Jelentkezz be Regisztrálj

Rekumbensek (alias fekvés, tekerés)
Írta 2012. április 24. - 04:44

Ahogy a múltkor is írtam, 8-10-en alhattok nálunk, ha hoztok hálózsákot. Megkérdeztem a panziót is, engem is érdekelt, azt mondták, 4150 ft/fõ/éjszaka, reggelivel és idegenforgalmi adóval. Van egy szinte új, sajnos alig használt 3 személyes sátram is, esetleg abban is alhat valaki, ha ahhoz van kedve, nem kell cipekedni.
A tengelytáv növelése szerintem sokat számít a stabilitásban, de egyelõre az elsõ taghoz nem akartam nyúlni és azt sem akartam, hogy nagyon aránytalan legyen. Megvan a régi hátsó tag is, majd kipróbálhatjuk, ha gondoljátok (15 cm-rel kisebb tengelytáv, 71 helyett 67 fok).
A piros vonal az ábrákon, ami a kerekek tengelyeit összekötõ síkot adja, sajnos magam sem tudom, hogy mit jelent. Szerintem a csukló elhelyezésénél számít (fölötte vagy alatta van, mennyivel). Nekem sincs tapasztalatom, nem is értek hozzá, de nem kell hozzá sokminden és nagyon kiváncsi vagyok rá. Úgyhogy, úgy tervezem, még néhányszor szétvagdosom és összehegesztgetem más elrendezésben az alkatrészeket.
Írta 2012. április 23. - 13:06

Próbáljunk véglegesíteni! Két fontos kérdés van - ilyen sorrendben:No ezért is szeretném végre kipróbálni!
- Tibimer kollega, tudsz-e minket fogadni a május 5-6-i hétvégén?
- 1 vagy 2 naposra tervezzük? Elsõsorban Tibimert kérdezem, hogy van-e erre lehetõség, másodsorban magunkat, hogy ha megalhatunk vhol, szeretnénk-e kihaszálni a lehetõséget?
Írta 2012. április 23. - 12:34

Érdekes gondolat! Van némi fogalomzavar a témában (nem csak nálunk). A központi-kormányzás definícióját (wikipedia) azokra a gépekre használják, melyek irányításához nem szükséges kormány. Ez így önmagában – és véleményem szerint – egy marhaság!Bár nekem semmi gyakorlati tapasztalatom nincs e téren, úgy érzem, a tengelytávolság növelése esetén az utánfutás hatása az elsõ kerékre egyre csökken, és egyre inkább csak a hátsóra gyakorolt hatással kell foglalkozni.
No de, a python esetében a váz „törik” ahogyan ennél a hátsókerekesnél is. Gyakorlatilag csak az a különbség, hogy a csuklóponthoz képest hol ülsz. Az hogy az elejét fordítod a hátuljához képest vagy a hátulját az elejéhez másodlagos. Mindkét esetben mind két kerék ívre fordul.
Azt gondolom, hogy az általad leírt tengelytávolság növelés befolyásoló tényezõ, de nem jelentõs. Sajnos nekem sincs tapasztalatom ezekkel a gépekkel kapcsolatban, de itt is minden összefügg mindennel. Meg kell találni az ideális állapotot, méretet, egyensúlyt a homlokcsõszög, a tengelytávolság, a homlokcsõ elhelyezése - súlypont, meg még a bánat tudja mi között. Ismeretlen terület...
No ezért is szeretném végre kipróbálni!

Ezekhez a gépekhez nem (sem:)) értek.
A rajzodon viszont van egy piros vonal, ami értelmezési csapda lehet. A kerekek ott fordulnak el - igen de egy merõleges tengely körül, "az most nem játszik". A kerekek valódi elfordulási, és alátámasztási pontja a talaj érintésnél van (ráadásul ez a két pont kanyarodáskor a vázhoz képest még vándorolhat is).
A kerekeket egy 71’ fokos homlokcsövön billennek. Hangsúlyozottan billennek és nem fordulnak! Ezzel a billenéssel alakul ki az ívre fordulás. A két kerék csak egyszerre képes mozogni-billenni, egyenként egyik sem. Ezért tekintem ezt központi kormányzásnak!
ezen a [URL="A kerekeket egy 71’ fokos homlokcsövön billennek. Hangsúlyozottan billennek és nem fordulnak! Ezzel a billenéssel alakul ki az ívre fordulás. Az alábbi [URL="http://www.radiopaniekzaaierwebradio.com/video/Rear-Wheel-Steering-Recumbent_0:07:53__9ijzld_X0eg.html"]videón[/URL] 7'30"-nál talán ez látszik is.
vagy itt?
http://www.radiopani...ijzld_X0eg.html
Írta 2012. április 23. - 12:05

Készítettem egy vázlatot, hogy jobban el tudjam képzelni, mi történik kanyarodáskor...
Ezekhez a gépekhez nem (sem:)) értek.
A rajzodon viszont van egy piros vonal, ami értelmezési csapda lehet. A kerekek ott fordulnak el - igen de egy merõleges tengely körül, "az most nem játszik". A kerekek valódi elfordulási, és alátámasztási pontja a talaj érintésnél van (ráadásul ez a két pont kanyarodáskor a vázhoz képest még vándorolhat is).
Írta 2012. április 23. - 09:24

