Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Rekumbensek (alias fekvés, tekerés)

- - - - -

• Please log in to reply
13414 replies to this topic

hasszan

hasszan

vendég

• fórumtag
  • 71 posts
Jó napot mindenkinek!

A meghívás kapcsán akkor itt válaszolok:
Hasszan vagyok, a hetvenes évekbõl, van egy Python-Lompi féle lengõorrúm Szélvésztõl, és köszönöm, nem vettem sértésnek a nem normálist, lehet benne valami. Igen, igyekszem vigyázni a gépre, tõlem keresztségben a Sanyi nevet kapta, utalva az elõzõ gazdájára, és azért, mert ez adta magát a fejemben, így mûködik, õ már Sanyi. A múlt héten mondjuk estem vele egy oltári nagyot, jellemzõ módon a kormány közepére szerelt lámpa tetején lévõ sérülésbõl következtettem a 360 fokos fordulóra, de árokban landoltunk, szerencsésen, leporoltuk magunkat és nyomtuk tovább.
4-5 éve már csak kerékpárral közlekedem, igaz, néha kirándulok az MZ-mmel, és lovagolni is szoktam, de a motorizált hajtástól egy idõ után elfog a rosszérzés, azt hiszem, én már csak önerõbõl szeretek közlekedni.
A bicaj kapcsán két további megjegyzés: 1. Azt vettem észre, a lengõorrúm a "normál" bringákhoz képest sokkal hamarabb jelzi azt, ha meglazul valamilyen csavar rajta. Egybõl elmegy az a feszes, jó vele menni érzés, mert én irányítom és tudom, merre megy, rosszízû, laza hatást ad egybõl, innen tudom, hogy át kell nézni, van valami gond. Ahhoz tudnám hasonlítani, ahogy a normál bringákon elreped, eltörik a váz, nem jó érzés, de már tudom, hogy a csavarokat kell átnézni.
A másik, hogy a beidézett levélben nem volt benne, de a jégbordákon szánkózás kiegyenesedve, letett lábakkal történik, a jégen úgyis csúszik a cipõ is, úgy az igazi...

Üdv: Hasszan

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Negyed óra az út, számomra ez nem probléma. Ha azt mondod dél, akkor kigurulok (ha csak nem akadályoz az idõjárás). A probléma inkább az, hogy ha belekezdesz gyorsan repül az idõ...
Negyed óra míg túljutunk a kötelezõ udvarjassági körökön. Szintén 15 perc az elméleti oktatás. 15-20 perc mire ráérzel. Mire nekiállnál tekerni, hogy megismerd a gépet, már egy óra el is telt.

Normogo

Normogo

vendég

• fórumtag
  • 35 posts
Hát próbálom átszervezni a vasárnapot, mert utána hetekeig hó és jég.
Neked mikor lenne jó?

Isuka001

Isuka001

törzsvendég

• fórumtag
  • 507 posts

A kõmûvessegéd biztosan tudna elengedett kormánnyal menni lengõorrúval
...rekut mindenkinek alanyi jogon...
képtár

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts
YouTube - Az ideális kõmûves segéd ilyen segéd kellene mindenkinek :D
az igaz fekvõbringás :D
Ha reku akkor lompi bike:)
képek

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts

kap egy hátsó felfüggesztést - ez persze új vázgerinccel is jár, ott kicsit lehet még optimalizálni az elforduláson. A homlokcsövet nem akarom bántani. Amin még gondolkodom, hogy kapjon egy merevítést az eleje

Van az a szitu, amikor olcsóbb és hasznosabb újat építeni, mint toldozni és foldozni a régit. Ez tipikusan az az eset. :( Bátran darabold fel, vágd szét. Maradj meg az alsó kormánynál, a homlokcsõnél, a régi villáknál, ülésnél stb. és rakd össze újra. Mindened megvan ahhoz, hogy egy jó gépet építs... :)
Esetleg érdemes lenne Lompival is együtmûködnöd. Az már egyszer bevált! :)
A merevítés amit elképzeltél, is csak egy pótcselekvés. Ha nem hegeszted, akkor mindegy mit teszel fel, azt szegecselheted, csavarozhatod, ragaszthatod. Merevíteni megfelelõ mértékben nem fog, csak egy bonyolult sárvédõ lesz. A szívószálakra ott semmi szükség nincs. Kell egy gerinc. Ez lehet, akár egy íves , hosszában metszett félcsõ is vagy egy rácsos tartó...

