-Mit jelent az, hogy "ripityára" rört?
-Egy láncolaj egyik lényeges ismérve a jó kúszó tulajdonság. Ezt úgy értelmezem, hogy bejut mindenhová, tehát ha kimosod a láncot és bekened nem szabad olyan részének lenni ami kenés nélkül marad.
-Mit értesz az alatt, hogy még bírja? Nem jött szét, nem nyúlott meg? Én minden mosás után fellógatom a láncot (tudjuk a mosástól nyúlik :-) )és így jól látni mennyit kopott az elõzõ mosás óta. Nos pl. nekem pc 51 pár száz km alatt annyit nyúlott mint a deore 1500 alatt. Tudom ez lehet sok mindentõl, elég egy -két sárosabb maraton, de én pl. többet ilyet nem veszek.
Hát nézzük csak:
1, (elsõ láncom) 9-es Shimano LX lánc:
Kb 500-800Km ripityára tört.
Használat: minden használat után kimostam vízben, benzinben, megszárítottam, használat után teflonspréztem.
Szerintem a sok tisztogatás lehetett a probléma. Dante egyszer mondta, hogy a csapok körül nem szabad a túl gyakori tisztogatással kioldani az ott megtapadt olajos szemetet, mert az mintegy perselyezi, keni a csapot.
Lehet benne valami...
2, (második, jelenlegi lánc) rossz tapasztalatom miatt ezután vettem egy olcsó SRAM PC951 láncot, ezt eddig egyszer sem szedtem le a bicajról, sosem mostam ki, csak törlöm, utánna olajozom.
szintén 500-800 lehet benne, de még bírja.
üdv
J