Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
1639 hozzászólás a témában

Gardner03

Gardner03

törzsvendég

• fórumtag
  • 260 hozzászólás
Alternatív lánckenõanyag:
Husqvarna szghajts zsr 225 gr - BarkcsOnline.hu - Vedd a neten...

Sárgás, mézszínû, állagú anyag, eddig országútin használtam, meglepõen jól muzsikál, nem fröcsög, nem folyik. A felhordása kicsit hosszabb , kis tekerés után már bedolgozódik a csapok közé és ott is marad.

Sárban , nagy esõben, még nem próbáltam, de a begyógyult csapágy is szerette.

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
Lehet, hogy disznózsírral hamisították :)
Nem volt még hozzá szerencsém, de a láncolajuk után nem is csodálkozom, hogy ilyen.
...és ez nem módosítja azt, hogy egy kenõanyag viszkozitása nem változik szélsõséges módon az alkalmazhatóság hõmérsékleti tartományában.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás

Valamennyire biztos, de abba azért gondolj bele, hogy a kenõanyagokat eleve úgy "tervezik", hogy széles hõmérsékleti tartományban közel állandó tulajdonságokkal rendelkezzenek (csúnya lenne, ha felmelegedve kicsöpögne a kenésre szoruló alkatrészek közül).

Motorex White Grease
Kerékpárok összerakásánál alkalmazható, nagy víztaszító képességû, kopás- és korróziócsökkentõ zsír, amely jól ellenáll a hõmérséklet ingadozásnak. Melegben sem folyósodik el és hidegben sem keményedik meg

eddig a pr, gyakorlatban ha a fekete himbakarom egy kis napot kap patakokban folyik ki a forgáspontból.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Valamennyire biztos, de abba azért gondolj bele, hogy a kenõanyagokat eleve úgy "tervezik", hogy széles hõmérsékleti tartományban közel állandó tulajdonságokkal rendelkezzenek (csúnya lenne, ha felmelegedve kicsöpögne a kenésre szoruló alkatrészek közül).
A Rohloff-os problémádat én sem igazán értem. Én szemenként szoktam olajozni és pont ennél csodálkoztam el, hogy a nagy viszkozitása ellenére milyen gyorsan bekúszott a görgõk alá.

Teljesen kimosott láncba (sokak nem helyeslik, tudom, de ne menjünk bele) egy ilyen méz sûrûségû olajnak idõ kell, amíg bejut a csapokhoz. Én is szemenként, mindkét oldalon rakok rá egy-egy cseppet, nálam nagyon lassan mászott be. Nyilván ilyen lassan is pereg ki, ha már bejutott és nagyon sokáig a láncban marad, a víznek ellenáll. Az egyik legjobb kenõanyag, de az én stílusommal ez nem fér össze, más okokból sem.

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis

Nem tudtam mit csinálni, pont félúton, a völgyben maradtam ott száraz, nyikorgó, csiaszatoló lánccal. Amikor az utolsó esélyt adtam annak a kenõanyagnak, vittem a Rohloffot, ahogy nyikorgott a lánc, ráraktam 1 kilót. 5km lassú mászásnál végig nyikorgott, aztán megint megolajoztam és akkor hallgatott el. Ez az egyik ok ami miatt nem használok Rohloff-ot, mert ha kimosom teljesen, nem folyik bele, túl sûrû.

Zsírt biztos nem olvasztanék, de ha pl. az olajozós flakon be van áztatva forróvízbe, mennyivel lesz hígabb?

A Rohloff-os problémádat én sem igazán értem. Én szemenként szoktam olajozni és pont ennél csodálkoztam el, hogy a nagy viszkozitása ellenére milyen gyorsan bekúszott a görgõk alá.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Akkor kemény vagy. Van itt pár "elitrészer" aki esélyes hogy többet megy szárazon mint te. ;)

Nem tudtam mit csinálni, pont félúton, a völgyben maradtam ott száraz, nyikorgó, csiaszatoló lánccal. Amikor az utolsó esélyt adtam annak a kenõanyagnak, vittem a Rohloffot, ahogy nyikorgott a lánc, ráraktam 1 kilót. 5km lassú mászásnál végig nyikorgott, aztán megint megolajoztam és akkor hallgatott el. Ez az egyik ok ami miatt nem használok Rohloff-ot, mert ha kimosom teljesen, nem folyik bele, túl sûrû.

Zsírt biztos nem olvasztanék, de ha pl. az olajozós flakon be van áztatva forróvízbe, mennyivel lesz hígabb?