Megint az elsõ megállapításhoz jutunk, flexet neki!

Esetleg csinálhatnál belõle egy python deltát... Elég meggyõzõek Nobuo filmjei! A kormánnyal se lenne gondod, csak a kezelõszerveket kell kényelmesen elhelyezni, az sem baj ha nem kormányzol vele. Szerintem van benne fantázia és elég keskeny, fordulékony és magas ahhoz, hogy a városi közlekedésben is megállja a helyét

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts

Vasárnap mikor érnél rá? Most nekem úgy fest, hogy csak délre érnék fel Pestre, és max 1,5-2 órám van, aztán mennem kell tovább Tatabányára. Jövõ héten már hó és jég...

Azt javaslom, hogy várj ezzel a próbával egy olyan alkalomra, ahol idõben is többet tudsz szánni erre, amikor az idõjárás is kegyesebb és esetleg más bringákat is próbálhatsz.
Tapasztalatom szerint az elsõ találkozást nem szabad elkapkodni. :)

motyoo

motyoo

törzsvendég

• fórumtag
  • 689 posts

Gondolom, te is tele vagy újabb ötletekkel. M i lesz a Huzatbike-al? Átépíted vagy újat csinálsz?

Ha lesz rá fölös energiám, kap egy hátsó felfüggesztést - ez persze új vázgerinccel is jár, ott kicsit lehet még optimalizálni az elforduláson. A homlokcsövet nem akarom bántani. Amin még gondolkodom, hogy kapjon egy ilyesmi merevítést az eleje:
Posted Image
ha vannak ötletek, hogy ezt hogyan tudom könnyen házilag kivitelezni hogy még nehéz se legyen, mondjátok, figyelek! Alu csõ? Üvegszál? Más?

A következõ várható eksön részemrõl, ha majd elkészül a meglepibájk. Errõl többet egyelõre nem árulhatok el :)

Normogo

Normogo

vendég

• fórumtag
  • 35 posts

A vasárnapra napsütést ígérnek, ha gondolod a Hõsök tere mindig alkalmas egy próba körre.

Vasárnap mikor érnél rá? Most nekem úgy fest, hogy csak délre érnék fel Pestre, és max 1,5-2 órám van, aztán mennem kell tovább Tatabányára. Jövõ héten már hó és jég...

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts

...egy idõ után nagyon élveztem, egyfajta szánkózás, vagy sízés szintjén ment a dolog, a száraz szakaszokon jól megtekertem, a jegesen meg átsiklottam. Persze felfelé ez nem kivitelezhetõ, de lefelé vagy sík terepen nagyon mókás.

Nyílván valóan nem normális! :) tehát közénk való!

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts

pontosan erre jöttem rá én is amikor elkészült és kiderült, hogy kanyarodni is kell :) francba, már megint egy ilyen kanyarododós bringa!

Gondolom, te is tele vagy újabb ötletekkel. M i lesz a Huzatbike-al? Átépíted vagy újat csinálsz?

szelvesz

szelvesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 329 posts
Normogonak

A többiek is írták párszor: A reku nem városba való.

Hmmm. A reku nem nekem való. Vagy legalábbis eddig nem jött be. Van akinek városba is való.

