Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Rekumbensek (alias fekvés, tekerés)

- - - - -

• Please log in to reply
13414 replies to this topic

szelvesz

szelvesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 329 posts

Ha átesne a T. Hatóság a ló túlsó oldalára, akkor valószínûleg.

Márpedig bizonyára átesik. Mint köztudott a magyar lónak háta nincs. És lovasnemzet vagyunk. :(
Vajon a valóban lényeges dolgokat néznék csak vagy h van-e sapka a kérelmezõn vagy nincs? Én szkeptikus vagyok.
Gondoljátok végig a kerékpározás lehetõségének anomáliáit. Szabályok vannak, betartásuk sok esetben ellehetetleníti a bicajozást.

Vajon az gazdaságos 15.990Ft összteleszkópos monti mennyire alkalmas közúti közlekedésre? Azoknak a forgalmazását betiltanák vagy azok továbbra kapnának mûbizonylatot?

szelvesz

szelvesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 329 posts

van ebben jó és kevésbé jó...
A Python kapcsán tudom, hogy a fejlett világban erre nincs példa. A fejlõdõben meg pláne nem.
A honi tapasztalatok meg azt a feltételezést mondattják velem, hogy
- anyja neve két példányban
- mérnöki, hitelesített tervek statikai számításokkal
- hegesztõ igazolványai és a hegesztések röngen képei
- mûbizonylat
... és egyébként a házilag készült kerékpár csak - és itt egy hosszú felsorolás következne a méretekrõl és alkatrészekrõl - paraméterekkel épülhetne.

Papa! tartok tõle, hogy pont a grammániás kerékpárépítõket sújtaná elsõsorban ez a szabályozás.

A honi tapasztalatokhoz tartozik h mindegyik elintézésének határideje külön külön 30nap+amennyit még csúszik, +átalakításokról nem is beszélve, no meg a kérelmekhez csatolandó hivatalos és zsebbe csúszó illetékek h valóban mûködjön az eljárás.

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,423 posts
Ha átesne a T. Hatóság a ló túlsó oldalára, akkor valószínûleg. Azt én se szeretném, de lássuk be, az se teljesen jó, hogy bárki kimehet a forgalomba egy "akármin". Egy kátyúban szétesik alatta, vagy nincs féke, satöbbi. (Lámpáról, csengõrõl, küllõprizmáról nem is beszélve :) )

Az elsõ rekum elsõ kereke egy 16"-os gyerekbringa kereke volt. Iszonyat gagyi, kb. 12 küllõvel, kínai gagyi patkófékkel. Mai eszemmel jól valagba rúgnám magamat érte. Egy kátyúban szét is rottyantottam, szerencsére nem lett belõle baleset.

Itt a gépcsoda, már ápgrédelt fékkel:
Feltöltött kép
Én annyi mindent nem szerettem még!
Picasa képtáram __ YouTube csatornám

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
van ebben jó és kevésbé jó...
A Python kapcsán tudom, hogy a fejlett világban erre nincs példa. A fejlõdõben meg pláne nem.
A honi tapasztalatok meg azt a feltételezést mondattják velem, hogy
- anyja neve két példányban
- mérnöki, hitelesített tervek statikai számításokkal
- hegesztõ igazolványai és a hegesztések röngen képei
- mûbizonylat
... és egyébként a házilag készült kerékpár csak - és itt egy hosszú felsorolás következne a méretekrõl és alkatrészekrõl - paraméterekkel épülhetne.

Papa! tartok tõle, hogy pont a grammániás kerékpárépítõket sújtaná elsõsorban ez a szabályozás.

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,423 posts
A fekvõbringák elõtt nem volt jellemzõ hogy valaki kerékpárt épített volna. A Bringanti-féle spec. bringaépítõk pedig vállalkozók voltak, akik nem adhattak ki akármit a kezeik közül. Ez a helyzet mostanra egy kicsit változott. Épít bringát mindenféle ember. Még én is :) Érdemes lenne ezt is szabályozni valamennyire. Én pl. el tudom képzelni, hogy az egyedi bringával be kellene menni egy akkreditált mûszaki vizsgaállomásra, ahol átnéznék, kiállítanának róla egy életfogytig érvényes bizonylatot, amin van fotó is. A vezethetõséget pl. egy szabványos gyakorlatsor bemutatásával kellene a készítõnek bizonyítania, a mûszaki paramétereket pedig nem fekvõbringás vizsgáztató is fel tudná mérni.
Én annyi mindent nem szerettem még!
Picasa képtáram __ YouTube csatornám

