Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
1655 hozzászólás a témában

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Szia.
Weldtide-al hogyan tisztítsam ? Csak befújom és letörlöm addig míg a rongy fehér nem marad? majd ismét fújás törlés és száradni hagyni 12 órát a kenés miatt ?

Barmilyen olajalapu kenesnel fekete lesz az olajsar - suru olaj tovabb tart, de jobban vonza a mocskot, a higabbat meg gyakrabban kell kenni, nagy csodak nincsenek. A squirt lube viasz alapu, mososzeres, kefes mosassal is szepen tiszithato, sokkal tisztabb marad a hajtasod, sima vazmosasba belefer a hajtastisztitas, amit olajos kencekkel sose oldasz meg, kulon kell foglalkozni vele, es sokkal tobb mocskot csinal. Nekem mar csak a karbantartas egyszerusege miatt is megeri.
  • ultio és Procolus kedveli ezt

Sandman

Sandman

vendég

• fórumtag
  • 434 hozzászólás

Szia.

Weldtide-al hogyan tisztítsam ? Csak befújom és letörlöm addig míg a rongy fehér nem marad? majd ismét fújás törlés és száradni hagyni 12 órát a kenés miatt ?

Én csak simán végigfújom és egyszer letörlöm egy ronggyal a felesleget, hogy ne csapjon össze maga körül mindent.Elég jól bejut mindenhová ez a fajta olaj. Külön nem mindig hagyom száradni, bár a legtöbbször úgy jön ki a lépés hogy szombaton vagy vasárnap tisztogatom a bringát és hétfőn megyek vele újra.

• Procolus kedveli ezt

Procolus

Procolus

fórumtag

• fórumtag
  • 58 hozzászólás
  • LocationSzombathely

A lánc valóban nem drága - de koptatja a hajtóművet és a racsnisort is. Így már drága a rendszer.

Míg a régi szép időkben xtr racsnival jártam, 5-6 olcsó Sram láncot cserélgettem vetésforgóban, kb 600km-eként. így a rekordom egyszer 35.000 km volt a hajtásláncban, a legrosszabb esetben meg 25000 km. Szóval szerintem így lehet igazán vigyázni a rendszerre.

A hajtásláncot tisztítani csakis magasnyomásúval csináltam, nem b@szakodtam soha speci tisztogatással, áztatással, stb... Régen én is úgy csináltam de semmivel nem volt úgy tartósabb, mint a magasnyomásús megoldás.

Őszintén szólva én se akarok sokat lacafacázni vele.hetente egy tisztítás és kenés ami szimpatikus.

Procolus

Procolus

fórumtag

• fórumtag
  • 58 hozzászólás
  • LocationSzombathely

A Weldtide-ot használom már vagy 3 éve, jó cucc száraz időben, csak kicsit vékony olaj (hetente tisztítom és olajozom vele a láncot, ez nálam kb. 200-250 km-t jelent). Amikor vizet kap - mondjuk egy jobbféle záporban elázom - akkor gyakorlatilag le is jön. Kicsit macerásabb használni, de jobb és sűrűbb/kiadósabb/tartósabb olaj a Rohloff (kis csepegtetős flakonban vettem, nem tudom, van-e spray változatban, gyanítom nincs).

Hasonló tudású termék a Decathlon tisztító/olajozó spray:

https://www.decathlo...id_8323741.html

Ha nincs időm/kedvem a tisztítással és a kenéssel külön vacakolni, akkor ezt használom, ár/érték aránya nagyon jó.

A lánc tisztítás/kenése szerintem vallási kérdés, nincs szent grál, de költeni túl sokat nem érdemes egy egyébként is kopó alkatrészre. Ha már a hangján is hallatszik, hogy könyörög az olajért, akkor adni kell neki.

Szia.

Procolus

Procolus

fórumtag

• fórumtag
  • 58 hozzászólás
  • LocationSzombathely

Olajozd, aztan vegyel ujat, ha megnyult :) a lanc az egyik legertektelenebb resze a bringanak.
Squirt lube, ha nem akarsz sokat foglalkozni a hajtas tisztitassal.

Szia.

Köszi a tippet .

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

A hajtásláncot tisztítani csakis magasnyomásúval csináltam, nem b@szakodtam soha speci tisztogatással, áztatással, stb... Régen én is úgy csináltam de semmivel nem volt úgy tartósabb, mint a magasnyomásús megoldás.

Én meg meguntam az egész gusztustalan, olajos, olajsáros rendszert.

1 * 11-es rendszert használok. Bicajozás után áttörlöm a láncot ha nagyon poros, majd Squirt Lube.

Ha sáros, akkor nagynyomással mosom, majd törlöm hajtást és a bicajt is, és Squirt Lube.

Így én elértem, hogy mindig tiszta a rendszer, kenés megfelelő és 1 600 km után rendben van még a lánc.

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.672 hozzászólás

Szeretnék vigyázni az új láncra.

Mivel ?

Mikor ? 

Hogyan ?

A hátsó sort is jó lenne  valahogyan karbantartani  :huh:

A lánc valóban nem drága - de koptatja a hajtóművet és a racsnisort is. Így már drága a rendszer.

Míg a régi szép időkben xtr racsnival jártam, 5-6 olcsó Sram láncot cserélgettem vetésforgóban, kb 600km-eként. így a rekordom egyszer 35.000 km volt a hajtásláncban, a legrosszabb esetben meg 25000 km. Szóval szerintem így lehet igazán vigyázni a rendszerre.

• Procolus kedveli ezt
Marci

Sandman

Sandman

vendég

• fórumtag
  • 434 hozzászólás

Mivel ?

Mikor ? 

Hogyan ?

Beszereztem http://www.bikeworkx...in-star-normal/ és egy http://road.cc/content/review/136384-weldtite-tf2-lubricant-spray-teflon .