Remélem nem haragszik meg az elsõ Python-Lompi bike új tulajdonosa ha idézek levelébõl (Python figyelj, lehet elérzékenyülni ;)):
"... kapott 700-as kerekeket, Campa Vento fékekeket, váltót, láncátdobót, elsõ sárhányót, egy masszív csomagtartót, visszapillantó tükröt és világítást. Nagyon hamar került rá szivacs és üléshuzat, sokkal komfortosabb lett tõle. Megtettem vele kb. 300 km-t, és aztán szétszedtem, lefesteni...

Aztán decemberben már egészen használható állapotba került... legveszélyesebb a jégbordás utakon volt, a múlt hétig ez elég nagy gondokat is okozott.... ...egy idõ után nagyon élveztem, egyfajta szánkózás, vagy sízés szintjén ment a dolog, a száraz szakaszokon jól megtekertem, a jegesen meg átsiklottam. Persze felfelé ez nem kivitelezhetõ, de lefelé vagy sík terepen nagyon mókás.
A nagy elõnye a rekunak hóviharban, vagy masszív szembeszélben jött ki, nagyon mókás, hogy nem fúj a szél.
A legnagyobb hátránya a városi közlekedésben, hogy nem lehet átlátni úgy a forgalmi szituációkat, mint rendes bringán. ... Nem olyan jó még az sem, hogy a lámpáknál folyton meg kell állni.
(Ezt a problémát nagyban orvosolhatja egy agyváltó - szélvész ) De összességében városi közlekedésre is alkalmasnak találtam a rekumbenst." írja új Lopbi-bike lovagunk. Keményen nyomja. Meghívtam h csatlakozzon az Elephant Club-hoz
:)

Normogo, akármit is építesz, vásárolsz, teljesítse a linken található feltételeket.
http://www.szelvesz.hu/cmmk/kohem.doc

motyoo

motyoo

törzsvendég

• fórumtag
  • 689 posts

motyoo konstukciojában csak anyi a hiba hogy a villát nem az elejére tervezte a fejcsönek vagy legalábis ha nem a fejcsö közepére tete volna hanem 10mm elöréb csalja majdnem derékszögbe betudná forditani a kereket

pontosan erre jöttem rá én is amikor elkészült és kiderült, hogy kanyarodni is kell :) francba, már megint egy ilyen kanyarododós bringa!

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Mind kettõ lengõorrú, elsõkerékhajtású. Az Elephant az ezüst. A Chili a piros. A különbség (de ez látszik) a merevvázban és a felszereltségben van. Lengõorrúnak azért hívjuk, mert a hajtómû a kormánnyal együtt mozog. Nem ez az általános a rekumbensek között. A mezei kerékpáros hamarabb szokja meg a hátsó kerék hajtást, mint azt, hogy nyomaték van a kormányon. Papa deffiníciója szerint 50 km. kell ahhoz, hogy átálljon a "szoftver".

Én elfogult vagyok ezzel a rendszerrel szemben, elsõ sorban az egyszerûsége miatt, másod sorban a lábbal kormányzás lehetõsége miatt is. Sokan ezt nem értékelik, de ha egyszer már tudod, utána már hiányzik ez az opció. Talán így már érthetõ az evolúció a Python-tól az Elephantig.

A Chili Békéscsabán van használatban, de az Elephanttal állok rendelkezésedre. A vasárnapra napsütést ígérnek, ha gondolod a Hõsök tere mindig alkalmas egy próba körre.

Normogo

Normogo

vendég

• fórumtag
  • 35 posts

Ez egy kiváló lehetõség a dicsekvésre :) (napok óta mást sem teszek!) Akkor gyorsan két kép a "gyermekeimrõl":
- Jó lenne tudni több paramétert ahhoz, hogy tanácsot adhassunk a kiválasztásban.
- költség keret?
- városban a magasabb -elsõsorban legalább a sofõrök szinjéig érõ- gépeket érdemes vizsgálni
- a lengõorrú fordulékony -ezt a filmekbõl is láthattad- de, több gyakorlást igényel
- a gyári gépek mellé alkatrészt ellátást, garanciát és egyébb szolgáltatást is kapsz
- Lompi személyre szabja a vázat, mint az úriszabó...

