Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Please log in to reply
7447 replies to this topic

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

elsõ váltóban hol van görgõ?

Bocs. :D Ezt elnéztem. Természetesen sehol.
Akkor csak könnyebb.

A sebesség mindent megold.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,198 posts

Váltásteljesítményben semmivel. Az xt könnyebb és jobbak a görgõi.

elsõ váltóban hol van görgõ?

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Sziasztok,

mennyivel és miben lehet jobb egy zsír új XT egy zsír új SLX elsõ váltónál? Aprópénzbõl lehetne upgradelni, csak kérdés egy lépést is megér-e a dolog.
Köszi.

Váltásteljesítményben semmivel. Az xt könnyebb és jobbak a görgõi.

breeze

breeze

vendég

• fórumtag
  • 149 posts
Sziasztok,

mennyivel és miben lehet jobb egy zsír új XT egy zsír új SLX elsõ váltónál? Aprópénzbõl lehetne upgradelni, csak kérdés egy lépést is megér-e a dolog.
Köszi.
;) breeze :mad:

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

Sziasztok!
A 24 órás sárdagasztásában sikeresen eltörtem az XTR shadow hátsó váltóm karbon papucsát.
Van valainek infoja - ki foglalkozik karbon motyók javításával?
Javíthatónak tûnik az alkatrész - és menteném ezt az egyébként nagyszerû váltót.
Ha valaki tudna segíteni - kérem írja meg a "karbon varázsló" elérhetõségét.
csaba@outdoorsport.hu
Elõre is köszönöm!
Üdv, a Tokaji

beszélj a Remetei Sanyival a pedalománban.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts

Deore normál irányú váltó volt a bringámon, vettem egy Shimano LX 9X mtb hátsó váltót forditott mûködésû, lehetséges -e normál irányú váltást beállítani vagy meg kell szoknom, hogy ellenkezõ irányban mûködik a váltás a megszokotthoz képest!

Röviden a válasz: nem. :)

A váltókar két dolgot tud: húzni és engedni. A kettõ nem megcserélhetõ sem a karban, sem a váltóban. A fordított irányú váltó attól fordított irányú, hogy más a felépítése, a rugó másfelé húzza...

loituma69

loituma69

újonc

• fórumtag
  • 8 posts
Deore normál irányú váltó volt a bringámon, vettem egy Shimano LX 9X mtb hátsó váltót forditott mûködésû, lehetséges -e normál irányú váltást beállítani vagy meg kell szoknom, hogy ellenkezõ irányban mûködik a váltás a megszokotthoz képest!

tokaji

tokaji

újonc

• fórumtag
  • 1 posts
Sziasztok!
A 24 órás sárdagasztásában sikeresen eltörtem az XTR shadow hátsó váltóm karbon papucsát.
Van valainek infoja - ki foglalkozik karbon motyók javításával?
Javíthatónak tûnik az alkatrész - és menteném ezt az egyébként nagyszerû váltót.
Ha valaki tudna segíteni - kérem írja meg a "karbon varázsló" elérhetõségét.
csaba@outdoorsport.hu
Elõre is köszönöm!
Üdv, a Tokaji

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Hát nem tudom, a Shimano 8 sebis rendszernél a legnagyobb és a legkisebb lánckeréknek is hangja van középtányérról hajtva, amennyire látom az történik hogy az átemelõ simán nem elég széles, és beleér a lánc.

Persze az is lehet hogy csak a SRAM lánc miatt van. :P

Függ a hajtómûtõl és a lánckeréktõl is. Ja meg tõled is. :)

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 posts

Hát nem tudom, a Shimano 8 sebis rendszernél a legnagyobb és a legkisebb lánckeréknek is hangja van középtányérról hajtva, amennyire látom az történik hogy az átemelõ simán nem elég széles, és beleér a lánc.[...]

Ennek több más oka is lehet, mint hogy az elsõ váltó ,,ne lenne elég széles". Pl. csupán csak nem párhuzamos a nagy lánckerékkel, vagy épp csak túl magasan van. Mindenesetre a mindennapi gépem Shimano 8-as rendszerû, 105-ös, és nem kerepel sehol. Zizegésre is nehéz rábírni (pl kicsi-kicsi közt). Igaz, kilóg a hármas hajtómû, mert Stronglight, a többi 105.

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts
Hát nem tudom, a Shimano 8 sebis rendszernél a legnagyobb és a legkisebb lánckeréknek is hangja van középtányérról hajtva, amennyire látom az történik hogy az átemelõ simán nem elég széles, és beleér a lánc.

Persze az is lehet hogy csak a SRAM lánc miatt van. :P

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts

Ezt annyival finomítanám, hogy szerintem ami kerepel az átemelõn az keresztbeváltás. Szar a láncnak, súrlódik is szóval nem hatékony...

Ami kerepel az szarul van beállítva. Ez persze kiküszöbölhetõ egy microindexes elsõ markolatváltóval.

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts

Középtányéron szerintem semmi sem számít keresztbeváltásnak. :)

Ezt annyival finomítanám, hogy szerintem ami kerepel az átemelõn az keresztbeváltás. Szar a láncnak, súrlódik is szóval nem hatékony...

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts

Sziasztok!Elõl 2-es lánckerék,hátul 6-os keresztnek számít 24-es rendszernél?

Középtányéron szerintem semmi sem számít keresztbeváltásnak. :)

silboy

silboy

törzsvendég

• fórumtag
  • 428 posts
Sziasztok!Elõl 2-es lánckerék,hátul 6-os keresztnek számít 24-es rendszernél?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Aham, akkor már kezdek megvilágosodni azt hiszem: tehát ha nekem van elöl egy 42-34-24es kiosztású lánctányérom akkor az említett 33T váltóhoz hátra olyan fogaskoszorú kéne ahol a kis és nagy fogaskerék különbsége max15 (pl 11-26os) ? Jól értelmezem?
És köszi a válaszokat :)

Majdnem. Igazából azt jelenti, hogy a váltó kanala mekkora max fogkülönbséget tud. Ha nem akarsz idióta áttételeket használni (pl elõl kicsi hátul kicsi) akkor a 11-34es sorhoz is jó a váltód, ráadásul a 33T váltók is bírnak 37-et.

Synthetic

Synthetic

újonc

• fórumtag
  • 8 posts

Van nagyobb, pl 12-36, 11-36, de nem csak ez a lényeg.
Hanem: 44-22=22 , 34-11=23 22+23=45

Aham, akkor már kezdek megvilágosodni azt hiszem: tehát ha nekem van elöl egy 42-34-24es kiosztású lánctányérom akkor az említett 33T váltóhoz hátra olyan fogaskoszorú kéne ahol a kis és nagy fogaskerék különbsége max15 (pl 11-26os) ? Jól értelmezem?
És köszi a válaszokat :)

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts

34-11=23

jajj, tényleg :D

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

nem.
azt adja meg, hogy hány fog különbséget tud átváltani a fogaskoszorún.
vagyis a 33T kapacitású max. 11-34est tud átvinni.

34-11=23

Oh! Köszi, értem. De tulajdonképp annál nagyobb nincs is, nem? Akkor mi értelme egyes váltóknál a 45T értéknek?

Van nagyobb, pl 12-36, 11-36, de nem csak ez a lényeg.
Hanem: 44-22=22 , 34-11=23 22+23=45

Synthetic

Synthetic

újonc

• fórumtag
  • 8 posts
Oh! Köszi, értem. De tulajdonképp annál nagyobb nincs is, nem? Akkor mi értelme egyes váltóknál a 45T értéknek?