Jelentkezz be Regisztrálj
Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás
Posted 2011. June 26. - 17:40
Ma ahogy nyalogattam a bringát észrevettem, hogy amikor megpörgettem a hátsó kerekem, a fogsorom enyhén (0.5-0.8mm) mozog, mint ha a tengely (???) meghajlott volna kissé... Ez mennyire lehet probléma? Esetleg szaladjak valamit megnézetni? Ötlet?
Az esetleg információérték lehet, hogy ez egy merev-MTB kerék amit egy jó 90kilós emberke (én) nyüstöl. (ja és xt agy... ezért fájó pont ez nekem... )
Remélem ez belefér a karbantartás témába... (csak mert látom, hogy nagyon a kenés részére vagytok kihegyezve... ) de hogy nagyon off se legyek, íme az én tisztítási módszerem:
Prevent motorblokk-tisztító teszkóból (nálunk ott az olcsó). Ezzel jól lefújom, hagyom 2-5 percig hagy oldja a dzsuvát, utána slaggal (nem magasnyomású, egyszerû slag!) lenyomatom róla, áttörlöm és a tetszés szerinti olajjal bekenem/befújom
Posted 2011. June 26. - 11:05
A Rohloff hasonlított egy kicsit a méhviaszhoz, meg egy kicsit a kókuszolajhoz is, viszont határozottan különbözött az ásványi olajoktól.
A Rohloffra írják is, hogy szintetikus olaj + DCS adalék alapú. Biztos nagyon jó, csak 90%-ban porban megyek és tragédia hogy néz ki a lánc ha ezt rakom rá. Lemosni rémálom, sima szappanos vízzel nem is lehet (azért írtam, hogy azzal tuti nem lehet kimosni a kenési pontok közül).
Posted 2011. June 24. - 00:09
Posted 2011. June 23. - 23:07
off:
Vegyész vagyok és a munkám többnyire az, hogy spéci mûszerrel összetett anyagokat szedek szét alkotóira.
A mûszeres vizsgálat eredményeként ezekhez hasonló görbéket kapunk. A csúcsok helye, nagysága jellemzõ az anyag összetételére.
Míg volt idõm kísérletezgetni, elõszedtem az itthon fellelhetõ összes olajos, zsíros, viaszos anyagot és mindegyiket levizsgáltam.
A Rohloff hasonlított egy kicsit a méhviaszhoz, meg egy kicsit a kókuszolajhoz is, viszont határozottan különbözött az ásványi olajoktól.
on
Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."
Posted 2011. June 23. - 21:35
a lenolaj az ún. száradó olaj, azaz a levegõn elõször besûrûsödik, utána pedig megszilárdul (a kezeletlen növényi olajok általában ilyenek)
...szóval a varrógépolaj valószínûleg nem az, inkább valamilyen finomított kõolaj származék...ami tényleg túl híg...akkor már inkább valamilyen sûrû motorolaj
(érdekességképpen a Rohloff módosított, de természetes eredetû olaj -csak még nem sikerült kideríteni, hogy mibõl készítik-, ennek köszönhetõ, hogy biológiailag lebomlik)
kõolaj?
Posted 2011. June 23. - 12:44
...szóval a varrógépolaj valószínûleg nem az, inkább valamilyen finomított kõolaj származék...ami tényleg túl híg...akkor már inkább valamilyen sûrû motorolaj
(érdekességképpen a Rohloff módosított, de természetes eredetû olaj -csak még nem sikerült kideríteni, hogy mibõl készítik-, ennek köszönhetõ, hogy biológiailag lebomlik)
Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."
Posted 2011. June 23. - 12:27
Posted 2011. June 23. - 12:20
Posted 2011. June 22. - 18:17
Posted 2011. June 22. - 18:08
Ugyanez spray nélkül jobb, szvsz. Tisztító folyadékot lehet kapni hozzá (pl. Decathlon), kb. 1/3-ig kell tölteni és lassan forgatni visszafele. Gumikesztyû révén így is tiszta maradhat a kacsó. A lánc alá mindenütt újságpapírt v. rongyot kell tenni, csöpög ui. - néha pótolni is kell a folyadékot. A mocskos maradékot fölitatni és kiáztatni ill. kitörölgetni.
No meg érdemes ismételgetni, hogy a száradás majd újraolajozás után le kell törölgetni a felesleget, a görgõkre belül kell az olaj és nem a látható részekre.
Posted 2011. June 22. - 17:55
A Motorex Dry olajat ki szeretném próbálni én is.