A lánc patentszemmel lett felrakva .

A Weldtide-ot használom már vagy 3 éve, jó cucc száraz időben, csak kicsit vékony olaj (hetente tisztítom és olajozom vele a láncot, ez nálam kb. 200-250 km-t jelent). Amikor vizet kap - mondjuk egy jobbféle záporban elázom - akkor gyakorlatilag le is jön. Kicsit macerásabb használni, de jobb és sűrűbb/kiadósabb/tartósabb olaj a Rohloff (kis csepegtetős flakonban vettem, nem tudom, van-e spray változatban, gyanítom nincs).

Hasonló tudású termék a Decathlon tisztító/olajozó spray:

https://www.decathlo...id_8323741.html

Ha nincs időm/kedvem a tisztítással és a kenéssel külön vacakolni, akkor ezt használom, ár/érték aránya nagyon jó.

A lánc tisztítás/kenése szerintem vallási kérdés, nincs szent grál, de költeni túl sokat nem érdemes egy egyébként is kopó alkatrészre. Ha már a hangján is hallatszik, hogy könyörög az olajért, akkor adni kell neki.

Sandman módosította - 2018. március 09. - 19:46

• Procolus kedveli ezt

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
Olajozd, aztan vegyel ujat, ha megnyult :) a lanc az egyik legertektelenebb resze a bringanak.
Squirt lube, ha nem akarsz sokat foglalkozni a hajtas tisztitassal.

arn módosította - 2018. március 09. - 19:16

• Procolus kedveli ezt

Procolus

Procolus

fórumtag

• fórumtag
  • 58 hozzászólás
  • LocationSzombathely

Mivel ?

Mikor ? 

Hogyan ?

Beszereztem http://www.bikeworkx...in-star-normal/ és egy http://road.cc/content/review/136384-weldtite-tf2-lubricant-spray-teflon .

A lánc patentszemmel lett felrakva .

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

gaboca1 elárulod neked melyik vált be?

Én Rohloffot használok.

ny zoli

ny zoli

fórumtag

• fórumtag
  • 122 hozzászólás

gaboca1 elárulod neked melyik vált be?

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Motorkerékpárokhoz való láncolaj jó kerékpárlánchoz is? 

Nekem nem jött be, nagyon ragacsos volt, amit próbáltam.

ny zoli

ny zoli

fórumtag

• fórumtag
  • 122 hozzászólás

Motorkerékpárokhoz való láncolaj jó kerékpárlánchoz is? 

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2.025 hozzászólás

Lítiumbázisú zsírok tényleg rongálják a karbont? Valahol ezt hallottam, márpedig én előszeretettel használom a Motorex white grease-ét kormánycsapágyakhoz is, ahol bőven érintkezik a fejcsővel. Tudtok erről valamit?

A karbon az epoxiréteg alatt van, amit nem nagyon hat meg egy kis zsír

http://weightweenies...ic.php?t=119994

Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.

Bagameri

Bagameri

újonc

• fórumtag
  • 8 hozzászólás

Lítiumbázisú zsírok tényleg rongálják a karbont? Valahol ezt hallottam, márpedig én előszeretettel használom a Motorex white grease-ét kormánycsapágyakhoz is, ahol bőven érintkezik a fejcsővel. Tudtok erről valamit?

Procolus

Procolus

fórumtag

• fórumtag
  • 58 hozzászólás
  • LocationSzombathely

Mar reggel munka után ,éjszakás vagyok ma , 4 műszakos  munkarendbe dolgozom.

Ház előtt megtörtént a tisztítás elkezdése. kb 5 perc után a lépcsőházban folytattam mert ráfagyott a nafta  :mellow:

Ablak tisztítóval telibe fújtam majd egy vödörbe vizet raktam tettem calgon vízlágyítót és egy puha kefével lemostam majd egy rossz pólóval szárazra töröltem.

Jó lett egyből elvittem a szervizbe a karbantartásra és a pedál cserére,ja meg a láncvédő csere mert múltkor eltörött.

A szervizesnek tetszett a tisztítás  :)

Holnap 13 óra 30 percre mondták ,hogy meglesz.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

en kb 20-30 perc alatt letisztitom egy vodor vizzel :) ebben benne van a hajtastisztitas es kenes is.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.672 hozzászólás

Én már 15 éve nagynyomásúval mosom a benzinkútnál. Ha ésszel csinálod semmi baja nem lesz a bringának tőle és 2 perc alatt végzel. Ebbe is bele kell jönni. Versenyeken látom, hogy sokan ezzel sem tudnak bánni, negyed órát szerencsétlenkednek egy bringával a mosónál.

Lehet tökörészni órákat is vele de szerintem akkor sem lesz sokkal másabb a végerdmény.

• ultio és (ex)Cat kedveli ezt
Marci

eddie1978

eddie1978

vendég

• fórumtag
  • 492 hozzászólás

Én vettem egy ilyet: Karcher OC 3

https://www.kaercher...o-16800000.html Az edigitalban 39990Ft volt.

Panelban nagyon kényelmes. Lesétálok vele a ház elé, nekidöntöm a bokornak a bringát és lemosom a benne lévő 4l vízzel a nagyját. Volt hogy után kellett tölteni, mert nem volt elég. Nyomás 5bar, csendes.

Januárban beszoptam egy zsákutcával. Szántóföldön toltam, majd hamarosan cipeltem a bringát, mert a sártól nem forogtak el a kerekek. Oda kellett a 15 perc és 7 utántöltés, hogy legyen valami. Ott megéri inkább kúton nagynyomásúval leveretni a nagyját. Általános használatra bőven elég.

eddie1978 módosította - 2018. február 22. - 16:40

• Sandman kedveli ezt