már mér lenne az idei nyár esos??? Mert 2 hete esik?? Elotte meg aszály volt...
egyébként leleményes gyerek vagy :D
Nem két hete esik,hanem juni eleje közepe óta.Amikor meg aszály volt,az nem nyár,hanem tavasz volt.
már mér lenne az idei nyár esos??? Mert 2 hete esik?? Elotte meg aszály volt...
egyébként leleményes gyerek vagy :D
Pár éve,amikor még versenyezgettem,volt egy hasonlóan esõs nyár mint a mostani.
Egy alumíniumváz elkészítése, egy garnitúra gumi stb sokkal nagyobb terhet jelent a környezetnek, mint az én 100ml ásványiolajam, vagy annak az eldobható 100ml-es mûanyag flaskája (amit mellesleg elégetnek)
Ezt a szezont még biztosan kibírja, de jövõre már valószínûleg egy új rendszert kell felrakni. Az 5000/lánc össze fog jönni, s egész jól is mûködik. De a lánckerekek tutkóra tûhegyesre fognak kopni, pedig a legvastagabb típusokat használom.
bioláncolaj, bioetanol után szabadon.
egyik vidéki "bringa" szerelõ haverom mutatott nekem szép fogaskoszorút, ami étolajjal volt kenve.
bár nem hinném hogy vannak itt ilyen barbárok, csak érdekesség képpen írtam le.
Nem bírt ki ez sem egy egész túrát.
Ha már a környezettudatosság szóba került.Felfoghatjuk környezetvédelemnek is, az olcsóbb olajok használatát.Az ilyen olajok nekem mindig valahol megmaradnak.Vagy autóból,vagy valami gépbõl.Tehát nem kell kukázni,és mellette még megvenni a "speciális" biciklis olajat is.Mindamellett az ilyen noname olajok sokkal kisebb vagy inkább nulla marketinggel készülnek,amivel ugyancsak kevésbé terhelik a környezetet.
Vagy étolajat kell használni,az tisztán növényi,és ha szükséges,meg is lehet enni.
Én nitrós tisztítás után olajba szoktam (régebben,már nem) áztatni,így volt ideje az olajnak bejutni mindenhova.
De bevált amúgy ez a W5 neked?
Nem kekeckedni akarok csak kiváncsiskodok.
-Mit jelent az, hogy "ripityára" rört?
-Egy láncolaj egyik lényeges ismérve a jó kúszó tulajdonság. Ezt úgy értelmezem, hogy bejut mindenhová, tehát ha kimosod a láncot és bekened nem szabad olyan részének lenni ami kenés nélkül marad.
-Mit értesz az alatt, hogy még bírja? Nem jött szét, nem nyúlott meg? Én minden mosás után fellógatom a láncot (tudjuk a mosástól nyúlik :-) )és így jól látni mennyit kopott az elõzõ mosás óta. Nos pl. nekem pc 51 pár száz km alatt annyit nyúlott mint a deore 1500 alatt. Tudom ez lehet sok mindentõl, elég egy -két sárosabb maraton, de én pl. többet ilyet nem veszek.
És persze még mindíg folytathatom, a munkám miatt sokat kell utaznom, repülõvel is, az a környezetterhelés amit ez okoz messze nagyobb annál, mint amennyit bármilyen autóval össze lehet hozni.
Hát nézzük csak:
1, (elsõ láncom) 9-es Shimano LX lánc:
Kb 500-800Km ripityára tört.
Használat: minden használat után kimostam vízben, benzinben, megszárítottam, használat után teflonspréztem.
Szerintem a sok tisztogatás lehetett a probléma. Dante egyszer mondta, hogy a csapok körül nem szabad a túl gyakori tisztogatással kioldani az ott megtapadt olajos szemetet, mert az mintegy perselyezi, keni a csapot.
Lehet benne valami...
2, (második, jelenlegi lánc) rossz tapasztalatom miatt ezután vettem egy olcsó SRAM PC951 láncot, ezt eddig egyszer sem szedtem le a bicajról, sosem mostam ki, csak törlöm, utánna olajozom.
szintén 500-800 lehet benne, de még bírja.
üdv
J
Minden kenõanyagnak van egy minõsítése, aminek elvileg megfelel. Ha ezek megvannak akkor össze lehet hasonlítani a kenõanyagokat, és innentõl kezdve a márkának már nincs is nagyon jelentõsége.
Én amúgy sem hiszek abban, hogy egy-egy kis cég a kenõanyag szinten a minimális kerékpáros felhasználásra külön olajakat kísérletezne ki, és gyártana le.
Gondolom mindegyik márka alatt valamelyik ipari kenõanyaggyártó terméke van forgalmazva.
Azt hiszem a mostani bikemag-ben van egy cikk, hogy a kerékpáros telózsírok, meg a csapágyzsírok kb. mind egy és ugyanazt a terméket takarják, csak a bringás szorzóval emelt árakon.
Amúgy valaki tud konkrétan olyan tapasztalattal szolgálni, hogy mondjuk x termék használata mellett a lánc elment n1 kilométert, és y termék használata mellett ugyanolyan lánc meg n2 kilométert?
Abban igazad van, hogy tobb szemetet csinalunk naponta haztartasi hulladekbol, de az szerintem eleg baj hogy leszarod ezt a kis aprosagot. Igazad van, mindenki szemetel, akkor miert ne szemeteljek en is. Peldamutato gondolatmenet.