Jelentkezz be Regisztrálj
Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás
Írta 2017. szeptember 10. - 22:31
A gyari kenest szeretem, de ugyanugy begyujtheti a mocskot, es igy nem kell a hajtast tisztitani.
Írta 2017. szeptember 10. - 22:26
Tegnap rendeltem meg
Írta 2017. szeptember 10. - 22:01
Írta 2017. szeptember 10. - 21:34
Nem jobb az elejen zsirtalanitani az uj lancot? Squirtek azt ajanljak. Probaltad mindket esetet?
Most jon az uj hajtas, zsirtalanitani terveztem.
A gyári kenés is ki van fizetve
De ha végre a végére érek a mostani láncaimnak, én is azt fogom csinálni, hogy először kihajtom belőlük a gyári kenést. Kíváncsi vagyok, melyik láncnál mennyire működik. Főleg azután, hogy a Sunrace láncom nyúlt, mint a rétes, de squirttel viszonylag tűrhető volt. Így is majdnem kétszer annyit nyúlt, mint a KMC vagy a SRAM, az igaz
A téli meg lehet azért hígabb, mert más összetevőjű viasz van benne, hogy ne dermedjen meg. Az oldószer valószínűleg ugyanaz, mert fagypont feletti tárolást és alkalmazást ajánl.
Írta 2017. szeptember 10. - 21:28
Tekerés közben nem érzek különbséget, viszont mintha a téli cucc felvitelkor hígabb lenne. Legalábbis első alkalommal feltűnt, hogy a normál mennyire sűrűn folyik. Mivel sokáig nem is használtam, a viasz össze is állt benne egy nagy tömbbe, jó sokat ráztam, mire használható lett
Ja, igen, a téli cucc esetén nem hallottam azt a jellegzetesen tompa hangot, amit a lánc akkor ad, amikor még nem nyomta ki magából a felesleget.
Akkor ez egyertelmu... Telen az egeszen hig olaj is jo, nyaron seccperc alatt kipereg. Koszi.
Írta 2017. szeptember 10. - 21:26
Nem jobb az elejen zsirtalanitani az uj lancot? Squirtek azt ajanljak. Probaltad mindket esetet?Squirt lube, ahogy én kenem:
új lánc gyári kenésével 250-300 km-t elmegyek. Utána féktisztító spray + papír törlőkendőkkel körbe törlöm alaposan a láncot 2x, ez durván 2 perces művelet. Utána csaponként 1-1 cseppet teszek a láncra, de úgy, hogy miután végig csepegtettem egy 15-20 centi hosszon, 2 ujjal áttekergetem a csapokon a görgőket és így szépen bejut a lánc lapjai és a görgők közti résen a csap és a görgő közé. Macerásnak tűnhet, de ez sem több 2 percnél. Utána 2-3x körbe tekerem a láncot az állványra tett bicajon és kész.
Utána 150-250 km-enként ismétlem, időjárástól függően ugyanezt, ekkor már nem tisztítom többé egyáltalán (maximum saras verseny után), szóval 2-3 perces művelet az egész.
Most jon az uj hajtas, zsirtalanitani terveztem.
arn módosította - 2017. szeptember 10. - 21:29
Írta 2017. szeptember 10. - 21:26
Erzel kulonbseget a teli es nem teli kozott? nyaron... Csak hogy erdemes e ketfelet tartani.
Tekerés közben nem érzek különbséget, viszont mintha a téli cucc felvitelkor hígabb lenne. Legalábbis első alkalommal feltűnt, hogy a normál mennyire sűrűn folyik. Mivel sokáig nem is használtam, a viasz össze is állt benne egy nagy tömbbe, jó sokat ráztam, mire használható lett
Ja, igen, a téli cucc esetén nem hallottam azt a jellegzetesen tompa hangot, amit a lánc akkor ad, amikor még nem nyomta ki magából a felesleget.
RelakS módosította - 2017. szeptember 10. - 21:26
Írta 2017. szeptember 10. - 21:23
Nem azonnal szivárog be, de ha párat tekersz a láncon, akkor bemegy az mindenhova. Volt néhány apró szerszámom, amik a rozsda miatt már alig mozogtak. 1-2 csep Squirt, kijött egy olyan barna trutyi, hogy csak néztem, azóta mindegyik szerszámom köszöni szépen, kiválóan működik.
A rubik kockám is
arn
A nem téli cuccból azt vettem, mivel a téli bejött
arn módosította - 2017. szeptember 10. - 21:24
Írta 2017. szeptember 10. - 20:57
Squirt lube, ahogy én kenem:
új lánc gyári kenésével 250-300 km-t elmegyek. Utána féktisztító spray + papír törlőkendőkkel körbe törlöm alaposan a láncot 2x, ez durván 2 perces művelet. Utána csaponként 1-1 cseppet teszek a láncra, de úgy, hogy miután végig csepegtettem egy 15-20 centi hosszon, 2 ujjal áttekergetem a csapokon a görgőket és így szépen bejut a lánc lapjai és a görgők közti résen a csap és a görgő közé. Macerásnak tűnhet, de ez sem több 2 percnél. Utána 2-3x körbe tekerem a láncot az állványra tett bicajon és kész.