szelvesz

szelvesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 329 posts

Úgy tudom ez a "pecsétes papír" a minõsített hegesztõi vizsga, amit rendszeresen frissíteni kell.
OKJ száma talán: 31 521 11 1000 00 00
különbözõ szakosodások vannak, azon belül pedig még további vizsga szintek.
pl:
Bevontelektródás hegesztõ
Egyéb eljárás szerinti hegesztõ
Fogyóelektródás hegesztõ
Gázhegesztõ
Volfrámelektródás hegesztõ
de errõl akinek megvan valamelyik majd többet tud mondani :)

A hegesztõi vizsga megléte még nem elegendõ egy jármû gyártásához, ahhoz egyéb engedélyek szükségesek, kivéve a kerékpárt. Én csak errõl írtam. Pl. KRESZ szerinti lassú jármû összeépítéséhez nem elég ha hegesztõi vizsgád van, jól össze is hegeszted, kifogástalanul megépíted, minden mûszaki elõírásnak megfelel akkor is kell hozzá engedély és a felhasznált anyagokról, alkatrészekrõl tanúsítvány.

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts
Szerintem a papír egy helyen jelent gondot ha nincsen Feltöltött kép
Ha reku akkor lompi bike:)
képek

Tom2

Tom2

törzsvendég

• fórumtag
  • 652 posts

... a jármû közúti közlekedésre való alkalmasságát ... a gyártónak kell tanúsítania. Azt h hogyan, arra nem tértek ki. Ezt én úgy értelmezem h ha rosszul van összehegesztve és széttörik akkor a lakatos-mûszerész a hunyó. ... pecsétes papír...

Úgy tudom ez a "pecsétes papír" a minõsített hegesztõi vizsga, amit rendszeresen frissíteni kell.
OKJ száma talán: 31 521 11 1000 00 00
különbözõ szakosodások vannak, azon belül pedig még további vizsga szintek.
pl:
Bevontelektródás hegesztõ
Egyéb eljárás szerinti hegesztõ
Fogyóelektródás hegesztõ
Gázhegesztõ
Volfrámelektródás hegesztõ
de errõl akinek megvan valamelyik majd többet tud mondani :)

szelvesz

szelvesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 329 posts

Akkor az lenne a legjobb ha mi is bemennénk a helyi közeghez és kérnénk engedélyt arra hogy nem kell engedély? :)
És ez hogy mûködik?Elmondaná a Tanár Úr hogy mi volt a menete ennek?

A személyi mellé ezt is és a jogszabályt is beteszem a tárcámba!

Anno - amikor a Gálya agyament ötlete megfogant - az akkori "Közlekedési Mindenhatóság" a KPM Közlekedésfõfelügyelet Mûszaki Engedélyezési Osztálynak (autóépítés, átépítés, átalakítást ott engedélyezték) írtam h szeretnénk egy a margitszigeti "bringó hintóhoz" hasonló négykeréken gördülõ, kizárólag emberi erõvel meghajtott jármûvet építeni, és ehhez hová, milyen engedélyért kell folyamodni, milyen mûszaki dokumentáció szükséges hozzá...hol nem lehet (alig rafinált megfogalmazás) ;) ezzel a jármûvel közlekedni, a jármû menetdinamikája alapján milyen jármûkategóriára érvényes szabályokat kell betartani (lassú jármû, lovaskocsi?). Erre válaszoltak h nem kell engedély kerékpár összeépítéséhez és a kerékpárokra vonatkozó szabályokat kell betartani. Felhívták a figyelmem a már idézett 116.§-ra, valamint h a jármû közúti közlekedésre való alkalmasságát a forgalmazónak ill. a gyártónak kell tanúsítania. Azt h hogyan, arra nem tértek ki. Ezt én úgy értelmezem h ha rosszul van összehegesztve és széttörik akkor a lakatos-mûszerész a hunyó. Akkortájt BringAntinak is kértünk ilyen állásfoglalást hiszen tandemeket és riksákat is készített, hivatalosan számlával... így neki is van ilyen pecsétes papírja.

pcsongor

pcsongor

vendég

• fórumtag
  • 224 posts

Köszönöm!
Nem hiszem, hogy komolyabb feneket kell ennek keríteni ennél, ha egyébként minden rendben van rajta. Ez egy emberi erõvel hajtott, kétkerekû jármû. Az sehol nincs leírva, hogy a seggemen kell ülnöm :) (de a törv.-t ki fogom nyomtatni)

Szóval köszi mégegyszer!!!