Posted 2011. June 22. - 13:24
Hétvégén megyek át Magyarországra, majd betérek egy pár üzletbe és keresek az általatok ajánlott olajakból.Fater egyre azt hajtogatja, hogy te csak kend a láncodat 30-as olajjal.Mondjuk a régi városi bringámat tényleg azzal kentem és be is vált, jó sokáig bírta, de úgy nézett ki egy pár km után, mint ha fáradtolajjal kentem volna be.Ezt szeretném elkerülni, nem szeretném ha csupa fekete trutyis lenne a lánc.Az ilyen lánctisztító herkentyûk mennyibe kerülnek?Én úgy szoktam, hogy leveszem a láncot és beáztatom tiszta benzinbe egy idõre és megrázogatom néha.Utána áttörlöm gondosan egy ronggyal és mehet vissza fel.Ja meg most nézem, amit használok az nem is kenõanyag, hanem derailleur and chaincleaner valami holland Motip cégtõl.Ezt adták az üzletben, pedig mondtam hogy kenõanyagot.Remélem Karcagon van valami bringás üzlet...
Motoros boltban ha látsz ilyet nyugodtan, több mint tökéletes:Motorex Chainlube 622 Off road, cross lnc spray 500ml. - www.motoros-bolt.hu - webkatalgus
Posted 2011. June 22. - 12:56
"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager
Posted 2011. June 22. - 11:41
Posted 2011. June 21. - 21:15
Szabad kérdezni hol vetted ezt az olajat?
CRC-rõl.
TF2-ben is van jó.
Weldtite TF2 Extreme Wet Lube | Buy Online | ChainReactionCycles.com
Hú, ilyen nekem is van. Na, ez olyan mint a méz, alaposan le kell törölni a láncról a felesleget, mert rendesen cuppog a váltógörgõn a lánc, ha több marad a szükségesnél
Mellesleg a tartósság érdekében én is a nedves/extrém körülményekre szánt olajokat használom és hála nektek (meg a tapasztalatnak), a lánc rendszeres mosásáról is lassan leszokok (törlés, esetleg sika-mika egy régi fogkefével, törlés, majd olajozás, laza törlés és kész)
Trance
Posted 2011. June 21. - 21:03
Ez mondjuk jogos ja...Az öblítést minden zsíroldóhoz javasolják (a Park Toolhoz is), logikus, ha rászárad, utána keveredik az olajjal, aminek nem lesz jó vége.
"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager
Posted 2011. June 21. - 20:43
Nekem is van ehhez hasonló, csak nekem rá van kötve egy flakon zsíroldó, abból lehet adagolni.
Vizes öblítést után menj át végig rajta még egyszer a zsíroldóval, különben mocskosul rozsdásodni fog.
Én csak utána töltögetem ahogy fogy. Teljesen fekete, dzsuvás zsíroldóval is olyan lesz a végeredmény, mintha egész éjjel ázott volna a brigéciolban. Ha már nagyon dzsuvás, leüllepedett állapotban fecskendõvel kimentem a zsíroldó nagy részét és kimosom a láncmosót. Az öblítést minden zsíroldóhoz javasolják (a Park Toolhoz is), logikus, ha rászárad, utána keveredik az olajjal, aminek nem lesz jó vége. Nikkelezett láncokat használok SRAM PC 971, 991 Cross Step, ezek eleve nem rozsdásodnak olyan mértékben és lehetõség szerint úgy mosom, hogy utána egybõl kiteszem a napra.
TF2-ben is van jó.
Weldtite TF2 Extreme Wet Lube | Buy Online | ChainReactionCycles.com
Ez biztos jó, Finish Line wetet tudtam elõbb szerezni és nagyon bevált. TF2 Teflon Dry plust próbáltam láncra, port nem bírja sajnos 15km után már nyikorog. Bowdenre viszont kiváló.
Próbáltam még Purple Extreme-et, ez minden csak nem kenõanyag. Egy PC 991 Cross Step láncom félig kinyírta, mire rájöttem, hogy nem a hátsó agyam nyikorog rendszeresen, hanem a lánc. Egyszer csont száraz lánccal jöttem haza. Porban 5km-t bír.
A Rohloff nagyon jó minõségû, sûrû olaj, 5km kell neki mire a csapok közé eljut. Ha folyamatosan ezzel van kenve és nincs brigéciollal vagy egyéb zsíroldóval mosva a lánc (csak felületi tisztítást kap), akkor kiváló és ritkán kell kenni, egy Balaton kört simán végigbírt.
Posted 2011. June 21. - 20:37
Az én módszerem hogy a Brigéciol majd a vizes lemosás után a hajszárítóval csontra szárítom majd megy a bicóra és egybõl kapja az olajat.
Nem hiszem hogy jót tesz a láncnak ha zsíroldót hagysz rajta.
Én már azt se nagyon értem, hogy mi a jó abban, ha a lánc bármilyen zsíroldót kap.
Le kell ronggyal törölgetni ha nagyon rendvás, esetleg a szemek közül fültisztítóval kiszedni a dzsuvát. Adni neki kenõanyagot és kész.
Posted 2011. June 21. - 20:25
Nem hiszem hogy jót tesz a láncnak ha zsíroldót hagysz rajta.
Nekem is van ehhez hasonló, csak nekem rá van kötve egy flakon zsíroldó, abból lehet adagolni.
Vizes öblítést után menj át végig rajta még egyszer a zsíroldóval, különben mocskosul rozsdásodni fog.
Posted 2011. June 21. - 20:24
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!