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

Az kenõanyag melegítésérõl volt szó, nem a láncéról. Ha kinyírni nem is, csak fokozottan kopik. Amortizáltam le láncot pár kilométer alatt, mert a hiperszuper kenõanyag kipörgött belõle.

Akkor kemény vagy. Van itt pár "elitrészer" aki esélyes hogy többet megy szárazon mint te. ;)

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
Uj lancnal nem igy "zsirozzak" a lancot?

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.881 hozzászólás
Monnyuk pont rohloff olajat használok én is. Lehelletnyit a görgõ és valamelyik lap közé. Singlespeed láncnál az oldallapok közé is, mert szorosabbak.
Mire a lánc végére érek, már rég befolyt az elején és nem is látszik, hogy nyomtam oda egyáltalán. Ja és mûködik.

Az ilyen zsírt fölolvasztós módszert meg rendszeresen elõhozza valaki. De még ha mûködne is (amit nem hiszek, mert senki nem csinálja), akkor is csomó ideig tart, meg egyáltalán mindenféle elõkészületek kellenek hozzá. Tipikusan ágyúval verébre.

Ami elméleti mûszaki szempontból ok, az egyáltalán nem biztos, hogy egy olyan "célgépnél" mint egy kerékpár, vakon követendõ.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Okosok, nézzétek már meg az acél hõtágulási együtthatóit, aztán utána szüljetek baromságokat. Melegítésre megfolyik a zsír, azt ennyi.
Az az 5km amire saccoljátok a rohloff behatolását egy láncot sem fog kinyírni...

Továbbá valaki olcsó oldószermentes takarítási módot kért, a válasz: rongy, minden tekerés után! :D

Az kenõanyag melegítésérõl volt szó, nem a láncéról. Ha kinyírni nem is, csak fokozottan kopik. Amortizáltam le láncot pár kilométer alatt, mert a hiperszuper kenõanyag kipörgött belõle.

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás
Okosok, nézzétek már meg az acél hõtágulási együtthatóit, aztán utána szüljetek baromságokat. Melegítésre megfolyik a zsír, azt ennyi.
Az az 5km amire saccoljátok a rohloff behatolását egy láncot sem fog kinyírni...

Továbbá valaki olcsó oldószermentes takarítási módot kért, a válasz: rongy, minden tekerés után! :D

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Sûrû kenõanyagnál (pl. Rohloff) sokat számít, mert az 5km alatt mire bemegy a csapok közé, fokozottan kopik a lánc. Erre jó ötletnek tartom a melegítést. Híg olaj azonnal bemegy, nem olyan szorosak egy láncban az illesztések.

adamsss

adamsss

vendég

• fórumtag
  • 45 hozzászólás

Szerintetek? A felolvasztás nem rombolja a zsír szerkezetét, kenõtulajdonságait?

Próbálni még én sem próbáltam, de szerintem jó módszer. Az olajok és a zsírok mindenféle maradandó állapotváltozás nélkül szokták bírni a nem túl szélsõséges felmelegítést. (Égetni azért nem kell :)) A kenési tulajdonsága meg a hõmérséklettõl függ elsõsorban, ha lehûl ugyanolyan jó lesz.

Nagy elõnye a módszernek, viszont a kenõanyag jobban be tud menni hõtágulás miatt kitágult illesztések közé, pont oda ahová elsõsorban kellene.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Helló!

Az apám (gépészmérnök) egyszer javasolta, hogy a láncot folyékonnyá olvasztott gépzsírba áztassam (grafitport is lehet bele tenni). Miután átmelegedett a fém és mindenhova bejutott a folyékony anyag ki lehet venni és hûlés közben a felszínét letörölni. A belsejébe a lehûlõ zsír beledermed. Még nem próbáltam ki, de nem hangzik hülyeségnek. Szerintetek? A felolvasztás nem rombolja a zsír szerkezetét, kenõtulajdonságait?

Grafitos lánc spray-t lehet kapni gyárilag, habosodva be pezseg a láncba, nagyon tartós, de ,,fogja" kicsit a lánc gördülését, országútimban volt amikor ki akartam szedni kétszer kellet brigéciolban kimosni, hogy ki jöjjön belõle.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

vettem tf2 dry teflonos sprayt, mert nem kaptam adagolosat - ha szerzek adagolot, at lehet "fujni" egy reszet a flakonbol? 450ml, az eletben nem fogyna el, de akkor is idegesit, hogy a lancnal a 90% melle megy.