Utána 150-250 km-enként ismétlem, időjárástól függően ugyanezt, ekkor már nem tisztítom többé egyáltalán (maximum saras verseny után), szóval 2-3 perces művelet az egész.
Tényleg macarás, de ha csak 150-200km-enként kell, akkor simán belefér, főleg, ha a hajtás élettartamát így megnöveli. Legközelebb kipróbálom! - Köszi a tippet!
Egyébként így 30-40 km, azaz egy tekerés után még nem csikorog, csak nagyon nem olyan csendes, mint induláskor. A fogaskoszorúm pedig viszonylag drága, ezért inkább mindig újrakentem.
Írta 2017. szeptember 10. - 20:23
MTB-n a láncaim élettartama ahogy áttértem, megháromszorozódott! 1100-1200-at bírtak 0.75-ig olajjal, függetlenül attól, hogy Rohloff, teflonos vagy egyéb olaj volt, utána hirtelen 3500-3800-akat bírtak.
1100? Akkor vagy te is nehéz vagy, vagy taposod rendesen azt a pedált
Amikor még tanultam a karbantartást, a Shimano láncom 800km-t bírt, de ez szerintem a bénázásom miatt is. A Sramom korábban olajjal, most Squirttel 1200km-en van túl, kb 0,21%-os nyúlással. (igen, csináltam hozzá "méterrudat" )
Írta 2017. szeptember 10. - 20:14
Láncod hogy bírja?
Mondjuk most nézem:
How often Squirt should be applied depends on the riding conditions. After a short while the rider will learn how long an application will last in his conditions. Of course, when he hears a dry chain noise, he should have applied already - so for the first few rides, while he learns about his conditions, it may be a good idea to take a small sample bottle with him on his rides. Generally, every 4 hours on the MTB, and 6 hours on the road bike.
Ez gondolom MTB esetében olyan 80-90km, outin 150km körüli?
Á, mtb-n 150-250, inkább utóbbi. Oútival 250-300 km-enként kenem, kivéve, ha eláztam, akkor viszont utána egyszerre.
Országútira szerintem nem annyira jó a squirt egyébként, csak lusta vagyok olajjal bíbelődni - meg tisztább is így.
MTB-n a láncaim élettartama ahogy áttértem, megháromszorozódott! 1100-1200-at bírtak 0.75-ig olajjal, függetlenül attól, hogy Rohloff, teflonos vagy egyéb olaj volt, utána hirtelen 3500-3800-akat bírtak. Ez még 10-es rendszer volt persze, a 11-esek sajnos rosszabb minőségűek és/vagy nem bírják annyira, mint a 2x10/3x10-es váltás.
(4 éve szerviznaplót írok, mindent feljegyzek, onnan km-pontosan látom, mi hogy változott. Squirt lube-ra ~3 éve tértem át.)
zscs módosította - 2017. szeptember 10. - 20:17
Írta 2017. szeptember 10. - 20:10
Láncod hogy bírja?
Mondjuk most nézem:
How often Squirt should be applied depends on the riding conditions. After a short while the rider will learn how long an application will last in his conditions. Of course, when he hears a dry chain noise, he should have applied already - so for the first few rides, while he learns about his conditions, it may be a good idea to take a small sample bottle with him on his rides. Generally, every 4 hours on the MTB, and 6 hours on the road bike.
Ez gondolom MTB esetében olyan 80-90km, outin 150km körüli?
Írta 2017. szeptember 10. - 19:54
Squirt lube, ahogy én kenem:
Írta 2017. szeptember 10. - 19:49
Áttöltöttem egy másik tubusba, aminek nagyon szerettem az adagolóját, ebből adagoltam korábban az olajat. Persze alaposan kimostam. - Sajnos úgy látszik, nem ezen múlik, a dolog. Nagy cseppek állnak meg a láncon, ahelyett, hogy szépen elterülne, és beszivárogna, bekúszna a helyére.
Nem azonnal szivárog be, de ha párat tekersz a láncon, akkor bemegy az mindenhova. Volt néhány apró szerszámom, amik a rozsda miatt már alig mozogtak. 1-2 csep Squirt, kijött egy olyan barna trutyi, hogy csak néztem, azóta mindegyik szerszámom köszöni szépen, kiválóan működik.
A rubik kockám is
arn
A nem téli cuccból azt vettem, mivel a téli bejött
Írta 2017. szeptember 10. - 19:44
Áttöltöttem egy másik tubusba, aminek nagyon szerettem az adagolóját, ebből adagoltam korábban az olajat. Persze alaposan kimostam. - Sajnos úgy látszik, nem ezen múlik, a dolog. Nagy cseppek állnak meg a láncon, ahelyett, hogy szépen elterülne, és beszivárogna, bekúszna a helyére.
