Jelentkezz be Regisztrálj
Váltók, váltókarok
Írta 2010. november 19. - 12:17
Csak ilyen épphogy kipróbálós teszteket sikerült gugliznom. Ezekben viszont mindenki hasra van esve tõle.
Megfordult a fejemben, hogy esetleg jó lenne MTB-be, nem versenyzek és nem vagyok súlymániás, viszont törtem már le hátsó váltót, meg szakítottam el láncot, ezért szimpatikus...
Rohloff Speedhub is tetszik és azt dícsérik nagyon de a Shimano feleannyiba kerül, és a 400% körüli áttételtartomány elég lenne.
Írta 2010. november 19. - 10:56
"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan
"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.
Írta 2010. november 19. - 01:14
Fordítva, XTR-el felfelé sokkal könnyebb mint XT vel, én tavasszal váltottam és eleinte elõfordult több áttétel váltása felfelé annyira könnyen kapcsol, lefelé kioldási erõben nincs nagy különbség, de XTR- nél tudsz kettesével váltani le.
Nekem lefelé jelentett gondot. Felfelé annyival nem volt érzékenyebb, mint az xt, hogy kettõt váltsak.
Milyen xt-t használtál az xtr elõtt?
A sebesség mindent megold.
Írta 2010. november 19. - 00:53
Igen, érezhetõ. Pl ha átülsz egy slx-es bringáról egy xt-vel szereltre akkor elsõre kettõt fogsz váltani. Az xtr és az xt között már nincs ennyi különbség felfelé váltásban, a lefelében viszont van, mert ott az xtr-rel fogsz kettõt váltani ha átülsz xt-rõl. De az elsõ használat után simán megszokod bármelyiket, csak akkor zavaró ha átülsz az egyik bringáról a másikra.
Fordítva, XTR-el felfelé sokkal könnyebb mint XT vel, én tavasszal váltottam és eleinte elõfordult több áttétel váltása felfelé annyira könnyen kapcsol, lefelé kioldási erõben nincs nagy különbség, de XTR- nél tudsz kettesével váltani le.
Írta 2010. november 19. - 00:37
És érezhetõ is a különbség, vagy csak elméletben létezik? Ehhez képest az XTR? (Éppen tervezgetem a jövõ évi gépet...)
Igen, érezhetõ. Pl ha átülsz egy slx-es bringáról egy xt-vel szereltre akkor elsõre kettõt fogsz váltani. Az xtr és az xt között már nincs ennyi különbség felfelé váltásban, a lefelében viszont van, mert ott az xtr-rel fogsz kettõt váltani ha átülsz xt-rõl. De az elsõ használat után simán megszokod bármelyiket, csak akkor zavaró ha átülsz az egyik bringáról a másikra.
Írta 2010. november 19. - 00:22
Felfelé gyorsabban vált, érzékenyebb a kar.
És érezhetõ is a különbség, vagy csak elméletben létezik? Ehhez képest az XTR? (Éppen tervezgetem a jövõ évi gépet...)
Írta 2010. november 18. - 23:58
Az XT váltókar hamarabb old ki, mint az SLX? Vagy egyéb érdemi különbség van köztük?
Felfelé gyorsabban vált, érzékenyebb a kar.
Írta 2010. november 18. - 23:33
Írta 2010. november 14. - 10:27
2x10-es váltásra cserélném jelenlegi rendszeremet.
Mit kell cserélnem, s van-e tapasztalat mire?
Az SLX család szimpatikus, alá nem mennék, fölé meg anyagiak miatt nem.
Jelenleg:
- Deore elsõ váltókarok
- Deore elsõ váltó
- Deore hajtómû
- SLX hátsó váltóm van.
Mit, hol kapok meg szerintetek a legjobb áron? Mindent el kell adnom?
Köszi.
Írta 2010. november 12. - 18:48
Írta 2010. november 12. - 18:15
A tehetség az, amikor többet tudsz, mint amennyit tanultál.
