Belekezdtem egy hosszú értekezésbe a "bávásárlókocsi kerékkel" kapcsolatban - ami szerintem rossz példa és rossz út a megoldás felé - de egyszerûbbnek és hatékonyabbnak tûnt csinálni egy ábrát, ahol a bevásárlókocsi kereke közelebb és távolabb van a forgásponttól, illetve egy laposabb és egy 90' fejcsõszöggel látható.
https://lh5.googleus...63/névtelen.bmpAz utánfutás vagy trail egy viszonyszám, ezzel most nem foglalkoznék...
A kérdés, hogy melyik rendszer hogyan viselkedik? Van-e csillapító hatása a távolabb elhelyezett keréknek vagy a laposabb homlokcsõszögnek? (fejcsõszög bocsi). Amennyiben ez egy kormányzott kerék, akkor melyikhez, mekkora erõ szükségeltetik? A kormányzás hatására hogyan viselkedik? Az egyik billen, a másik fordul...
Bonyolítható a rendszer egy elsõ kerékkel és különbözõ tengelytávolságokkal, illetve azzal, hogy a fejcsõ hol helyezkedik el a tengely vonalhoz képest.
Tibimer!
Természetesen a forgáspont elhelyezése a tengely vonal alatt egy lényeges és szerintem pozitív változás lesz az ingahatás eléréséhez, az alacsony súlypont pedig erõsítheti ezt a hatást. Az emelõ hatás és az ingahatás összefügg! Maradva a ruhaszárító példánál, a kötélen függõ súly nyugalmi állapotában mért távolsága a legkisebb a talajhoz viszonyítva. Amennyiben kimozdítod az egyensúlyi állapotából, az értelem szerûen a talajhoz viszonyítva távolodni fog.
Arra a kérdésre, hogy a súly mennyiben befolyásoló tényezõ a válaszom, hogy a példában szereplõ kötélre függesz kisebb vagy nagyobb tömeget...
További probléma, hogy a Python esetén meg volt az az opció, hogy "egyenesbe lehetett feszíteni" a vázat. A lengõorrút használók ismerik ezt a tulajdonságot, hiszen ezért lehet könnyedén lábbal kormányozni.
Mirõl is van szó? A hajtómû a fejcsõ elõtt, az ülés viszont e mögött helyezkedik el. Tehát amikor a hátad az ülésnek feszítve nyomod a pedált, ezzel egyenesre "nyomod" a vázat. A Te esetedben ez a lehetõség nem áll fenn!
Az általad épített rendszernek éppen az lenne az egyik elõnye, hogy a hajtómû és ülés között vázkapcsolat van, ezért nincsenek hajtási reakciók és rendkívül merev a rendszer.