Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Pulzusmérõk és egyéb nyalánkságok

* * * * * 1 szavazat

  • Lépj be és szólj hozzá
3310 hozzászólás a témában

#3221
TrollEmber

TrollEmber

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 905 hozzászólás

a tudomány találgat és saját mítosza bûvöletében él. ld. a zsírok káros voltáról és a müzlik jóságosságáról

...táplálkozástudomány...

OFF:

azért nem kéne ezen rágni egymást ;)
a másik meg: nem rég olvastam egy igen szimpatikus nézetet a tudományos elméletekrõl/tételekrõl/stb-krõl. (igaz ott inkább fizika volt a téma). Miszerint egyes elméletre ne azt mondd, hogy jó/rossz, hanem hogy hasznos/haszontalan!
Tehát a lényeg: Ne azon rágódjatok, mennyireigaz, mennyire úgy mûködik, mennyire pontos, amig HASZNOS!
Lehet, hogy Newton korában nem ismerték a relativitáselméletet, de nekik amit tudtak elég volt és hasznukra vált.

#3222
pcycle

pcycle

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 1.247 hozzászólás
lcs pontosan megválaszolta helyettem, amit gondolok. Aki csak pusztán leél 30 évet, különösebb természettudományos végzettség nélkül is megtapasztalja, hogy a tudomány találgat és saját mítosza bûvöletében él. ld. a zsírok káros voltáról és a müzlik jóságosságáról vallott nézetek és ezek késõbbi cáfoláta, lcs írása stb...
A szívet tényleg nem lehet túlerõltetni, akinek egészséges, egyszerûen leállítja a szervezet teljesítményét. Persze ha valaki nagyon rajta van, hogy ártson mágának, lehet... A versenysport ugyan tényleg nem egészséges, de másért.
Végül ne felejtsük el, hogy amatõrök vagyunk! (lehet hogy kicsit túlbeszéltük)

#3223
KillerTom

KillerTom

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 1.570 hozzászólás

Khm,szoval a tudomány jelenlegi állását maga a tudomány fogja megcáfolni.

Termeszetesen , de addig a mai tenyalas szerint elunk ...

#3224
KillerTom

KillerTom

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 1.570 hozzászólás
akinek sigma pc 1600 monitora lenne..

egy kerdes ..gyarilag jar felfogato a bringara , vagy az extra hozza..?

koszi ... ;)

#3225
lcs

lcs

    vendég

  • fórumtag
  • 160 hozzászólás
Khm,szoval a tudomány jelenlegi állását maga a tudomány fogja megcáfolni. Elvileg termeszettudományokat tanultam jó sokáig, de már rég túl vagyok azon, hogy túlságosan ebben bízzak vagy higgyek. Olvass el modjuk egy ötven évvel ezelõtti orvosi könyvet és egy tavalyit ugyanarról a témáról! Az egybeesés úgyszólván 0! vagy olvass el egy vérprofik által készített, statisztikailag alátámasztott, laboratóriumi ponrosságal megtervezett és kivitelezett kisérletet a cukorfogyasztás károsságáról és a mesterséges édesítõszerek fölényérõl, majd hasonló alapossággal elvégzettet (mások által) ugyanennek az ellenkezõjérõl.
de azért ne essünk egymásnak. továbra is aztgondolom, legfontosabb és legértékesebb tanácsadód a saját tested. Minden eszköz, mûszer árnyalni és pontosítai tudja a képet, és segít értelmezni a tapasztalatokat. Tudatosabbá teheted az edzésedet. Csak éppen számolj azzal, hogy teljes képet csak akkor kapsz, ha jó alaposan belebúvárkodsz a szakirodalomba. Uff!

