Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Váltók, váltókarok

- - - - -

• Please log in to reply
7430 replies to this topic

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Nah már kb. 200 km-t mentem az új felállással és minden jónak tûnik...

Annyi feltûnt viszont, hogy a hátsó váltó (105-ös hosszúkanalas) mintha le se szarná (már elnézést) a b-tension csavar állását. 12-25-ös sor van fent, és még ki is vehetném a csavart a helyébõl, akkor sem érne bele a 25-ösbe... Megpróbáltam utána betekerni félig, de nem vettem észre változást úgy sem... Most épp annyira van behajtva, hogy szoros és nem fog kiesni, így egész jó a váltás.
Rövid lenne a lánc? Kalkulátorral hoztam ki a mostani hosszt, és a Shimano ökölszabálynak is megfelel nagyjából (külsõ lánckerék / legkisebb fogaskerék esetén függõlegesen áll a kanál, talán egy-két fokot elõre hajolva - a Shimano doksi szerint így jó).

Ha rövidebb a lánc, mint ahogy a shimano megálmodta akkor az a csavar szinte semmit sem állít. De ne foglalkozz vele ha vált rendesen.

A sebesség mindent megold.

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts
Nah már kb. 200 km-t mentem az új felállással és minden jónak tûnik...

Annyi feltûnt viszont, hogy a hátsó váltó (105-ös hosszúkanalas) mintha le se szarná (már elnézést) a b-tension csavar állását. 12-25-ös sor van fent, és még ki is vehetném a csavart a helyébõl, akkor sem érne bele a 25-ösbe... Megpróbáltam utána betekerni félig, de nem vettem észre változást úgy sem... Most épp annyira van behajtva, hogy szoros és nem fog kiesni, így egész jó a váltás.
Rövid lenne a lánc? Kalkulátorral hoztam ki a mostani hosszt, és a Shimano ökölszabálynak is megfelel nagyjából (külsõ lánckerék / legkisebb fogaskerék esetén függõlegesen áll a kanál, talán egy-két fokot elõre hajolva - a Shimano doksi szerint így jó).

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts
Mivel fura volt, inkább nem vágtam le egyáltalán amíg nem jutok megnyugtató eredményre. Sejtettem hogy valahol itt lesz a para, köszi. :)

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
igen, arrol beszelek. szerintem az lesz a megoldas. remelem nem vagtad tul rovidre a bovdent.

alul vezetett bovdeneknel altalaban igy szokott lenni.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts
Jah van egy kis fém fül a bowdenrögzítõ csavar váz felõli oldalán. Ezek szerint azon kívül kell menjen a bowden, és fölötte kell a csavar alá behúzni?

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
azt neznem meg hogy a valtonal jol van e elvezetve a bovden. mielott rogzited a csavarral, lehet hogy van ott valami kis iv vagy hasonlo amin kivul kell mennie.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts
Most raktam össze egy hajtásláncot 105-ös elsõ váltóval és 7800-as Dura Ace kormányvég váltókarral...

Ami feltûnt, hogy a kar mozgásának kevesebb mint egyharmadát használja ki a váltó (és elég nehéz is a kis erõkar miatt). Ez így normális, vagy valamit elronthattam a bowdenhúzásnál?

(A hátsó, pozícionált karnál nincs ilyen probléma, ott megvan szépen az összes fokozat.)

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts

A váltókanál speciel pont egyenes volt, a rugós rész volt megtekeredve. :)

Így már én is jártam.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

De érted, hogy igazából nincs is igazad, mivel a váltókanál speciel pont egyenes volt, a rugós rész volt megtekeredve. :)

Hát igaz...
Most így utólag átgondolva, nem is értem hogy ha a váltókanál görbe az miért okoz ilyent (ebböl a szempontbol csak a felsõ görgõ számít), pedig nekem ugyanilyen problémám volt már 2 váltóval is, mindkettõnek görbe volt a kanala. Egyengettem, jobb is lett, de sosem lett tökéletes. Azt hittem azért nem mert nem lett hibátlanul egyenes, de lehet hogy más is ferde volt nálam is...
Failure is always an option.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

Utálom, hogy mindig igazam van :)

De érted, hogy igazából nincs is igazad, mivel a váltókanál speciel pont egyenes volt, a rugós rész volt megtekeredve. :)
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

Ha a váltókanál ferde kicsit az is pont ilyen tüneteket produkál.

Nos, nekem megoldódott a hátsóváltó gondom - a megoldás - a látszólag jó XT Shadow mégsem volt az, volt egy szinte észrevehetetlen csavarás a mechanikában. De semmi sem volt feltûnõen ferde, s a végén már én is a váltófülre gyanakodtam, de akárhogy mértem, totál egyenesnek tûnt. (Ezt nagyon könnyû ellenõrizni egy betekert csavar és egy rákötött cérna segítségével - a legkisebb ferdeségre ugyanis a felni már más és más távolságra kerül a csavartól.) Sajnálom, mert a váltó ezen hibáját kábé sehogy sem tudom megorvosolni - így maximum pótalkatrésznek lesz jó. Magamtól nem jöttem volna rá, mivel emlékeim szerint sohasem csaptam úgy oda, hogy gond legyen vele.

Utálom, hogy mindig igazam van :)

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts
Nos, nekem megoldódott a hátsóváltó gondom - a megoldás - a látszólag jó XT Shadow mégsem volt az, volt egy szinte észrevehetetlen csavarás a mechanikában. De semmi sem volt feltûnõen ferde, s a végén már én is a váltófülre gyanakodtam, de akárhogy mértem, totál egyenesnek tûnt. (Ezt nagyon könnyû ellenõrizni egy betekert csavar és egy rákötött cérna segítségével - a legkisebb ferdeségre ugyanis a felni már más és más távolságra kerül a csavartól.) Sajnálom, mert a váltó ezen hibáját kábé sehogy sem tudom megorvosolni - így maximum pótalkatrésznek lesz jó. Magamtól nem jöttem volna rá, mivel emlékeim szerint sohasem csaptam úgy oda, hogy gond legyen vele.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

Ha nem is lesz tökéletes, de a 9-as fogaskoszorú használható 8-as elsõ vagy hátsó váltóval.

nem

9-es fogaskeréksor használható-e 8-as váltóval:confused: Ha volt már ilyen kérdés akkor bocs:o

A látszólagos ellentmondás oka, hogy a 8-as váltókar nem lesz jó hozzá (nagyobbakat húz), de 9-es váltókarral a 8-as rendszerhez tervezett hátsó váltó simán mûködik a 9-es soron.

feeder67

feeder67

vendég

• fórumtag
  • 120 posts
Köszönöm!

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts
Ha nem is lesz tökéletes, de a 9-as fogaskoszorú használható 8-as elsõ vagy hátsó váltóval.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
nem
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

feeder67

feeder67

vendég

• fórumtag
  • 120 posts
9-es fogaskeréksor használható-e 8-as váltóval:confused: Ha volt már ilyen kérdés akkor bocs:o

KaraI.

KaraI.

vendég

• fórumtag
  • 99 posts
Értem,köszönöm.
:)
KROSS Level A2

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,029 posts
X.3,full mûanyag.
X.4 ahol kell ,már nem.

Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.

KaraI.

KaraI.

vendég

• fórumtag
  • 99 posts
Az x3 miért nem jó?Átlagos városi-túra használatra kellene.Sarat nem fog látni.
:)
Ahonnét szoktam rendelni sehol nincs X4.Lehet még kapni vagy megszûnt?
KROSS Level A2