Én biztosra megyek :)

stoki

stoki

törzsvendég

• fórumtag
  • 737 posts

WOW!
Feltöltött kép
A teljes cikk itt.

Ezek érdekes dolgok de általában a 90%-át nem látjuk élõben :/. Aki jól ért a rajz programhoz és van egy pici (vagy nagy adag) fantáziája bármit megrajzolhat és publikálhat. Szépek, különlegesek, de gyakorlati szempontból komolytalan a fantázia szüleménye. Sok munka van ezekben a rajzokban, de itt véget is ér. Sajnos. :/
...

pcsongor

pcsongor

vendég

• fórumtag
  • 224 posts
http://1.bp.blogspot...aveTricycle.jpg

Rábukkantam egy ilyen tandemre :)

szelvesz

szelvesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 329 posts

:o

Megöleltem magam, mert más nem volt a közelben. Olyan szentimentális érzés fogott el. Az elsõ lengõorrúm, az elsõ közös munka Lompival. Milyen jókat veszekedtünk... Hüp-hüp-hüp, mond ugye jól van! Vigyázz rá az új gazdi!

Minden bizonnyal vigyáz rá. Úgy el voltam havazva mostanában h még nem is válaszoltam neki. Az általam készített faüléssel használja, nyomja hóban, jégen is. Azt hiszem h jó kezekbe került. :) Mivel pesti ööööö budai, jó eséllyel találkozunk majd vele valamelyik összeröffenésünkön.

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
:o

Lehet h Lompi-bike volt... jelentkezett a srác akinek eladtam, h meg van vele elégedve, pozitív tapasztalatokról számolt be.

Feltöltött kép

Megöleltem magam, mert más nem volt a közelben. Olyan szentimentális érzés fogott el. Az elsõ lengõorrúm, az elsõ közös munka Lompival. Milyen jókat veszekedtünk... Hüp-hüp-hüp, mond ugye jól van! Vigyázz rá az új gazdi!

Feltöltött kép

tibicikli

tibicikli

újonc

• fórumtag
  • 5 posts
Köszönöm!
Nem hiszem, hogy komolyabb feneket kell ennek keríteni ennél, ha egyébként minden rendben van rajta. Ez egy emberi erõvel hajtott, kétkerekû jármû. Az sehol nincs leírva, hogy a seggemen kell ülnöm :) (de a törv.-t ki fogom nyomtatni)

Szóval köszi mégegyszer!!!

pcsongor

pcsongor

vendég

• fórumtag
  • 224 posts
Ezt akartam kiírni, de megelõztél :) azt ki kell törölni :D

Én arra lennék kíváncsi, hogy hogy lehet beszerezni azt a bizonyos hivatalos választ amiben az van hogy nem kell engedély épített biciklihez

Sinbiciklis

Sinbiciklis

törzsvendég

• fórumtag
  • 256 posts
Nyomtasd ki és hord magaddal http://www.szelvesz.hu/cmmk/kohem.doc

A 8. pont viszont némi tervezést igényel

pcsongor

pcsongor

vendég

• fórumtag
  • 224 posts

... akkor kaptam erre írásban (pecsét, iktatás..) hivatalos választ, hogy nem kell engedély.

Akkor az lenne a legjobb ha mi is bemennénk a helyi közeghez és kérnénk engedélyt arra hogy nem kell engedély? :)
És ez hogy mûködik?Elmondaná a Tanár Úr hogy mi volt a menete ennek?

A személyi mellé ezt is és a jogszabályt is beteszem a tárcámba!

[levi]

[levi]

törzsvendég

• fórumtag
  • 434 posts

WOW!
Feltöltött kép
A teljes cikk itt.

Na, ezt is dizájner tervezte...
"Iszok ha gyõzök, iszok ha vesztek, a testem delíriumtól reszket"

Sinbiciklis

Sinbiciklis

törzsvendég

• fórumtag
  • 256 posts
Lehet h Lompi-bike volt... jelentkezett a srác akinek eladtam, h meg van vele elégedve, pozitív tapasztalatokról számolt be.

Köszi! A kolléggámnak is nagyon tetszett, büszkén mutogatta a feleségének, hogy én is ilyet akarok.