Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
1639 hozzászólás a témában

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1.373 hozzászólás
  • LocationVeresegyház
Nekem is van ehhez hasonló, csak nekem rá van kötve egy flakon zsíroldó, abból lehet adagolni.
Vizes öblítést után menj át végig rajta még egyszer a zsíroldóval, különben mocskosul rozsdásodni fog.

"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Én tisztításhoz egy ilyen láncmosóba töltött bio zsíroldóval, tekerek 10-et hátra, pár percet rajtahagyom, kétszer 40-50 tekerés után kimos mindent. Egy másik ugyanilyennel tiszta vízzel öblítem. Ha nem akarom kimosni a csapok közül a zsírt, akkor folyékony szappanos vízzel mosom, ez csak küsõleg távolítja el a szennyezõdéseket a láncról.

czanga

czanga

törzsvendég

• fórumtag
  • 563 hozzászólás

Puruttya alatt mit értesz? :)

Lásd: Tisztításhoz brigéciol (a víz alapú) , és egy valamilyen üdítõs flakon, ami nagy szájjal rendelkezik. A többit a fantáziádra bízom. :)

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1.373 hozzászólás
  • LocationVeresegyház

Átlagos, halandók által is használt, nem túlvilági csodaszer. :)

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1.373 hozzászólás
  • LocationVeresegyház
Egyébként meg le lehet ám tisztítani néha a láncot, vannak rá ördögi masinák és keverékek. :D
Oszt akkó lehet használni a puruttya lánckenõ olajat is.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás
Imi jól írta, ahhoz, hogy ilyen hosszú ideig kibírja kenés nélkül, sûrûbb, nedves körülményekhez kifejlesztett célszerû (pl. Rohloff vagy Finish Line wet). Koszosan is nagyon csendesen fut a lánc, nagyon sokáig bírják. A másik lehetõséged a száraz idõre való kenõanyag (gondolom ilyen a teflonos is, amit rátettél). Ha 60km-t kibír az már nagyon jónak számít (nekem a Finish Line Teflon Dry bír annyit, TF2 viszont nem ért sokat). Teljesen mindegy mit használsz, ha alaposan letörlöd a felesleget egy rászorított ronggyal hátra tekerés közben és ezt sokszor megismétled, nem fogja annyira felszedni a koszt. Száraz vagy wax-os kenõanyagnál legjobb rajta hagyni száradni, mielõtt mész vele, de ezt írják is. Száraz lánccal ne menj. Nem jó vegyíteni a különbözõ kenõanyagokat, használj egyfélét és inkább vidd magaddal.

Nekem egy ilyen waxom van, még nem próbáltam ki, ha valakit érdekel, megírom a tapasztalatokat.

dudo

dudo

vendég

• fórumtag
  • 84 hozzászólás

Azok a kenõanyagok, amelyeket úgy hirdetnek, hogy portaszítóak, általában úgy mûködnek, hogy a lánc felületén egy vékony, viasz szerû bevonatot képeznek és a rájuk tapadt porral együtt lehullanak onnan. Ennek eredményeként rövid ideig tart a kenõhatásuk.
Ha hosszú túrákra mész, akkor vagy sûrû olajat használj, vagy vigyél magaddal az útra egy kis csepegtetõs flakonban (a jobb bringaboltokban van választék, a száraz körülményekre ajánlottakat keresd, vagy aminek a nevében, leírásában ott van az a szó, hogy 'wax').
Én legutóbb ezt próbáltam ki, de kb. 60 km terepezés után már lehetett hallani a lánc zizegését (mondjuk az tény, hogy valóban elég tiszta maradt).

Szabad kérdezni hol vetted ezt az olajat?

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
Azok a kenõanyagok, amelyeket úgy hirdetnek, hogy portaszítóak, általában úgy mûködnek, hogy a lánc felületén egy vékony, viasz szerû bevonatot képeznek és a rájuk tapadt porral együtt lehullanak onnan. Ennek eredményeként rövid ideig tart a kenõhatásuk.
Ha hosszú túrákra mész, akkor vagy sûrû olajat használj, vagy vigyél magaddal az útra egy kis csepegtetõs flakonban (a jobb bringaboltokban van választék, a száraz körülményekre ajánlottakat keresd, vagy aminek a nevében, leírásában ott van az a szó, hogy 'wax').
Én legutóbb ezt próbáltam ki, de kb. 60 km terepezés után már lehetett hallani a lánc zizegését (mondjuk az tény, hogy valóban elég tiszta maradt).

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

Witcher

Witcher

vendég

• fórumtag
  • 21 hozzászólás
Nagyjából egy hete vettem a lánc kenyésére valami sprayt, teflonosat.Szépen elkészítettem a bringát, hosszú túrára mentem, de már a 60. km körül elkezdett csikorogni a lánc és még 70 km-n keresztül hallgathattam, kikészített.Szóval elég ha csak ezt fújom rá, vagy elõtte olajozzam is?Nem szeretném akármilyen olajokkal kenegetni, meg a lényeg az, hogy taszítsa a port, ne legyen tiszta mocsok tõle a két fogaskerék.