#3226
KillerTom

KillerTom

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 1.570 hozzászólás

az ember nem ilyen grafikonok, számítások, komputerlogika szerint mûködik, mégha a tudomány állítja is


majd ha megcafolod a jelenlegi tudomany allasat ,akkor igazat adok neked..

oszinten ..csak nem jut el hozzad eleg informacio



#3227
KillerTom

KillerTom

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 1.570 hozzászólás

Szerintem a szívedet nem tudod túlerõltetni.
30-32 év felett még röhögve versenyeznek.


meg a vegen bemagyarazod, hogy elsportolonak lenni, versenyezni egezseges..

#3228
tpresident

tpresident

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 898 hozzászólás
Szerintem a szívedet nem tudod túlerõltetni.
Az emberi test úgy mûködik, hogy ha valami nem OK ott belül(pl. veszélyesen magas a pulzus) akkor valamid elkezd fájni(pl. szúrni az oldalad, vagy szédülsz...stb.).
Ha ekkor tovább csinálod, adod a terhelést, jobban kezd fájni, szédülni.
1 olyan szintre, ahol már "károsodik" a szíved úgysem jutsz el soha, mert annyira fáj, annyira szédülsz, rókázol...akármi.
Nézzd meg a nagy kerékpárversenyzõket.
10-20 éve keményen edzenek, nem 120-140es pulzussal, és 30-32 év felett még röhögve versenyeznek.
A "kiöregedett" bikerek meg járják a kiállításokat 50-60évesen is(pl. E. Merksz' ;D).

Mondom:
Örülök, hogy van ilyen mûszer, ami ennyi infot szolgáltat, és Te veszed a fáratságot, és ezekre alapozva edzel, táplálkozol. Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy egészségesebben tudsz így élni, mint én.
További sok sikert!!!

#3229
pcycle

pcycle

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 1.247 hozzászólás
BombrideR: Csak halkan megjegyzem, az ember nem ilyen grafikonok, számítások, komputerlogika szerint mûködik, mégha a tudomány állítja is (mindig mást), kivéve esetleg Armstrongot... De elszórakozni vele, lehet hogy jó. Még a pulzus mérése sem ad stabil mutatót, a maxpulzus-számítási mód pedig csak kezdõ turistáknak nyújt egy biztonsági limitet.

#3230
KillerTom

KillerTom

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 1.570 hozzászólás

Szerintem az amatõr szinthez képest ez már olyan megkötéseket, kompromisszumokat ad számodra, amivel bonyolultabbá teszed az életed,


...itt jon be hogy mi a fontosabb az egezseg vagy mas.. pl a hasad ..

az eletben rengetek kompromisszumot kell kotni , az egezseged erdekeben miert olyan nagy dolog ez..? amire kepes vagyok .. annak csak orulhetek ..

az egesz itt nem arra megy ki hogy bajnok legyek,versenyre sem jarok .. a fittseg , egezseges modon ne ugy hogy tul erolteted a szived.. stb..

meg most is azon vagyok nem egy pulzusmero geppel leszel jobb, ......edzeni kell , es a megfelelo taplalkozas sem utolso szempont ..

#3231
tpresident

tpresident

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 898 hozzászólás
Vágom a témát, amit írtál, mind OK, én is így tudom ezeket a dolgokat.
Szerintem az amatõr szinthez képest ez már olyan megkötéseket, kompromisszumokat ad számodra, amivel bonyolultabbá teszed az életed, és 1-2%-al leszel edzettebb a szezon végére, mintha ésszel tekernél, néha-néha kicsit alacsonyabb v. magasabb pulzussal a tökéletesen ideálisnál.

Jó dolog, hogy kapsz sok plusz információt, ami alapján változtatni tudsz az edzésterven, vagy a kajáláson...stb. , de ugyérzem Nekem ez már sok lenne.

Mindenestere ez nem legyen problem. közöttünk.
Örülök, hogy vagy annyira elszánt és kitartó, hogy ilyen részletes információkra építed az edzéseidet.



