Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás

- - - - -

• Please log in to reply
1640 replies to this topic

mhorvat

mhorvat

vendég

• fórumtag
  • 64 posts
Két (amatõr) kérdésem lenne még, most már inkább kérdezek, mielõtt cselekszem, nehogy megint rosszul csináljak valamit:

1) A bicónak árt a közvetlen vízsugár (kerti slag)? A problémásabb alkatrészekre gondolok, mint teleszkóp, váltók. Arra ügyelve, hogy a váltóból például a gyári zsírt nem mosom ki. Ti milyen gyakran és hogy mossátok a cangátokat?
2) A teleszkópot (RS Dart 2) nem szabad kenni, ugye? Kissé "nyöszörög" egy-egy nagyobb huppanásnál, amikor a visszautat teszi meg a becsúszószár. Mit tehetnék?

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis
Nos, ki lett próbálva. Tényleg nem bírt sokat, pedig bõven adtam a láncnak az anyagból. Az elsõ 60 km, aszfalton ment, addig szépen dolgozott, de aztán jött volna egy túlnyomóan poros utakon vezetett 60 km. Sajnos 10-15 km után elõ kellett szedni a kis olajos flakont, mert addigra jól hallhatóan zizegett a lánc.
Egy pozitívuma viszont van. A szennyezõdést távol tartotta a lánctól, alig tapadt rá a por.
...de hogy motornál hogy bírhat 600 km-t, azt nem tudom :)

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,361 posts

ugyanott kapni W5 láncolajat is
vettem egyet, kíváncsi vagyok, hogy a bringánál hogyan fog beválni, mert azt írják, hogy motornál kb. 600 km-enként kell újraalkalmazni
ami egyelõre tetszik, hogy a javasolt egy napi száradás után a láncok gyári kenéséhez hasonló állagú, tapintású

Egyszer használtam ezt is.Árához képest egész tûrhetõ,de túl sokat ez sem bír,én minden tekerés után kenem amúgy is a láncot.Amiért többet nem veszek ilyet,az a szaga.Valami fertelmesen büdös.

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts

És a "szerencsekerék" effektusról tudtok valamit mondani? Annak csak be kell kopnia, vagy mitõl lesz jobb?

Ráadásul, ha olajozod akkor csak kimosod a zsírt és még hangosabb lesz. :)

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Pontosan erre. De az új bringán hangosabb jóval, mint a régimen. Akkor ez csupán típusfüggõ, ennyi az egész?

Igen.

A sebesség mindent megold.

mhorvat

mhorvat

vendég

• fórumtag
  • 64 posts
Pontosan erre. De az új bringán hangosabb jóval, mint a régimen. Akkor ez csupán típusfüggõ, ennyi az egész?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Hopsz ok. Akkor többet nem adok neki. Sokat nem nyomtam egyébként sehová. Köszi a felhomályosítást! És a "szerencsekerék" effektusról tudtok valamit mondani? Annak csak be kell kopnia, vagy mitõl lesz jobb?

Arra gondolsz, hogy amikor nem tekersz hallod a szerencsekerék hangját? Mert az teljesen normális.

mhorvat

mhorvat

vendég

• fórumtag
  • 64 posts
Hopsz ok. Akkor többet nem adok neki. Sokat nem nyomtam egyébként sehová. Köszi a felhomályosítást! És a "szerencsekerék" effektusról tudtok valamit mondani? Annak csak be kell kopnia, vagy mitõl lesz jobb?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Úgy van ahogy bloke mondja. Bringán láncon kívül semmit sem olajozunk. Maximum a bovdeneket és a váltók forgáspontjait ha szorulnak, de az nálad nem áll fenn.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts
Szerintem mindent rosszul csináltál. Teljesen fölösleges a fogaskereket megolajozni, a pedálban, kerékagyban, hajtómûben csapágyak vannak, azokat kívülrõl olajozni megint csak érelmetlen. Csak feleslegesen összekened a bringát és beleragad a kosz.

mhorvat

mhorvat

vendég

• fórumtag
  • 64 posts
Sziasztok!

Azt hiszem ez nekem a megfelelõ topik. Régen volt már, mikor új bicót vettem, ilyen komolyat pedig még soha. Tehát egy új Magellan Polarisom van. Finom mûszerolajjal (kerékpárra ajánlva a dobozán) megkentem a pedált, a láncot, majd végigváltottam az összes fokozatot elõl-hátul, hogy jusson mindenhová a láncról. A hajtómûvet is amennyire hozzáfértem beolajoztam. Hátul a fogaskoszorúnál viszont még elég erõteljesen "szerencsekerék" hangja van a bicónak, de nem igazán tudom, mit olajozhatnék ott. Próbáltam ott is olajozni, ahol a kerékagy és a váz érintkezik.