Ismerem a TF2-t, valóban nehéz adagolni, mert fröcsög össze-vissza. Én nem nyomnám át, vagy elõször csak kevéssel próbálkoznék. Van flakonosom. A flakon gagyi, orrán-száján ömlik belõle, ezért injekciós fecskendõvel, tûvel szoktam felszívni egy adagot, könnyebb benyomni a bowdenházakba. Egy idõ után megdermed, kásás lesz a fecskendõben levõ anyag, hiába van lezárva. Nem tudom hogy van összekutyulva, de ha elmegy az oldószerek egy része, lehet ez lesz.

Finish Line WET láncspray-nél hab képzõdik, talán még takarékosabban adagolható, mint csöpögtetéssel.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Korábban már próbálkoztam olyannal, hogy méhviaszt feloldottam benzinben és adtam hozzá kevés gépzsírt. Ezzel a 'kutyulékkal' megtöltött dunsztos üvegbe bele lógatva áthúztam néhányszor a láncot.

A lötyibõl kivéve meg lehet szárítani de ha azonnal le törlöd a felesleget, akkor is kioldotta a benzin a régi kenõ anyagba ragadt dolgokat.
Így kitisztul és marad benne annyi viaszos zsíros anyag oldat amibõl miután elillan a benzin, már bent marad és keni. Esetleg lehet még hozzá adni finom réz v. bronz port, vagy esetleg grafitot, ami viszont koszol.

Ami még hasznos, egy idõ után az üveg alján összegyûlt egy sûrü sötét réteg, a mosáskor kioldódott kosz por és homok. Üllepedés után idõnként érdemes leönteni róla a még használható anyagot.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Stevie1968

Stevie1968

vendég

• fórumtag
  • 30 hozzászólás
Helló!

Az apám (gépészmérnök) egyszer javasolta, hogy a láncot folyékonnyá olvasztott gépzsírba áztassam (grafitport is lehet bele tenni). Miután átmelegedett a fém és mindenhova bejutott a folyékony anyag ki lehet venni és hûlés közben a felszínét letörölni. A belsejébe a lehûlõ zsír beledermed. Még nem próbáltam ki, de nem hangzik hülyeségnek. Szerintetek? A felolvasztás nem rombolja a zsír szerkezetét, kenõtulajdonságait?

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
koszi - kiprobalom, puding probaja az eves :)

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
A hajtóanyag nálam a gázt jelenti (általában bután-izobután), aminek egy része a nyomás alatt cseppfolyós állapotú.
Ennek mindenképpen el kell távozni, mert egyébként a csepegtetõs edényben is nyomás lesz. Nem tudom, hogy pontosan mennyi a hajtóanyag-kenõanyag arány, de általában nem túl jó. Egyszer már csináltam ilyet (a tartalom nagyon ígéretesnek tûnt, a dobozt viszont nem akartam a hátizsákba tenni), de siralmasan kevésnek ítéltem meg a mennyiségét.
Azóta sem veszek, a meglévõt meg elhasználom az általad is írt nehezen elérhetõ helyekre.

...ja, ha átnyomod, akkor éppen hogy nem erõsen kell engedni, mert akkor sok csepp kimegy a gázzal
mindenképpen egy nagyobb edénybe kell befújni (ha van hozzá toldalékcsõ, akkor azzal és lehetõleg az edény falára, ill. késõbb közvetlenül a folyadékba)

Trance

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

És elég sok rámegy a felnire ha nem vigyázol.
Én ezért nem szeretem
persze használhatsz kartonlapot, hogy ne fújd a felnire...

persze rongyot teszek mogeje, nem orrbaszajba nyomom :) tiszta retek lenne minden.

arn: átnyomathatod egy edénybe, de
- ha nem vagy elég óvatos, vagy kicsi az edény (kevés az út a cseppek kiülepedéséhez) elég nagy lesz a veszteség
- még sokáig nyitva kell hagyni, mert a hajtóanyag beoldódik a kenõanyagba, idõ kell, amíg eltávozik (ha beleállítod meleg/forró vízbe, akkor lehet gyorsítani)

egy ilyen szimpla csepeles adagolot akarok venni (hulye vagyok, epp a mulkor dobtam ki...), belenyomom a csovet, aztan ugy gondoltam. hogy takarekosabb atnyomni? folyamatosan es erosen? nem fog tul sok hajtoanyag tavozni? mert annak se lenne sok ertelme, ha kinyomatom, aztan a flakonbol meg majd megint csak a felet lehet "kinyerni", es ugyanugy kidobom egy reszet. ebben a 450mlben benne van a hajtoanyag is?

jo ez a spray valtokhoz, meg nehezen elerheto helyekhez, de lelonem, aki lanchoz ezt ajanlja.