#3232
KillerTom

KillerTom

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 1.570 hozzászólás
figy .. nem olvastad figyelmesen amit irtam,es valszeg azert nem hiszel nekem /miert tenned ugye../ mert forumba lattad nem egy fo lapon , ill.egy fitness ujsagban .. jol teszed nezz utanna mindennek mert sok a hazugsag ebben a vilagban , de ha megakarsz cafolni am azt tenyekkel tegyed..

annyit hozzatennek a hozzaszolasodhoz, hogy evek ota tisztaban vagyok a kaloria bevitel/egetessel megmondom neked napra keszen a zsir bevitelt %-ban , gr.-ban es hogy mennyi energiat szolgaltat. h-p napi 6 orat alszom, mar amikor a melo engedi .. sajna ez 60-40% ban inkabb 3+3 ora szo-vas ~8 ora ..
a csaj ..ez jo ;D.. ha az "olyat " azt ki kell fogni ..




de ujra nekifutva jobban belemenve a temaba..

.. a gep hogy milyen allapotban vagy a teszt pulzus mereskor automatikusan beallitja az also felso erteket ezt hivjuk idegen szoval Target Zona TZ , ezt ha akarod, es a gep engedi atallithatod..

edzesnek hivjuk amikor a max. pulzus szam 65-85% tartomanyban van 65% korul nem edzel eleg kemenyen , 85 % felett pedig tul edzed magad,ilyenkor van szukseg az idegen szoval " recovery-re.." azaz. eredeti allapot visszanyerese..direkt nem pihenest mondtam... ha legalabb 20 percet eltoltesz idegen szoval CARDIOban .. ezzel noveled allokepesseged, fittebb leszel nem reszletezve a tobbi elonyeit/ha erdekel szivesen../, es kissebb pulzus szammal ugyanazt megcsinalod.. azaz novelt pulzussal tobbre leszel kepes..

nem kell feltetlenul esznelkul tekerni .. azzal nem leszel edzettebb ha tekersz a hegynek mint egy barom es a tetejen 5 perc pihenot tartasz, versenyrol nem is beszelve..

egyebkent nem fontos gep .. nelkule is megy csak nehezebb sokkal ..


egy ecceru dolog amire kepes vagy barmikor

max. pulzus szam kiszamitasa :

ujszuletett baba adata 220pulz.szam
minden evben veszitunk 1-et a 220 bol ..

pelda ha 25 eves vagy 220-25=195 ez lessz a max. pulzusod.Ennek 65-85% idegen szoval a CARDIO tartomany , amiben atlag ember aerobic muveleteket vegez /gyors seta, kocogas, futas, uszas, kerekpar, uszas.. stb../

asszem itt most szunenet tartok...

#3233
tpresident

tpresident

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 898 hozzászólás
Jók ezek az adatok, de...mire???
Valójában olyan információt közöl, amit saját magadon nem veszel észre.
Szerintem nem látod napról-napra a fejlõdéseset, mert ezekben az adatokban olyan dolgok is közrejátszanak, hogy elõzzõ este Gulyásparti volt a cimborákkal, vagy nem 8, hanem csak 6 órát aludtál, esetleg reggel felcsigázott az asszony egy 2. huncutkodásra.

Az igazi fejlõdés, ami ténylegesen érezhetõ az szakaszosan jelentkezik.
Edzel-edzel-edzel, és jól mész a versenyen, amire készültél. Ez így mûködik.
Az én véleményem szerint ezek a kütyük a profiknak nyújtanak olyan adatokat, amivel még egy fél%-ot ki tudnak hozzni magukból. Amikor szisztematikus edzésterev alapján a hét napból 6-ot biciklizik valaki, ott már pár év után nehéz elõrelépni. Ott segít valamit, de nekünk, hétköznapi amatõr biker-eknek menni kell, gyûjteni a kilûmétereket, megtartani, vagy fejleszteni az állóképességt(biciklizéssel), vagy erõt(hegyre menni, v. intervallumozni), és kész.
Meg piritani a versenyeket, utánna nyögni nagyokat, és 1 magyot sorozni azokkal, akik elõtte 10perccel mé ellenfelek voltak.


