Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
1703 hozzászólás a témában

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Én a WD40-el, mint kenõanyaggal csínján bánnék.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

Dark Archon

Dark Archon

vendég

• fórumtag
  • 78 hozzászólás

Két (amatõr) kérdésem lenne még, most már inkább kérdezek, mielõtt cselekszem, nehogy megint rosszul csináljak valamit:

1) A bicónak árt a közvetlen vízsugár (kerti slag)? A problémásabb alkatrészekre gondolok, mint teleszkóp, váltók. Arra ügyelve, hogy a váltóból például a gyári zsírt nem mosom ki. Ti milyen gyakran és hogy mossátok a cangátokat?
2) A teleszkópot (RS Dart 2) nem szabad kenni, ugye? Kissé "nyöszörög" egy-egy nagyobb huppanásnál, amikor a visszautat teszi meg a becsúszószár. Mit tehetnék?

1) egy nem tescós bringának nem árt, elvégre el is ázhatsz, akkor sem szabad baja lennie. Persze ne max. nyomással csináld, s utána ajánlatos újrakenni a láncot, váltót. Én idõnként bizony leslagozom, fõleg mióta láttam, hogy egy dagonyás versenyen az emberek a patakban mosták a bringát. Épp most vasárnap áztam szarrá :) De a bal oldali képen látható sarat se kézzel szenvedtem le...
2) a becsúszószárakat be lehet kenni szvsz, én legalábbis be szoktam WD40-nel, mert van rajta egy kis gumi porvédõ és az mindig felcsúszik, ha száraz

sziasztok!

szerintetek gázolajban lehet láncot tisztítani? olvastam itt a petróleumot, de nekem már többen adták tanácsként a gázolajat, hogy áztassam bele és leoldja a szennyezõdést majd után alapos olajozás .....

Petróleumra esküdtem én is, de aztán az itteni tanácsokat követve mellõztem, mert macerás, környezetet nem kíméli, idõigényes és két tekerés után ugyanolyan retkes, mint elõtte. Megfogadtam a ronggyal töröl - olajoz - töröl elvet és mûködik: jóval kevesebb macera és idõ, hatása ugyanolyan jó.
Dark Archon

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
1: szerintem inkább kiürült Clin-es flakon vízzel töltve + rongy. De van aki a gõzborotvára esküszik.

2: belül keni a telót a zsír / olaj, és karban kell tartani idõnként a belsõségeket is. Becsúszóra 1-2 cég ajánl teflonos olajat, de Sala megöl érte. :)

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

mhorvat

mhorvat

vendég

• fórumtag
  • 64 hozzászólás
Két (amatõr) kérdésem lenne még, most már inkább kérdezek, mielõtt cselekszem, nehogy megint rosszul csináljak valamit:

1) A bicónak árt a közvetlen vízsugár (kerti slag)? A problémásabb alkatrészekre gondolok, mint teleszkóp, váltók. Arra ügyelve, hogy a váltóból például a gyári zsírt nem mosom ki. Ti milyen gyakran és hogy mossátok a cangátokat?
2) A teleszkópot (RS Dart 2) nem szabad kenni, ugye? Kissé "nyöszörög" egy-egy nagyobb huppanásnál, amikor a visszautat teszi meg a becsúszószár. Mit tehetnék?

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
Nos, ki lett próbálva. Tényleg nem bírt sokat, pedig bõven adtam a láncnak az anyagból. Az elsõ 60 km, aszfalton ment, addig szépen dolgozott, de aztán jött volna egy túlnyomóan poros utakon vezetett 60 km. Sajnos 10-15 km után elõ kellett szedni a kis olajos flakont, mert addigra jól hallhatóan zizegett a lánc.
Egy pozitívuma viszont van. A szennyezõdést távol tartotta a lánctól, alig tapadt rá a por.
...de hogy motornál hogy bírhat 600 km-t, azt nem tudom :)

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.361 hozzászólás

ugyanott kapni W5 láncolajat is
vettem egyet, kíváncsi vagyok, hogy a bringánál hogyan fog beválni, mert azt írják, hogy motornál kb. 600 km-enként kell újraalkalmazni
ami egyelõre tetszik, hogy a javasolt egy napi száradás után a láncok gyári kenéséhez hasonló állagú, tapintású

Egyszer használtam ezt is.Árához képest egész tûrhetõ,de túl sokat ez sem bír,én minden tekerés után kenem amúgy is a láncot.Amiért többet nem veszek ilyet,az a szaga.Valami fertelmesen büdös.

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás

És a "szerencsekerék" effektusról tudtok valamit mondani? Annak csak be kell kopnia, vagy mitõl lesz jobb?

Ráadásul, ha olajozod akkor csak kimosod a zsírt és még hangosabb lesz. :)

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Pontosan erre. De az új bringán hangosabb jóval, mint a régimen. Akkor ez csupán típusfüggõ, ennyi az egész?

Igen.

A sebesség mindent megold.

mhorvat

mhorvat

vendég

• fórumtag
  • 64 hozzászólás
Pontosan erre. De az új bringán hangosabb jóval, mint a régimen. Akkor ez csupán típusfüggõ, ennyi az egész?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Hopsz ok. Akkor többet nem adok neki. Sokat nem nyomtam egyébként sehová. Köszi a felhomályosítást! És a "szerencsekerék" effektusról tudtok valamit mondani? Annak csak be kell kopnia, vagy mitõl lesz jobb?

