytányér)

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
az e-typeot azert nem szereti senki miert nehez, rugalmas, es befonod a szemoldokod mire mukodesre birod. magyarul mivel hulladek.

de vannak olyan szerencsetlenul kialakitott vazak amire csak az megy ra, szal neha szukseges. de ha bilicsest is fel tudsz tenni akkor csak magadat szivatok foloslegesen az e-type-pal.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

AGA

AGA

AGA

• fórumtag
  • 2.353 hozzászólás
Szintén felsõbilincs párti vagyok. Az alsóbilincses nehezebb, ahogy írták baromira könnyen eltömõdik, kikotyogósodik, volt olyan vázam aminél beleért a gumi a mechanikába mert annyira hátranyúlik, a paralelmû mindenképp csak vízszintesen tolja a láncot.
Felsõbilincsesnél néha túl hosszú a lánckalitka, ezért beleérhet a láncvillába, és sajna már ennél is ritka a szögben történt láncemelés.
E-type- ot sokan nem szeretik, sokkal kevesebb az állítási lehetõség, pedig van elõnye. Nekem régen (kilencvenvalahány, amikor kijött) nagyon bejött azóta csak most szereztem be egyet magamnak. Még nem raktam fel, mert ezt nem lehet egy-két fokkal elfordítani mint a bilincseseket. Pedig ezzel a trükkel sok esetben meg lehet akadályozni a láncköszörût.

Ride everywhere.

.

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás
Egy rendesen megtervezett váznál a mérnök figyel arra, hogy olyan apróság, mint a kulacstartó szem, megfelelõ helyre kerüljön, és ne akadályozza pld. a felsõ bilincses váltó elhelyezését. Ettõl függetlenül lehet jó a váz geometriája, de nem árt odafigyelni az apróbb részletekre is.

sajna a 08-as Anthemre sem megy fel a felsõ bilincses mert ott van a himbakart tartó dudor ha 3mm-el feljebb kezdõdne akkor már jó lenne.

Fullynál sokkal komplexebb a helyzet, és ott néha fel kell áldozni.

blueshark

blueshark

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.190 hozzászólás

Sok vázon az üléscsõt tartó csövön is vannak furatok (kulacsnak pl) amik miatt nem lehet felsõ bilincsest felszerelni rá.

simán ráraktuk a furatra
Team Heavy Pedal - Szeged

A tehetség az, amikor többet tudsz, mint amennyit tanultál.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Én ezt nem mondanám szarul tervezett váznak. De a 2 váltó teljesítménye szinte azonos szóval sztem teljesen mind1. Persze cáfoljatok meg ha nem így van.

Higgyél Robnak...

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
sajna a 08-as Anthemre sem megy fel a felsõ bilincses mert ott van a himbakart tartó dudor ha 3mm-el feljebb kezdõdne akkor már jó lenne.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

boti

boti

vendég

• fórumtag
  • 111 hozzászólás

szarul tervezett vázaknál, tegyük gyorsan hozzá

Én ezt nem mondanám szarul tervezett váznak. De a 2 váltó teljesítménye szinte azonos szóval sztem teljesen mind1. Persze cáfoljatok meg ha nem így van.

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás

Mert a felsõbilincses elsõ váltó bilincse pont a kulacstartó szem alsó furatához esik. Ezért nem tudod rendesen összehúzni a bilincset. Nekem pont ez volt az idei tfs merida-val.

Rob megadta a korrekt választ;)

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
szarul tervezett vázaknál, tegyük gyorsan hozzá

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

boti

boti

vendég

• fórumtag
  • 111 hozzászólás

Miért ne lehetne?

Mert a felsõbilincses elsõ váltó bilincse pont a kulacstartó szem alsó furatához esik. Ezért nem tudod rendesen összehúzni a bilincset. Nekem pont ez volt az idei tfs merida-val.

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

Erre én is kíváncsi lennék, hogy a felsõbilincses miért jobb, mert eddig csak szóbeszédbõl hallottam, de az okát nem tudom.
Valaki el tudná magyarázni?

Tapasztalatom szerint az alsóbilincses könnyen telemegy sárral és egyéb vacakkal, aztán nem tud teljesen összehúzódni és nem húzza le a láncot középrõl kistányérra.

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás

Sok vázon az üléscsõt tartó csövön is vannak furatok (kulacsnak pl) amik miatt nem lehet felsõ bilincsest felszerelni rá.

Miért ne lehetne?

Synthetic

Synthetic

újonc

• fórumtag
  • 8 hozzászólás

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Erre én is kíváncsi lennék, hogy a felsõbilincses miért jobb, mert eddig csak szóbeszédbõl hallottam, de az okát nem tudom.

Nem elemeztem még a két váltó pontos felépítését (már két éve nincs itthon felsõbilincses váltóm), de a lényeg az, hogy az alsóbilincses sokkal hamarabb kikotyogósodik, saját tapasztalat. Gondolom kisebb a forgáspontok közti távolság vagy valami hasonló dolog okozhatja.

A sebesség mindent megold.

lgabster

lgabster

vendég

• fórumtag
  • 74 hozzászólás

A felsõbilincses a jobb, az alsó a könnyebb.

A lehetetlen egy tévhit, semmi több!