Tehát pro és kontra, sok-sok minden szól az egyik mellett és ellen. A lényeg, hogy egy személyes találkozó jó lenne, de csodát ne várj tõle. Miután letekersz egy szezont, kezd majd kristályosodni az, hogy tulajdonképpen mire is van szükséged? Az idõjárás sajnos most visszatér a télbe, de olvasd a fórumot, mert jön a jó idõ!

A második képen lévõ az Elephant? Ezt hívjátok lengõorrúnak? A kettõ közül nekem ez tetszik jobban.
Nemcsak városban használnám, hétköznap melóba járásra, hétvégén kirándulgatni a Dunakanyarban, meg majd messzebb is, szóval egy viszonylag univerzális gép kell majd. A mostani hagyományos cruiserem meg eladnám.
Munkába menet van egy lámpa, meg három körforgalom, a táv kb. fele autómentes bringaút, így alkalmasnak látom erre a rekut. Egészségügyi szempontból is jó lenne, mert mostanság nem vagyok túl edzett állapotban, napi 12km sokat dobna ezen.
Tetszenek az elsõkerekesek, mert nem kell olyan dög hosszú lánc, szerintem a hajtási veszteség is kisebb, nagyon megszerettem az agyváltót, szerintem rekun is azt használnék, bár elsõ kerekesben még nem láttam. A grammokkal biztos nem fogok foglalkozni az elsõ gépnél, meg egyébként is legyen masszív a 105kg-hoz.

Azért is írok, mert tudom, hogy a 200 ezres Action-plust idén biztosan nem engedhetem meg magamnak, így maradt három lehetõség: vagy legyártatok egy jól bevált vázat, esetleg tervezek valami újat, és összeszedek hozzá használt bringákról kereket, pedált, váltót, vagy legyártatok egy vázat és apránként szedem össze a minõségi cuccokat, de akkor idén nem bringázok, vagy veszek egy használt gépet (esetleg csak vázat, és akkor vissza az egyes verzióra). Nem vagyok nagy bringás, csak a rekuk nagyon megtetszettek és szeretnék elmlyélyedni a témában. Most van egy nagy pénznyelõm az öreg VW Bogaram rendberakása, de ha apránként tudok a rekura is félretenni, nyárra meglehet az is.

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Hmmmmmmmm.........
Eddig csak gondolkodtam rajta, de akkor most le is írom (konkurenciát teremtve az AM-nek és Lompinak is): alkatrész árban (+sok sör) bármelyik gépem elvihetõ. (na így sem lesz olcsó! :))
Okok:
- egy fenékkel, csak egy lovat lehet megülni
- rengeteg új ötletem van mind a túra, mind a könnyû outi gépekkel kapcsolatban
- és a megvalósítást követõen már három, négy, öt gépem lenne... :(

Általános célra egyébként az Elephantot javasolnám, mivel össztelós, profi BM világítással, agydinamóval, agyváltóval és telefon töltõvel (!) is rendelkezik. Akár városi, akár csomagos túrákon megállja a helyét. Hátránya, hogy ennyi komfortnak súlya van.

A Chili inkább ingázóknak lenne elõnyös, mert belefér egy nagy táskába és elfogadható a súlya.

Posted Image

peter1001

peter1001

törzsvendég

• fórumtag
  • 615 posts

Sziasztok!