Arra gondolsz, hogy amikor nem tekersz hallod a szerencsekerék hangját? Mert az teljesen normális.

mhorvat

mhorvat

vendég

• fórumtag
  • 64 hozzászólás
Hopsz ok. Akkor többet nem adok neki. Sokat nem nyomtam egyébként sehová. Köszi a felhomályosítást! És a "szerencsekerék" effektusról tudtok valamit mondani? Annak csak be kell kopnia, vagy mitõl lesz jobb?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Úgy van ahogy bloke mondja. Bringán láncon kívül semmit sem olajozunk. Maximum a bovdeneket és a váltók forgáspontjait ha szorulnak, de az nálad nem áll fenn.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
Szerintem mindent rosszul csináltál. Teljesen fölösleges a fogaskereket megolajozni, a pedálban, kerékagyban, hajtómûben csapágyak vannak, azokat kívülrõl olajozni megint csak érelmetlen. Csak feleslegesen összekened a bringát és beleragad a kosz.

mhorvat

mhorvat

vendég

• fórumtag
  • 64 hozzászólás
Sziasztok!

Azt hiszem ez nekem a megfelelõ topik. Régen volt már, mikor új bicót vettem, ilyen komolyat pedig még soha. Tehát egy új Magellan Polarisom van. Finom mûszerolajjal (kerékpárra ajánlva a dobozán) megkentem a pedált, a láncot, majd végigváltottam az összes fokozatot elõl-hátul, hogy jusson mindenhová a láncról. A hajtómûvet is amennyire hozzáfértem beolajoztam. Hátul a fogaskoszorúnál viszont még elég erõteljesen "szerencsekerék" hangja van a bicónak, de nem igazán tudom, mit olajozhatnék ott. Próbáltam ott is olajozni, ahol a kerékagy és a váz érintkezik.

Kérdésem az lenne a nálam jártasabbaktól, hogy mit tanácsos még megkenni egy kicsit, vagy mit csináltam rosszul? Illetve elsõ telót finoman a becsúszószárnál, vagy azt ne babráljam?

Köszönöm elõre is.

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis

Igen, mûködik.

egy baj van a gázolajjal: ha nem távolítjátok el a felesleget (felitatással, sûrített levegõvel történõ kifújatással, stb.) akkor nem párolog el és a láncra felvitt sûrû kenõanyagot felhígítja, az kevésbé marad meg a szemekben

én Lidl-ben vettem motor tisztító W5 sprayt.Vízzel kell lemosni.Egész jó,de valszeg nem ért meg a 400 ml 500 ft-ot sem,mert ahogy mások már megírták,vannak sokkal olcsóbb jó megoldások.

valószínûleg ugyanolyan, mint a Brigéciol 2000, csak hajtógázas (ennek megfelelõen lényegesen drágább)

ugyanott kapni W5 láncolajat is
vettem egyet, kíváncsi vagyok, hogy a bringánál hogyan fog beválni, mert azt írják, hogy motornál kb. 600 km-enként kell újraalkalmazni
ami egyelõre tetszik, hogy a javasolt egy napi száradás után a láncok gyári kenéséhez hasonló állagú, tapintású

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
Igazából a rendszeresen karban tartott láncot tök felesleges oldószerben mosni, csak annyit lehet elérni, hogy a csapok alol kioldja a kenést, amit utána vagy sikerül újra kenni, vagy nem. Régebb óta használt láncot érdemes nyúlásmérõvel megnézni mosás elõtt és után, meglepõ lesz az eredmény.

Mióta nem mosom a láncomat és a fogaskereket is csak törlöm, azóta is ugyanannyit vagy többet megy el a láncom. A legutóbbi elment kb. 4000 km-t, úgy, hogy ebbõl jelentõs része esõben, latyakban volt, és végül a sós hólé amortizálta le. És nem láncforgóban.

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.361 hozzászólás
én Lidl-ben vettem motor tisztító W5 sprayt.Vízzel kell lemosni.Egész jó,de valszeg nem ért meg a 400 ml 500 ft-ot sem,mert ahogy mások már megírták,vannak sokkal olcsóbb jó megoldások.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

sziasztok!

szerintetek gázolajban lehet láncot tisztítani? olvastam itt a petróleumot, de nekem már többen adták tanácsként a gázolajat, hogy áztassam bele és leoldja a szennyezõdést majd után alapos olajozás .....

Igen, mûködik.

vdavid

vdavid

vendég

• fórumtag
  • 242 hozzászólás
sziasztok!

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis

ennek csak az a szépséghibája,hogy kb 6%-nyi alkotórészét írják le benne.Vajon mi lehet a maradék 94?Csak nem petróleum?:)

ahogy a többiek is írták: víz (forráspont, fagyáspont, sûrûség, pH, stb., mind ezt támasztja alá)
a zsírtalanítást a néhány százaléknyi adalék végzi

jó anyag, de nem mindenható
pl. egy Shimano pedálcsapágyból a sûrû sárga zsírt nem tudta kiszedni, annál be kellett vetni a petrót

Trance