Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
1640 hozzászólás a témában

Bitecus

Bitecus

vendég

• fórumtag
  • 58 hozzászólás
Használ valaki grafitos zsírt biciklihez? Kíváncsi vagyok, milyen lehet, fõleg kormánycsapiban.
Bitecus, a biciklis ember.

Lütyõ

Lütyõ

újonc

• fórumtag
  • 8 hozzászólás
Én a lánctisztítást azzal kezdem, hogy a láncra brigéciolt folyatok. A folyatást azért teszem, mert a brigéciol környezetszennyezõ és így kevesebb is fogy belõle mint ha áztatnám, és ezt úgy teszem, hogy a láncot lógatva a felsõ láncszemre folyatom a brigéciolt, ami láncszemrõl láncszemre végigcsorog a lánc teljes hosszán. Ezután kb. 5 percre állni hagyom, amíg minden zsíros, olajos szennyezõdés átalakul. Beleteszem egy szélesszájú palackba a láncot majd finom HOMOKOT öntök rá és forróvizet, lezárom a palackot és rázom egy ideig. Amikor a láncot kiveszem, teljesen tiszta. Már csak a homokot kell kimosni belõle. A vizet sûrített levegõvel, már a bringán levõ láncból fújom ki a hajtókar hátratekerése közben. A kenésre pedig akármilyen híg teflonos olajat használok. Ebbõl az egészbõl talán a homok tûnik hülyeségnek, de szerintem nem az. Nekem bevált ez a módszer.

CD-málna

CD-málna

törzsvendég

• fórumtag
  • 902 hozzászólás
EZ a jó zsír ;D
ezt használom mindenre, telóra, láncra kcsre, monoblokkra egyszóval mindenre és jó. és még az illata is kellemes. lehet ennek káros hatása a bicóra?

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.760 hozzászólás
Lánc tisztításához kiváló még sztem a peroleum (szagtalan, világító bvagy mittomén), hasonlóképpen a brigéciolhoz ezt is tiszta vízzel ki kell utána mosni, megszárítani és utána kenni. A sima vízsugár helyett ajánlom a leszedett láncra alkalmazva a nagynyomású mosót, az télleg nem hagy ott semmit ;D ;D (ha petróval elõtte átmostad)

eric

eric

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.147 hozzászólás
Oksa, köfi!

Csucsu

Csucsu

törzsvendég

• fórumtag
  • 780 hozzászólás
  • LocationBudapest
Utoljára 500 UFFért vettem 1 litert, autóápolási cuccokat forgalmazó helyen bizti megkapod.
1 hátrány hogy nem környezetbarát. De nagyon jó a lánc tisztításhoz.

ggx

ggx

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.613 hozzászólás
szerintem egy átlag háztartási boltban kapsz, nem hinném, hogy nagy tétel lenne...
én legutóbb réz-kilincsek letisztítására használtam :D

eric

eric

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.147 hozzászólás
Hol lehet kapni és mennyiért brigéciolt?

Csucsu

Csucsu

törzsvendég

• fórumtag
  • 780 hozzászólás
  • LocationBudapest
Nekem eddig a legjobbnak az autó motorolaj tûnt. Esõ nehezen mossa le viszonylag, a WD 40 viszont könnyen lemosódik. Próbáltam már több kenceficét is. A motorolajra 1szer Duna maraton után leltem rá. A lánc nyikorgott, és más kenõanyag nem volt kéznél. Meglepõen jól bírta.

A lánctisztítást meg Brigéciollal oldom meg. Egy viszonylag szélesebb szájú mûanyag flakonba öntök belõle, a láncot bele illesztem, rázogatom 1 darabig majd hagyom hagy ázzon utána megin rázogatom. Maj tiszta vízzel alaposan kimosom. Az eredmény meg tök jó, és nem kell fogkefével végig dörgölni az egész láncot. Ez persze patentszemes láncnál célszerû. ;D

ggx

ggx

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.613 hozzászólás
összehasonlítási alapom nincs sajna, mert eddig csak wd40-et használtam, de nekem bevált nagyon...

oNe

oNe

vendég

• fórumtag
  • 49 hozzászólás
Hali!

Én használtam a MOTUL láncspray-t. A barátom nagy motoros, tõle kaptam 1 kis maradékot. Nem igazán vált be. Nagyon ragadós anyag, rengeteg koszt szedett össze. És mivel a motorláncnál nagyobb a láncszemek közötti hézag mint a bringán, ezért nehezebben jut el a kenési helyre.
Röviden ennyi.

Bye

KillerTom

KillerTom

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.570 hozzászólás

Halihó!
1,
WD-40 sem tisztításra, sem kenésre egyáltalán nem jó...

2,
A láncot vízzel és fogkefével kell mosni, azonnal szárazra törölni és teflonos szprével befújkodni.,

1, szerintem jo a wd-40 , de surun kell az olajzast elvegezni !

2,nem ertem miert kell azonnal szarazra torolni..? hangsuly nem ezen van hanem a hogy "tokeletesen" vizmentes legyen...ugyan is az egybol torlessel legfejjebb a lanc kulso reszerol tunik el,belul meg ott figyel tovabbra is. igy semmi eselye az olajnak eljutni oda ahova szeretne
es epp ez a baj !

lancnak nem kivul kell olajosnak lenni hanem a pici "pin"-ek nel

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
valszinuleg a tomites masik oldalan is olaj van
tehat...
es minek is tobbfele olajat hasznalni benne?

BrickTop

BrickTop

vendég

• fórumtag
  • 201 hozzászólás
A teló levegõ dugattyúját mivel érdemes kenni?
Ha mûszerolajat vagy csillapító olajat teszek rá az nem eszi meg?

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Sonax...olyan ismerõs...vagy a Xanax-szal keverem??? ;D

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
Sonax lánczsír. 99%-ban lebomlik, a gatyád szárából is kimosod tiszta vízzel. Kicsit jobban szedi a koszt, mint a FinishLine, de nem annyira, mint a Rohloff. És sokáig bírja. (meg olcsó, egy tubus < 800 HUF)

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
A lenolaj un. száradó olaj. Levegõn kémiai (v. fizikai?) átalakuláson megy át és megszilárdul...

country

country

törzsvendég

• fórumtag
  • 927 hozzászólás
esetleg kétkerekû motorhoz való láncot? valaki?

szinuhe

szinuhe

törzsvendég

• fórumtag
  • 911 hozzászólás
tdns :)

en egyszer fogtam a szappant es azzal kentem be mindent a bicon, merthogy az jol csuszik alapon... de mondjuk en mar kisgyereknek is hulye voltam :))

tdns

tdns

vendég

• fórumtag
  • 64 hozzászólás
Ja, azis jó dolog, amikor egy kerékagyat édesanyám kézkrémjével raktam össze. Aszthiszem még ma is mûködik... ;)