Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
1640 hozzászólás a témában

thommey

thommey

bentlakó

• fórumtag
  • 6.344 hozzászólás
Köszönjük Emese...

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Ezt csak úgy tudom elképzelni, hogy a koszos poros lánc megkopott de
a szennyezõdés ami folyamatosan koptatta az illeszkedõ, egymáson elforduló résznél ad valamennyi kitámasztást. Miután jól kimosod, akkor ki jön belõle
ami addig a kopott felületek között volt. Ettõl nõhet meg a hossza.
Ettõl nyúlhat mosás után. ..meg a vanistõl... :D

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Szepy2884

Szepy2884

törzsvendég

• fórumtag
  • 300 hozzászólás

Ezt a hozzászólást gondold át még egyszer!:D

márpedig úgy érteni :lol1:
én meg fáradt lenni ...

uzi

uzi

vendég

• fórumtag
  • 126 hozzászólás
Köszi a választ. Szóval ha belement a víz nem szárad ki magától és szétszedés nélkül meg sem tudom állapítani hogy mi a helyzet? (max ha már nyikorog vagy beáll késõbb?) Lehet akkor eltolom õket valami bicószervízbe és a biztosítóval próbálok egyezkedni....

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
jobb ha belenezel a csapagyakba. kormanycsapagy szinte biztos hogy beazott, ha nincs szerencsed akkor a kerekagyak meg a monoblokk is.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

uzi

uzi

vendég

• fórumtag
  • 126 hozzászólás
Ma 5 óra hosszan víz alatt volt 2 TREK bicónk, mert betört a pincébe a víz és a tûzoltóknak addig tartott kiszivattyúzni. Okozhatott ez maradandó károsodást a csapágyakban, mit tudok tenni? (még száradnak, nem mentem velük, csak meg vagyok ijedve)

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.881 hozzászólás
Na én meg láma fejemmel hiába csináûltam végig a szeánszot a lánccal, így tiszta láncot kellett kukázzak a nyúlása miatt.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
nekem meg pamut lancom van es anyukam veletlenul 90fokon mosta ki es osszement.

[sirva-vinnyogva-foldon hemperegve rohogok]
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Szóval azt mondod, hogy a mosás után kinyúlik? Ez érdekes. De mitõl, meg hogy? Azt értem hogy nyúlik, de a mosástól???

)

persze, a rázogatás és a lógatás együttes hatására....meg mert nem vanisht használtok....
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás

Szóval azt mondod, hogy a mosás után kinyúlik? Ez érdekes. De mitõl, meg hogy? Azt értem hogy nyúlik, de a mosástól??? :chin::scared:

Ezt a hozzászólást gondold át még egyszer!:D

Szepy2884

Szepy2884

törzsvendég

• fórumtag
  • 300 hozzászólás

4 Ha az új láncot az elsõ használat elõtt ugyanide fellógatod és bejelölöd a hosszát, meglepódve fogod látni mennyit "nyúlott" a láncod az elõzõ mosás óta :-(

Szóval azt mondod, hogy a mosás után kinyúlik? Ez érdekes. De mitõl, meg hogy? Azt értem hogy nyúlik, de a mosástól??? :chin::scared:

Egyébként majdnem ugyanúgy csinálom ahogy te, csak én benzin helyett petróleumot használok és nem rázogatom, hanem csak hagyom egy éjszakát ázni. Kényelmesebb vagyok :)

j4ni

j4ni

vendég

• fórumtag
  • 330 hozzászólás
  • LocationBudapest
Használtam szilikonsprét az XC bicajom láncának kenésére. Több hátránya is van.:

1,
Gyakrabban kell újrakenni, ez nálam kb 50-60Km-t ill minden egyes
túrát jelenti. Essõ könnyebben leszedi.

2,
Sokkal drágább.

3,
ha szobában kened (nekem spráznem kellett) be akkor belélegzed azt a vackot, ami valószínûleg semmi jót nem tesz a tüdõdnek.

Én vettem egy 100ml-es mûszerolaj-flaskát, ezt magammal tudom vinni, nagyon olcsó, könnyen használható, essõállóbb mint a teflonos lötyi.

A hátránya hogy piszkos lehetek tõle, de az erdõben amúgyis sokmindentõl piszkos lehetsz...