Isu állta a szavát, tényleg megjelent az elsõ gödöllõi Critical Mass-on. Sõt, hozott még egy embert
Bár nekem semmi gyakorlati tapasztalatom nincs e téren, úgy érzem, a tengelytávolság növelése esetén az utánfutás hatása az elsõ kerékre egyre csökken, és egyre inkább csak a hátsóra gyakorolt hatással kell foglalkozni.
A feleségem rekujának kb 160 centi a tengelytávja. Könnyen lehet, hogy a hátsókerék kormányzású reku jól használható verzióját is e környékén kellene kutatni.
Írta 2012. április 23. - 08:16

Ez minden negatív utánfutású gépre igaz!Ha a c-nek megfelelõre csinálom, akkor végülis olyan lesz, mint egy python, üléssel az elsõ tagján. Ami állítólag nem stabil nagy sebességnél.
Írta 2012. április 23. - 06:43

Írta 2012. április 22. - 21:46

Szerintem is a másik irányba kellene dönteni. Nézd meg ezt a videót Kétszercsuklós mélyensuhanó - Rekumbens - CsináldMagam (sztem már mindenki ezerszer látta). Kettõs "inga"hatás tapasztalható. Ennek a második csuklója hátrafelé áll, szinte húzza maga után a kereket.
Hát, én már megint elbizonytalanodtam ezzel kapcsolatban.

Készítettem egy vázlatot, hogy jobban el tudjam képzelni, mi történik kanyarodáskor.
[IMG]http://http://www.facebook.com/photo.php?fbid=376044612434626&set=a.376044299101324.81225.100000872707111&type=1&theater[/IMG]
Tibor Bódi fényképei | Facebook
Az a., ábrának felel meg nagyjából a mostani állapotában és szerintem a c., vagy a d., stabilabb lehet, talán nagyobb sebességnél is.
Ha a c-nek megfelelõre csinálom, akkor végülis olyan lesz, mint egy python, üléssel az elsõ tagján. Ami állítólag nem stabil nagy sebességnél.
A d-nél viszont szerintem olyan, mintha a csukló ellenkezõ dõlése miatt a hátsó kerék kevésbé nyomódna a talajhoz. Viszont ugyancsak a csukló dõlése miatt talán meg lehetne oldani, hogy ne menetesszárakkal, gömbfejekkel, hanem közvetlenül lehessen kormányozni, nagyjából jó helyen van az ülés alatt. A gömfejeknek nincs lógása a mostanin, de a kormányszarvaknak a csõben igen, ebbõl talán adódhat, hogy nehéz egyenesben tartani. Ráadásul így egyszerûbb lenne, ami sosem árt...
Írta 2012. április 22. - 21:24

Írta 2012. április 22. - 14:44

En Isu egyszemelyben aki vagyok, ugy dontottem, hogy ma reszt veszek a godolloi CM-em. Ebbeli szandekomat nem hagyom megvaltoztatni senki alltal. Akarki meglassa.
Meglássuk

Annyit bírtam kialkudni az égiekkel, hogy addig nem esik, amíg körbe nem érünk. 17 óra utánra már nem kaptam garanciát.
Írta 2012. április 22. - 08:15

En Isu egyszemelyben aki vagyok, ugy dontottem, hogy ma reszt veszek a godolloi CM-em. Ebbeli szandekomat nem hagyom megvaltoztatni senki alltal. Akarki meglassa.
Mi Baján tesszük ugyanezt

Írta 2012. április 22. - 07:35

Mondtam már hogy vasárnap 16 órakor Critical Mass Gödöllõn is?
Aki nem akarja a pesti tömegnyomorban lépésben tolni a biciklijét, az kijöhet Gödöllõre, ahol még lehet biciklizni.
A Critical Mass elérte Gödöllõt! - A kerékpárosbarát Gödöllõért
Írta 2012. április 21. - 20:26

- Folyamatos kontrol kell hozzá. Ha arra gondolsz, mint a pythonnál, hogy alapból egyenesen szeretne menni az ülés-emelõ hatás miatt, akkor szerintem itt pont fordítva van. Egyensúlyi állapot a két végpont felé lehet, mintha a „csúcson” kellene tartani egyenesben, ügyelve, hogy ne csússzon le egyik oldalra se, ne kanyarodjon. Szerintem a másik irányba kellene dönteni a csuklót, ahogy az állítható csukló-szöggel készült típussal is tapasztalták (bár a videojuk nem volt valami meggyõzõ).
Szerintem is a másik irányba kellene dönteni. Nézd meg ezt a videót Kétszercsuklós mélyensuhanó - Rekumbens - CsináldMagam (sztem már mindenki ezerszer látta). Kettõs "inga"hatás tapasztalható. Ennek a második csuklója hátrafelé áll, szinte húzza maga után a kereket.
Ha jól emlékszem Gery írt egyszer egy olyat, hogy az elsõ kerék hajtású (hátsó kormányzású) jármûveknél a vonóerõnek van stabilizáló szerepe, tartottam is tõle, hogy akkor az enyém csak akkor lesz stabil, ha hajtom.
A python témához írtam azt a hozzászólást. Elsõkerékhajtású és -kormányzású jármûvekre vonatkozik, de fõként gépjármûvekre. Hátsókerékkormányzású rekumbenseknél a megfelelõ szögeken és arányokon múlik a stabilitás.
Írta 2012. április 21. - 12:06

Írta 2012. április 21. - 11:42

Írta 2012. április 21. - 07:45

Írta 2012. április 21. - 07:19

mindemellett ultra nagy poén!
Írta 2012. április 20. - 09:30

Miwan ilenbe nyomod
Mirõl maradtam le?
Írta 2012. április 20. - 07:16

Írta 2012. április 19. - 22:18