#3234
KillerTom

KillerTom

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 1.570 hozzászólás
na keszitettem edzest pulzus merovel..

palya tipus

technikas, eleg sziklas, hosszabb maszasok nelkuli , de kemeny rovid maszasokkal ..

Tav : 11,54 km
Edzes ido : 59,56 perc
Atl.seb : 11.5 km/o
Max.seb : 31.8 Km/o
W.index : 44
BMI : 24.7 normal
Energia : 1063 Kcal
T.zonaban: 41 perc
T.zona : als.hatar 143 (75%) fels.hatar : 175 (92%)
Atl.pulzus: 168
Max.pulz : 192
hom Celz: 20


..egyebkent erdemes olyan orat keresni , amin van "walk test" ami segitsegevel edzetsegunket mutatja meg / segit , ha atakarjuk allitani az automat. megadott adatokat (TZ)/..

de hagyatkozhatunk a pulzus szam alapjan megadott also,felso ertekre (TZ)..mivel mindig mas , ugye fugg sokmindentol / faradsag-fittseg, homerseglet,paratartalom,elektrolit.Na+,K+,CL-.stb..stb..stb.../

es edzesnel NEM kell gyilkolnunk magunkat , ezert hivjuk EDZESNEK , nem versenyzesnek...

kerdesek..?????




#3235
tpresident

tpresident

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 898 hozzászólás
nincs kedvem versenyezni, "csak" 20km-en.
Idõfutamnak jó lenne, de mezõnyversenynek...hát, nemtudom?!
tuti ideges lesz mindenki, elõre akarnak majd menni, meg nem leszakadni, a kezõdk paráznak majd a nagy tempó miatt.
nem akarok belekerülni 1 bukásba.

Még alszok rá 1-et, de inkább a Velece-buli lesz belõle.
másnap meg felmegyek, oszt' megnézem a profikat.

#3236
Ras

Ras

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 4.021 hozzászólás
ha végigolvasod a topikot LovasGabi Ruby 100at használ meg más is de rá nem emlékszem ígyhirtelen (bocsika)

no mégiscsak Velencére megyek én is Buzznak hála..
ki nyom még 10 kört?
betársulnánk valahová ha lehet..

#3237
almos

almos

    vendég

  • fórumtag
  • 48 hozzászólás
tpresident gyere velencere, sot, neked kijar majd minden korben a bence hegy is, annyi elonyt azert adhatsz a tobbieknek ;)
....
hasznal valaki ruby 100 at?
mert ugye talan ez a legolcsobb
vagy sigma pc 8 ill pc 14 ?
esetleg vmi VDO, melyiket ajanljatok?


#3238
NVik

NVik

    vendég

  • fórumtag
  • 165 hozzászólás
Én a Velencei-tóra megyek a Gyömrõi verseny kevesebb mint fél óra lesz, ezért nem is érdemes
felszállni a gépre. Ha te is Velencére mész akkor a Postás ismerõseiddel együtt kellene bolyozni egy nagyot ;D (meg velem).

#3239
tpresident

tpresident

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 898 hozzászólás
Jövõ hét végén két program közül lehet válsztanom:

Tour de Gyömrõ, 20km ing-gatya, verseny.
10-szer a Velencei-tó, 14órás szintidejû teljesítménytúra.
Utazás és anyagiak szempontjából a kettõ azonos.

Szerintetek Melyik a jobb??????

#3240
KillerTom

KillerTom

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 1.570 hozzászólás
alakul a dolog ilyesmirol van szo ..

lehet olyan atteteles dolgot is nezni , de eso elott/utan terepen nem ugyanaz ..OK tudja az ember esoben nem megy annyira de lehet csak bemeseli maganak es kozben nem is nyomja .. egy pulzusmero elarul sokmindent..


lcs te Egerbol merrol lennel ..? ha neked mondom hogy Eder Lajos az mond valamit..?