A szilikonnak monti felhasználás mellett szerintem _semmilyen_ elõnye nincsen. (én szilikonnal kezdtem)

J.

én mostanában szilikon spray-t használok kenésre.eddig még nem tapasztaltam hátrányt,a retket se szedi össze.

csurka

csurka

vendég

• fórumtag
  • 20 hozzászólás
Én sima gázolajjal és lánctisztító herkentyûvel szoktam tisztogatni. Annyiszor cserélem a lét ameddig szinte teljesen tiszta nem marad a lánctól, utána törlés ronggyal, láncfûrészhez való olajjal kenés, újra rongyozás és kész. Olcsó is, egyszerû is, a használt olajat üllepíteni szoktam, ez felhasználható egyéb nem érzékeny tisztításokhoz, a nagyon retkes gázolaj pedig flakonban várja hogy leadjam egy benzinkútnál. Ha meg nem veszik át, hát ott felejtem...:)

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.881 hozzászólás
Köszi, közbem brigéciollal megtörtént az aktus. Szépen lejött fémtisztára, konstatáltam hogy a lánc gyakorlatilag használhatatlanságig megnyúlott (félláncszemes de ez más téma), furcsamód az elsõ acél lánctányér fogai ki vannak tökösödve nem tudom jobban leírni ahol érintkezik a lánccsappal ki van szélesedve.

Mindezek ellenére visszatettem a gépre, adtam neki rohloff olajat a csapok széléhez meg a lapok közé is. Valószínüleg keveset mert olyan hangja van mint valami darálónak pedig látszik hogy olajos. Túlzásba nem akarok esni régen is elöfordult velem szépen úgy beolajoztam, hogy a komplett bicaj csúszott.

Bigtibi

Bigtibi

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 hozzászólás
Ha, van patentszemd és le tudod venni a láncot, akkor rakd bele egy 1,5 literes pille palackba önts rá 1-2 dl benzint , csavard rá a kupakot és rázogassad türelmesen 5-10percig. Ezután halászd ki a láncot pl. egy rossz küllõvel, akaszd fel egy erre a célra bevert szögre (pl ajtófélfa)és hagyd lógni egy fél óráig.
Bármelyik oldószerrel mûködik a dolog, de benzin gyorsan párolog és nem kell még kunsztokat csinálni mint pl. a brigéciollal.
1 Fémtiszta lesz
2 Nem b...d össze a fûrdõkádat
3 A benzinben leülepedik a kosz így többször is felhasználható
4 Ha az új láncot az elsõ használat elõtt ugyanide fellógatod és bejelölöd a hosszát, meglepódve fogod látni mennyit "nyúlott" a láncod az elõzõ mosás óta :-(

Sziasztok!

Mivel tudnám leghatékonyabban megtisztítani fémtisztára a láncomat? Gyárilag elég sok olaj volt rajta, idõközben rengeteg port/mocskot összeszedett, szóval megérett a tisztításra.

Köszi!

ave

ave

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.251 hozzászólás

én mostanában szilikon spray-t használok kenésre.eddig még nem tapasztaltam hátrányt,a retket se szedi össze.

Csak annyi hatranya van, hogy 5000 helyett mondjuk 4000 km hasznalodik el.
WD40 is hasonlo feature keszlettel bir.
A lanc nem is erdekelne, de az elso lanckerekek dragak es azok is jobban kopnak.

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.881 hozzászólás
Köszönöm beszereztem a hozzávalókat brigéciol és rohloff láncolaj.

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.760 hozzászólás
Brigéciolban áztasd ki, aztán gõzborotvával mosd át (motorteret is így szokták). Ha nincs kéznél gõzborotva, jó lesz a kád felett is a forróvizes öblítés. Ezt ne spórold le, mert a brigéciol oldja az olajat (ezért használkuk:)) ergó az újrakenés sem lesz túl tartós.

Szondos

Szondos

vendég

• fórumtag
  • 156 hozzászólás
Féktisztító, brigéciol, nitrohigító. De a féktisztítót ajánlanám mert az elpárog utánna valamennyire:)

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.881 hozzászólás
Sziasztok!

Mivel tudnám leghatékonyabban megtisztítani fémtisztára a láncomat? Gyárilag elég sok olaj volt rajta, idõközben rengeteg port/mocskot összeszedett, szóval megérett a tisztításra.

Köszi!