Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
7430 hozzászólás a témában

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás
Jani minden tiszteletem tied.

Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Elég béna vagyok váltóállításban, van egy hátsóváltóm, s ha feltételezzük, hogy a két végpontot beállítottam, helyesen, s ennek ellenére a 9-es sorból vagy az alsó 8-at, vagy a felsõ 8-at használja a bowdenfeszesség állításával (azaz pl. ha a kónuszt nem komálja, s addig tekerem, amíg éppenhogy leteszi rá, akkor már az elsõ fogast nem fogja szeretni), akkor mit lehet még kezdeni vele? Olyan, mintha a tartomány, amelyben mozogna, eleve kisebb lenne.

4 dolgot tudok elképzelni:
1. Ferde a váltófül.
2. A bovdenezésben van a hiba (legtöbbször ez a gond).
3. Campa soron shimano váltót használsz.
4. Valamit elb@sztak gyárilag.

A sebesség mindent megold.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Elég béna vagyok váltóállításban, van egy hátsóváltóm, s ha feltételezzük, hogy a két végpontot beállítottam, helyesen, s ennek ellenére a 9-es sorból vagy az alsó 8-at, vagy a felsõ 8-at használja a bowdenfeszesség állításával (azaz pl. ha a kónuszt nem komálja, s addig tekerem, amíg éppenhogy leteszi rá, akkor már az elsõ fogast nem fogja szeretni), akkor mit lehet még kezdeni vele? Olyan, mintha a tartomány, amelyben mozogna, eleve kisebb lenne.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

elsõ váltóban hol van görgõ?

Bocs. :D Ezt elnéztem. Természetesen sehol.
Akkor csak könnyebb.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.027 hozzászólás

Váltásteljesítményben semmivel. Az xt könnyebb és jobbak a görgõi.

elsõ váltóban hol van görgõ?

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Sziasztok,

mennyivel és miben lehet jobb egy zsír új XT egy zsír új SLX elsõ váltónál? Aprópénzbõl lehetne upgradelni, csak kérdés egy lépést is megér-e a dolog.
Köszi.

Váltásteljesítményben semmivel. Az xt könnyebb és jobbak a görgõi.

breeze

breeze

vendég

• fórumtag
  • 149 hozzászólás
Sziasztok,

mennyivel és miben lehet jobb egy zsír új XT egy zsír új SLX elsõ váltónál? Aprópénzbõl lehetne upgradelni, csak kérdés egy lépést is megér-e a dolog.
Köszi.
;) breeze :mad:

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

Sziasztok!
A 24 órás sárdagasztásában sikeresen eltörtem az XTR shadow hátsó váltóm karbon papucsát.
Van valainek infoja - ki foglalkozik karbon motyók javításával?
Javíthatónak tûnik az alkatrész - és menteném ezt az egyébként nagyszerû váltót.
Ha valaki tudna segíteni - kérem írja meg a "karbon varázsló" elérhetõségét.
csaba@outdoorsport.hu
Elõre is köszönöm!
Üdv, a Tokaji

beszélj a Remetei Sanyival a pedalománban.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 hozzászólás

Deore normál irányú váltó volt a bringámon, vettem egy Shimano LX 9X mtb hátsó váltót forditott mûködésû, lehetséges -e normál irányú váltást beállítani vagy meg kell szoknom, hogy ellenkezõ irányban mûködik a váltás a megszokotthoz képest!

Röviden a válasz: nem. :)

A váltókar két dolgot tud: húzni és engedni. A kettõ nem megcserélhetõ sem a karban, sem a váltóban. A fordított irányú váltó attól fordított irányú, hogy más a felépítése, a rugó másfelé húzza...

loituma69

loituma69

újonc

• fórumtag
  • 8 hozzászólás
Deore normál irányú váltó volt a bringámon, vettem egy Shimano LX 9X mtb hátsó váltót forditott mûködésû, lehetséges -e normál irányú váltást beállítani vagy meg kell szoknom, hogy ellenkezõ irányban mûködik a váltás a megszokotthoz képest!

