Használ valaki grafitos zsírt biciklihez? Kíváncsi vagyok, milyen lehet, fõleg kormánycsapiban.
Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!Jelentkezz be Regisztrálj
Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás
Indította
burce
, 2001. augusztus 22. 17:27
Írta 2005. május 29. - 11:45
Írta 2004. június 09. - 08:58
Én a lánctisztítást azzal kezdem, hogy a láncra brigéciolt folyatok. A folyatást azért teszem, mert a brigéciol környezetszennyezõ és így kevesebb is fogy belõle mint ha áztatnám, és ezt úgy teszem, hogy a láncot lógatva a felsõ láncszemre folyatom a brigéciolt, ami láncszemrõl láncszemre végigcsorog a lánc teljes hosszán. Ezután kb. 5 percre állni hagyom, amíg minden zsíros, olajos szennyezõdés átalakul. Beleteszem egy szélesszájú palackba a láncot majd finom HOMOKOT öntök rá és forróvizet, lezárom a palackot és rázom egy ideig. Amikor a láncot kiveszem, teljesen tiszta. Már csak a homokot kell kimosni belõle. A vizet sûrített levegõvel, már a bringán levõ láncból fújom ki a hajtókar hátratekerése közben. A kenésre pedig akármilyen híg teflonos olajat használok. Ebbõl az egészbõl talán a homok tûnik hülyeségnek, de szerintem nem az. Nekem bevált ez a módszer.
Írta 2004. március 01. - 14:04
Lánc tisztításához kiváló még sztem a peroleum (szagtalan, világító bvagy mittomén), hasonlóképpen a brigéciolhoz ezt is tiszta vízzel ki kell utána mosni, megszárítani és utána kenni. A sima vízsugár helyett ajánlom a leszedett láncra alkalmazva a nagynyomású mosót, az télleg nem hagy ott semmit ;D ;D (ha petróval elõtte átmostad)
Írta 2004. február 29. - 13:47
Írta 2004. február 29. - 13:40
Utoljára 500 UFFért vettem 1 litert, autóápolási cuccokat forgalmazó helyen bizti megkapod.
1 hátrány hogy nem környezetbarát. De nagyon jó a lánc tisztításhoz.
1 hátrány hogy nem környezetbarát. De nagyon jó a lánc tisztításhoz.
Írta 2004. február 29. - 13:37
szerintem egy átlag háztartási boltban kapsz, nem hinném, hogy nagy tétel lenne...
én legutóbb réz-kilincsek letisztítására használtam
én legutóbb réz-kilincsek letisztítására használtam
Írta 2004. február 29. - 13:30
Írta 2004. február 29. - 13:21
Nekem eddig a legjobbnak az autó motorolaj tûnt. Esõ nehezen mossa le viszonylag, a WD 40 viszont könnyen lemosódik. Próbáltam már több kenceficét is. A motorolajra 1szer Duna maraton után leltem rá. A lánc nyikorgott, és más kenõanyag nem volt kéznél. Meglepõen jól bírta.
A lánctisztítást meg Brigéciollal oldom meg. Egy viszonylag szélesebb szájú mûanyag flakonba öntök belõle, a láncot bele illesztem, rázogatom 1 darabig majd hagyom hagy ázzon utána megin rázogatom. Maj tiszta vízzel alaposan kimosom. Az eredmény meg tök jó, és nem kell fogkefével végig dörgölni az egész láncot. Ez persze patentszemes láncnál célszerû. ;D
A lánctisztítást meg Brigéciollal oldom meg. Egy viszonylag szélesebb szájú mûanyag flakonba öntök belõle, a láncot bele illesztem, rázogatom 1 darabig majd hagyom hagy ázzon utána megin rázogatom. Maj tiszta vízzel alaposan kimosom. Az eredmény meg tök jó, és nem kell fogkefével végig dörgölni az egész láncot. Ez persze patentszemes láncnál célszerû. ;D
Írta 2004. február 29. - 01:14
összehasonlítási alapom nincs sajna, mert eddig csak wd40-et használtam, de nekem bevált nagyon...
Írta 2004. február 28. - 21:21
Hali!
Én használtam a MOTUL láncspray-t. A barátom nagy motoros, tõle kaptam 1 kis maradékot. Nem igazán vált be. Nagyon ragadós anyag, rengeteg koszt szedett össze. És mivel a motorláncnál nagyobb a láncszemek közötti hézag mint a bringán, ezért nehezebben jut el a kenési helyre.
Röviden ennyi.
Bye
Én használtam a MOTUL láncspray-t. A barátom nagy motoros, tõle kaptam 1 kis maradékot. Nem igazán vált be. Nagyon ragadós anyag, rengeteg koszt szedett össze. És mivel a motorláncnál nagyobb a láncszemek közötti hézag mint a bringán, ezért nehezebben jut el a kenési helyre.
Röviden ennyi.
Bye
Írta 2004. február 28. - 21:11
Halihó!
1,
WD-40 sem tisztításra, sem kenésre egyáltalán nem jó...
2,
A láncot vízzel és fogkefével kell mosni, azonnal szárazra törölni és teflonos szprével befújkodni.,
1, szerintem jo a wd-40 , de surun kell az olajzast elvegezni !
2,nem ertem miert kell azonnal szarazra torolni..? hangsuly nem ezen van hanem a hogy "tokeletesen" vizmentes legyen...ugyan is az egybol torlessel legfejjebb a lanc kulso reszerol tunik el,belul meg ott figyel tovabbra is. igy semmi eselye az olajnak eljutni oda ahova szeretne
es epp ez a baj !
lancnak nem kivul kell olajosnak lenni hanem a pici "pin"-ek nel
Írta 2004. február 28. - 19:56
valszinuleg a tomites masik oldalan is olaj van
tehat...
es minek is tobbfele olajat hasznalni benne?
tehat...
es minek is tobbfele olajat hasznalni benne?
Írta 2004. február 28. - 15:44
A teló levegõ dugattyúját mivel érdemes kenni?
Ha mûszerolajat vagy csillapító olajat teszek rá az nem eszi meg?
Ha mûszerolajat vagy csillapító olajat teszek rá az nem eszi meg?
Írta 2003. szeptember 09. - 14:31
Írta 2003. szeptember 08. - 16:18
Sonax lánczsír. 99%-ban lebomlik, a gatyád szárából is kimosod tiszta vízzel. Kicsit jobban szedi a koszt, mint a FinishLine, de nem annyira, mint a Rohloff. És sokáig bírja. (meg olcsó, egy tubus < 800 HUF)
Írta 2003. szeptember 08. - 15:39
A lenolaj un. száradó olaj. Levegõn kémiai (v. fizikai?) átalakuláson megy át és megszilárdul...
Írta 2003. szeptember 05. - 17:48
Írta 2003. szeptember 05. - 17:01
tdns
en egyszer fogtam a szappant es azzal kentem be mindent a bicon, merthogy az jol csuszik alapon... de mondjuk en mar kisgyereknek is hulye voltam )
en egyszer fogtam a szappant es azzal kentem be mindent a bicon, merthogy az jol csuszik alapon... de mondjuk en mar kisgyereknek is hulye voltam )
Írta 2003. szeptember 05. - 16:03
Ja, azis jó dolog, amikor egy kerékagyat édesanyám kézkrémjével raktam össze. Aszthiszem még ma is mûködik...