Wolfman8

Wolfman8

vendég

• fórumtag
  • 121 hozzászólás
A kerék megtakarítása, bezsírozása megtörtént. Most a Manitou R7-es teleszkópomat szeretném kitakaríttatni, de senki nem vállalja el. Tud valaki egy hozzá értõ bicószerelõt Békés megyében?

Wolfman8

Wolfman8

vendég

• fórumtag
  • 121 hozzászólás
Használt. Még nem raktam össze agyat, de hétvégére jön haza bátyám aki valaha nagy bicajos volt, õ azért kent már agyat, nem egyet. Igaz nem XTR-t, de LX-et már igen.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Sziasztok!

Tegnap vettem egy Shimano XTR WHM970 kerékszettet. Ezt szeretném szétszedni és újra bekenni, de nem értek a kenõanyagokhoz. Pontosan milyen kenõanyag passzolna hozzá, milyen sûrû? Valamint ugyan ez a kérdésem a Manitou R7-es villámra is. Levegõs, olaj csillapítással, abba milyen anyag kell a csillapításhoz?

köszönöm

Új az xtr kerékszett? Ha igen nehogy hozzányúlj. Egyébként raktál már össze shimano agyat? Azért kérdezem, mert a szívem szakadna meg ha egy xtr agy tönkremenne a rossz összekontrázástól/csapágybeállítástól.

A sebesség mindent megold.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
Wolfman: Az agyba gépzsírt...a lényeg, hogy tiszta legyen. VIllnánál meg meg kell nézni mit ajánl a gyártó olajsûrûség címszó alatt, és olyat mondjuk Motorex-bõl. A szimeringekre is lehet egy kis zsírt kenni beülrõl ( ide ajánlott a teleszkópzsír pl. Manitou Prep-m)

Wolfman8

Wolfman8

vendég

• fórumtag
  • 121 hozzászólás
Sziasztok!

Tegnap vettem egy Shimano XTR WHM970 kerékszettet. Ezt szeretném szétszedni és újra bekenni, de nem értek a kenõanyagokhoz. Pontosan milyen kenõanyag passzolna hozzá, milyen sûrû? Valamint ugyan ez a kérdésem a Manitou R7-es villámra is. Levegõs, olaj csillapítással, abba milyen anyag kell a csillapításhoz?

köszönöm

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Ami még talán fontos, hogy a 72-73kg-mhoz szerintem elég, de azárt szeretek rendesen zuzni lefelé, tehát adok neki rendesen. Ha sokkal nehezebb vagy, akkor nem tudom milyen lesz.

75 korul :)

priusz

priusz

vendég

• fórumtag
  • 25 hozzászólás
Most jól meghúztam a csavart, majd rászorítottam a rögzítõt. Egyelõre úgy tûnik jó, bár nem néztem kézben mennyire fut szépen, de a bicajban rendben lévõnek érzem.

priusz

priusz

vendég

• fórumtag
  • 25 hozzászólás

koszi, ennyi kb eleg :) a kov lepcso az hope2+ztr crest lenne.

Ami még talán fontos, hogy a 72-73kg-mhoz szerintem elég, de azárt szeretek rendesen zuzni lefelé, tehát adok neki rendesen. Ha sokkal nehezebb vagy, akkor nem tudom milyen lesz.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
koszi, ennyi kb eleg :) a kov lepcso az hope2+ztr crest lenne.

priusz

priusz

vendég

• fórumtag
  • 25 hozzászólás

ezt a kereket nezegetem mint egy ideje - messze a legolcsobb 29er gyari szett. mi vele a tapasztalat?
a gyartonal megkerdeztem a felni sulyat (hatha csak az agyak nehezek - ami nem erdekel), de nem erkezett valasz.

Hm. Jó kérdés. Amit eddig éreztem, az alapján azt mondanám, hogy jó. Tavaly szezon végén vettem, tehát nagyon sok tapasztalatom nincs. Merevnek érzem, nekem nem megy bele könnyen 8-as, bár sokan írták külföldi fórumokon, hogy nehéz embereknél azért vannak gondok, de én ezt eddig nem tapasztaltam. Nem érzem nehéznek, bár régen mentem 26"-ossal, tehát nincs túl közeli összehasonlítási alapom. Könnyen lehet szerelni, a 2.25-ös kevlár peremes gumikhoz alig kell szerszám, max a végéhez kicsit. Az agy nekem tetszik, jól szervizehetõ, mindent lehet kapni hozzá, bár nem annyira olcsón. Jól tömített ránézésre. Szépen fut. Mondjuk egy DT agy szerintem sokkal jobb 29er-hez, mivel a racsnija nem 3 karmon fut, hanem majdnem a teljes felületen.

Nekem amúgy van egy DT 340-es agyszettem. Sokat törtem a fejemet, hogy azt összerakjam-e egy Mavic felnivel (TN719), az tuti tartósabb lenne. Azért talán egy XT-nél tartósabb a fulcrum is.

Nem tudom mit kéne még írnom. Kérdezz, ha bármi kimaradt.