Kérdésem az lenne a nálam jártasabbaktól, hogy mit tanácsos még megkenni egy kicsit, vagy mit csináltam rosszul? Illetve elsõ telót finoman a becsúszószárnál, vagy azt ne babráljam?

Köszönöm elõre is.

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis

Igen, mûködik.

egy baj van a gázolajjal: ha nem távolítjátok el a felesleget (felitatással, sûrített levegõvel történõ kifújatással, stb.) akkor nem párolog el és a láncra felvitt sûrû kenõanyagot felhígítja, az kevésbé marad meg a szemekben

én Lidl-ben vettem motor tisztító W5 sprayt.Vízzel kell lemosni.Egész jó,de valszeg nem ért meg a 400 ml 500 ft-ot sem,mert ahogy mások már megírták,vannak sokkal olcsóbb jó megoldások.

valószínûleg ugyanolyan, mint a Brigéciol 2000, csak hajtógázas (ennek megfelelõen lényegesen drágább)

ugyanott kapni W5 láncolajat is
vettem egyet, kíváncsi vagyok, hogy a bringánál hogyan fog beválni, mert azt írják, hogy motornál kb. 600 km-enként kell újraalkalmazni
ami egyelõre tetszik, hogy a javasolt egy napi száradás után a láncok gyári kenéséhez hasonló állagú, tapintású

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
Igazából a rendszeresen karban tartott láncot tök felesleges oldószerben mosni, csak annyit lehet elérni, hogy a csapok alol kioldja a kenést, amit utána vagy sikerül újra kenni, vagy nem. Régebb óta használt láncot érdemes nyúlásmérõvel megnézni mosás elõtt és után, meglepõ lesz az eredmény.

Mióta nem mosom a láncomat és a fogaskereket is csak törlöm, azóta is ugyanannyit vagy többet megy el a láncom. A legutóbbi elment kb. 4000 km-t, úgy, hogy ebbõl jelentõs része esõben, latyakban volt, és végül a sós hólé amortizálta le. És nem láncforgóban.

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,361 posts
én Lidl-ben vettem motor tisztító W5 sprayt.Vízzel kell lemosni.Egész jó,de valszeg nem ért meg a 400 ml 500 ft-ot sem,mert ahogy mások már megírták,vannak sokkal olcsóbb jó megoldások.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

sziasztok!

szerintetek gázolajban lehet láncot tisztítani? olvastam itt a petróleumot, de nekem már többen adták tanácsként a gázolajat, hogy áztassam bele és leoldja a szennyezõdést majd után alapos olajozás .....

Igen, mûködik.

vdavid

vdavid

vendég

• fórumtag
  • 242 posts
sziasztok!

szerintetek gázolajban lehet láncot tisztítani? olvastam itt a petróleumot, de nekem már többen adták tanácsként a gázolajat, hogy áztassam bele és leoldja a szennyezõdést majd után alapos olajozás .....

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis

ennek csak az a szépséghibája,hogy kb 6%-nyi alkotórészét írják le benne.Vajon mi lehet a maradék 94?Csak nem petróleum?:)

ahogy a többiek is írták: víz (forráspont, fagyáspont, sûrûség, pH, stb., mind ezt támasztja alá)
a zsírtalanítást a néhány százaléknyi adalék végzi

jó anyag, de nem mindenható
pl. egy Shimano pedálcsapágyból a sûrû sárga zsírt nem tudta kiszedni, annál be kellett vetni a petrót

Trance

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts
3-4 éve ugyanazzal az 1 liter petróleummal mosom a láncaimat, amit vagy 400 Ft-ért vettem . Ülepítés után akárhányszor fel lehet használni, a veszteség jelentéktelen. A maradék anyag Ultradermmel kimosható. Teljesen fölösleges pénzt ölni a látványos flakonokba csomagolt több ezres csodaszerekbe, amiket a mindenféle bringás cuccokat áruló cégek saját névre címkéztetnek.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

ennek csak az a szépséghibája,hogy kb 6%-nyi alkotórészét írják le benne.Vajon mi lehet a maradék 94?Csak nem petróleum?:)

nem

a 3d ami az elsõ link volt az iszonyat undormány büdös abban van a petro

a 2000 az kb szagtalan, és tán valamivel emberbarátabb
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

papabear

papabear

vendég

• fórumtag
  • 197 posts
Vázra nekem a sima üvegtisztító folyadék jött be, (persze slagos sártalanítás után) vált be spricc- töröl, spricc- töröl és foltmentesen szárad.
Váltóra, láncra, forgómûszerekre Brigéciol, ahogy itt mindenki írja.
Hegyibringás = Kerekes Jeti