Írta 2010. november 12. - 17:56
A rövidebb kanál nyilván kevesebb láncszemet bír pufferelni.
(Magyarul, a fogszámok alapján számított lánchossznak kevés lesz a kanál, nem tudja felvenni, és lógni fog.)
Írta 2010. november 12. - 16:37
a lanchossz: hogy lehet tul hosszu vagy rovid, amikor eleve a lancfeszito nelkul kell meretezni (nagy tanyer-nagy kerek)?
a belelogast azt ugy mondod, hogy nem lehet a feszitot olyan pozicioba hozni (lancfeszito csavarral), hogy ne logjon le a lanc? a doksi szerint a sram mmben hatarozza meg, hogy milyen tavolsagra kell kerulnie a ket szelso helyzetben a gorgonek a koszoru fogaskerekeitol (6mm).
http://www.sram.com/...Derailleurs.pdf
Írta 2010. november 12. - 16:31
Amennyire én tudom, vagy túl hosszú, vagy túl rövid lesz a lánc.ezt tudom, hogy elmeletben igy van, de a gyakorlatban mi tortenik ha egy hosszut rovid(ebb)re cserelsz? van ket specim, ugyanolyan attetelek vannak rajta - az egyiken rovidebb mint a masikon (egyik x7 masik x9)? mit fogok latni, ha nem jo? nem valt, vagy beszukul a hasznalhatosagi tartomany?
Ha túl hosszú, akkor lesz olyan váltópozíció ahol lóg, és beleér a láncvezetõ a fogaskerékbe. Major suckage.
Ha túl rövid, akkor lesz olyan váltópozíció, amibe nem tudsz felváltani, mert nem elég hosszú a lánc hogy elférjen a kerekeken.
A ráütött típusszámból. Rövidkanalas váltónak amúgy azt nevezik, ahol a kanál nem hosszabb mint maga a váltótest:hogy lehet megallapitani, hogyha a kezemben van a valto, az milyen hosszusagunak mondott?
Írta 2010. november 12. - 16:18
hogy lehet megallapitani, hogyha a kezemben van a valto, az milyen hosszusagunak mondott?
Írta 2010. november 12. - 15:47
A váltók doksijában meg van adva, hogy mi a max fogszám-eltérés, amit kezelni tud. Minél hosszabb a kanál, ez a szám annál nagyobb. Tipikusan a háromtányéros hajtómûveken a kicsi és a nagytányér közti eltérést a rövidkanalas váltók nem bírják el.no akkor legalabb azt mondjatok meg, hogy mi van ha hosszukanalas helyett egy kozepeset hasznalok. meg meret alapjan egyaltalan mi szamit rovidnek, mi kozepesnek es mi hosszunak (honnan ismerem fel, hogy ez az)?
44-22, es 11-34es sorokat hasznalok.
A rendszeren a max. fogszámkülönbség a hajtómûvön számolt különbség plusz a soron számolt különbség. Pl. 30-52 / 11-25 esetén 22+14=36. Ettõl nagyobb vagy egyenlõ kell legyen a hátsóváltó befogadóképessége, oszt jólvan.
Írta 2010. november 12. - 15:29
44-22, es 11-34es sorokat hasznalok.
Írta 2010. november 07. - 22:14
egyik sem a valto rogzitocsavarjanal van annyi holtjatek, hogy az latszik. nem sok ez egy fel eves x9nel? vagy egy hasonlo koru x7em, annal kisebb a holtjatek, ott nem csavarodik el a lancfeszito vonala. mennyire szabad ennek lotyognie?
jah igen az kimaradt: ott a rogzitocsavarnal nem lehet vhogy feszesebbe tenni a dolgot?
senki? magyaran nem lehet?
Írta 2010. november 01. - 18:16
Van valakinek Pécs környékén levetett, régi xt (750-es) van lx hátsó váltója? Csak a kanál kéne belõle, az a lényeg, hogy az legyen egyenes.
Köszi.