tokaji

tokaji

újonc

• fórumtag
  • 1 hozzászólás
Sziasztok!
A 24 órás sárdagasztásában sikeresen eltörtem az XTR shadow hátsó váltóm karbon papucsát.
Van valainek infoja - ki foglalkozik karbon motyók javításával?
Javíthatónak tûnik az alkatrész - és menteném ezt az egyébként nagyszerû váltót.
Ha valaki tudna segíteni - kérem írja meg a "karbon varázsló" elérhetõségét.
csaba@outdoorsport.hu
Elõre is köszönöm!
Üdv, a Tokaji

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Hát nem tudom, a Shimano 8 sebis rendszernél a legnagyobb és a legkisebb lánckeréknek is hangja van középtányérról hajtva, amennyire látom az történik hogy az átemelõ simán nem elég széles, és beleér a lánc.

Persze az is lehet hogy csak a SRAM lánc miatt van. :P

Függ a hajtómûtõl és a lánckeréktõl is. Ja meg tõled is. :)

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás

Hát nem tudom, a Shimano 8 sebis rendszernél a legnagyobb és a legkisebb lánckeréknek is hangja van középtányérról hajtva, amennyire látom az történik hogy az átemelõ simán nem elég széles, és beleér a lánc.[...]

Ennek több más oka is lehet, mint hogy az elsõ váltó ,,ne lenne elég széles". Pl. csupán csak nem párhuzamos a nagy lánckerékkel, vagy épp csak túl magasan van. Mindenesetre a mindennapi gépem Shimano 8-as rendszerû, 105-ös, és nem kerepel sehol. Zizegésre is nehéz rábírni (pl kicsi-kicsi közt). Igaz, kilóg a hármas hajtómû, mert Stronglight, a többi 105.

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 hozzászólás
Hát nem tudom, a Shimano 8 sebis rendszernél a legnagyobb és a legkisebb lánckeréknek is hangja van középtányérról hajtva, amennyire látom az történik hogy az átemelõ simán nem elég széles, és beleér a lánc.

Persze az is lehet hogy csak a SRAM lánc miatt van. :P

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

Ezt annyival finomítanám, hogy szerintem ami kerepel az átemelõn az keresztbeváltás. Szar a láncnak, súrlódik is szóval nem hatékony...

Ami kerepel az szarul van beállítva. Ez persze kiküszöbölhetõ egy microindexes elsõ markolatváltóval.

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 hozzászólás

Középtányéron szerintem semmi sem számít keresztbeváltásnak. :)

Ezt annyival finomítanám, hogy szerintem ami kerepel az átemelõn az keresztbeváltás. Szar a láncnak, súrlódik is szóval nem hatékony...

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

Sziasztok!Elõl 2-es lánckerék,hátul 6-os keresztnek számít 24-es rendszernél?

Középtányéron szerintem semmi sem számít keresztbeváltásnak. :)

silboy

silboy

törzsvendég

• fórumtag
  • 428 hozzászólás
Sziasztok!Elõl 2-es lánckerék,hátul 6-os keresztnek számít 24-es rendszernél?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Aham, akkor már kezdek megvilágosodni azt hiszem: tehát ha nekem van elöl egy 42-34-24es kiosztású lánctányérom akkor az említett 33T váltóhoz hátra olyan fogaskoszorú kéne ahol a kis és nagy fogaskerék különbsége max15 (pl 11-26os) ? Jól értelmezem?
És köszi a válaszokat :)

Majdnem. Igazából azt jelenti, hogy a váltó kanala mekkora max fogkülönbséget tud. Ha nem akarsz idióta áttételeket használni (pl elõl kicsi hátul kicsi) akkor a 11-34es sorhoz is jó a váltód, ráadásul a 33T váltók is bírnak 37-et.

Synthetic

Synthetic

újonc

• fórumtag
  • 8 hozzászólás

Van nagyobb, pl 12-36, 11-36, de nem csak ez a lényeg.
Hanem: 44-22=22 , 34-11=23 22+23=45

Aham, akkor már kezdek megvilágosodni azt hiszem: tehát ha nekem van elöl egy 42-34-24es kiosztású lánctányérom akkor az említett 33T váltóhoz hátra olyan fogaskoszorú kéne ahol a kis és nagy fogaskerék különbsége max15 (pl 11-26os) ? Jól értelmezem?
És köszi a válaszokat :)