Még novemberben jelentkeztem be, sajnos a novemberi találkozó után kicsivel.
Az elsõ pár nap után sokáig nem írtam, csak olvasgatlak titeket, igazán kreatív és tettrekész csapat vagytok, le a kalappal!
Novemberben kipróbáltam pár rekumbenst az AM bringánál, köszönet érte! Már akkor eldöntöttem, hogy a következõ tavaszi túrájukra bérelnék egy rekut, hogy jobban megismerjem.
Kipróbáltam hosszú és közepes tengelytávút, alsókormányost, és két rövid tengelytávút, talán az Action-plus volt a legkönnyebben kezelhetõ, és azzal barátkoztam meg legkönnyebben, mégis a Lynxx az ami a legjobban tetszett. Nekem olyan bringa kéne, ami városba ideális.
A gond az, hogy messze még a tavasz, és én szeretnék kipróbálni elsõkerekes gépet és trike-ot is, hogy eldöntsem milyen bringa kell nekem. Szerveztek mostanában valamilyen összeröffenést?
A Lompi által készített elsõkerekesek formára is nagyon tetszenek (most a napokban volt pár kép róluk, az M alakú kormány is nagy ötlet), szívesen kipróbálnék egyet.

A többiek is írták párszor: A reku nem városba való.
Ha elindulok valamerre, alig várom hogy kievickéljek egy néptelenebb, haladósabb szakaszra. Viszont ha Te mégis városban szeretnéd használni a bringát, akkor mindenképpen agyváltósban gondolkodj, ha hirtelen meg kell állni, vagy elédfordulnak, elpirul elõtted a lámpa, stb. , a hagyományos váltóval macerás visszaváltani, de az agyváltó álló helyzetben is kapcsolható. Igy viszont jelentõsen beszûkited a választható járgányok lehetõségeit.
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó !

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Ez egy kiváló lehetõség a dicsekvésre :) (napok óta mást sem teszek!) Akkor gyorsan két kép a "gyermekeimrõl":
Posted Image
Posted Image
- Jó lenne tudni több paramétert ahhoz, hogy tanácsot adhassunk a kiválasztásban.
- költség keret?
- városban a magasabb -elsõsorban legalább a sofõrök szinjéig érõ- gépeket érdemes vizsgálni
- a lengõorrú fordulékony -ezt a filmekbõl is láthattad- de, több gyakorlást igényel
- a gyári gépek mellé alkatrészt ellátást, garanciát és egyébb szolgáltatást is kapsz
- Lompi személyre szabja a vázat, mint az úriszabó...

Tehát pro és kontra, sok-sok minden szól az egyik mellett és ellen. A lényeg, hogy egy személyes találkozó jó lenne, de csodát ne várj tõle. Miután letekersz egy szezont, kezd majd kristályosodni az, hogy tulajdonképpen mire is van szükséged? Az idõjárás sajnos most visszatér a télbe, de olvasd a fórumot, mert jön a jó idõ!

Normogo

Normogo

vendég

• fórumtag
  • 35 posts
Sziasztok!

Még novemberben jelentkeztem be, sajnos a novemberi találkozó után kicsivel.
Az elsõ pár nap után sokáig nem írtam, csak olvasgatlak titeket, igazán kreatív és tettrekész csapat vagytok, le a kalappal!
Novemberben kipróbáltam pár rekumbenst az AM bringánál, köszönet érte! Már akkor eldöntöttem, hogy a következõ tavaszi túrájukra bérelnék egy rekut, hogy jobban megismerjem.
Kipróbáltam hosszú és közepes tengelytávút, alsókormányost, és két rövid tengelytávút, talán az Action-plus volt a legkönnyebben kezelhetõ, és azzal barátkoztam meg legkönnyebben, mégis a Lynxx az ami a legjobban tetszett. Nekem olyan bringa kéne, ami városba ideális.
A gond az, hogy messze még a tavasz, és én szeretnék kipróbálni elsõkerekes gépet és trike-ot is, hogy eldöntsem milyen bringa kell nekem. Szerveztek mostanában valamilyen összeröffenést?
A Lompi által készített elsõkerekesek formára is nagyon tetszenek (most a napokban volt pár kép róluk, az M alakú kormány is nagy ötlet), szívesen kipróbálnék egyet.

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Tucatnyi filmet találsz Nobuo Moriguchi Delta Pythonjávalhttp://www.youtube.com/watch?v=j2PeNlCRlxI&feature=related