Írta 2017. szeptember 10. - 18:13
Írta 2017. szeptember 10. - 11:05
Egy másik topicban volt sok szó a Squirt-ről, utánaolvastam, jól hangzott, vettem. A múlt hétvégén megvolt a meghajtás-nagytakarítás, a héten már eddig 4x mentem vele, mint ahogy a családtagjaim is. Nem vagyok 100%-ig elégedett. Tényleg szuper, hogy bringázás után (szinte) ugyanolyan tisztának látszik a lánc, mint a nagytakarítás után, de ...
Először is szerintem szar az adagolója. Vastag bumszli, és nem tudom finoman adagolni. Nem tudom, mennyit kéne ebből fölhordani, de szerintem túl sokat teszek rá - de nem tudok kevesebbet. (Láncszemenként próbálok egy cseppet rátenni.) Ugyanakkor egy kb. 2 órás tekerés vége felé már kezd megjönni a lánc hangja, úgyhogy rövidebb tekerésből kettőt bír, de hosszabbakból csak egyet. Így aztán nagyon gyorsan fogy. A családban négyen bringázunk, és egy hét alatt a kis tubus kb. negyede elfogyott. Azért ez így kicsit drága lenne.
Most arra gondolok, áttöltöm egy másik tubusba, hátha azzal jobban tudom adagolni.
Másnak mi ezzel a tapasztalata? Hogyan hordjátok föl, és mennyi idő után kell újrakenni?
Nekem a kis tubus és a nagy flakon adagolója is kiválóan megfelel.
Valóban gyorsan kieszi magát a láncból, de azt írja is, hogy feltűnően gyakran kell utánkenni. Ehhez képest nem érzem, hogy gyorsabban kopna a lánc, cserébe a poros ropogás teljesen elmúlt, ami amúgy még a legalaposabb benzines mosás után is ott kísértett.
Mivel a legcifrább táv, amit eddig mentem a bringával egyszerre 53km, ezért én maradok mellette
Őszintén szólva el tudnék képzelni egy jóval hígabb cuccot, ami ugyaníg befolyik minden apró helyre, viszont elpárolgás után egy jóval keményebb kenőréteget hagyna maga után. Az sem zavarna, ha emiatt az első kenést 2-nél többször kéne ismételni, csak utána a viasz maradjon több ideig a helyén.
RelakS módosította - 2017. szeptember 10. - 11:06
Írta 2017. szeptember 09. - 18:44
Egy másik topicban volt sok szó a Squirt-ről, utánaolvastam, jól hangzott, vettem. A múlt hétvégén megvolt a meghajtás-nagytakarítás, a héten már eddig 4x mentem vele, mint ahogy a családtagjaim is. Nem vagyok 100%-ig elégedett. Tényleg szuper, hogy bringázás után (szinte) ugyanolyan tisztának látszik a lánc, mint a nagytakarítás után, de ...
Először is szerintem szar az adagolója. Vastag bumszli, és nem tudom finoman adagolni. Nem tudom, mennyit kéne ebből fölhordani, de szerintem túl sokat teszek rá - de nem tudok kevesebbet. (Láncszemenként próbálok egy cseppet rátenni.) Ugyanakkor egy kb. 2 órás tekerés vége felé már kezd megjönni a lánc hangja, úgyhogy rövidebb tekerésből kettőt bír, de hosszabbakból csak egyet. Így aztán nagyon gyorsan fogy. A családban négyen bringázunk, és egy hét alatt a kis tubus kb. negyede elfogyott. Azért ez így kicsit drága lenne.
Most arra gondolok, áttöltöm egy másik tubusba, hátha azzal jobban tudom adagolni.
Másnak mi ezzel a tapasztalata? Hogyan hordjátok föl, és mennyi idő után kell újrakenni?
én úgy oldottam meg,h a vállam fölött,hátra sem nézve elhajítottam.
viccet félretéve: visszatértem a hagyományos waxra,mert nekem se vált be.
Columbus Genius: http://framebuilding.com/Genius.htm
D.S.B.=Differential Shape Butted: http://framebuilding.com/Butt.htm
Bianchi Genius: https://dl-web.dropb...jeyW8DLm0pEa_1A
Írta 2017. szeptember 09. - 18:18
- donciccio kedveli ezt
Írta 2016. október 21. - 23:18
De az hogy van, hogy idén még ott is majdnem küllőig süppedtem a homokban, ahol tavaly, tavalyelőtt még nem volt ilyen gond?
Idén sok volt az esőzés, lehet hogy az erózió feltárta a homokrétegeket. Az biztos hogy ahol köves, ott azokat feltárta